około 5 godzin. Głównym składnikiem marynaty był ocet balsamiczny. Kurczak wyszedł bardzo smaczny. Składniki: około 1,5 kg kurczaka 6 łyżek octu balsamicznego 1,5 łyżeczki (czubate) słodkiej papryki 0,5 łyżeczki papryki(...)chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec
Amatorka kuchennaDrukuj przepis Składniki 1,5kg startej cukinii (po wydrążeniu i jeśli trzeba obraniu z twardej skórki) 4 średnie cebule (pokroić w kosteczkę) 2 szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonego pieprzu szczypta chilli (wg własnego uznania) 2 słoiczki 190 g koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki soli listonic_name = "Ketchup z cukinii (z coolinarnie.pl(...)addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5kg startej cukinii (po wydrążeniu i jeśli trzeba obraniu z twardej skórki) 4 średnie cebule (pokroić w kosteczkę) 2 szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonego pieprzu szczypta chilli (wg własnego uznania) 2 słoiczki 190 g koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki soli " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cukinię myjemy
CoolinarniePLznalazłam: SAŁATKA PATISONOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się do dań obiadowych, mięs,ryb i wędlin. SKŁADNIKI: Składniki: patisony (39%), woda, cukier, marchew (8%), ocet spirytusowy, papryka (4%), cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca. ZASMAŻANE BURACZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych
Gotowanie Patkimacie jeszcze wolne miejsce w swoich spiżarniach albo piwnicach to koniecznie ją zróbcie, bo nie pożałujecie;) Polecam bardzo;) Składniki: 3,5 kg buraków 2 kg papryki czerwonej 4 cebule 2 łyżki soli szklanka octu szklanka oleju szklanka cukru Wykonanie: Buraki ugotować, następnie obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę wydrążyć, wymyć i pokroić w paseczki
Krakowskie smaki Aniaktualnie mamy w lodówce. Roladki: 200g szynki konserwowej w plasterkach 100g suchej kaszy jaglanej 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku puszka kukurydzy 1/2 kostki sera feta 4 kawałki papryki w occie 4 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego sól, pieprz Galareta: 1 litr bulionu warzywnego 5 łyżeczek żelatyny 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy
Szefowa kuchniBens. SKŁADNIKI: 4 kg. pomidorów 1 kg. cebuli puszka ananasa pędy z bambusa ze słoika 2-3 marchewki 3-4 ząbki czosnku 1 szkl. cukru 1/3 szkl. octu 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 2 łyżeczki soli masło klarowane 2 łyżki mąki ziemniaczanej(dodajemy przed podaniem) WYKONANIE: pomidory sparzyć, obrać(...)cebulą włożyć do garnka i dusić około 2 godz. marchew i paprykę pokroić w słupki(przesmażyć na maśle klarowanym) , sok z ananasa dolać do garnka, dodać ocet, dosypać cukier,sól,pieprz, paprykę mieloną słodką i ostrą, zmiażdżony czosnek, musztardę, wymieszać, gotować 15 min. dodać marchew, paprykę i pokrojonego w kostkę ananasa, sos wlać do słoików pasteryzować
Kuchnia Beatyskórkę! :) Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem Składniki: 5 udek 4 ząbki czosnku 3 jabłka 6 dużych ziemniaków przyprawy: sól himalajska, pieprz, majeranek, miód, ocet balsamiczny, słodka papryka, liście laurowe, cynamon Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, 1 łyżeczkę soli, pieprzu, cynamonu i słodkiej papryki, 2-3 łyżki majeranku, przeciśnięty czosnek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!łyżeczki nasion gorczycy 2 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka goździków 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru 4 łyżeczki oliwy papryczka chili (bez pestek) lub 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 6 łyżeczek octu winnego (opcjonalnie) pieprz do smaku Pomidory umyłam. Przekroiłam je na mniejsze części. Wycisnęłam je przez wyciskarkę. Możecie je też pokroić na małe kawałki, zagotować i zmielić(...)pomidorów. Pora na przyprawy. W młynku lub moździerzu utarłam nasiona gorczycy, kolendry i goździki. Wsypałam je do pomidorów. Dodałam sól, cukier, oliwę, pieprz, ostrą paprykę i jak potrzeba (trzeba próbować!) ocet winny. W miarę jak ketchup zaczął gęstnieć, trzeba go częściej mieszać bo "uroczo" bulgocze i chlapie ;-) Na koniec stwierdziłam,że użyję blendera aby konsystencja ketchupu była bardziej
potrawyregionalneskorzystamy z receptury Gordona Ramsay'a. Nie ma sensu próbować przerastać mistrza. SKŁADNIKI: 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżka octu winnego 2/3 szklanki dobrego ketchupu (używamy Develey Premium Classic - nie znaleźliśmy innego, który miałby przynajmniej tyle samo pomidorów w składzie, ok. 3 zł za 300 g słoiczek(...)czosnek należy drobno pokroić i podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Dodać cukru i skarmelizować do uzyskania brązowej barwy. Cały czas mieszać, aby nie przypalić. Dosypać papryki, przemieszać i wlać ocet (należy uważać, bo może pryskać). Dolać ketchupu i sosu Worcester, pomieszać i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest potrzeba. Czas smażenia zależy
