papryka w occie - 3457 przepisów (strona:3/231)

Papryka konserwowa 259

ostra, delikatna i wyrazista, miękka, ale chrupiąca. Ilością octu możecie manipulować dowolnie. Zróbcie najpierw zalewę i sprawdźcie, czy smak wam odpowiada – jeśli za słodka dodajcie octu, jeśli za octowa dodajcie cukru i wody. Moja papryka konserwowa nie wymaga pasteryzacji. Jeśli(...)jednak boicie się, że słoiczki szlag wam trafi, to krócej blanszujcie paprykę i pasteryzujcie w piekarniku – 110 stopni, 20 min. Ze względu na sporą ilość octu, cukru i soli to będzie dobrze zabezpieczona papryka konserwowa. Jeśli zostanie wam zalewy, możecie jej użyć do kalafiora, kalarepki, czy innych twardych warzyw (maleńkie korniszony też). Potrzebujemy: 8 szklanek wody

ladykitchen
Papryka marynowana 178

oleju (na słoik) 1 liść laurowy na słoik 2 ziela angielskie (na słoik) ZALEWA 1,5 l wody 6 łyżek cukru  2-3 łyżki soli 1 szklanka octu   Paprykę czerwoną opłukać i przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paski. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut. Po tym czasie przełożyć

Gotuję Testuję
imprezowe roladki z tortilli 1133

takie przekąski znikają w oka mgnieniu!  Lekkie, smaczne i na jeden kęs.  Składniki: * 2 placki tortilli * 1 serek jogurtowy typu Almette * 4 plastry szynki - najlepiej dużej * papryka w occie * można dodać szczypiorek, oliwki itp. Na jeden placek tortilli potrzeba 1/2 opakowania serka.  Serek rozsmarowałam na tortilli, na to wyłożyłam szynkę i na środku pasek z pokrojonej(...)cienkie paski papryki w occie.  Zawinęłam w roladkę i zawinęłam w folię aluminiową.  Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki.  Po tym czasie rolada była gotowa do krojenia.  Przysmak dosłownie znika z talerzy! Zamiast serka jogurtowego można dodać dowolny lubiany przez nas smak. Można również dodać dowolne składniki. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Winogrona marynowane w papryce 269

wykroić szypułki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne oraz błony. Wodę zagotować z przyprawami, włożyć papryki, gotować na małym ogniu 5 minut. Wyjąć papryki, dodać miód i ocet, zagotować. Papryki napełnić winogronami, włożyć do słoików, dodać po kilka kawałków chrzanu, zalać gorącą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut

SzczyptaSmaQ
Ośmiorniczki baby w czerwonym winie 259

czosnku – 0,2-0,3l wina półwytrawnego, najlepiej czerwonego, ale jeśli macie pod ręką białe, też można użyć – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka, ocet balsamiczny Wykonanie: Ośmiorniczki rozmrozić, najlepiej w mleku. Osuszyć ręcznikiem. W garnku rozgrzać oliwę, a na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać ośmiorniczki. Po kilku minutach zmienią kolor(...)ilości, gdyż tak naprawdę za każdym razem różnie doprawiam potrawę, w zależności od „smaku” danego dnia; zasadniczo 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela, 1 łyżeczka papryki, 2 łyżki balsamico; z solą ostrożnie, bo ośmiornica jest już słona od soli morskiej, zawsze lepiej dosolić niż przesolić :) ). Dusić pod przykryciem do miękkości (w zależności od wielkości ośmiorniczek może

Pociąg Do Kuchni
Konkurs Noworoczny 151

się nie zrelaksował przy kawie/herbacie (niepotrzebne skreślić) podanej w takiej filiżance.   DO WYGRANIA:  3 zestawy . A w każdym: oli wki zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT:   produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy w komentarzu podzielić się przepisem

bistro mama
Rolmopsy z papryką i ogórkiem 224

śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a przed nami szampańska zabawa. Składniki: płaty śledziowe marynowane w occie papryka marynowana ogórki konserwowe cebula musztarda Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na około 10-12 minut. Jeśli nie lubicie smaku surowej cebuli chwilkę pogotować. Ostudzić. Z płatów

Ala piecze i gotuje
Polędwiczki glazurowane miodem 154

Wieprzowe polędwiczki w chińskim wydaniu, Można podać z ryżem , doskonale pasują do nich pikantne marynaty, np. cebulki w occie, papryka , korniszony. Składniki 700 g polędwiczek wieprzowych 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 3 łyżki miodu płynnego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie   Mięso po umyciu osuszyłem, włożyłem

R'n'G Kitchen
Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym 240

pomidor malinowy 1 łyżka czarnych oliwek cienki plaster sera pleśniowego, u mnie gorgonzola 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia aromatyzowana liśćmi laurowymi, różowym pieprzem i ostrą papryką ocet balsamiczny w spray'u, świetny do sałatek Przygotowanie: W miseczce układamy szpinak, pokrojony w kostkę pomidor malinowy, oliwki i pokruszony ser. Całość skrapiamy aromatyzowaną oliwą z oliwek, spryskujemy octem balsamicznym

Moja smaczna kuchnia
Tydzien grecki w Lidlu - konkurs! 156

rozmiarach (22,99 zł/szt.). Naczynia są odporne na działanie temperatury do 220°C. ****************************************** KONKURS DO WYGRANIA:  3 zestawy . A w każdym: oli wki zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT:   produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy w komentarzu

bistro mama
Wieprzowe kąski z pomidorami 173

soczyste i bardzo aromatyczne! Gorąco polecam:) Inspiracja Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,5 suszonych pomidorów, marchewka,cebula,250ml drobiowego bulionu,do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz,łyżka mąki pszennej.  Przygotowanie Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. W każdym kawałku zrobić na środku nacięcie

Z miłości do słodkości
Marynowana papryka 169

przetworach. Sierpień to sezon paprykowy – wtedy jest najsmaczniejsza i najtańsza. Super dodatek zarówno do obiadu jak i do kolacji. składniki: 2 kg. papryki (czerwonej lub kolorowej) 4 szklanki wody 4 łyżki cukru 3/4 szklanki octu kilka ząbków czosnku cebula (opcjonalnie – ja robię kilka słoików z cebulką – nadaje słodkości papryce) gorczyca, pieprz ziarnisty,liść laurowy, ziele angielskie wykonanie(...)octem i cukrem. Do słoiczków wrzucamy po kilka ziarenek pieprzu,gorczycy,ziela angielskiego, listek laurowy, czosnek pokrojony w cienkie paseczki i plaster lub dwa cebuli. Upychamy paski papryki i zalewamy wodą z octem i cukrem (zalewa musi wystygnąć !). Zakręcamy solidnie i pasteryzujemy 10 minut

Sezonowy Garnek
Pasztety i pasty kanapkowe - przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 199

Białko 5,0 g Sól: 1,25 g Toppo Pasta sojowa z warzywami  Dostępność: Lidl Składniki :  woda, 17% warzywa marynowane (11% ogórki, 6% czerwona papryka, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier, przyprawy), 14% nasiona soi, 9% przecier pomidorowy, musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy), olej rzepakowy, 5% sos Worchester [sos sojowy (woda, fermentowane nasiona(...)Białko 5,0 g Sól: 0,98 g Lunter Tatar pasta z papryką Dostępność: Tesco Składniki :  woda, nasiona soi, sterylizowane warzywa 20% (ogórki, papryka), przecier pomidorowy, muszrarda (nasiona gorczycy, cukier, ocet, przyprawy), olej rzepakowy, sos Worcester (sok jabłkowy, przyprawy), cukier, modyfikowana skrobia kukurydziana, sos sojowy, cebula, czosnek, papryka, sól, chilli, stabilizator: guma ksantanowa. Cena: 3,99zł/115g Wartość odżywcza

Zielona Kuchnia
Przepis na ketchup bez cukru - pikantny 283

pierzu ziarnistego 2 łyżeczki kolendry kawałek gazy do ketchupu: około 5 łyżek ksylitolu (można dodać zwykły cukier) około 3 łyżeczek soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 2 łyżki octu jabłkowego opcjonalnie do smaku papryka ostra (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Ketchup bez cukru  Przygotowanie: Najpierw przygotuję pulpę z pomidorów i papryki(...)skórki (które wyrzucam). Do przetartych pomidorów dodaję ksylitol, sól, paprykę słodką, gałkę muszkatołową. Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu gotuję około 50 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można gotować dłużej lub krócej. Po około 30 minutach gotowania gdy odparuje część soku sprawdzam smak, doprawiam i dodaję ocet. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakładanie do butelek lub słoików: Gotowy ketchup wlewam

Uwaga Babcia Gotuje
Weekend z grillem #3 200

dzisiejszego grillowania. Przepis na te domowe grillowe kiełbaski znajdziecie TUTAJ . Tym razem przygotujemy je na ostro. KIEŁBASKI DIABELSKIE 4 kiełbaski grillowe papryczka chili jasny miód czerwona słodka papryka (w proszku) ocet winny sos sojowy sól Kiełbasę oczywiście możemy kupić w sklepie już gotową. Ale jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości na grillu to zdecydowanie polecamy przygotować ją samemu. Wbrew pozorom wcale(...)moździerzu rozcieramy strączek oczyszczonej z pestek papryczki chili z odrobiną soli. Przekładamy do miseczki, zalewamy trzema dużymi łyżkami miodu i dokładnie mieszamy. Dodajemy sporą szczyptę słodkiej  papryki, łyżkę octu winnego i pół łyżeczki sosu sojowego. Tą masą dokładnie smarujemy ponacinane kiełbaski i zostawiamy na całą dobę (lub chociaż na wiele godzin) żeby smak się wchłonął. Po tym czasie mocno

Marder&Marder Manufacture