czarnej 2 dorady 50 g suszonych moreli 1 cebula szczypta cynamonu gwiazdka anyzu szczypta ziół tajskich liść laurowy oliwa z oliwek 1 łyżka octu ryżowego pół łyżki pasty miso dashi pół łyżeczki pasty z czerwonej papryki sok z połowy cytryny oregano(...)świeże tymianek świeży 25 ml wody sól pieprz Quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rybę oczyszczamy, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny W misce mieszamy pastę z papryki, miso dashi, ocet i posiekane oregano. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, szklimy cebulę, anyż, liść laurowy i przyprawiamy ziołami tajskimi. Dodajemy morele, cynamon i smażymy ok 5 minut. Dodajemy quinoa
Kuchnia w oparachczerwonej cebuli1/2 białej cebuli2 ząbki czosnku 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek, dobrej jakości2 łyżki kaparów2 łyżki oliwy z oliwek1/2 puszki pomidorówsólpieprzłyżeczka cukru szczypta: oregano, bazylii, majeranku, papryki słodkiej łyżka octu winnegoNa oliwie z oliwek smażymy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz papryką słodką. Bakłażana kroimy w kostkę i również smażymy z warzywami
Mango PapajaSkładniki: 3,8 kg cukinii (2,9 kg po obraniu) 1 kg papryki 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 5 płaskich łyżek soli olej Zalewa: 2 litry wody 1 szklanka octu 10% 230 g (1 szkl.) cukru Przyprawy: 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka białej gorczycy(...)kroku przepis na sałatkę z cukinii: 1. Przygotować zalewę - wlać 2 litry wody do dużego garnka 2. Dodać szklankę octu 3. Dodać szklankę cukru 4. Dodać łyżkę ziela angielskiego 5. Dodać pół łyżki ostrej papryki 6. Dodać łyżkę gorczycy 7. Dodać 10 sztuk liścia laurowego 8. Dodać łyżkę pieprzu 9. Dodać łyżkę kolendry i zagotować zalewę 10. Wydrążyć
KuchniaWeDwoje.plgodz.Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (górna grzałka). Piecz(...)Przełóż do garnka i gotuj ok. 20 min, aż pomidory nieco zgęstnieją.* Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podduś na oliwie. Przełóż do sosu pomidorowego, dodaj posiekane papryki i bakłażana. Dopraw octem, cukrem i solą do smaku i gotuj ok. 30-40 min., aż pasta przegryzie się i zgęstnieje. Gotową pastę przełóż do wysterylizowanych słoików, dobrze zakręć i odstaw
Chilli Czosnek i Oliwapasty): 10 średnich papryk (używam tylko czerwonych) 2 spore bakłażany 4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek mielona ostra papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego kilka pędów oregano kilka listków bazylii sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Paprykę pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek, a bakłażany pociąć w grube(...)pokrojone na mniejsze kawałki bakłażany (ich ze skórki nie obieram, ale co kto lubi) i upieczony czosnek włożyć do miksera. Dodać pozostałe składniki - oliwę, zioła, miód, ocet winny, koncentrat pomidorowy, mieloną ostrą paprykę, sól i pierz - i zmiksować do osiągnięcia pożądanego stopnia rozdrobnienia. Tak przygotowany ajvar można spokojnie przechowywać w lodówce nawet ponad tydzień. Jeśli zaś chcecie cieszyć się
W SMAKwieczorem, odstawiłam na noc i z rana wpakowałam w słoiki i zapasteryzowałam. Gorąco polecam! Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach 1 łyżeczka ziela angielskiego Sposób wykonania(...)oczkach, a umytą paprykę pokroić w krótkie paski. 4. Z ogórków i cebuli wylać sok (nie wyciskać warzyw z jego nadmiaru). Do ogórków i cebuli dodać marchew i paprykę, olej, cukier, ocet i przyprawy, wszystko starannie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 minut od momentu
Kuchnia domowa Aniteż idealne danie na imprezę w domu lub w plenerze. Przygotujecie je dzień-dwa wcześniej, a goście będą zajadać się ze smakiem. Składniki: 5 średnich papryk 6 łyżek oliwy 6 łyżek octu balsamicznego 5 średnich ząbków czosnku 1/4 łyżeczki soli ok. 10 filecików anchois listki bazylii - po pokrojeniu około 1 łyżeczka Papryki przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne(...)niezbyt małe. Wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, aby smaki przegryzły się. Wskazówka: jeśli oliwę z octem balsamicznym lekko ubijemy, to powstanie sos w formie emulsji, podobny konsystencją do majonezu. Jeśli lubicie paprykę, to może spróbujecie także: kremowej zupy z pieczonej papryki ... kaszy jaglanej z warzywami zapiekanej w papryce ... albo paprykowych pulpetów wieprzowych
