papryka w occie - 3457 przepisów (strona:26/231)

Lekki sos tysiąca wysp i "Dwanaście niedokończonych snów" 175

pieczonymi warzywami i selerem naciowym. Składniki : 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego (oryginalnie to majonez) 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pół łyżeczki ostrej papryki lub chili w proszku odrobina słodkiej papryki Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Sos jest od razu gotowy do użycia. Jak napisałam wyżej, na wzmiankę

Weekendy w domu i ogrodzie
Karkówka w słodkim sosie 225

bardzo przyciąga głodomorków. Składniki : Mięso: 1,5 kg karkówki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz Sos: 1 rozgnieciony ząbek czosnku 3/4 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki octu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli i pieprzu I dzień Karkówkę bez kości kroimy w plastry

Justa próbuje gotować
Fantastyczny ketchup z dyni 135

szklanki cukru 2 łyżki soli 500 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 szklanki octu 1. Dynie  pokroić w kostkę, cebulę poszatkować, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 5 godzin.   2. Następnie odlać wodę, która zebrała się w misce

Jadło i czytadło
Smażona ryba w zalewie słodko-kwaśnej,pychotka! 8250

oleju 0,5 szkl. wody łyżeczka vegety na zalewę: 3 szkl. wody 3/4 szkl oliwy mały słoik przecieru pomidorowego  4 łyżki ketchupu 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 10% 1 papryka słodka (świeża-nie w proszku) 4 cebule, 4 ogórki kiszone 1 łyżka vegety PRZYGOTOWANIE: Filety z ryby kroimy w ok 5 cm kawałki,solimy i odstawiamy. Składniki

Swojskie jedzonko
Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej 316

Składniki: Zalewa octowa: 2 cebule, 2 mniejsze marchwie, 1 świeża czerwona papryka, 3/4 szklanki octu, 1 l zimnej wody, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej tortowej, ok. 200ml mleka, 1 jajko, sól, pieprz, kurkuma. Ponadto: 350g mniejszych pieczarek, olej. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Kasza gryczana z warzywami w sosie z utartych pomidorów 171

kukurydzy 4 kwiaty brokułów 2 suszone pomidory sól, pieprz, lubczyk, pół papryczki chili Sos: 4-5 dużych pomidorów 1 mała cebula sól, pieprz, cukier, bazylia, słodka i ostra papryka, kilka łyżek octu winnego do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Na patelni przesmaż drobno posiekany czosnek i papryczkę, dodaj warzywa wraz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi

Zasmakuj Kuchni
Indyk pieczony 172

tutaj    Znajdziecie tam mnóstwo przepisów, które warto wykorzystać. Polecam! 1 kg piersi z indyka marynata 2 ząbki czosnku 1 cebula 7 łyżek oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć ją w marynacie

O kuchni z uczuciem
Eterno kolejne pyszności :) 152

słoiczki to: Żurawina kresowa z gruszką - skład: cukier, 28% żurawina, 18% gruszka, pigwa, skórka pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, placków, mięs.  Sałatkowy rarytas - skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet. Zastosowanie: do mięs, wędlin, pieczeni, serów, ryb, sałatek. Chrzan z pigwą - skład: chrzan 45%, pigwa 35%, kwasek cytrynowy, przyprawy. Zastosowanie: jako dodatek do potraw. Cytrynki z maliną - zastosowanie

kruche babeczki
Kurczak w sosie pomidorowym i sałatkowy rarytas 132

Smak super, ale wyglądowo, no niestety. Kurczak wyszedł pyszny. Dodał do niego trochę przetartych pomidorów i sałatkowy rarytas od Eterno. Ten sałatkowy rarytas to: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet i przyprawy. Do mięs super :) Składniki: 2 filety z kurczaka cebula czerwona świeża kolendra 4 łyżki sosu pomidorowego (przetarte pomidory) 1/2 słoiczka sałatkowego rarytasu Eterno olej kokosowy

kruche babeczki
Rolada schabowa w chrzanowej galarecie 216

skusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk ( czerwona, zielona i żółta ) 2 marchewki Kawałek korzenia selera Pietruszka Sól Pieprz Liść laurowy Ziela angielskie Chrzan tarty ze słoika Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Papryki kroimy na kawałki i pieczemy aby usunąć skórkę. Schab kroimy w taki sposób aby uzyskać jak najdłuższy i cienki kawałek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy(...)wodę, dodajemy warzywa i przyprawy oraz solimy. Zagotowujemy. Na mięsie układamy obrane papryki. Zwijamy w roladę. Całość delikatnie umieszczamy w siatce lub gazie, bądź zawiązujemy sznurkiem. Schab wkładamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy niewielką ilość octu ( aby lekko zakwasić wywar, najlepiej sprawdzić smak ). Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, odstawiamy aby przestygło

Smaki Ewy
Udziec indyczy w sosie miodowo musztardowo paprykowym 154

mnie 2 sztuki ( teraz promocja ) MARYNATA: 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego SOS: sos zlany z pieczenia 1 szklanka wody pieprz sos sojowy jasny 1 łyżka śmietany kremówki mąka do zagęszczenia ewentualnie sól WYKONANIE: Mięso

Kuchenne zapiski Edyty
JAJKA W KOSZULCE NA GRZANCE 159

SKŁADNIKI: 2 jajka 3 chude plasterki boczku 6 plasterków kiełbasy wiejskiej 2 kromki chleba pełnoziarnistego Ruccola 6 plasterków ogórka zielonego 4 plasterki sera żółtego Masło czosnkowe Curry, czerwona papryka, czarny pieprz Ocet PRZYGOTOWANIE  Krok 1              Przygotowujemy jajko w koszulce. Moje pierwsze jajka nie były idealne, ale pomału

Zdrowo i kolorowo
Karnawałowy konkurs z Kikkoman i TABASCO® 172

wszystko, dania pochodzące z każdej kuchni na świecie, a także dodawać do drinków. Sos  zawiera  trzy proste w pełni naturalne składniki: dojrzałą  czerwoną  paprykę tabasco, destylowany ocet wysokiej jakości i szczyptę soli.  W  Polsce  dostępne są 4 rodzaje sosu:  Green Sauce,  Sauce, Garlic Sauce i Habanero Sauce. Waszym zadaniem konkursowym będzie

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak duszony w zalewie miodowo - musztardowej 255

potrzebujemy: udka /podudzia / ćwiartki z kurczaka ok. 6 szt Zalewa: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju sól (Składniki zalewy łączymy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia miodu) Kurczaka myjemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, Polewamy zalewą i odkładamy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Kurczak duszony w zalewie miodowo - musztardowej 255

potrzebujemy: udka /podudzia / ćwiartki z kurczaka ok. 6 szt Zalewa: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju sól (Składniki zalewy łączymy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia miodu) Kurczaka myjemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, Polewamy zalewą i odkładamy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Żeberka pieczone na kapuście, ziemniaki z pieca i surówka z pieczonego buraka 148

suszonych jabłek pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula kminek sól pieprz pieprz ziołowy na marynatę; szczypta rozmarynu szczypta kolendry 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki suszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół cebuli sól pieprz łyżka miodu 2 łyżeczki cukru

Gotowanie jest łatwe
ETERNO- współpraca 170

pracę i tworzenie nowych produktów wkładają baaaaaaaaaaaaardzo dużo serca. Ja już doceniłam ich pasję. Sałatkowy rarytas Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 8 Skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy  Słoiki szklane: zawartość netto 200g Zastosowanie: dodatek do mięs, wędlin, pieczeni, serów Egzotyczne zestawienie słodkich owoców: moreli i żurawiny z oliwkami i kaparami, doprawione ostrą papryczką chili oraz

ClauditteMissCooking
Pikle z ogórków 202

mogą być samodzielną przegryzką, dodatkiem do dań obiadowych lub warzyw czy mięs grillowanych. Pamiętam czasy, gdy dorośli jadali je pod wódeczkę :) --------- Podobne: Ogórki konserwowe Cukinie i patisony w occie Ogórki z papryką, cebulą i imbirem

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z tapenadą z czarnych oliwek 175

200g czarnych oliwek bez pestek i zalewy 4 łyżki oliwy duży ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku) makaron 10 pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować). Doprawić do smaku

ChilliJemy
Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek 149

200g czarnych oliwek bez pestek i zalewy 4 łyżki oliwy duży ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku)   Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować). Doprawić do smaku. Tapenada powinna być średnio gęsta

ChilliJemy
Tapenada, czyli ziemia w doniczce ;) 218

oliwek (drylowanych) - 2 suszone papryczki peperoncino (opcjonalnie, tylko jeśli lubicie ostre ;)* - kilka plastrów suszonych pomidorów w zalewie - 100 ml oleju/oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonego czosnku - 1 łyżka octu balsamicznego - sól, papryka słodka, bazylia suszona do smaku Wszystkie składniki wymieszaj i posiekaj w malakserze w ostrzem, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Może być potrzeba dodania większej ilości oleju lub trochę wody

Corner With Recipes
Elegancki obiad...zobaczcie sami! 197

słodki. -wątróbka drobiowa -mięso mielone wieprzowo-wołowe- to u mnie -pieczarki -cebula -jajo Sałatkowy Rarytas od  ETERNO  , który w swoim składzie ma morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy. Idealny do mięs gorących, mięs faszerowanych jak moje dzisiaj. Idealny do wędlin, do wyrobów swojskich i do tzw. „deski mięsiwa”. Z „deską serów” nie miałam jeszcze przyjemności

Z Kuchni Do Kuchni
Domowy hamburger 172

wody; - sól, pieprz Sos: - 3 łyżki majonezu; - 1 ogórek konserwowy; - 1 szalotka; - płaska łyżeczka musztardy - spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru; - 2 spore szczypty słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Dodatkowo: - bułki do hamburgerów ; - czerwona cebula pokrojona w piórka; - pomidor; - żółty ser; Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki

dom-agi.pl
KECZUP Z CUKINII 150

szklanka octu(...)łyżeczka papryki słodkiej

w mojej kuchni
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 192

skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy

Taste Of My Day
Przetwory z duszonych warzyw 265

przechowanie smacznych warzyw na zimowe dni to zawekowanie gotowych do spożycia sałatek. Takie mieszanki warzywne można doprawiać wedle uznania i robić różne wariacje smakowe. Składniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
gulasz z karkówki na ostro 194

Składniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Tradycyjna sałatka grecka 167

doprawiona bazylią i oregano, oraz dobrą oliwą i octem. Składniki na 2 porcje: • 3 pomidory • 3 małe ogórki zielone • 1/2 papryki • 1/2 cebuli • kilka oliwek • 2 kawałki sera feta • 1 łyżeczka octu winnego • 4 łyżki oliwy • suszone zioła: bazylia, oregano • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ogórki obrać i pokroić w półplasterki, pomidory(...)cząstki, a paprykę w paski. • Cebulę posiekać w cieniutkie paski i posolić. • Wymieszać wszystkie warzywa z oliwą, octem, solą i pieprzem. • Na wierzchu położyć kawałek fety, polać łyżeczką oliwy i posypać suszonymi ziołami. • Na wierzchu położyć oliwki

To co kocham
Ryba po grecku. 192

już obranych), 1 większa pietruszka (130g już obranej), kawałek selera (130g już obranego), 3 mniejsze cebule (200g już obranych), 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 2 listki laurowe, 2 łyżki cukru,  niecałe pół szklanki octu - ( 1/4 szklanki a można dać również dużo mniej), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić(...)marchwie, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i wyłożyć na patelnię na tłuszcz po rybie. Dodać przyprawy ( listki laurowe, paprykę słodką, sól, cukier), ocet i przecier pomidorowy. Podlać wodą i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać i podlewać wodą, aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby dodać więcej przypraw, ale wedle

W kuchni u Moniki
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 239

minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy przykrycie, dodajemy odcedzoną fasolkę, pomidory które rozgniatamy razem z całą zawartością puszki i jeszcze pół puszki wody. Wsypujemy paprykę wędzoną, dodajemy sól, pieprz i ocet balsamiczny. Zawartość rondla mieszamy, gaz zmniejszamy do minimum i gotujemy wszystko razem przez 10-12 minut pod uchylonym przykryciem. Przed podaniem do rondla wrzucamy porwaną na drobne kawałki sałatę(...)łodygi selera naciowego, 80-90g 140g kiełbasy chorizo 1 duża cebula lub szalotki, 120g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 liście laurowe 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1 niepełna łyżeczka chili w płatkach 1 niepełna łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu garść szpinaku baby albo sałata rzymska mini

Karo in the Kitchen
Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów 179

zimno. Taki chłodnik. A przecież gazpacho to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni hiszpańskiej (dokładnie andaluzyjskiej). Ma wiele odmian, a tradycyjna składa się ze świeżych pomidorów, octu, oliwy, innych surowych warzyw (papryka, ogórek) i rozmoczonego chleba. Ja przedstawiam Wam nieco bogatszą wersję z dodatkiem oliwek i płatków migdałów. Składniki: – 1 kg świeżych pomidorów (wybierajcie odmiany soczyste, z bogatym miąższem(...)miąższ. Miąższ pomidorów przełożyć do dużego garnka lub miski razem z pokrojonymi częściami (po oddzieleniu pestek), zlać sok z pomidorów. Kawałek papryki zostawić, resztę pokroić i dodać do pomidorów – podobnie z zielonym ogórkiem. Dodać sok z cytryny, ocet, dorzucić pokruszone pieczywo. Dodać oliwę i tequilę, jeśli używacie. Chili dodawać porcjami (żeby dostosować ostrość). Dodać oliwki (zostawić kilka do dekoracji

Pociąg Do Kuchni
Estragonowe śledzie z cebulą i papryką. 306

pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Z octu winnego, wody i przypraw ugotowałam zalewę, dodałam do niej też pokrojoną cebulę i paprykę. Po ostudzeniu zalałam śledzie zalewą wraz z warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały.    ESTRAGONOWE ŚLEDZIE(...)CEBULĄ I PAPRYKĄ.            Składniki: około 450 g filetów śledziowych matjasów 125 ml octu winnego z białego wina 150 ml wody 1 płaska łyżka cukru 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 duża cebula 1 mała czerwona papryka           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Soczysta pieczeń, czyli schab z kolorowym pieprzem i gorczycą 204

przy krojeniu mam na to jeden sposób, a wykonuje się go w trzech krokach. Pierwszy to taki, że umyty schab powinien leżeć całą noc w marynacie (z octu winnego, oleju i przypraw), drugi - zamarynowany schab przed włożeniem do piekarnika obsmażam na dobrze rozgrzanym oleju (wszystkie boki), dzięki temu mięso dobrze zamknie się w sobie i będzie soczyste. Smażymy(...)majeranek, sól, pieprz papryka ostra i słodka ziarenka gorczycy i kolorowego pieprzu 5 łyżek oleju 4 łyżki octu winnego Wykonanie: Myjemy schab, marynujemy w oleju wymieszanym z octem winnym, przyprawiamy czosnkiem, papryką, solą, pieprzem i majerankiem. Układamy także na nim cienkie krążki cebuli. Masujemy dobrze nasze mięso, wcieramy przyprawy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc (najlepiej

Zasmakuj Kuchni