papryka w occie - 3457 przepisów (strona:8/231)

KORECZKI ŚLEDZIOWE PO GIŻYCKU - na imprezę 237

szklanki keczupu (łagodnego bądź ostrego, jak lubicie) 1/2 szklanki octu * 1 łyżeczka ziół włoskich  cukier do smaku PRZYGOTOWANIE : * Octu można dolać mniej, a później ewentualnie jeszcze dolać - próbujcie jaki smak Wam najbardziej odpowiada. Nie podałam ilości papryki marynowanej, u mnie tak "na oko", ok. pół szklanki może 3/4. Śledzie te możecie także przygotować bez papryki. Możecie użyć takich ziół(...)zalewamy mlekiem - odstawiamy na 1 godzinę. Krok 3. Pokrojoną cebulę zalewamy olejem z cukrem (około 1 łyżeczka) - odstawiamy na około 15 minut. Krok 4. Keczup łączymy z octem i papryką pokrojoną w kostkę lub w paseczki papryką marynowaną - dodajemy do cebuli, wsypujemy zioła i mieszamy. Osączone z mleka filety zanurzamy w masie pomidorowej z cebulką i papryką, wyjmujemy i kroimy

Moja Książka Kucharska
Domowy paprykarz szczeciński 154

marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego odrobina oleju do smażenia 2 szklanki wody Przyprawy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki (do smaku) 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku Jeśli używamy świeżej ryby, filetujemy ją pozbawiamy ości. Jeśli mamy filety mrożone - trzeba je rozmrozić przed przystąpieniem do gotowania(...)razem. Teraz dodać przecier pomidorowy, ryż i wodę. Wszystko zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Mieszać od czasu do czasu. Po 30 minutach dodać ocet balsamiczny, paprykę słodką i ostrą, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć gaz i zostawić na palniku na godzinę, aby danie doszło. Kto ma kuchenkę elektryczną - zestawić

Posadzone i zjedzone
Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna 233

Świetny dodatek do dań mięsnych. Dla fanów podsmażanej papryki także jako przekąska. Zwykła czerwona papryka, która przestaje być zwykła dzięki dodatkowi octu winnego i bazylii. Składniki: – 2 czerwone papryki – pokrojone w wąskie paski – czerwona cebula – pokroić w półksiężyce – oliwa z oliwek do smażenia i dodatkowo 1 łyżka – łyżka cukru trzcinowego – sól i pieprz(...)tego przepisu jako dodatku do mięsa, można patelni nie myć, tylko lekko ją wytrzeć i dalej smażyć na niej mięso, co dodatkowo nada mu aromat papryki. Świetnie pasuje do podsmażanego schabu. *jeśli nie macie octu winnego, można dać balsamiczny, ale lekko zmieni to smak. Można także poratować się mieszając wytrawne lub półwytrawne czerwone wino z odrobiną zwykłego octu do smaku

Pociąg Do Kuchni
Domowy ketchup - zdrowy i smaczny. 619

marchewki 2 nieduże pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 2 płaskie łyżki soli 6 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka pieprzu 60 ml octu ( najlepiej winnego lub jabłkowego ) 1-2 łyżki mielonej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki mielonej papryki ostrej ( opcjonalnie ) Mój ketchup się gotuje Sposób wykonania :   P omidory opłucz, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, pokrój(...)pestek i łupinek. Uzyskaną masę wlej ponownie do rondla i gotuj na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj pozostałe składniki ( cukier, sól, pieprz, ocet, mieloną paprykę ), spróbuj czy ketchup ma odpowiedni smak, jeśli nie to dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorący ketchup rozlej do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-10 minut. Przechowuj

Przepisy i porady kulinarne
Ogniste skrzydełka, czyli piekielnie prosty obiad 333

skrzydełek kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu (ja używam "McDonaldowego") 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 suszony pomidor kilka kropli octu winnego 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chili mielonego chili w płatkach sól, pieprz Przygotowanie: Umyte skrzydełka posoliłam i oprószyłam delikatnie pieprzem. Odstawiłam na ok. pół godzinki, żeby sól się(...)wymieszałam z keczupem - w takiej proporcji aby tworzył gęstą, ale płynną marynatę (zbyt gęsta pali się w pieczeniu). Dodałam kolejno: starty czosnek, posiekanego suszonego pomidora, odrobinę oliwy i octu, cukier, paprykę słodką oraz mielone chili. Wymieszałam. Solidną szczyptę płatków chili delikatnie roztarłam w moździerzu by uwolnić aromat i dosypałam do mieszanki. Tak przygotowaną pastą natarłam skrzydełka. Zafoliowałam i wstawiłam

Kuchnia po mojemu
Szarpana wołowina 265

wołowiny 1 posiekana cebula 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 100 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka cukru 200 ml wody 50 ml octu jabłkowego łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam na 5 mniejszych kawałków. Obsmażyłam na patelni na złotobrązowy(...)kolor z obu stron i odłożyłam mięso na bok. Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, a potem dodałam czosnek i cukier. Kiedy cukier zaczął się karmelizować dodałam pomidory, ocet, wodę, paprykę, tymianek i rozmaryn. Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas - w razie potrzeby - dodając wodę

Kulinarny Pamiętnik
OBIADOWE OGÓRKI PO KOREAŃSKU - sałatka słoikowa na zimę 2367

oczywiście ulepszajcie go, dodajcie swoje ulubione przyprawy! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 3 kg ogórków gruntowych sałatkowych 0,5kg marchwi 1 główka czosnku po 1 czerwonej i żółtej papryce 250ml octu 10% 250ml oleju 1/2 szklanki cukru kilka szczypt chili 30g przyprawy koreańskiej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte ogórki (ze skórką ), paprykę oraz marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy na drobnej