Kuchnia od dwojgawrzucam do gara, mieszam i mam obiad :D Nieodłącznym składnikiem oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej * 1 mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam startą(...)kaszę w woreczkach...:D Ugotowałam dwa woreczki kaszy bulgur, ale nie do miękkości. Na wpół ugotowaną odsączyłam i przełożyłam do kiełbasy i warzyw. Wszystko przemieszałam, poddusiłam chwilkę pod przykryciem. Paprykę konserwową pokroiłam w kostkę i na sam koniec dodałam do potrawy. Przyprawiłam solą i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Odstawiłam na kilkanaście minut pod przykryciem, by kaszotto naszło smakiem a kasza napęczniała
Pieprzyć z Fantazjącukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 1 kg czerwonej papryki 6 łyżek soli olej (po łyżce na słoik) Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego 0,5 łyżeczki papryki ostrej 3 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego kilka listków laurowych ( po kawałku na słoik) Cukinię umyć i wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niewielkie paseczki. Z cukinii i cebuli odcisnąć powstały sok. Cukinię, cebulę, marchew i paprykę razem wymieszać. Ocet zagotować, dodać cukier, a gdy się rozpuści dodać przyprawy i zagotować. Gorącą zalewę wlać do warzyw i odstawić na 3 godziny. Do każdego słoika wrzucić po kawałku listka laurowego
talerz przyjemnościRobicie przetwory? Czy kupujecie gotowe? Ja polecam dzisiaj słoiczki z ogórkami, które na pewno przydadzą się za trzy miesiące. Składniki : * 3 kg ogórków gruntowych * kg czerwonej papryki * 4 szklanki wody * pół szklanki octu * 4 łyżeczki soli * pół szklanki cukru * opcjonalnie koper, czosnek i gorczyca Przygotowanie : Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Wodę(...)zagotować z cukrem i octem, dodać czosnek i gorczycę oraz sól. Ogórki z papryką ułożyć w słoikach, dodać po gałązce kopru. Zalać wodą z octem. Zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut
Magiczne Życie Marty200g) 70 g soli 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 100 g cukru 5 łyżeczek octu 10% Pomidory i jabłka myjemy(...)Jabłka i cebulę obieramy. Wszystko kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 2,5 godziny - bez przykrycia. Dokładnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Dodajemy musztardę i przyprawy (pieprz, papryki, sól, cukier, ocet). Mieszamy i ponownie gotujemy około 30-60 minut (bez przykrycia do uzyskania odpowiedniej gęstości). Gorący keczup nalewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem
peggiwkuchnicebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g 8 połówek pomidorów suszonych Natka pietruszki sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić
Sajkofanka smakuDzisiaj po raz kolejny zrobiłam rybę w tej słodko – kwaśnej zalewie. Przepis pochodzi z „Jerozolimy” autorstwa Yotoma Ottolenghi i Sami Tamimi, którą już
Polska ZupaUsuszoną przechowuję w słoiczku. A mój przepis na marynowaną paprykę w occie znajdziecie
Proste PotrawySkładniki 2 plastry schabu 1/2 puszki ananasa w zalewie 3-4 kawałki papryki marynowanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego ketchupu sól, pieprz słodka i ostra papryka cukier ocet winny … Czytaj dalej Schab w sosie z ananasem
czarrna od kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym
Marta GotujeMuszę przyznać, że ostatnio zajadam się tą sałatką, a słodko-ostro-kwaśny dressing do niej wprost uwielbiam! Jeżeli lubicie lekkie i pożywne dania, to ta sałatka
Przepisy AleksandrySezon na paprykę powoli się zaczyna , więc przygotowałam kilka etykiet na przetwory z tego pysznego warzywa Wystarczy kliknąć na obrazek i zapisać na dysku. PRZEPIS NA PAPRYKĘ MARYNOWANĄ W OCCIE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nóż do papryki -11,20 zł Zakrętka do słoików (papryka) 10 szt - 4,50 zł Pojemnik do przechowywania papryki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiaj alternatywa dla wszystkich, którzy nie lubią śledzia. Nie tylko świąteczna, danie idealnie nadaje się jako przystawka na imprezę z przyjaciółmi. Jeśli zaś myślicie już
Garniec Magaliedanie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka. Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy Przygotowanie: Jabłka pokroić
Piąty grzech głównyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba w pysznym sosie słodko – kwaśnym. Zrobiłam ją ostatnio na obiad, bardzo nam posmakowała. Podałam ją z dodatkiem
Marta Gotuje