składniki: 3500 g ogórków gruntowych, świeżych 500 g cukru 1 i 1/4 szkl octu 250 ml oleju 2 łyżki papryki ostrej, w proszku 2 małe główki czosnku 4 płaskie(...)łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy w ćwiartki, przekładamy do dużego garnka, posypujemy solą i pozostawiamy na ok. 6 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki. Przygotowujemy zalewę. Ocet mieszamy z olejem, dodajemy paprykę, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki w garnku i pozostawiamy na ok. 12 godz. Następnie przekładamy ogórki do słoików, zalewamy
Domowy Smak Jedzeniasałatka jest ulepszoną wersją sałatki z groszkiem, ogórkiem i koperkiem :) Mój mąż wzbogacił ją o kilka dodatkowych składników: czerwoną paprykę, szynkę, kiełki rzodkiewki, ocet balsamiczny, a ogórek małosolny zastąpiony został kiszonym. Muszę przyznać (jak zwykle zresztą), że sałatka wyszła mu perfekcyjnie! Ten, kto próbował wersji poprzedniej (podstawowej) na pewno nie zawiedzie się na smaku TEJ sałatki :) Koniecznie musicie spróbować. Polecam(...)szynki np. konserwowej ok. 20 g kiełków rzodkiewki 1 średni ogórek kiszony pęczek koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: Serek wiejski umieszczamy w misce. Groszek dokładnie odcedzamy z zalewy. Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski, a następnie w kostkę (dość sporą). Szynkę i kiszonego ogórka także kroimy
MyCookBook.plmakaronu ryżowego* 100 g kiełków fasoli mung pęczek szczypiorku 200 g tofu 2 ząbki czosnku 4 łyżki cukru 4 łyżki sosu sojowego** 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki sok z jednej limonki lub cytryny 2 łyżki oleju 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów arachidowych * najlepszy będzie płaski i szeroki ** do sosu sojowego można(...)dodać 2 arkusze nori Jeżeli lubicie bardziej ostre smaki można dodać sos sriracha lub świeżą papryczkę chilli.. Przygotowanie: Do miski wsypać cukier, paprykę. Dodać sos sojowy, ocet, sok z limonki oraz wodę. Wymieszać i odstawić na bok. Pokroić szczypiorek na 5 cm kawałki. Makaron zalać gorącą wodą. Tofu podzielić na dwie równe porcje. Jedną
wegujemybardzo smaczne. Składniki: dwie garście rukoli garść pistacji 200 g ulubionego niebieskiego sera pleśniowego 250 g pomidorków koktajlowych 2 papryki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka octu jabłkowego sól, pieprz Przygotowanie Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko(...)przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kawałki. Rukolę myjemy i osuszamy, ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w misce. Oliwę i ocet łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem
e-PrzepisyKulinarneduże niż małe ) 4 cebule – też średnie 4 słoiczki małego koncentratu ( robiłam na biedronkowym ) 2 czubate łyżki soli 1 szklanka octu 0,5 kg cukru 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki chilli ( można zmniejszyć ilość ) 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Cukinię obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Cebulę także obrać i poszatkować lub drobniutko pokroić . Wymieszać razem z cukinią(...)warzywna będzie się przypalać , zamiast dusić . Dusimy pod przykryciem , często mieszając około 40 minut . Po tym czasie blendujemy na gładką, bez grudkową masę . Następnie dodajemy koncentrat , cukier , chilli , paprykę , pieprz i ocet . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej barwy i doprowadzamy do wrzenia ( uwaga będzie ostro pryskać , gdyż jest gęsty ) , gotujemy jeszcze około 5 minut , mieszając żeby się nie przypalił . Rozlewamy
Ogrodnik w podróżyzachwycał. W kolejny raz upewniłem się, że takie połączenie smaku (miód+musztarda+mięso) smakuje w każdym wydaniu. Sos miodowo-musztardowy wyszedł także wspaniale, dzięki dodaniu do cebulki octu balsamicznego, oraz słodkiej czerwonej papryki w proszku miał bardzo przyjemny kolorek i wspaniale podkreślał łagodność polędwiczek. Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym - przepis: Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 350 g każda(...)średnia cebula 1 łyżka octu balsamicznego 100 g łagodnej musztardy 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku 2 łyżeczki oliwy/oleju sól, pieprz Jak zrobić polędwiczki miodowo-musztardowe? Polędwiczki dokładnie myjemy. Oczyszczamy z błonek i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Rozgrzewamy patelnię i smażymy polędwiczki z każdej strony
Kuchnia Łukaszanasion kolendry 3/4 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 papryczka chili 3-4 cm kawałek kory cynamonu 1-3 łyżeczki miodu 3-5 łyżek octu Pomidory i paprykę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne z ogonkiem, pokroić w kostkę. Pomidory przekroić na połówki, wyciąć zdrewniałe części, pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do garnka(...)czosnek i chili, dodać przyprawy, podsmażyć razem ok. 1 minuty. Dodać przetarte pomidory z papryką i korę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc. Dusić na małym ogniu przez ok. 1 - 1,5 godziny, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą, miodem i octem. Ponownie przetrzeć przez sito. Przelać do wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować w piekarniku
Pełny talerzsałatka jest chrupka, aromatyczna, spowita w białej chmurce smacznego białego szopskiego sera. Podawana jako przekąska przed obiadem. Składniki: bułgarski ser szopski 4 pomidory 2 papryki czerwone ogórek łyżka octu 4 łyżki oleju sól cebula posiekana natka pietruszki do smaku Pomidory i ogórka pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki, paprykę w paski, wrzuć
AZgotuj!łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wody drobno pokrojony szczypiorek dodatkowo: 3 woreczki ryżu Wykonanie(...)czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), łodygi selera ( pokrojone w małe kawałeczki), czerwoną paprykę (pokrojoną w drobną kostkę) i chili (namoczone i pokrojone w plasterki) ciągle mieszając. Do warzyw dodać pozostałe składniki: sos sojowy, ocet, bulion i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą, a następnie szczypiorek. Ciągle mieszając gotować wszystko przez około
Pasja SmakuSKŁADNIKI: 6 szkl woda, 4 kg papryki kolorowej 1 szkl ocet 10%, 7 łyżek cukier, 1 łyżka Sól, 8 ziarenek ziele angielskie, 0,5 opak gorczyca, 1 łyżka na słoik olej, 1 liść na słoik liść laurowy czosnek -2 ząbki PRZYGOTOWANIE: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Do dużego garnka wlać wodę,zagotować. Pokrojoną paprykę wrzucać(...)słoikach. Do każdego słoika włożyć po listku laurowym,gorczycę i łyżce oleju. ZALEWA: Do garnka wlać wodę,dodać ocet,sól, cukier i ziele angielskie. Obrać czosnek i drobno pokroić,dodać do zalewy,zagotować. Gorącą zalewą zalać paprykę,zakręcić słoiki i odstawić do góry dnem. Tak przygotowanej papryki już nie pasteryzujemy
Kuchnia Danusikażdy słoik 500 ml 1 mały liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy zalewa 2 L wody 1,5 szklanki octu 10% 2/3 szklanki cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w krążki. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz wsypujemy gorczyce. Następnie
magiczna kuchnia Kasiprzepis dać wam, nie zawiedziecie się. Warto teraz trochę takich przetworów porobić żeby zimą było co jeść. Potrzebujemy: 1,5 kg papryki 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli listek, ziele olej Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż na kawałki. Obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie(...)wody, octu, cukru, soli, kilku ziarenek ziela angielskiego i kilku listków laurowych zagotowujemy zalewę. Papryki układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i na wierzch każdego słoika wlewamy 1 łyżkę oleju. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Taki rodzaj przygotowania papryki nie wymaga pasteryzacji. Smacznego
Marder&Marder Manufacturesałatka jest ulepszoną wersją sałatki z groszkiem, ogórkiem i koperkiem :) Mój mąż wzbogacił ją o kilka dodatkowych składników: czerwoną paprykę, szynkę, kiełki rzodkiewki, ocet balsamiczny, a ogórek małosolny zastąpiony został kiszonym. Muszę przyznać (jak zwykle zresztą), że sałatka wyszła mu perfekcyjnie! Ten, kto próbował wersji poprzedniej (podstawowej) na pewno nie zawiedzie się na smaku TEJ sałatki :) Koniecznie musicie spróbować. Polecam(...)konserwowej ok. 20 g kiełków rzodkiewki 1 średni ogórek kiszony pęczek koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: Serek wiejski odsączamy i umieszczamy w misce. Groszek dokładnie odcedzamy z zalewy. Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski, a następnie w kostkę (dość sporą). Szynkę i kiszonego ogórka także kroimy
MyCookBook.plwielkość zależy od tego jak bardzo pikantne sosy lubicie :)) 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy pieprz (około 1 łyżeczka) sól (około 3 łyżeczek) Warzywa myjemy. Pomidory kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na blasze. Ważne jest aby układać(...)mogli ją ściągnąć z łatwością. Kiedy warzywa wystygną możemy przejść do obierania. Ściągamy skórę z pomidorów i papryki i umieszczamy je w dużym garnku. Dodajemy cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chili. Używając blendera miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ocet, zioła, przyprawy, oliwę z oliwek i ponownie blendujemy. Sos stawiamy na gazie i gotujemy (uwaga będzie bardzo pryskał
PatiGotujejabłkami, a można też z ratatouille. Składniki 3 cykorie 2 łyżki rodzynek 300 g filetów z kurczaka opakowanie serka homoganizowanego 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka octu winnego 5 łyżek oleju szczypta papryki w proszku sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Rodzynki namoczyłem w letniej wodzie przez 30 minut. Rodzynki namoczyłem w letniej wodzie przez 30 minut. Piętki cykorii odkroiłem, rozdzieliłem liście(...)największe, dokładnie umyłem. Mięso usmażyłem na patelni ( ok. 15 minut ). Pokroiłem w 1-centymetrową kostkę. Wymieszałem z rodzynkami i serkiem. Umyłem szczypiorek, drobno pokroiłem. Przygotowałem sos. Wymieszałem ocet winny, olej, szczypiorek i paprykę w proszku. Doprawiłem lekko solą i pieprzem. Na półmisku rozłożyłem liście cykorii wypełnione nadzieniem, polałem sosem
R'n'G Kitchen