Moja Książka Kucharska
Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem 228

pszennej7 g suszonych drożdży lub kostka świeżychszklanka ciepłej, przegotowanej wody1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwek3 łyżeczki suszonego majeranku2 łyżeczki kminkuna farszpodwójny filet z kurczaka250 g kaszy kuskus4 łyżeczki octu balsamicznego4 łyżeczki kurkumy3 łyżeczki imbiru2 łyżeczki ostrej paprykioliwa z oliwek, użyłam aromatyzowanej liśćmi laurowymi z różowym pieprzem i chilliponadtooliwa do wysmarowania pergaminu i pierożkówmąka do posypania blatumiseczka z wodą(...)ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka, dodajemy imbir, kurkumę i ostrą paprykę oraz ocet balsamiczny, gdy mięso będzie miękkie, a ocet odparuje doprawiamy do smaku. Przekładamy do głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem.Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kawałki wcześniej

Moja smaczna kuchnia
matiasy z papryką zieloną w oleju... 208

Składniki: matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie co godzine zmieniać(...)wodę, wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda matiasy pokroić do miski na 2 cm kawałki, wsypać pokrojoną cebulę, posypać cikrem, pieprzem mielonym dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy tyle, aby zakryć śledzie, schować do lodówki na kilka godzin takie śledzie lubimy do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ketchup pomidorowy z cukinią i octem winnym 175

roku udało mi się trochę zapełnić piwnicę pomidorowymi przetworami. Obok sprawdzonej pomaroli wypróbowałam też ketchup z dodatkiem papryki i octu z czerwonego wina i sos z pieczonych pomidorów . Ketchup podczas obróbki traci sporo na objętości, więc uznałam, że zrobię jeszcze jedną, podobną wersję do tej paprykowej, ale z wykorzystaniem cukinii. Często spotykam się z przepisami na ketchup z cukinii(...)octem winnym 4 kg dojrzałych pomidorów (waga przed obraniem) 2 małe cukinie 3 czerwone cebule 5 ząbków czosnku 160 g octu z czerwonego wina 20 nasion gorczycy 20 ziarenek pieprzu 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki 1,5 łyżeczki soli 70 g płynnego miodu akacjowego Pomidory sparzyć, obrać i wydrążyć z gniazd nasiennych, cukinię obrać. Warzywa pokroić

FitKot
Mini szaszłyczki z mini ziemniaczkami 133

pokroić. Smak młodych ziemniaków co prawda niepowtarzalny, ale jak to u mnie, przepis poślizg mieć musi, choć nie zawsze celowo. Składniki: 600 g karczku 2 cebule 1 czerwona papryka 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu majeranek, słodka papryka w proszku, tymianek, sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 1 kg małych ziemniaczków koperek 2 łyżki(...)masła 5 ząbków czosnku sałata z winegretem Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w kostkę, dodać ocet, miód, przyprawy, czosnek i odstawić do lodówki na mininun 1 godzinę. Paprykę i cebulę pokroić w plastry. Na wykałaczki nadziewać naprzemiennie mięso i warzywa. Ziemniaki ugotować na połtwardo, odsączyć i przełożyć na posmarowaną masłem blachę, dodać ząbki czosnku i koperek w gałązkach

Gosia gotuje
Sos warzywny do słoików 190

litry sosu): 2,6 kg pomidorów 25 dag cebuli (nieobranej) ok. 30 dag cukinii (nieobranej) chili 30 dag papryki (u mnie mieszanka białej i pomarańczowej) 4 łodygi selera naciowego z liśćmi 2 łyżki oleju do smażenia 25 pomidorków koktajlowych 150 ml octu 10 % (użyłam octu śliwkowego ) 2 łyżki brązowego cukru płaska łyżka soli łyżeczka mielonego pieprzu Zdjąć skórki z pomidorów(...)trzeba wycinać. Pokroić w kostkę. Papryki i chili pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej. Na olej wrzucić cebulę. Zeszklić. Do garnka dorzucić paprykę, chili i cukinię. Podsmażyć, by warzywa lekko zmiękły. Dorzucić pomidory i seler naciowy ewentualnie pokrojony na mniejsze kawałki. Całość doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywkę i gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaki po kanaryjsku 158

młodsi nabiorą nowych umiejętności, które być może im się niedługo przydadzą ;) Ogólnie to niezła frajda zrobić coś samemu. Składniki: - ziemniaki - zmielony stary chleb, zwany bułką tartą - olej - ocet (mało!) - papryka słodka w proszku - ostra papryka (wedle uznania) - woda - czosnek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Bułkę tartą miksujemy z papryką, wyciśniętym czosnkiem, dodając trochę oleju. Regulujemy konsystencję wodą i doprawiamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Domowy pikantny keczup 186

idealne burgerowe bułki. Bo bez nich ani rusz.  500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie z puszki - poza sezonem) 1 posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 1 szczypta słodkiej papryki 100 ml octu winnego 100 g cukru pudru 1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (zależy jak bardzo ostry keczup chcemy) sól Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Kroimy(...)małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, ocet winny, cebulę, czosnek, paprykę, sól i pieprz (czyli wszystkie składniki). Gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Przez 1,5 godzimy mieszamy od czasu do czasu, potem keczup powinien zacząć intensywnie gęstnieć. Wtedy musimy mieszać dość często żeby się nie przypalił. Jak już pomidory są dostatecznie rozgotowane, a keczup

Marder&Marder Manufacture