Codzienna kuchnia niecodziennażółta 1 czerwona cebula 1 ogórek sałatkowy (około 250 g) 3 pomidory (około 600 g) 4-5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej do smaku sól, pieprz oraz natka pietruszki do posypania sałatki na talerzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu(...)wystygł, możemy go przelać zimną wodą). W tym czasie gdy gotuję bób przygotuję sos i pozostałe składniki: Do miseczki przelewam oliwę, ocet, sok z cytryny, dodaję przyprawy, doprawiam solą i pieprzem. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w drobną kostkę i dodaję do wymieszanych składników w miseczce, całość dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników. Cebulę
Uwaga Babcia Gotujegruzińskiej: dziś bakłażany z orzechami. SKŁADNIKI: 3 bakłażany oliwa do smażenia pasta: 3/4 zmielonych orzechów włoskich 3-4 ząbki czosnku 1 mały strączek papryki chili 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki szafrany imerytyńskiego 2-3 łyżki octu winnego sól do smaku garść posiekanych ziół:kolendra, pietruszka WYKONANIE: najpierw trzeba bakłażany odgoryczyć, kroimy(...)paski i solimy, zostawiamy na 20 min.(pozbędziemy się goryczki i zmniejszymy wchłanianie tłuszczu), następnie przygotowujemy pastę: rozcieramy w moździerzu czosnek, kolendrę, szafran imerytyński, przekładamy do miseczki dodajemy ocet, drobno posiekaną paprykę chili, posiekaną zieleninę i zmielone orzechy, plastry bakłażana wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym, na grillowej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany na złoty kolor, odsączamy z oleju
Kuchnia Beatyoctu, który podbija i lekko zmienia ogólny smak. Świetna letnia sałatka, która u mnie była świetnym letnim obiadem - bez żadnych dodatków. Serio. Składniki: 4 czerwone papryki (najlepiej szpiczaste) 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki pokruszonej fety sól i świeżo zmielony pieprz natka pietruszki Wykonanie: Papryki ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej(...)obrać ze skórek i usunąć gniazda nasienne. Przenieść na kilka minut na sitko do odcieknięcia i następnie pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Ułożyć papryki na talerzu lub w misce. Polać oliwą i skropić octem. Czosnek drobno posiekać lub pokroić w bardzo cienkie (prześwitujące) plasterki i posypać nim papryki. Dodać pokruszoną fetę, dużą ilość natki pietruszki
zadanie-gotowaniemusztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn 2 ząbki czosnku łyżka octu winnego szklanka bulionu olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek i ocet winny mieszamy i dokładnie nacieramy mięso i wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem
Czerwona Porzeczkaplasterków ananasa, u mnie z puszki 1 duża czerwona papryka 3 suszone pomidory z zalewy w oleju niecała szklanka wody lub bulionu 2 łyżki octu winnego szczypta cynamonu sól, pieprz, oregano, lubczyk, słodka i ostra papryka mielona(...)oliwa Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekane drobno: cebulę, czosnek i suszone pomidory. Gdy cebula się zeszkli dodaję ananasy pokrojone w kostkę i paprykę. Duszę do miękkości papryki, dodaję koncentrat, wodę, ocet i przyprawy wg uznania. Duszę jeszcze chwilę, gotowe! Podaję z ryżem
Zasmakuj KuchniŁosoś i Wege Futomaki 2 porcje łososia (mrożonego) sos Sweet Chilli 2 łyżki sok z pomarańczy płatek sushi nori porcja ryżu do sushi 3 łyżki octu vinegar kawałek żółtej papryki, zielonego ogórka, pomarańczy (do wypełniania) Ryż ugotowałam al dente ze szczyptą soli. Wystudziłam. Dodałam ocet, wymieszałam i nałożyłam na płatek nori. Po środku podłużnie ułożyłam paprykę, ogórka
bastalenapapryczki chili, 3 ząbki czosnku, 1/3 szklanki cukru, 300 ml wody, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/3 łyżeczki soli, 100 ml octu. łyżeczka słodkiej papryki ok 1-2 cm korzenia imbiru Przygotowanie: Wodę z cukrem, solą, słodką papryką zagotować, dodać posiekaną paprykę chili ,posiekany imbir i czosnek, chwilę pogotować aż składniki sosu zmiękną. Następnie dodać
Swojskie jedzonkopapryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Ryż parboilet gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby był pięknie żółty. Surówka : fasola czerwona kapusta pekińska pomidor zielona papryka oliwa z oliwek ocet balsamiczny Kapustę szatkujemy w drobne kawałki, pomidora kroimy w drobną kostkę, paprykę również. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy jeszcze odrobinę octu balsamicznego
vegetanie