papryka w occie - 3457 przepisów (strona:23/231)

Koszyczki won ton z sałatką z kurczakiem 181

łyżeczka garam masali 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej oliwa do smażenia kukurydza w puszce (około 1/2 szklanki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli trochę szczypiorku ocet ryżowy opcjonalnie 1 łyżka majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Formę do muffinek smarujemy dokładnie oliwą.W każdy dołek wkładamy po 3 kawałki ciast(...)zamarynowania mięsa. Po tym czasie mięso posypujemy przyprawą garam masala i smażymy. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną drobno czerwoną paprykę, cebulę i szczypiorek. Skrapiamy wszystko octem ryżowym i mieszamy. Do wymieszanych warzyw dodajemy usmażone kawałki kurczaka, doprawiamy do smaku. (opcjonalnie można dodać majonez, ja nie dodałam) . Sałatkę przekładamy do upieczonych koszyczków

Bon appetit mon amie
Sos pomidorowo - paprykowy 180

ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano  czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki octu 10% 2 łyżki cukru Przygotowanie: Pomidory myjemy, układamy na blaszce piekarnika, wstawiamy na około 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni(...)zawartość patelni dodajemy do pomidorów i gotujemy 40-60 minut na małym ogniu. Blendujemy, a następnie sos z powrotem wraca go garnka, przyprawiamy go solą, pieprzem, oregano, paprykami, bazylią, gałką muszkatołową, octem i cukrem. Gotujemy około 30 minut lub dłużej do uzyskania idealnej dla nas konsystencji. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu

Życie zaczyna się w kuchni
Buraczki z papryką 123

Składniki: 6 kg buraczków 2 kg papryki 8 dużych cebul zalewa 0,5 litra octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Sposób wykonania:  buraki ugotować , ostudzić obrać ze skórki i potarkować na grubych oczkach  paprykę i cebulę obrać i pokroić w paski 2 szklanki wody zagotować z cukrem solą i octem. Do gotującej się zalewy

Darcia w kuchni
Prosty i szybki makaron ze szpinakiem 213

łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 50 g parmezanu, startego na tarce 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku szczypta ostrej papryki 1 łyżka orzeszków pini 200-300 g makaronu (u mnie tagliatelle) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Na dużej patelni podgrzewamy masło(...)jedynie oddał aromat do tłuszczu. Wrzucamy liście szpinaku i przesmażamy, aż zmniejszą swoją objętość (ok. 10 minut). Dodajemy śmietanę, parmezan (trochę zostawiamy do posypania już na talerzach), ocet balsamiczny, cukier, ostrą paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 3 minuty, często mieszając. Dodajemy orzeszki pini i dokładnie mieszamy. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.  Na talerze

My Culinary Art
Szparagi z winegretem 149

smaczne. Składniki: • pęczek białych i zielonych szparagów • sól, cukier do gotowania szparagów Sos winegret • 3 łyżki oliwy • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżeczki musztardy • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku • 1/2 papryki żółtej • 1 pomidor • kilka listków bazylii Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się(...)lodem. Sos winegret • Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. • Pomidor również pokroić w kostkę, odrzucając nasiona ze środka. • Oliwę wymieszać z octem, musztardą i przyprawami. • Drobno pokrojoną paprykę i pomidora wymieszać z sosem. Dodać posiekaną bazylię. • Szparagi ułożyć na półmisku i polać sosem. Szparagi można pokroić na drobniejsze kawałki

To co kocham
Ketchup po baskijsku 140

rozgniecionych 3 listki laurowe 1 papryczka chili (bez gniazda nasiennego) lub ostra papryka w proszku ( ja taką właśnie taką dodałam) 500 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 120 ml czerwonego octu winnego 350-400 g cukru szczypta soli Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę,liście laurowe, paprykę czerwoną oraz papryczkę chili. Gdy cebulka nabierze złocistego koloru dokładamy pomidory i gotujemy

noteskulinarnyfiga
Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików 173

średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie puszka kukurydzy 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu sól, pieprz, ostra papryka, cukier mleko do gotowania kukurydzy Wykonanie Kukurydzę ugotować we wrzątku z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i szklanki mleka (bez soli) przez 15 minut. Cebule i czosnek posiekać w drobną(...)oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb. W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować. Gorące wlać

