papryka w occie - 3457 przepisów (strona:3/231)

SŁODKO-KWAŚNY SOS DO DROBIU I RYŻU - z ananasem i kukurydzą na zimę 510

SKŁADNIKI: 2 żółte cukinie (bez pestek, ale ze skórką) 2 łyżki soli 1,5kg żółtych pomidorów 1,5kg żółtej papryki 1kg cebuli 3 łyżki oliwy z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią (może być zwykła) 1 i 1/2 szklanki octu 2szklanki cukru 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka curry(...)pokroiłam w niewielką kostkę. Krok 4. Do garnka wrzuciłam pokrojoną cebulę, dodałam 3 łyżki oliwy z pomidorami, czosnkiem i bazylią, poddusiłam chwilę (nie zrumienić), dodałam osączoną cukinię, paprykę, ocet oraz cukier i gotowałam przez 20 minut. Krok 5. Następnie do garnka z warzywami dodałam wcześniej przygotowany sos pomidorowy, osączoną kukurydzę, pokrojonego i osączonego z zalewy ananasa (zalewę z ananasa

Moja Książka Kucharska
Papryka z Bazylią z Octem (do obiadu) 122

ktoś kiedyś mnie widział abym przygotowywała paprykę w occie w słoikach? No właśnie nie, sama siebie też nie wiedziałam jeszcze w takiej sytuacji :) A lubię taką, nie powiem, że nie. Pewnie takich przypadków jak mój jest więcej i dlatego postanowiłam ten przepis umieścić na blogu. Papryka w smaku jest o wiele lżejsza niż ta w słoikach, ale klimatem zbliżona(...)łyżkę oliwy z oliwek, rozgrzewamy ją, wrzucamy paprykę, smażymy krótko w wysokiej temperaturze, dodajemy cebulę, solimy, pieprzymy i posypujemy 1 łyżeczką cukru. Smażymy mieszając co chwilę. Jak papryka zmięknie podlewamy octem winnym, przykręcamy gaz, całość skrapiamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Odkrywamy patelnię, do papryki dorzucamy grubo posiekane listki bazylii , mieszamy i trzymamy

Blondynka Gotuje
Papryka konserwowa 208

ostra, delikatna i wyrazista, miękka, ale chrupiąca. Ilością octu możecie manipulować dowolnie. Zróbcie najpierw zalewę i sprawdźcie, czy smak wam odpowiada – jeśli za słodka dodajcie octu, jeśli za octowa dodajcie cukru i wody. Moja papryka konserwowa nie wymaga pasteryzacji. Jeśli(...)jednak boicie się, że słoiczki szlag wam trafi, to krócej blanszujcie paprykę i pasteryzujcie w piekarniku – 110 stopni, 20 min. Ze względu na sporą ilość octu, cukru i soli to będzie dobrze zabezpieczona papryka konserwowa. Jeśli zostanie wam zalewy, możecie jej użyć do kalafiora, kalarepki, czy innych twardych warzyw (maleńkie korniszony też). Potrzebujemy: 8 szklanek wody

ladykitchen
Papryka marynowana 148

oleju (na słoik) 1 liść laurowy na słoik 2 ziela angielskie (na słoik) ZALEWA 1,5 l wody 6 łyżek cukru  2-3 łyżki soli 1 szklanka octu   Paprykę czerwoną opłukać i przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paski. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut. Po tym czasie przełożyć

Gotuję Testuję
imprezowe roladki z tortilli 1088

takie przekąski znikają w oka mgnieniu!  Lekkie, smaczne i na jeden kęs.  Składniki: * 2 placki tortilli * 1 serek jogurtowy typu Almette * 4 plastry szynki - najlepiej dużej * papryka w occie * można dodać szczypiorek, oliwki itp. Na jeden placek tortilli potrzeba 1/2 opakowania serka.  Serek rozsmarowałam na tortilli, na to wyłożyłam szynkę i na środku pasek z pokrojonej(...)cienkie paski papryki w occie.  Zawinęłam w roladkę i zawinęłam w folię aluminiową.  Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki.  Po tym czasie rolada była gotowa do krojenia.  Przysmak dosłownie znika z talerzy! Zamiast serka jogurtowego można dodać dowolny lubiany przez nas smak. Można również dodać dowolne składniki. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Winogrona marynowane w papryce 236

wykroić szypułki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne oraz błony. Wodę zagotować z przyprawami, włożyć papryki, gotować na małym ogniu 5 minut. Wyjąć papryki, dodać miód i ocet, zagotować. Papryki napełnić winogronami, włożyć do słoików, dodać po kilka kawałków chrzanu, zalać gorącą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut

SzczyptaSmaQ
Ośmiorniczki baby w czerwonym winie 223

czosnku – 0,2-0,3l wina półwytrawnego, najlepiej czerwonego, ale jeśli macie pod ręką białe, też można użyć – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka, ocet balsamiczny Wykonanie: Ośmiorniczki rozmrozić, najlepiej w mleku. Osuszyć ręcznikiem. W garnku rozgrzać oliwę, a na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać ośmiorniczki. Po kilku minutach zmienią kolor(...)ilości, gdyż tak naprawdę za każdym razem różnie doprawiam potrawę, w zależności od „smaku” danego dnia; zasadniczo 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela, 1 łyżeczka papryki, 2 łyżki balsamico; z solą ostrożnie, bo ośmiornica jest już słona od soli morskiej, zawsze lepiej dosolić niż przesolić :) ). Dusić pod przykryciem do miękkości (w zależności od wielkości ośmiorniczek może

Pociąg Do Kuchni
Konkurs Noworoczny 116

się nie zrelaksował przy kawie/herbacie (niepotrzebne skreślić) podanej w takiej filiżance.   DO WYGRANIA:  3 zestawy . A w każdym: oli wki zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT:   produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy w komentarzu podzielić się przepisem

bistro mama
Rolmopsy z papryką i ogórkiem 181

śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a przed nami szampańska zabawa. Składniki: płaty śledziowe marynowane w occie papryka marynowana ogórki konserwowe cebula musztarda Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na około 10-12 minut. Jeśli nie lubicie smaku surowej cebuli chwilkę pogotować. Ostudzić. Z płatów

Ala piecze i gotuje
Polędwiczki glazurowane miodem 117

Wieprzowe polędwiczki w chińskim wydaniu, Można podać z ryżem , doskonale pasują do nich pikantne marynaty, np. cebulki w occie, papryka , korniszony. Składniki 700 g polędwiczek wieprzowych 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 3 łyżki miodu płynnego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie   Mięso po umyciu osuszyłem, włożyłem

R'n'G Kitchen
Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym 201

pomidor malinowy 1 łyżka czarnych oliwek cienki plaster sera pleśniowego, u mnie gorgonzola 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia aromatyzowana liśćmi laurowymi, różowym pieprzem i ostrą papryką ocet balsamiczny w spray'u, świetny do sałatek Przygotowanie: W miseczce układamy szpinak, pokrojony w kostkę pomidor malinowy, oliwki i pokruszony ser. Całość skrapiamy aromatyzowaną oliwą z oliwek, spryskujemy octem balsamicznym

Moja smaczna kuchnia
Tydzien grecki w Lidlu - konkurs! 119

rozmiarach (22,99 zł/szt.). Naczynia są odporne na działanie temperatury do 220°C. ****************************************** KONKURS DO WYGRANIA:  3 zestawy . A w każdym: oli wki zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT:   produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy w komentarzu

bistro mama
Wieprzowe kąski z pomidorami 141

soczyste i bardzo aromatyczne! Gorąco polecam:) Inspiracja Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,5 suszonych pomidorów, marchewka,cebula,250ml drobiowego bulionu,do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz,łyżka mąki pszennej.  Przygotowanie Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. W każdym kawałku zrobić na środku nacięcie

Z miłości do słodkości
Marynowana papryka 131

przetworach. Sierpień to sezon paprykowy – wtedy jest najsmaczniejsza i najtańsza. Super dodatek zarówno do obiadu jak i do kolacji. składniki: 2 kg. papryki (czerwonej lub kolorowej) 4 szklanki wody 4 łyżki cukru 3/4 szklanki octu kilka ząbków czosnku cebula (opcjonalnie – ja robię kilka słoików z cebulką – nadaje słodkości papryce) gorczyca, pieprz ziarnisty,liść laurowy, ziele angielskie wykonanie(...)octem i cukrem. Do słoiczków wrzucamy po kilka ziarenek pieprzu,gorczycy,ziela angielskiego, listek laurowy, czosnek pokrojony w cienkie paseczki i plaster lub dwa cebuli. Upychamy paski papryki i zalewamy wodą z octem i cukrem (zalewa musi wystygnąć !). Zakręcamy solidnie i pasteryzujemy 10 minut

Sezonowy Garnek
Pasztety i pasty kanapkowe - przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 162

Białko 5,0 g Sól: 1,25 g Toppo Pasta sojowa z warzywami  Dostępność: Lidl Składniki :  woda, 17% warzywa marynowane (11% ogórki, 6% czerwona papryka, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier, przyprawy), 14% nasiona soi, 9% przecier pomidorowy, musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy), olej rzepakowy, 5% sos Worchester [sos sojowy (woda, fermentowane nasiona(...)Białko 5,0 g Sól: 0,98 g Lunter Tatar pasta z papryką Dostępność: Tesco Składniki :  woda, nasiona soi, sterylizowane warzywa 20% (ogórki, papryka), przecier pomidorowy, muszrarda (nasiona gorczycy, cukier, ocet, przyprawy), olej rzepakowy, sos Worcester (sok jabłkowy, przyprawy), cukier, modyfikowana skrobia kukurydziana, sos sojowy, cebula, czosnek, papryka, sól, chilli, stabilizator: guma ksantanowa. Cena: 3,99zł/115g Wartość odżywcza

Zielona Kuchnia