oleju 1 duża cebula 1 czerwona papryka szczypta soli 1 pomarańcza 200 ml soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej sos sojowy cukier ocet jabłkowy lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki do potraw chińskich (ewentualnie) papryka ostra do smaku Mięso kroimy w około 2 cm kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a oczyszczoną paprykę w paski(...)ostrej papryki, dokładnie mieszamy. Resztę soku mieszamy z mąką ziemniaczaną, dolewamy do kurczaka i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Teraz próbujemy i doprawiamy do smaku cukrem, octem, sosem sojowym i papryką ostrą, pamiętając że całość ma mieć słodko-kwaśny smak. Gdyby sos był za gęsty dolewamy wody lub soku pomarańczowego. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowanieinnymi zapobiega procesom gnicia. Prawidłowo zakiszone warzywa długo zachowują swoje właściwości smakowe. Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Składniki na 2 słoiki a`800 ml: 1 kg papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego kawałek korzenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jabłek 25 dag warzyw - marchew seler pietruszka 1 duża cebula 25 dag papryki 1 płaska łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka octu 10% papryka mielona do smaku Wykonanie: Wszystkie warzywa obieram i wrzucam do malaksera ( można zmielić w maszynce do mięsa) i szatkuję. Doprawiam i odstawiam na kilka godzin ( najlepiej zostawić
Bea(u)ty kitchenszklanki bulionu warzywnego Sos: 700-800 g świeżych pomidorów (lub puszka krojonych pomidorów) 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka suszonej papryki (np. z czosnkiem i bazylią -są takie gotowe mieszanki) ewentualnie czubricy czerwonej. 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki chili(...)miski, dodajemy przestudzony ryż i mieszamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i przesmażamy na maśle razem z posiekaną cebulą (około 5 minut). Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet balsamiczny, suszoną paprykę lub czubricę, słodką paprykę, cukier, majeranek, tymianek, chili, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze 1 minutę. Papryki wydrążamy (nie przekrawając ich) i myjemy. Wydrążone papryki napełniamy farszem
Moja Mama Gotujeogóreczki z papryką i cebulką. Składniki: 4 kg ogórków 8 papryk ( różnokolorowe) 0,5 kg cebuli 1 duży selerZalewa pierwsza: 9 szklanek wody 1 szklanka soliZalewa druga: 6 szklanek wody 4 szklanki cukru 4 szklanki octu 10%Przyprawy:ziele angielskieliśc laurowygorczycapieprz ziarnistyPaprykę kroimy w paski, cebulę w talarki, seler ścieramy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamniejsze 200 g przecieru pomidorowego (może być koncentrat pomidorowy) 4-5 łyżek wody 6 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe tłuszcz do smażenia 1-2 łyżki octu pół łyżeczki papryki ostrej pieprz Przygotowanie: Śledzie myjemy i kroimy w grubsze paski (jeśli są zbyt słone to trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie). Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni(...)zmięknie to dodajemy przecier pomidorowy, wodę, liść laurowy, ziele angielskie i dalej dusimy. Gdy cebula jest już całkiem miękka dodajemy ocet i przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe. Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemałym ogniu wg wskazań producenta ( u mnie to było 15 minut). Po zagotowaniu ostudzić. Pozostałe składniki: 1 puszka groszku 1 mała puszka kukurydzy 1 słoik (0,33 litra) papryki w occie 1 słoik (0,33 litra) ogórków w musztardzie lub w occie ½ korzenia pora 500 ml majonezu Pieprz czarny mielony Wykonanie sałatki: Do miski wsypać ryż. Dodać pokrojoną w kostkę
Przepisy Babciczerwona papryka Ramiro 3-6 suszonych pomidorów w oliwie 220 g liści botwinki 1 łyżeczka nasion fenkułu 540 g ciecierzycy z zalewą ( duży słoik) sól, pieprz oliwa czerwony ocet przygotowanie Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w krążki. Liście botwinki dokładnie umyć, lekko odsączyć na sicie, pokroić w poprzek w paski. Polędwiczkę umyć, osuszyć, dokładnie usunąć wszystkie błony, posolić(...)grubym dnem rozgrzać olej, obsmażać polędwiczkę ze wszystkich stron przez ok 5 minut. Przełożyć mięso na talerz a do garnka włożyć paprykę i pomidory. Smażyć mieszając, aż papryka lekko zmięknie. Dodać nasiona fenkułu i liście botwinki, smażyć ok 2 minut. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą, wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, warzywa lekko odgarnąć a na dnie garnka ułożyć polędwiczki. Garnek
Stare Garyklarowanego 3 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta płatków chilli Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Włożyć do naczynia. Wodę wymieszać z kurkumą, , solą, ostrą papryką oraz octem winnym. Wlać do kurczaka i wymieszać. Nakryć mięso i odstawić do lodówki na około 30 minut. W moździerzu ugnieść kmin rzymski z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać na jednolita
O kuchni z uczuciemPożywna przekąska lub sposób na nietypowe śniadanie. Składniki: 4 tortille puszka tuńczyka w oleju (ok. 120g) 4 łyżki majonezu łyżka ketchupu 5 marynowanych cebulek 2 ogórki kiszone 2 papryki z octu sos tabasco sos Worchester (opcjonalnie) Przygotowanie: Odlewamy olej z tuńczyka. Wrzucamy rybę do miski i rozdrabniamy widelcem. Cebulki, ogórka i paprykę drobno szatkujemy. Dodajemy do tuńczyka razem z ketchupem
Gotuj z Rumcajsemwiększy bakłażan 2 duże pomidory 2 kulki mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego ok 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Warzywa kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm, bakłażany solimy o odkładamy(...)bakłażana grillujemy na suchej patelni 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 4. Sos - cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, kiedy zmięknie dolewamy passatę, doprawiamy papryką, solą, pieprzem, brązowym cukrem, octem balsamicznym i oregano, zagotowujemy i odstawiamy z ognia 5. Na formę żaroodporną o średnicy ok 30 cm wykładamy sos pomidorowy, na wierzchu układamy plastry warzyw
Słodki KompromisPolecam! Składniki: makaron ( ja użyłam makaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę(...)kostkę, paprykę w paski smażymy na małej ilości oleju. 4. Dodajemy schab/kurczaka, mieszamy i smażymy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy imbir, pieprz, ocet ryżowy. 5. Makaron mieszamy razem ze schabem, cebulką i papryką. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUłyżki octu winnego,1, 5 łyżeczki soli,1 łyżeczka słodkiej papryki,1/4 łyżeczki pieprzu,ok. 3 łyżki oleju,1 średnia cebula.Miód, ocet winny, sól, paprykę i pieprz dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą natrzeć żeberka i odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć(...)Dołożyć do mięsa, lekko obsmażyć razem z nim. Całość podlewać niewielką ilością wody i pod przykryciem udusić do miękkości.Żeberka z takiej marynaty są bardzo kruche. Połączenie słodkiego miodu, octu winnego i pieprzu daje niezwykły smak. Skarmelizowany miód nadaje wspaniałego koloru i aromatu. Polecam wszystkim mięsożercom :)A łasuchom i wielbicielom miodu polecam zerknięcie do zakładki miody
Codzienna kuchnia niecodziennaszczególnie zdrowy. Składniki : 2 udka/skoki królicze 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2-3 liście laurowe 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 nieduża cz. papryka łyżka octu balsamicznego łyżka oliwy z oliwek masło klarowane sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn Przygotowanie : Pozbawione kości skoki kroję w ok 5 cm kawałki jednocześnie oczyszczając mięso z błonek(...)misy doprawiając solą i pieprzem. Do misy dodaję jeszcze pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i pokruszone liście laurowe i tymianek, w takiej marynacie trzymam kawałki królika ok 1 h. W między czasie : obrane marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i paprykę kroję w kawałki lub paski i z dodatkiem ziół prowansalskich podsmażam kilka minut na maśle klarowanym. Podsmażone warzywa przekładam
Mechanik w kuchniciepło wymaga czasu, więc często sięgam po taki słoiczek. Tylko podgrzewam i już dodatek do obiadu gotowy. 3 kg buraczków ćwikłowych 1 kg cebuli 1 kg papryki czerwonej 1 szklanka oleju 1 szklanka octu winnego 6% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Całe buraczki gotować przez około godzinę, aż będą miękkie. Przestudzone obrać ze skórki. Papryki rozkroić, wyjąć cały środek(...)znacznie szybciej. Takie warzywa przekładam do dużego garnka, podlewam odrobiną wody i duszę, aż nieco zmiękną. Buraczki ścieram na tej samej tarczy malaksera i przekładam do cebuli z papryką. Dodaję olej, ocet, cukier i sól. Wszystko mieszam i gotuję przez około 30 min. na małym ogniu. Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Jeżeli będzie wkładana bardzo gorąca słoiki same
https:KKuchniaMniam