łyżka * mleko – 4 łyżki SŁODKI SOS CHILI: * świeża chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * koncentrat pomidorowy – 3 łyżki * ocet winny – 1 łyżeczka * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * papryka ostra – 1 szczypta * woda – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBA: Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, robimy dołek(...)woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ). SŁODKI SOS CHILI: Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy. Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder. Podgrzewamy ok. 4-5 minut. Podajemy gorące z rybką! Smacznego
Ostra na SłodkoPyszna, pożywna i szybka w przygotowaniu. Sałatka z chlebowych grzanek (z własnego przepisu ) z pomidorami i pieczoną aromatyczną papryką. Całość doprawiona czosnkiem, octem winnym, bazylią i oregano. Parmezan dodany na koniec zapieczętuje doskonały smak. Nic tylko próbować! Smacznego! Sałatka z chlebowych grzanek, pomidorów i pieczonej papryki Składniki: 5 kromek chleba kilka zwykłych pomidorów lub około 20 pomidorków koktajlowych(...)kilku minutach wyjmujemy z woreczka paprykę, obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie paseczki. Do miski wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, kapary, wyciśnięty czosnek, listki bazylii oraz przekrojone na pół pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem, octem winnym i pozostałą oliwą. Dodajemy grzanki i bardzo dokładnie mieszamy, lekko uciskając. Na końcu dodajemy roszponkę i posypujemy parmezanem. Smacznego! Sałatka świetnie nadaje się
Moja Mama GotujeSkładniki: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 3- 4 buraki 1 czerwona cebula 8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek czerwonego octu winnego pieprz słodka papryka 5 łyżek miodu 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy w plasterki o grubości ok 1 cm cebulę obieramy, kroimy w plasterki buraki gotujemy, obieramy ze skórki, kroimy(...)półplasterki miód, sos sojowy, oliwę oraz ocet mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz słodką papryką, do powstałej marynaty dokładamy mięso odstawiamy do lodówki na min 4 godziny Mięso wyjmujemy z lodówki, pojedyncze kawałki układamy na gorącej patelni, smażymy na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni, na którą wylewamy pozostałą marynatę, wrzucamy cebulę oraz pokrojone buraczki, podsmażamy Podajemy gorące, SMACZNEGO
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 filety z kurczaka 3 łyżki oregano 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki białego octu winnego 4 łyżki miodu lipowego pieprz 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 kubek tartego parmezanu 1 kostka serka topionego(...)typu emmentaler 1 kubeczek gęstej śmietany 18% 1 kubek dobrej jakości Cydru Lubelskiego Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy w miseczce mieszamy oliwę, sos sojowy, ocet winny, dosypujemy paprykę, kurkumę i oregano, dolewamy miód, mieszamy doprawiamy pieprzem, filety przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny pomidorki odsączamy z oliwy
Luźna Kuchnialitra bulionu warzywnego - 2- 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - łyżeczka słodkiej papryki - pół łyżeczki mielonego kminku - pół łyżeczki wędzonej papryki - szczypta cynamonu - łyżka octu balsamicznego - 2- 3 gałązki świeżego rozmarynu - sół i pieprz do smaku - pół szklanki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej Cebule i czosnek wrzucam do garnka(...)niej cząski pomidorów i cieciorka. Można się nawet pokusić o odłowienie całej cieciorki i pomidorów z zupy przed jej zmiksowaniem z kaszą. N a koniec dodaje ocet balsamiczny. Zupę podaję ze szczyptą wędzonej papryki i podsmażonym rozmarynem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Simple Dishbidi-theme-font:minor-bidi;} Ziemniaki ugotowane – 25 dag Tuńczyk -10 dag Jajka ugotowane na twardo – 2 szt Cebula czerwona – 1 szt Pomidor – 2 szt Ogórek konserwowy– ½ szt Papryka żółta– ½ szt Ocet winny – 1 łyzka Oliwa – 1 łyżka Pieprz kolorowy Sól Ogórka pokroić w półplasterki, paprykę umyć , oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki, ziemniaki i umyte pomidory
Camilla w kuchnijakiś czas zamieszać. Po upływie czasu odcedzić, zagotować olej i gorącym polać plastry ogórków. Czosnek obrać, rozetrzeć i posypać ogórki, dodać chili, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, papryki i gorczycę. Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił. Gorącą zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin, co jakiś czas zamieszać. Po upływie tego czasu włożyć ogórki do wyparzonych słoików(...)zalać zalewą. Nie pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu. Sałatka ogórkowa Do słoika ogórki papryka cebula pomidory koper czosnek gorczyca Zalewa 5 szkl wody 1 szkl octu 1 szkl cukru 1 łyżka soli Na dno słoika włożyć ząbek czosnku i koper, poukładać pokrojone warzywa . Składniki zalewy ugotować i ostudzić. Zalać warzywa, wsypać pół łyżeczki gorczycy, na wierzch ułożyć niewielki kawałek kopru
Pieguskowa Kuchniaubijanie, proces podobny do tego jak szykujemy majonez. Winegret zaczynamy od przeciśnięcia czosnku i roztarcia go na pastę z solą. Czosnek przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy do niego ocet winny, wsypujemy paprykę, pieprz i mielony kumin. Mieszamy wszystko razem ubijaczką balonową (ja robię to końcówką-ubijaczką ręcznego blendera) i do tej mieszanki powoli, kropla po kropli wlewamy oliwę, cały czas(...)łyżki posiekanego szczypiorku 2 jajka L (dla 4 osób- 4 jajka) HISZPAŃSKI VINEGRET 5 łyżek oliwy extra virgin 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 duży ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 pełna łyżeczka wędzonej hiszpańskiej papryki – słodkiej lub ostrej 1 niepełna łyżeczka soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
Karo in the Kitchenprzygotowania placka z dynią i to była dobra decyzja, bo placek smakował wyjątkowo. Do przepisu zapraszam w jutrzejszym poście. Składniki: 1 kg mięsistej, czerwonej papryki 1 duży bakłażan 1 ostra papryczka chili 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu 1 ząbek czosnku 1/2 wędzonej papryki-opcjonalnie 1/2 słodkiej papryki w proszku Wykonanie: papryki umyć, przekroić wzdłuż, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis Składniki 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić(...)rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę i dusić kilka minut. Wycisnąć czosnek i dodać pokrojone papryczki chili. Chwilę smażyć. Odstawić. W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za gęsty, gotować kolejne
w mojej kuchnisłoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić(...)rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę i dusić kilka minut. Wycisnąć czosnek i dodać pokrojone papryczki chili. Chwilę smażyć. Odstawić. W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za gęsty, gotować kolejne
w mojej kuchniindyka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego korzenia imbiru (zastąpiłam sproszkowanym) 4-5 łyżek sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego kilka orzechów wodnych (water-chesnut, po polsku ponikło słodkie) pokrojonych w cienkie plasterki (jest to dodatek często stosowany w kuchni chińskiej,dostępny(...)praskę oraz imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć chwilę aż lekko zbrązowieje, w czasie smażenia rozdrabniać je łyżką. Dodać sos hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy oraz ostrą paprykę/pieprz kajeński. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut, aby sosy i przyprawy połączyły się z mięsem. Dodać orzechy wodne i smażyć jeszcze przez chwilę
Codzienne Gotowanieząbki czosnku 1-2 małe ostre papryczki, ewentualnie mielona ostra papryka 5 łyżek oleju 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki cukru 2 łyżki soli 3 łyżki octu 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Każdą paprykę przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem ułożyć paprykę, skórką do góry. Wstawić(...)miąższ bakłażana. Wszystko wymieszać, zestawić z ognia i zmiksować blenderem. na gładką masę. Następnie garnek ponownie postawić na ogniu. Dodać sól, cukier, ocet, pieprz. Ja dałam tylko jedną papryczkę więc dodałam do smaku jeszcze trochę ostrej papryki. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok 20-30 minut. Trzeba często mieszać bo sos jest gęsty i mocno
Monia miesza i gotujeCarpaccio with cucumber. Składniki. 2 ogórki małosolne 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku ostra papryka-szczypta 1 łyżka listków(...)bazylii gałązka koperku 50 g łososia wędzonego 1 łyżeczka soku z cytryny sol, pieprz Wykonanie. Ogórki małosolne, najlepiej dwudniowe, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Utrzeć ocet ze zmiażdżonym czosnkiem ,papryką i posiekaną bazylią oraz olejem .Doprawić solą i pieprzem. Polać ogórki i odstawić na 30 minut. Łososia pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny, ułożyć na talerzu
Kulinarny karnet Christopheraśrednia, 4 zielone małe) 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru (ja użyłam 1 łyżeczkę mielonego) 200 g cukru 125 ml octu winnego greckiego (0,5 szklanki) 375 ml wody (1,5 szklanki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Skworcu 1 łyżeczka soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Papryczki umyłam, osuszyłam, pozbyłam się gniazd nasiennych i wrzuciłam do blendera(...)obrałam i dorzuciłam do papryczek, wsypałam imbir i wszystko razem zmiksowałam. Powstała fajna pasta z maleńkimi kawałeczkami papryczek. W między czasie w rondelu gotowała się woda z cukrem, octem, solą i papryką mieloną. Do gotującego się płynu wyłożyłam paprykową pastę i gotowałam około 5 minut. Do małej miseczki wsypałam mąkę ziemniaczaną i dodałam kilka łyżek wody, wymieszałam i dodałam
Blondynka Gotuje