Pyry na Gaz
Domowy Słodki Sos Chili 232

kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza, sushi itd.Słodki Sos Chili - Składniki:papryczka chili500 ml wody3 ząbki czosnku1/2 szklanki cukruszczypta soli3 łyżki octu ryżowegoszczypta słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + ok. 40 ml wodySłodki Sos Chili - Sposób przygotowania:Papryczkę i czosnek drobno kroimy.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy chili, czosnek, ocet, cukier

Słodka Strona
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 286

osób: 1 labraks (filetujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety) 5-6 pomidorków koktajlowych 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny ok. 2 x 2 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku kilka ziarenek czarnego pieprzu pół łyżeczki(...)soli morskiej 2 suszone papryczki pepperroni gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki

kuchcikownia
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 307

ziarenek czarnego pieprzupół łyżeczki soli morskiej2 suszone papryczki pepperronigałązka świeżego rozmarynu1/2 łyżeczki słodkiej paprykiFilety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki

kuchcikownia
Sałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki. 169

Sałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki. Składniki : 4 kg zielonych pomidorów 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 2 łyżki białej gorczycy 1 łyżka pieprzu czarnego (całego) 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 150 ml oleju 250 ml octu 10% sól pieprz czarny mielony (około pół małej łyżeczki) woda Sposób wykonania : Zielone pomidory oraz cebulę kroimy w cienkie(...)warzywa będą miękkie. Paprykę myjemy i kroimy na cienkie paski następnie wsypujemy pod koniec gotowania do naszych pomidorów i gotujemy jeszcze parę minut tak aby papryka troszkę zmiękła. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy. Teraz próbujemy naszą sałatkę czy ma odpowiedni smak jeśli nie to doprawiamy ją aby nam smakowała. Wkładamy naszą sałatkę do czystych słoików i pasteryzujemy

Przepisy i porady kulinarne
Przetwory - buraczki z cebulą i papryką 327

soliBuraczki umyć i ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potrzebujemy 3 kg już obranych i startych buraczków. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Olej zagotować z octem, cukrem i solą. Zalewę przestudzić i letnią zalać wymieszane warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinkę. Potem masę przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić

Monia miesza i gotuje
Gazpacho (pomidorowy chłodnik) 107

Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku.  Składniki:około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)cały ogórek zielony  (obrane ze skórki)Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)2 -3  ząbki czosnku (przeciśnięty przez(...)praskę)1 duża cebula2 łyżki octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)listki świeżej bazyliisól, biały pieprznatka pietruszki do dekoracji Pomidory parzymy  wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki

Bon Appetit Małgorzaty
Tortilla z kurczakiem 371

cytryny, 1 bakłażana, 4 placków tortilli, 200 gram płatków kukurydzianych, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki mielonej suszonej papryki słodkiej, 1 łyżki octu winnego białego, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Piersi z kurczaka pokroiłem w dość spore kawałki, co ważne nie mogą być one zbyt grube, aby mięso należycie się przepiekło(...)piersi na pół. W moździerzu roztarłem 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę suszonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej suszonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę kurkumy, do uzyskania jednolitego proszku. Do przypraw dodałem łyżkę oliwy, łyżkę białego octu winnego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszałem, po czym dodałem do pokrojonych piersi

Wyprawy kulinarne
Sos słodko-kwaśny (do słoików) 191

obiad gotowy. Po za tym uwierzcie mi poniższy sos jest o niebo lepszy niż kupny. Jeżeli chcecie przygotować go dla dzieci to radzę nie dodawać papryki chili + dodać trochę mniej octu. Przepis dodaje do akcji Pora na pomidora!  i Warzywa psiankowate 2014 . Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 1,5 kg pomidorów bez skórek 1 papryka czerwona(...)kukurydzy z puszki (bez zalewy) 250 g ananasa z puszki (z zalewą) sól, pieprz 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, pozbawić nasion i pokroić. Natomiast papryczkę chili bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Pomidory umyć, naciąć

Ugotować