polecam sprawdzony od wielu lat przepis na paprykę w słoikach. Przepis mam od mamy i co roku z niego korzystam. Składniki: 5 kg papryki kilka łyżek oleju Zalewa: 10 szklanek wody 2 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 2 łyżki soli(...)ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe Paprykę podzielić na części, pozbawić nasion i sparzyć we wrzącej wodzie. Zalewa: wodę zagotować z octem, solą, cukrem, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Paprykę poukładać w słoiki. Gorącą zalewą zalać paprykę. Na wierzch każdego słoika wylać po 2 łyżki oleju. Słoiki zakręcić, potem pasteryzować do 5 minut
Ewusiowe Smakischabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki oleju rzepakowego Pieczony schab środkowy Wykonanie: W miseczce wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek, obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny
Kuchenne zapiski Edytyodstaniu niewiele zmieni swoją ostrość. Sałatka ma być pikantna, ale ocet nie ma w niej dominować. Do sałatki włożyłam cukinię, marchewkę, bulwę selera, cebulę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Najbardziej lubię takie sałatki z octem, z olejem nie bardzo mi odpowiadają, Po moich zmianach sałatka smakuje pysznie i idealnie nadaje się do obiadu lub do grzanek z szynką, pycha. Spróbujcie(...)dnia! PIKANTNA SAŁATKA MARCHEWKOWA. Składniki: około 700 g marchewki około 250 g selera (bulwa) po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki duża cukinia 1 duża cebula 5 czubatych łyżeczek soli 5 łyżek cukru łyżeczka pieprzu czarnego 350 - 400 ml octu Sposób przyrządzania: Cukinię umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż i wydrążyć, resztę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak samo zetrzeć obrane
Zakątek rozkoszy kulinarnychmarynowaną papryką i dodać go zimowej sałatki lub śledzia. Od razu każda sałatka nabiera kolorów i smaku oczywiście. Składniki: 3 kg kolorowej papryki (lub jednego koloru, jak wolicie) 8-10 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% - jeśli lubicie ostrzejszą dodajcie 2 łyżki więcej 2 łyżki soli kuchennej 5 łyżek cukru przyprawy: kilkanaście ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych(...)jeśli lubicie większe i grubsze kawałki. Możecie ją też pokroić w większą kostkę - forma pysznych papryk tak naprawdę pozostaje do woli. 2. Zagotujcie wodę z octem wymieszaną z cukrem i solą. 3. Ułóżcie papryki w słoikach. Do każdego słoika wrzućcie 3 ziarenka ziela, 3 ziarenka pieprzu, 2 liście laurowe, płaską łyżeczkę gorczycy, łyżkę oleju, zalejcie gorącą octową zalewą. 4. Dokładnie
Zasmakuj Kuchnidowolnie modyfikować, według Waszego uznania. Surówka wychodzi pyszna, chrupiąca i leciutka. Ocet z przepisu możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam. Drukuj Surówka z młodej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia młoda marchewka 1/3 strąka papryki 1 niewielki pomidor ( u mnie malinowy(...)sól, pieprz łyżeczka octu, cukru łyżeczka musztardy łyżeczka oleju ( u mnie rzepakowy tłoczony na zimno) Natka lub koperek do podania Wykonanie Kapustę kroimy lub szatkujemy. Pomidory, paprykę kroimy w kosteczkę. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Polewamy olejem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy zielonym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-mlodej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z młodej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy
Mieszam w Garnkucebuli 7 dużych ząbków czosnku 3-4 listki laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki gorczycy 2 łyżki soli 5 łyżek octu 10 % 5 łyżek cukru słodka papryka ostra papryka świeżo zmielony czarny pieprz mielony imbir oregano Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, u mnie(...)garnka. Dodać sól, cukier, ocet oraz przyprawy. Oczywiście ilość przypraw zależy od naszego smaku i od pomidorów więc można dodać więcej lub mniej cukru czy octu a gdy wolimy keczup ostry dajemy więcej ostrej papryki. W czasie dalszego gotowania można keczup cały czas doprawiać aby uzyskać ten odpowiedni smak. Masę zagotować i gotować dalej dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie
Monia miesza i gotujesałaty rzymskiej z liściami szpinaku – ½ sera pleśniowego błękitny np. Lazur – 1 pomidor malinowy lub kilka pomidorków koktajlowych – 2 łyżki kukurydzy konserowej – ½ dowolnej papryki – oliwa z oliwek – ocet balsamiczny – sól i pieprz opcjonalnie – ulubione zioła Przygotowanie: Wszystkie warzywa myjemy. Szpinak i sałatę rzymską osuszyć i wyłożyć na głęboki talerz. Dodać pokrojonego pomidora(...)paprykę oraz 2 łyżki kukurydzy. Na koniec dodajemy do sałatki ser pleśniowy pokrojony w paski. Wszystko doprawiamy do smaku według uznania. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Sałatka z serem pleśniowym i kukurydzą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpapryk (ewentualnie) zalewa: 1 i 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki octu szklanka cukru 2 łyżki soli PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowałam zalewę (bez octu), dodałam posiekaną cebulę oraz czosnek (ewentualnie paprykę) - gotowałam około 5 - 7 minut. Krok 2. Następnie do garnka wlałam ocet i dodałam starte buraczki, doprawiłam mielonym czarnym pieprzem doprowadziłam do wrzenia - gorącą sałatkę nałożyłam
Moja Książka Kucharskaszkl. wody 3 cebule 1/2 kg papryki 1 łyżka soli Wykonanie: Buraczki ugotować w skórce do miękkości. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ocet, cukier i wodę zagotować. Do powstałej zalewy wrzucić pokrojoną cebulę z papryką i gotować 7 min. Następnie dorzucić starte buraczki i gotować jeszcze
IMPRESJA SMAKUSkładniki: (na około 7 słoików po 300 ml) 2 kg ogórków 1 kg czerwonej papryki 5 cebuli 1,5 szklanka octu 2,5 szklanki cukru ziele angielskie (kilka ziaren) liść laurowy (kilka sztuk) sól, pieprz Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki o średniej grubości, solimy je 2 łyżkami soli i odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin(...)czasie zagotowujemy ocet z cukrem, mieszamy do powstania jednolitej cieczy i studzimy. Następnie paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w półksiężyce. Pokrojone warzywa wrzucamy do dużego garnka, zalewamy octem z cukrem, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę pieprzu i zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Gorącą sałatkę wkładamy
Symfonia smakowaryżowy – garść Tempura • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól do smaku • 1/3 szklanki wody gazowanej Sos paprykowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki octu winnego • 1/3 słodkiej czerwonej papryki Wykonanie: • Obrać krewetki z pancerzy pozostawiając ogonki i usunąć przewód pokarmowy, nacinająć najpierw krewetkę na grzbiecie wzdłuż. • Krewetki, kalmary i paluszki krabowe obtoczyć(...)mące. • Dokładnie ubić składniki tempury. • Maczać owoce morza w tempurze i smażyć w głębokim tłuszczu. Sos paprykowy • Ocet zagotować z cukrem aż do uzyskanie konsystencji syropu. • Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, chwilę pogotować. • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić makaron ryżowy, pokręci się i lekko nadmucha, natychmiast wyjąć aby nie przypalił się. • Podawać owoce
To co kochampasty paprykowej - ajvar bądź jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem, pomidory ze świeżym ogórkiem, śmietaną i chrzanem, pomidory ze świeżym ogórkiem (zamiennie małosolnym, korniszonym), solą, pieprzem, octem, koprem, pomidory z papryką i dymką. Składniki: 2 pomidory 1,5 łyżki śmietany 18% lub wedle uznania 1 - 2 młode cebule sól, pieprz opcjonalnie: ocet dla zaostrzenia smaku Przygotowanie: Cebulę obieram
Zasmakuj Kuchniwieprzowiny, sól, pieprz, jajko, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, szczypta curry, 2 łyżki bułki tartej, czerwona papryka, cebula, 4 ogórki konserwowe, szklanka wody, 3 łyżki octu, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wykonanie Do mięsa dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem(...)klopsiki i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Do garnka wlać wodę, wrzucić posiekaną w kostkę paprykę oraz cebulę i ogórki. Dodać ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno głębokiego półmiska wlać
Z miłości do słodkościSkładniki: 1,5 kg filetu z indyka, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu Wileńskich , 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, kilka plasterków suszonego czosnku, sól, pieprz(...)Przygotowanie: Dokładnie myjemy filet z indyka pod zimną wodą, Osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy wszystkie błonki. Oprószamy solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę: płynny miód +ocet winny + sos sojowy + tymianek + słodka papryka. Zalewamy mięsko marynatą, dokładnie nacieramy. Dodajemy plasterki suszonego czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 80 minut
Aga w kuchniweselej, a przy tarkowaniu każda para rąk się przyda :D Składniki na ok 8 słoików o pojemności 400 ml 8 dużych buraków 5 papryk czerwonych 3 duże cebule 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Buraki umyć, obrać i ugotować do miękkości - ostudzić. Paprykę pokroić w kostkę i udusić z pokrojoną cebulą. Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać paprykę z cebulą wlać olej i ocet, wymieszać i doprawić do smaku. Napełnić słoiczki i pasteryzować ok 15 minut. Smacznego
Niezły Młynek