zielonej (tak jak tu) lub czerwonej 5 suszonych pomidorów 1 duży ząbek czosnku Pół szklanki przecieru pomidorowego Sól himalajska Pieprz czarny Listki mięty na górę Ocet jabłkowy Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Bakłażana i paprykę kroimy w duże kostki, układamy na foli aluminiowej solimy, dodajemy pieprzu i skrapiamy olejem mieszając. 2/ Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni(...)minut aż do zarumienienia. 3/ Upieczony bakłażan z papryką przekładamy do wysokiego pojemnika, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, suszone pomidory, odrobinę octu i miksujemy blenderem na jednolitą masę ale tak by było widać cząstki warzyw. 4/ Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy do pojemnika i podajemy najlepiej z listkami mięty. Przekładając AJVAR do słoiczków można go zapasteryzować
Kuchnia PROzdrowotnaprzygotowania dań na oczy nie widziałam. Słoneczne danie z pęczaku i warzyw 300 g pęczaku 1/2 łyżeczki kurkumy 200 g groszku 4 młode marchewki 1 łyżka octu winnego 1 czerwona papryka 1 cebulka dymka 1 ząbek czosnku sól, pieprz garść czarnych oliwek Pęczak gotujemy w osolonej wodzie z kurkumą(...)przepisu na opakowaniu. Ważne by był sypki i by go ugotować metodą bez odlewania wody. Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu winnego. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Dymkę drobno siekamy (osobno szczypior i cebulkę). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek, cebulkę, marchewkę i paprykę. Dorzucamy groszek
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 2 szt labraksa papryka 2 pomidory 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego szczypta papryki chili Przygotowanie: 1. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i w jednym czasie włóż pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienia(...)się w sos. Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i paprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się. 2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii. Zawiń dokładnie w folię i na rozgrzanej patelni piecz
AZgotuj!każdej strony rybę pędzlem, wkładamy do lodówki na 3h. Czatnej paprykowy: -papryka czerwona i zielona -dwie szczypty cynamonu -papryka słodka sypka -pieprz -cebula czerwona -sól -oliwa -kolendra -ocet balsamiczny -szczypta cukru Paprykę skropioną oliwą(...)pokrojoną na kawałki pieczemy w piekarniku na papierze około 15 minut na termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Oliwę rozgrzewamy, podsmażamy cynamon, paprykę słodką, kolendrę dodajemy posiekaną cebulę. Przekładamy paprykę dodajemy łyżkę octu balsamicznego, cukru i dusimy do całkowitego zgęstnienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie, zamiast papryki słodkiej użyć, ostrej, albo chilli. Rybę smażymy od strony skóry, na maśle klarowanym
BaRepasminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczona papryka marynowana Składniki: Papryka kolorowa – 5kg Olej rzepakowy – 2 litry Czosnek – 1 główka Ocet winny – 2 łyżki Świeże zioła: rozmaryn, oregano, bazylia Sól Wykonanie: Paprykę myjemy i kroimy w paski grubości 2-3 centymetrów. Następnie(...)kawałki papryki układamy razem z plastrami czosnku i ziołami na blasze do pieczenia. Posypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach, aż skórka papryki zacznie się robić brązowa. Upieczoną paprykę skrapiamy octem winnym. W między czasie rozgrzewamy olej i dodajemy do niego część ziół. Upieczoną paprykę przekładamy do słoików (można wcześniej zdjąć jej skórę) razem z czosnkiem i ziołami
Kuchnia Bon Appetitpapryki na zimę: 2 kg młodej, nieprzerośniętej cukinii (waga po obraniu) 3 średnie lub 2 duże cebule 2 czerwone papryki 1 duża marchewka 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanego koperku 1 czubata łyżka soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki gorczycy w ziarnach kilka liści laurowych (po 1 na słoik) listonic_type(...)addToShoppingList7';listonic_content='2 kg młodej, nieprzerośniętej cukinii (waga po obraniu) 3 średnie lub 2 duże cebule 2 czerwone papryki 1 duża marchewka 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanego koperku 1 czubata łyżka soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki gorczycy w ziarnach kilka liści laurowych (po 1 na słoik)'; document.write(" "); Warzywa
Poezja smakuząbki czosnku puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka ostrego sosu np. Tabasco lub ostrej papryki chilli lub pieprzy Cayenne, ewentualnie 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego sól, pieprz Przygotowanie sosu BBQ W niedużym garnku rozgrzać oliwę(...)przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i lekko zbrązowieje. Wlać pomidory, dodać sos Worcestershire, cukier, ocet, sos Tabasco (paprykę chilli) oraz ocet. Dokładnie wymieszać i powolutku gotować przez około godzinę aż sos się zredukuje, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić do smaku, sos powinien być
