Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa(...)Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory
Tradycyjna Kuchniajego hiszpańską wersję. Pomidorów i papryki na działce i placach opór, więc tym bardziej polecam. Składniki: 1 kg mięsistych pomidorów 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 4 kromki weki bez skórki 1 średni ogórek 2 łyżki octu jabłkowego 5 łyżek oliwy z oliwek 200 ml bulionu z warzyw Dodatkowo : 4 kromki weki 1 łyżka masło 2 zabki czosnku(...)palnika), owinąć folią i również obrać ze skórki. Ogórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. W blenderze umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórka i paprykę. Dodać ocet, oliwę, czosnek i zmiksować.Następnio małym strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki bułki natrzeć czosnkiem, posmarować
Gosia gotujeziela angielskie 8- listki laurowe 8 - łyżek oliwy 8 - ząbków czosnku 4 łyżki gorczycy Zalewa : 12 - łyżek cukru 2 - łyżki soli 8 szkl - zimnej wody 1 szkl. octu Przygotowanie: Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w szersze paski. Następnie do słoików, wkładać po 1 szt. wszystkiego i pół łyżeczki gorczycy na słoik oraz po łyżce oliwy. Zalewa(...)garnka wlać zimną wodę, dodać ocet, cukier, sól, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.3 minut. Gorącą zalewą, zalewać paprykę, zakręcić słoiki. Pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu, przez ok.4 minut. Wyjąć słoiki z garnka, układać do góry dnem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusisłoików 1,5kg świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) 0,4L oleju 8 średniej wielkości cebul (ok 600g – 700g) ½ szklanki koncentratu pomidorowego 4 łyżki octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki cukru 3 Liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sól, pieprz Grzyby leśne w pomidorach Przygotowanie: Grzyby obieramy, dokładnie myjemy, kroimy w grubą kostkę a jeżeli są malutkie to przecinamy(...)obieramy i kroimy w piórka. Do rondla wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy ją do miękkości przez 10- 15min Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cztery łyżki octu, łyżeczkę słodkiej papryki, cztery łyżki cukru, liście laurowe i ziele angielskie, dokładnie mieszamy. Dodajemy wcześniej ugotowane grzyby i smażymy razem jeszcze przez 10-15 min, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe grzyby
Księga-Smakuszklanki keczupu (łagodnego bądź ostrego, jak lubicie) 1/2 szklanki octu * 1 łyżeczka ziół włoskich cukier do smaku PRZYGOTOWANIE : * Octu można dolać mniej, a później ewentualnie jeszcze dolać - próbujcie jaki smak Wam najbardziej odpowiada. Nie podałam ilości papryki marynowanej, u mnie tak "na oko", ok. pół szklanki może 3/4. Śledzie te możecie także przygotować bez papryki. Możecie użyć takich ziół(...)zalewamy mlekiem - odstawiamy na 1 godzinę. Krok 3. Pokrojoną cebulę zalewamy olejem z cukrem (około 1 łyżeczka) - odstawiamy na około 15 minut. Krok 4. Keczup łączymy z octem i papryką pokrojoną w kostkę lub w paseczki papryką marynowaną - dodajemy do cebuli, wsypujemy zioła i mieszamy. Osączone z mleka filety zanurzamy w masie pomidorowej z cebulką i papryką, wyjmujemy i kroimy
Moja Książka Kucharskamarchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego odrobina oleju do smażenia 2 szklanki wody Przyprawy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki (do smaku) 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku Jeśli używamy świeżej ryby, filetujemy ją pozbawiamy ości. Jeśli mamy filety mrożone - trzeba je rozmrozić przed przystąpieniem do gotowania(...)razem. Teraz dodać przecier pomidorowy, ryż i wodę. Wszystko zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Mieszać od czasu do czasu. Po 30 minutach dodać ocet balsamiczny, paprykę słodką i ostrą, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć gaz i zostawić na palniku na godzinę, aby danie doszło. Kto ma kuchenkę elektryczną - zestawić
Posadzone i zjedzoneŚwietny dodatek do dań mięsnych. Dla fanów podsmażanej papryki także jako przekąska. Zwykła czerwona papryka, która przestaje być zwykła dzięki dodatkowi octu winnego i bazylii. Składniki: – 2 czerwone papryki – pokrojone w wąskie paski – czerwona cebula – pokroić w półksiężyce – oliwa z oliwek do smażenia i dodatkowo 1 łyżka – łyżka cukru trzcinowego – sól i pieprz(...)tego przepisu jako dodatku do mięsa, można patelni nie myć, tylko lekko ją wytrzeć i dalej smażyć na niej mięso, co dodatkowo nada mu aromat papryki. Świetnie pasuje do podsmażanego schabu. *jeśli nie macie octu winnego, można dać balsamiczny, ale lekko zmieni to smak. Można także poratować się mieszając wytrawne lub półwytrawne czerwone wino z odrobiną zwykłego octu do smaku
Pociąg Do Kuchnimarchewki 2 nieduże pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 2 płaskie łyżki soli 6 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka pieprzu 60 ml octu ( najlepiej winnego lub jabłkowego ) 1-2 łyżki mielonej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki mielonej papryki ostrej ( opcjonalnie ) Mój ketchup się gotuje Sposób wykonania : P omidory opłucz, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, pokrój(...)pestek i łupinek. Uzyskaną masę wlej ponownie do rondla i gotuj na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj pozostałe składniki ( cukier, sól, pieprz, ocet, mieloną paprykę ), spróbuj czy ketchup ma odpowiedni smak, jeśli nie to dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorący ketchup rozlej do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-10 minut. Przechowuj
Przepisy i porady kulinarneskrzydełek kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu (ja używam "McDonaldowego") 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 suszony pomidor kilka kropli octu winnego 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chili mielonego chili w płatkach sól, pieprz Przygotowanie: Umyte skrzydełka posoliłam i oprószyłam delikatnie pieprzem. Odstawiłam na ok. pół godzinki, żeby sól się(...)wymieszałam z keczupem - w takiej proporcji aby tworzył gęstą, ale płynną marynatę (zbyt gęsta pali się w pieczeniu). Dodałam kolejno: starty czosnek, posiekanego suszonego pomidora, odrobinę oliwy i octu, cukier, paprykę słodką oraz mielone chili. Wymieszałam. Solidną szczyptę płatków chili delikatnie roztarłam w moździerzu by uwolnić aromat i dosypałam do mieszanki. Tak przygotowaną pastą natarłam skrzydełka. Zafoliowałam i wstawiłam
Kuchnia po mojemuwołowiny 1 posiekana cebula 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 100 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka cukru 200 ml wody 50 ml octu jabłkowego łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam na 5 mniejszych kawałków. Obsmażyłam na patelni na złotobrązowy(...)kolor z obu stron i odłożyłam mięso na bok. Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, a potem dodałam czosnek i cukier. Kiedy cukier zaczął się karmelizować dodałam pomidory, ocet, wodę, paprykę, tymianek i rozmaryn. Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas - w razie potrzeby - dodając wodę
Kulinarny Pamiętnikoczywiście ulepszajcie go, dodajcie swoje ulubione przyprawy! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 3 kg ogórków gruntowych sałatkowych 0,5kg marchwi 1 główka czosnku po 1 czerwonej i żółtej papryce 250ml octu 10% 250ml oleju 1/2 szklanki cukru kilka szczypt chili 30g przyprawy koreańskiej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte ogórki (ze skórką ), paprykę oraz marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy na drobnej
Moja Książka Kucharskapszennej7 g suszonych drożdży lub kostka świeżychszklanka ciepłej, przegotowanej wody1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwek3 łyżeczki suszonego majeranku2 łyżeczki kminkuna farszpodwójny filet z kurczaka250 g kaszy kuskus4 łyżeczki octu balsamicznego4 łyżeczki kurkumy3 łyżeczki imbiru2 łyżeczki ostrej paprykioliwa z oliwek, użyłam aromatyzowanej liśćmi laurowymi z różowym pieprzem i chilliponadtooliwa do wysmarowania pergaminu i pierożkówmąka do posypania blatumiseczka z wodą(...)ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka, dodajemy imbir, kurkumę i ostrą paprykę oraz ocet balsamiczny, gdy mięso będzie miękkie, a ocet odparuje doprawiamy do smaku. Przekładamy do głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem.Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kawałki wcześniej
Moja smaczna kuchniaSkładniki: matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie co godzine zmieniać(...)wodę, wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda matiasy pokroić do miski na 2 cm kawałki, wsypać pokrojoną cebulę, posypać cikrem, pieprzem mielonym dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy tyle, aby zakryć śledzie, schować do lodówki na kilka godzin takie śledzie lubimy do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię