papryka w occie - 3457 przepisów (strona:4/231)

Sos słodko-kwaśny 160

plasterków ananasa, u mnie z puszki 1 duża czerwona papryka 3 suszone pomidory z zalewy w oleju niecała szklanka wody lub bulionu 2 łyżki octu winnego szczypta cynamonu sól, pieprz, oregano, lubczyk, słodka i ostra papryka mielona(...)oliwa Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekane drobno: cebulę, czosnek i suszone pomidory. Gdy cebula się zeszkli dodaję ananasy pokrojone w kostkę i paprykę. Duszę do miękkości papryki, dodaję koncentrat, wodę, ocet i przyprawy wg uznania. Duszę jeszcze chwilę, gotowe

Zasmakuj Kuchni
Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu 493

/2017\/08\/sos-do-makaronu2.jpg","recipeIngredient":["1 kg cebuli\r","1 g\u0142\u00f3wka czosnku\r","2 papryczki chili\r","1,5 kg pomidor\u00f3w\r","3 kg papryki czerwonej\r","2\/3 szklanki octu spirytusowego\r","2\/3 szklanki cukru\r","2 gar\u015bcie \u015bwie\u017cej bazylii\r","po \u0142y\u017cce papryki s\u0142odkiej, papryki w\u0119dzonej, papryki ostrej(...)Odstawiamy dnem do g\u00f3ry."]} Drukuj Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu Składniki 1 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1,5 kg pomidorów 3 kg papryki czerwonej 2/3 szklanki octu spirytusowego 2/3 szklanki cukru 2 garście świeżej bazylii po łyżce papryki słodkiej, papryki wędzonej, papryki ostrej sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Paprykę oczyszczamy. Pomidory, cebulę, paprykę, paprykę

Mieszam w Garnku
Ognisty kociołek 412

oliwy ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 4 ząbki czosnku 1 marchewka 2 ½ szklanki bulionu rosołowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 3 pomidory 1 łyżeczka czerwonego octu winnego ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki   SKWORCU 1 łyżeczka słodkiej papryki Jarzynka do smaku szczypta pieprzu cayenne  Sposób przygotowania 1. Mięso umyć pokroić w kostkę. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, cebulę(...)smaku, krótko przesmażyć na dużym ogniu mieszając, podlać bulionem dusić aż mięso będzie miękkie, w czasie duszenia dołożyć pokrojone papryki i marchewkę . 3. Doprawić do smaku czerwonym octem winnym, papryką wędzoną oraz słodką, dodać łyżeczkę musztardy oraz koncentrat pomidorowy, wszystko razem gotować 10 minut zestawić z ognia. Podawać gorące danie. SKWORCU

Wanilia i Kardamon
Pasta z pieczonej papryki 165

czerwonych papryk Marchewka Pół słodkiego jabłka 4-5 suszonych pomidorów Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Pół łyżeczki harrisy (można zastąpić chili) Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka wędzonej papryki Łyżeczka octu Łyżeczka miodu Papryki umyć, pokroić na połówki i pozbyć się gniazd nasiennych Papryki ułożyć na blaszce skórką do góry i skropić oliwą/olejem. Piec aż skórki zaczną czarnieć, następnie przełożyć

HealthyCreations
Zupa z czarnej soczewicy z wolnowaru 186

czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę kostkę 400 g puszka  pomidorów pęczek pietruszki posiekany 3 ząbki czosnku, posiekane 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu czerwonego winnego papryka w płatkach Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Bulion podgrzać w garnku,   dodać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Wlać mieszaninę do misy wolnowaru . Dodać opłukaną(...)pieprz. Przykryć wolnowar i gotować przez 4 do 5 godzin na ustawieniu high lub 8 do 10 godzin na ustawieniu low, aż soczewica zmięknie. Doprawić  płatkami papryki i octem, ewentualnie solą. Podawać  gorącą, posypana pietruszką. Smacznego

Stare Gary
Szynka drobiowa 167

drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce.    Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek suszony- pieprz czarny i biały mielony- kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem, czosnkiem, papryką, sosem sojowym

mojewypiekiinietylko
Sos pomidorowo paprykowy na zimę 179

pomidory i papryka). W tym roku przemnożyłam przez dwa ilość pomidorów - i nie żałuję...było to dobre, aromatyczne posunięcie. 5 kilogramów pomidorów 2,5 kilograma papryki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 pełne łyżki soli 1 mała papryczka chili Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Pomidory odszypułkowujemy i pozbawiamy wodnistych pestek. To ważne - inaczej wyjdzie nam zupa zamiast sosu. To dużo(...)cząstki. Na dno garna ( dobrze, jeżeli jest z grubym dnem) układamy paprykę a na niej pomidory. Papryczkę chili dajemy w całości. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu rozpadu warzyw. Następnie miksujemy je za pomocą blendera ( lub jeżeli przeszkadzają wam kawałeczki skórek przecieramy przez sito). Dodajemy sól, ocet i cukier. Sos nalewamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut

kawawszklance
Dżem z Papryki – jako dodatek do serów i mięs 178

nadaje się do podania z serami żółtymi i pleśniowymi oraz do mięs. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 450 ml dżemu z papryki 1 kg papryki czerwonej 400 g cukru 200 ml octu winnego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczkę posiekanej papryczki chili małe słoiczki Przygotowanie: Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół(...)oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek. Oczyszczoną paprykę kroję w nie za grube paseczki. Papryczkę chili oczyszczam z nasion i kroję w drobniutką kostkę. Teraz do pokrojonej papryki dodaję ocet, cukier, sól, papryczkę chili i mieszam. Tak przygotowaną paprykę odstawiam na około 12 godzin. Po 12 godzinach – smażenie dżemu z papryki: Do garnka przekładam paprykę razem z marynatą. Garnek

Uwaga Babcia Gotuje
Udka pieczone 181

łyżki sosu sojowego 1/2 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól pieprz Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać olej,sos sojowy, rozgnieciony czosnek,ocet balsamiczny, paprykę,tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i nasmarować udka bardzo dokładnie. a resztę zalewy wlać na blaszkę z mięsem. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce, a następnie

O kuchni z uczuciem
Keczup z cukinii 515

pisaliśmy: wyszedł bardzo dobry, zdecydowanie polecamy zrobienie.       Potrzebujemy: 1,5 kg cukinii 3 czerwone papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki octu jabłkowego 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 800 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 10 łyżek cukru 2 łyżki soli Cukinię obieramy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce(...)garnka. Gotujemy 30 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Garnek stawiamy ponownie na ogniu i doprawiamy pieprzem i papryką. Dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Teraz możemy keczup jeszcze doprawić: dosolić, dopieprzyć czy dosłodzić. Gorący keczup przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry

Marder&Marder Manufacture
Utop...parówkę. Czeskie UTOPENCE. 224

kilkanaście kilometrów za granicą,jeszcze parę lat temu, zatrzymałam się w pewnej obskurnej knajpce. Gospodzienawet bardziej. Bez pytania kelnerka, młoda dziewczyna, przyniosła jakieś kiełbaski.Nadziewane kiełbaski, marynowane w occie, z papryką, cebulka i ogórkiem. Tak mi smakowały!Ale nie zapytałam, co to. Z biegiem czasu o nich zapomniałam.Do teraz. Piękne "utopione" paróweczki uśmiechają się do mnie z gazetowej strony(...)lodówka nie jest odpowiednia. Spożywa się na zimno z chlebem.składniki: CZESKIE UTOPENCE. (prasa kobieca; ) 400g cienkich, krótkich paróweczek drobiowych 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 2-3 ogórki konserwowe 3 szklanki wody szklanka octu (10%) przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe Zagotowałam wodę z octem i przyprawami, zostawiłam do ostygnięcia. Paróweczki rozkroiłam wzdłuż i nadziałam ogórkiem

W kuchni Karmel-itki
Sloneczne danie z peczaku i warzyw 154

przygotowania dań na oczy nie widziałam. Słoneczne danie z pęczaku i warzyw 300 g pęczaku 1/2 łyżeczki kurkumy 200 g groszku 4 młode marchewki 1 łyżka octu winnego 1 czerwona papryka 1 cebulka dymka 1 ząbek czosnku sól, pieprz garść czarnych oliwek Pęczak gotujemy w osolonej wodzie z kurkumą(...)przepisu na opakowaniu. Ważne by był sypki i by go ugotować metodą bez odlewania wody. Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu winnego. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Dymkę drobno siekamy (osobno szczypior i cebulkę). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek, cebulkę, marchewkę i paprykę. Dorzucamy groszek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Labraks pieczony w folii z czerwonymi warzywami 223

Składniki: 2 szt labraksa papryka 2 pomidory 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego szczypta papryki chili Przygotowanie: 1. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i w jednym czasie włóż pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienia(...)się w sos. Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i paprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się. 2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii. Zawiń dokładnie w folię i na rozgrzanej patelni piecz

AZgotuj!
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 225

każdej strony rybę pędzlem, wkładamy do lodówki na 3h. Czatnej paprykowy: -papryka czerwona i zielona -dwie szczypty cynamonu -papryka słodka sypka -pieprz -cebula czerwona -sól -oliwa -kolendra -ocet balsamiczny -szczypta cukru Paprykę skropioną oliwą(...)pokrojoną na kawałki pieczemy w piekarniku na papierze około 15 minut na termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Oliwę rozgrzewamy, podsmażamy cynamon, paprykę słodką, kolendrę dodajemy posiekaną cebulę. Przekładamy paprykę dodajemy łyżkę octu balsamicznego, cukru i dusimy do całkowitego zgęstnienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie, zamiast papryki słodkiej użyć, ostrej, albo chilli. Rybę smażymy od strony skóry, na maśle klarowanym

BaRepas