Codzienne GotowaniePyszna papryka, dostałam ten przepis od koleżanki Martyny. Bardzo dziękuję, są pyszne te papryczki. Papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki. Pokroić w podłużne kawałki. Przygotować słoiki
Kuchnia Pokoleńprzyjemność przetestować 3 produkty: Konfitura z dyni z wanilią - skład: dynia, cukier, cukier waniliowy własnej produkcji, sok z cytryny Ajwar (pasta paprykowa) - skład: papryka, cebula, czosnek, olej, ocet, chili, papryka pepperoncino, sól, cukier. Mus jabłkowy z cynamonem - skład: jabłka, cynamon (100 g musu wyprodukowano ze 145g jabłek) Co w nich takiego niezwykłego? Przede wszystkim naturalny skład
Słodkie okruszkitrzymałam się ani miar ani wag i wykonałam ją po prostu na przysłowiowe „oko”! Co dałam do sałatki -papryka czerwona -ogórek -cebula -marchewka -sól, pieprz, przyprawa papryka słodka Kamis -ocet JAMAR spirytusowy 10% -olej Jeśli chodzi o proporcje, to najwięcej było papryki i marchewki, mniej cebuli ,a najmniej ogorków. Wykonianie Najpierw obrałam cebulę , poszatkowałam na tarczy do szatkowania na pióra(...)wymieszalam.Dodałam oleju nazwyklejszego około 2 szklanek. Chciałam mieć taką jakby lekko olejastą sałatkę. Oczywiście trzeba próbować od czasu do czasu. Dołożyłam nie więcej niż łyżkę przyprawy słodka papryka Kamis, i ocet- na oko. Najpierw szklankę, a następnie po 2 godzinach spróbowałam i dodałam czego mi brakowało.Pozostawiłam na pózne popołudnie aby się już świadomie przegryzła. Gdy posmakowałam zalewy
Z Kuchni Do Kuchniburaczków i papryki zamknięta w słoikach na zimę… i nie tylko zimę ;-) Z przepisu Mamci :) Sałatka z buraczków i papryki – Składniki Buraki 3kg Czerwona papryka 1kg Cebula 0,5kg Ocet 1 szklanka Olej 1 szklanka Cukier 1 szklanka Woda 1 szklanka Sól 2 płaskie łyżki Sałatka z buraczków i papryki – […] The post Sałatka z buraczków
Kulinarne Przebojesię do sporządzania ajvaru zabrać: Składniki: -2kg papryki czerwonej -3 bakłażany -2-3cebule -6-7 pomidorów -1 papryczka chilli -2 łyżki soli -2-3 łyżki octu -3 łyżki słodkiej wędzonej papryki -1 główka czosnku -50ml oliwy -2 łyżki cukru Paprykę przekrawamy na pół, usuwając gniazda nasienne. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, cebulę i czosnek obieramy(...)bakłażanem, obieramy go ze skóry, lub gdyby ciężko odchodziła, dokładnie wydrążamy miąższ. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, mielimy maszynką lub blendujemy, dodajemy posiekaną papryczkę chili, sól, cukier, ocet, oliwę, wędzoną paprykę, i gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania właściwej gęstości, szacunkowo od 45 do 90 minut. Gorący ajvar nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut. Gotowe
Aromatyczne Podróżebardzo łatwa do zrobienia. Zapewniam że będzie pysznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Składniki: 1/3 białej kapusty 1 zielona papryka 1 marchewka 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć i obrać. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski, posolić, wygnieść i odłożyć(...)minut. Marchewkę zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach, paprykę pokroić w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Do kapusty dodać marchewkę, paprykę, cebulę i posiekany koperek, wymieszać. Na koniec dodać oliwę, ocet i doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiajwar. Ajwar Składniki: 2 bakłażany 2 kg czerwonej papryki 6 ostrych papryczek 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cząbru 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz sól Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na papierze do pieczenia skórą do góry. Papryki również kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy(...)przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy obrane bakłażany i paprykę. Kroimy ostre papryczki i dorzucamy do garnka. Całość blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cząbrem, octem i papryką słodką. Stawiamy na średnim ogniu, gotujemy przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż nasza pasta zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych, dobrze osuszonych słoików i dobrze zakręcamy. Słoiki
PatiGotujepolecam. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 szklanki wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka octu balsamicznego 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 4 łyżki oleju sól pieprz W miseczce wymieszać miód,olej sól,pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, sos sojowy, ocet balsamiczny. Łopatkę
O kuchni z uczuciem