papryka w occie - 3457 przepisów (strona:10/231)

Sałatka z ryżem i kurczakiem 144

małym ogniu wg wskazań producenta ( u mnie to było 15 minut). Po zagotowaniu ostudzić. Pozostałe składniki: 1 puszka groszku 1 mała puszka kukurydzy 1 słoik (0,33 litra) papryki w occie 1 słoik (0,33 litra) ogórków w musztardzie lub w occie ½ korzenia pora 500 ml majonezu Pieprz czarny mielony Wykonanie sałatki: Do miski wsypać ryż. Dodać pokrojoną w kostkę

Przepisy Babci
Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką 178

czerwona papryka Ramiro 3-6 suszonych pomidorów w oliwie 220 g liści botwinki 1 łyżeczka nasion fenkułu 540 g ciecierzycy z zalewą ( duży słoik) sól, pieprz oliwa czerwony ocet przygotowanie Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w krążki. Liście botwinki dokładnie umyć, lekko odsączyć na sicie, pokroić w poprzek w paski. Polędwiczkę umyć, osuszyć, dokładnie usunąć wszystkie błony, posolić(...)grubym dnem rozgrzać olej, obsmażać polędwiczkę ze wszystkich stron przez ok 5 minut. Przełożyć mięso na talerz a do garnka włożyć paprykę i pomidory. Smażyć mieszając, aż  papryka lekko zmięknie. Dodać nasiona fenkułu i liście botwinki, smażyć ok 2 minut. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą, wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, warzywa lekko odgarnąć a na dnie garnka ułożyć polędwiczki. Garnek

Stare Gary
Kurczak na kwaśno Murgh Windaloo 174

klarowanego 3 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta płatków chilli Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Włożyć do naczynia. Wodę wymieszać z kurkumą, , solą, ostrą papryką oraz octem winnym. Wlać do kurczaka i wymieszać. Nakryć mięso i odstawić do lodówki na około 30 minut. W moździerzu ugnieść kmin rzymski z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać na jednolita

O kuchni z uczuciem
Tortille z tuńczykiem 247

Pożywna przekąska lub sposób na nietypowe śniadanie. Składniki: 4 tortille puszka tuńczyka w oleju (ok. 120g) 4 łyżki majonezu łyżka ketchupu 5 marynowanych cebulek 2 ogórki kiszone 2 papryki z octu sos tabasco sos Worchester (opcjonalnie) Przygotowanie: Odlewamy olej z tuńczyka. Wrzucamy rybę do miski i rozdrabniamy widelcem. Cebulki, ogórka i paprykę drobno szatkujemy. Dodajemy do tuńczyka razem z ketchupem

Gotuj z Rumcajsem
Ratatouille inaczej 164

większy bakłażan   2 duże pomidory 2 kulki mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego ok 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Warzywa kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm, bakłażany solimy o odkładamy(...)bakłażana grillujemy na suchej patelni 3.  Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 4. Sos - cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, kiedy zmięknie dolewamy passatę, doprawiamy papryką, solą, pieprzem, brązowym cukrem, octem balsamicznym i oregano, zagotowujemy i odstawiamy z ognia  5. Na formę żaroodporną o średnicy ok 30 cm wykładamy sos pomidorowy, na wierzchu układamy plastry warzyw

Słodki Kompromis
Szybki makaron z woka 205

Polecam! Składniki: makaron ( ja użyłam makaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę(...)kostkę, paprykę w paski smażymy na małej ilości oleju. 4. Dodajemy schab/kurczaka, mieszamy i smażymy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy imbir, pieprz, ocet ryżowy. 5. Makaron mieszamy razem ze schabem, cebulką i papryką. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Żeberka duszone w marynacie miodowej 205

łyżki octu winnego,1, 5 łyżeczki soli,1 łyżeczka słodkiej papryki,1/4 łyżeczki pieprzu,ok. 3 łyżki oleju,1 średnia cebula.Miód, ocet winny, sól, paprykę i pieprz dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą natrzeć żeberka i odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć(...)Dołożyć do mięsa, lekko obsmażyć razem z nim. Całość podlewać niewielką ilością wody i pod przykryciem udusić do miękkości.Żeberka z takiej marynaty są bardzo kruche. Połączenie słodkiego miodu, octu winnego i pieprzu daje niezwykły smak. Skarmelizowany miód nadaje wspaniałego koloru i aromatu. Polecam wszystkim mięsożercom :)A łasuchom i wielbicielom miodu polecam zerknięcie do zakładki miody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Królicze skoki w warzywach 198

szczególnie zdrowy. Składniki : 2 udka/skoki królicze 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2-3 liście laurowe 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 nieduża cz. papryka łyżka octu balsamicznego łyżka oliwy z oliwek masło klarowane sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn  Przygotowanie : Pozbawione kości skoki kroję w ok 5 cm kawałki jednocześnie oczyszczając mięso z błonek(...)misy doprawiając solą i pieprzem. Do misy dodaję jeszcze pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i pokruszone liście laurowe i tymianek, w takiej marynacie trzymam kawałki królika ok 1 h. W między czasie : obrane marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i paprykę kroję w kawałki lub paski i z dodatkiem ziół prowansalskich podsmażam kilka minut na maśle klarowanym. Podsmażone warzywa przekładam

Mechanik w kuchni
Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę 271

ciepło wymaga czasu, więc często sięgam po taki słoiczek. Tylko podgrzewam i już dodatek do obiadu gotowy. 3 kg buraczków ćwikłowych 1 kg cebuli 1 kg papryki czerwonej 1 szklanka oleju 1 szklanka octu winnego 6% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Całe buraczki gotować przez około godzinę, aż będą miękkie. Przestudzone obrać ze skórki. Papryki rozkroić, wyjąć cały środek(...)znacznie szybciej. Takie warzywa przekładam do dużego garnka, podlewam odrobiną wody i duszę, aż nieco zmiękną. Buraczki ścieram na tej samej tarczy malaksera i przekładam do cebuli z papryką. Dodaję olej, ocet, cukier i sól. Wszystko mieszam i gotuję przez około 30 min. na małym ogniu. Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Jeżeli będzie wkładana bardzo gorąca słoiki same

https:KKuchniaMniam
Marynowana papryka 189

który się u nas pojawia jest marynowana papryka. Najbardziej lubi ją tatuś, choć i my czasem lubimy sobie jej troszkę zjeść.       Składniki:   5 kg papryki 2 szklanki octu 10 łyżek cukru 8 łyżek miodu (używamy wielokwiatowego) 10 liści laurowych (mama ma drzewko laurowe więc używamy świeżych) 20 sztuk ziarenek ziela angielskiego 4 łyżeczki soli oliwa(...)oliwek po łyżce na słoik   Przygotowanie:   Paprykę myjemy, wycinamy gniazdka i kroimy w paski. Ocet, cukier, miód, liście laurowe,ziele angielskie i sól dajemy do garnka i gotujemy zalewę. Do zagotowanej zalewy partiami wkładamy paprykę i gotujemy 5 minut, po czym wyjmujemy paprykę i wkładamy ją do słoika. Zalewę przecedzamy i wlewamy do słoika, do każdego słoika

Lili w kuchni
Gulasz wołowy 231

Mięso rozpływało się w ustach :) Składniki 30 dkg wołowiny 20 dkg pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka sól, pieprz ocet jabłkowy słodka i ostra papryka   Sposób przygotowania Mięso … Czytaj dalej Gulasz wołowy

czarrna od kuchni
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 173

przykrycia nie zmieni koloru, a dodatek cukru sprawia, że pozostaje bardziej chrupka. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Siekamy je drobno. Do jajek dodajemy oliwę, dwie łyżki dobrego octu z białego wina, mieloną paprykę. Doprawiamy sos lekko solą i mocniej pieprzem. Fasolkę odcedzamy. Gdy lekko przestygnie kroimy ją na 2-3cm kawałki. Dodajemy do niej posiekane drobno fileciki anchois, pieprzymy(...)anchois (10-12 malutkich filecików) 200g frankfurterek (jeśli kupiliście surowe albo mocno wędzone trzeba je przez 5-10 minut wymoczyć we wrzątku) 4 jajka M ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 łyżki octu z białego wina 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól (łyżka stołowa- do gotowania fasolki) + do przyprawienia całości cukier (łyżka stołowa- do gotowania fasolki) pieprz

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony z warzywami 629

kurczaka 1 cukinia 2 małe kalarepy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka kurkumy 5 łyżek oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli Wykonanie: Do miseczki wlać olej, ocet balsamiczny,wsypać sól,pieprz,papryki,kurkumę, tymianek i wszystko dokładnie wymieszać. Podudzia umyć i osuszyć

O kuchni z uczuciem
Pasta z wędzonego śledzia 174

Składniki: 2 sztuki wędzonego śledzia 1 słoik papryki w occie 6 ogórków korniszonów 1 duża cebula czerwona 2 jabłka 2 łyżki majonezu pęczek natki pietruszki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Za pomocą widelca oddzielamy mięso śledzi od ości. Z papryki ściągamy skórkę. Jabłka, cebulę obieramy. Paprykę, jabłka, ogórki oraz cebulę kroimy bardzo drobniutką kosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi. Przyprawiamy

kgwjanczewo
CHRUPIACE KRĄŻKI CEBULOWE 203

ulubionymi sosami. SKŁADNIKI : 1/2 szklanki mąki pszennej ( około 60-70 g) 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko niecałe pół szklanki wody szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka octu sol, papryka ostra do smaku 2-3 duże cebule  bułka tarta do panierowania olej do smażenia dodatkowo ketchup pikantny Kotlin(...)PRZYGOTOWANIE : Cebulę obieramy, kroimy na talarki, każdy krążek rozwarstwiamy. Do miski wsypujemy mąki, przyprawy, dodajemy ocet, jajko, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto.  Krążki cebulowe maczamy w cieście,  następnie w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.  Wykładamy na talerz wyłożony papierem, podajemy ciepłe z ketchupem i ulubionymi sosami

Kulinarne Fantazje Marioli