Składniki (4 porcje): 4 marchewki zbliżone rozmiarem do parówki 4 bułki do hotdogów 1/4 szkl wody 1/4 szkl sosu sojowego 1/4 szkl oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Odkroić końce marchewki i je obrać. Można również je zaokrąglić, aby bardziej przypominały(...)były miękkie (Ale też nie za miękkie - ok. 8 minut) Do pojemnika lub worka strunowego wlać wodę, sos sojowy, olej i ocet. Dodać czosnek, paprykę wędzoną i pieprz. Jeżeli sos sojowy nie jest wystarczająco słony dodać też sól. Rozmieszać i włożyć marchewki. Zamarynowane marchewki włożyć do lodówki. Najlepiej marynować
wegujemyporcje) Składniki: 450 g małych ziemniaczków, przekrojonych na połówki (lub większych pokrojonych na ćwiartki) 1 ½ łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżki miodu ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki ¼ łyżeczki granulowanego czosnku ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego Przygotowanie: Wymieszaj ziemniaki z 1 ½ łyżki oliwy z oliwek i dopraw porządnie solą i pieprzem(...)smaku. Rozłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 200 ° C przez 30 minut lub do miękkości. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, paprykę, czosnek, sól i rozmaryn. Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika, polej sosem balsamicznym, dokładnie wymieszaj i podawaj. Smacznego! English version Balsamic honey roasted potatoes (4 servings) Ingredients
karmelowyzaciąga mąką kukurydzianą. Hiszpańska zupa swoją międzynarodową karierę rozpoczęła od stołów robotników, gdzie najprawdopodobniej była podawana jako ostatnie danie! Połączenie świeżych, soczystych i aromatycznych pomidorów, ogórków i papryki doprawione szczyptą czosnku, octu winnego, przypraw i świeżych ziół – proste, prawda? Tradycyjne gazpacho jest przygotowane w glinianej misce, która nadaje zupie specyficzny posmak. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1 kg pomidorów(...)oliwek – sól, pieprz, kminek – 3 łyżki octu winnego Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w grube kawałki. Pomidory kroimy w kawałki, usuwamy zdrewniałe fragmenty. Papryki oczyszczamy z ziaren i również kroimy. Warzywa, wodę, ocet oraz przyprawy umieszczamy w kielichu miksera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji (możemy wrzucić kilka kostek lodu). Gotową zupę wsadzamy do lodówki i chłodzimy przez
Szybko Tanio Smacznieskładnikiem jest wcześniej wspomniana cukinia. Do zimowego obiadu idealna! Składniki; 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 6 łyżek soli 1 kg papryki (może być kolorowa) Zalewa; 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego chili 3 łyżeczki gorczycy kilka liści laurowych 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka kolendry ziarnistej(...)piórka, posypać 2 łyżkami soli i także odstawić aby zmiękła. Po tym czasie cukinię i cebulę odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać także startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać. Ocet zagotować, dodać cukier a gdy się rozpuści dodać wszystkie przyprawy. Gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na kolejne trzy godziny. Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików
Radość kipiąca uśmiechem.wydrążonej i jeśli zachodzi potrzeba obranej cukinii) 400 g cebuli 3 płaskie łyżeczki soli 200 g cukru 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka pieprzu 200 ml octu 400 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Cukinię wydrążamy i obieramy ze skórki. (Dużą cukinię obieramy. Młodej, małej cukinii nie trzeba obierać, ale kolor keczupu będzie wpadał bardziej(...)minut pod przykryciem. Kolejne 1,5 godziny bez przykrycia. W tym czasie odparujemy dużą ilość wody z cukinii. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy cukier, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, ocet i koncentrat. Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut. Całość miksujemy blenderem. Gorący keczup wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Z takiej ilości wyjdzie
Smak mojego domukebab- gyros - 2 łyżki tłuszcz do smażenia orzeszki ziemne prażone, solone - 3 łyżki Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczkę musztardy 2 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda naienne, pokroić w paski. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, wymieszać z przyprawą kebab- gyros, przesmażyć na tłuszczu. Rukolę opłukać, osączyć na sicie. Połączyć(...)mięso z rukolą i papryką, wymieszać. Sos: Wymieszać oliwę z musztardą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać orzeszkami ziemnymi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusiarbuz - 2-3 ok. 1-2 cm plastry (obrane ze skóry) papryka - 1 większa ogórek - 1 (opcjonalnie) cebula - 1/2 niewielkiej czosnek - 1-2 ząbki sól, pieprz ocet balsamiczny - do smaku (opcjonalnie) Wykonanie: Pomidory, paprykę i ogórka (jeśli używamy) dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę szatkujemy. W wyciskarce o drobnym sicie i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej stopniowo umieszczamy(...)arbuz - 2-3 ok. 1-2 cm plastry (obrane ze skóry) papryka - 1 większa ogórek - 1 (opcjonalnie) cebula - 1/2 niewielkiej czosnek - 1-2 ząbki sól, pieprz ocet balsamiczny - do smaku (opcjonalnie) Wykonanie: Pomidory, paprykę i ogórka (jeśli używamy) dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę szatkujemy. W wyciskarce o drobnym sicie i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej stopniowo umieszczamy
Pogotujmy.plmarchewki 6 ziemniaków 4 buraki 1/4 główki niewielkiej kapusty ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku) 2 cebule 1 czerwona papryka bez skórki ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce - do smaku), sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany smalec do smażenia dodatkowo osobno podane na stół: biały ser, jajka , posiekany szczypiorek(...)piekarniku) - po ugotowaniu obieram i kroję w słupki. Krok 3. Zasmażka. Cebulę kroję w kostkę, podduszam na smalcu, dodaję startą na tarce marchew, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone buraki, podsmażam - przyprawiam cukrem, octem, solą oraz pieprzem,dodaję śmietanę oraz koncentrat pomidorowy - wszystko przesmażam, aż uniesie się piękny aromat :) . Krok 4. Kiedy fasola będzie już prawie ugotowana, wyjmuję pora
Moja Książka Kucharskamusztardy kremskiej 2 łyżki octu słodowego Sposób przygotowania: Na początku zabieramy się za przygotowanie marynaty do żeberek. Do miski dodajemy ketchup, miód, sos sojowy, sos Worcestershire, wędzona paprykę w proszku, musztardę oraz ocet słodowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w pojemniku lub głębszej misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować, aby całe zostały
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesłoików na zimę – Składniki: Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków gruntowych 1 kg cebuli 5 ząbków czosnku 1,2 kg czerwonej papryki Składniki na zalewę: 9 szklanek wody (ok. 2250 ml) 2 i 1/4 szklanki octu 10% (ok. 560 ml) 3 i 3/4 szklanki cukru (ok. 820 g) 3 łyżeczki kurkumy 1,5 łyżeczki gorczycy 3/4 szklanki soli(...)Całość wrzucić do dużego garnka (u mnie gar 15-litrowy). Do dużego garnka (ok. 4-litrowego) wlać wodę, ocet, dodać cukier, kurkumę, gorczycę i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Następnie w tym największym garnku zalać zalewą ogórki, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Wstawić gar na palnik i gotować jeszcze całość przez ok. 5 minut. Gorącą sałatkę nakładać
Kulinarne Przebojełyżek oleju 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Dodać ocet balsamiczny,olej,paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć bardzo dokładnie w marynacie. Nakryć mięso folią i pozostawić na około
O kuchni z uczuciemmieliśmy, ale warto kilka takich słoiczków mieć w spiżarni. Składniki: -3 kg ogórków -4 cebule -2 łyżki soli -3 szklanki wody -szklanka octu 10% -2 szklanki cukru -łyżeczka curry -łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczki mielonego pieprzu(...)Ogórki myjemy i kroimy w dowolne części. Cebule kroimy w plastry. Pokrojone zasypujemy dwiema łyżkami soli. Mieszamy i odstawiamy na godzinę. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, octem, curry, słodką papryką i pieprzem. Ogórki przekładamy do słoików, zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut. Pozdrawiamy Terenię i dziękujemy za przepis. Smacznego
Maminek kulinarnykoperku (pozbawione grubych łodyżek) 2 ząbki czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego kilka ziaren pieprzu (po 2 ziarenka do każdego słoika) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na – Wykonanie: Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Paprykę(...)jednej miski, zasypać solą i odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać wcześniej startą marchewkę i paprykę, wymieszać. Następnie dodać cukier, olej, ocet, drobno posiekany czosnek (wcześniej obrany), posiekany koperek oraz 1 płaską łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, ponownie wymieszać całość. Odstawić sałatkę na kilka godzin (u mnie na całą noc). Przygotować
Kulinarne Przebojemałe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 malinowe pomidory 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki słodkiej papryki Zasmażka : 3 łyżeczki mąki 2 szklanki wody sól pieprz Przygotowanie Kapustę pokroiłem dość grubo, opłukałem. Włożyłem do garnka, dodałem liść laurowy i ziele angielskie(...)warzywa lekko zmiękły. Dodałem do kapusty, dolałem wodę, zagotowałem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodałem pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, ocet balsamiczny, słodką paprykę, doprawiłem solą, pieprzem i cukrem do smaku. Przygotowałem zasmażkę. Rozgrzałem olej, wrzuciłem pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyłem ok. 3 minuty, dodałem mąkę, wymieszałem dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość
R'n'G Kitchenteż idealnie słodko-kwaśna. Marynata ma trochę inne proporcje niż w marynacie do Ogórków konserwowych na zimę Składniki na 6 słoików o poj. 500 ml : – 6 sztuk papryki kolorowej: czerwonej, żółtej i pomarańczowej – 6 liści laurowych, – 12 ziaren ziela angielskiego, – 3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, – 3 łyżeczki ziaren gorczycy, – 3 duże ząbki czosnku(...)świeże gałązki rozmarynu marynata: – 5 szklanek wody, – 1 szklanka cukru, – 1 łyżka stołowa soli morskiej, – 2 łyżki oliwy, – 1 szklanka octu 10%, Wszystkie składniki zagotowujemy. Przygotowanie: Umyte kolorowe papryki kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne, następnie kroimy je wzdłuż i układamy ciasno w słoikach po mniej więcej 4 kawałki z każdego koloru papryki. Dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię