papryka w occie - 3457 przepisów (strona:33/231)

A’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy z sosem balsamicznym 151

szkoły, czy jako dodatek do obiadu. Składniki: – 150g komosy ryżowej – 150g soczewicy czerwonej – 70g nerkowców – 2 czerwone papryki – 40g rodzynek – 40ml soku z cytryny – 2 łyżki sosu sojowego – 1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżeczka cebulki granulowanej – 2 ząbki czosnku *opcjonalnie: sos balsamiczny (1 łyżka octu balsamicznego+ 3 łyżki oliwy

Be Fit Be Strong
Marchewka po koreańsku 208

pieprz. 1 kg marchewki 1 mała cebula 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru 1 kawałek długości 1 cm małej ostrej papryczki lub ¼ łyżeczki suszonej ostej papryki w płatkach 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka octu 50 ml oleju roślinnego ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry 3 łyżeczki nasion sezamu 1 łyżeczka czarnego pieprzu opcjonalnie łyżka posiekanej świeżej kolendry Uwaga! Podana ilość czosnku, ostrej(...)dobre we wschodniej kuchni, choć w zależności od regionu różni się proporcjami składników, czy ich rodzajem. W niektórych przepisach ocet 70-cio procentowy zastępowany jest octem winnym, czy jabłkowym. Ostra papryczka bywa zastępowana suszoną papryką w płatkach. Mimo niewielu składników surówkę tę można doprawić w taki sposób, żeby odpowiadała indywidualnym upodobaniom – może być bardziej słodka, bardziej wytrawna lub bardziej pikantna

Trzeci talerz
Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 209

posiekanego koperku lub natki pietruszki nierafinowana sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielona ostra i słodka papryka Pomidorki przekroić, przełożyć na jedną połowę naczynia do zapiekania, polać octem, posolić i posypać szczyptą ostrej papryki, wymieszać. Kawałki ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, upewnić się, że nie zawierają ości. Posolić, posypać ostrą i słodką papryką, ułożyć w naczyniu obok pomidorków. Wstawić do piekarnika

Even Better Food
Udka kurczaka słodko - kwaśne 161

Mięso kurczaka lubi większość. W sosie słodko-kwaśnym smakuje wybornie. Składniki 1 kg udek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 600 g ananasów z puszki(...)cukru trzcinowego Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka umyłem, osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem ok. 15 minut.   Odwróciłem mięso, posmarowałem kurczaka z drugiej strony i zapiekałem kolejne 15 minut. Przygotowałem kolejny sos : wymieszałem ketchup z sosem sojowym

R'n'G Kitchen
Papryka z cebulą w sosie pomidorowym 240

Paseczki miękkiej, czerwonej papryki. Pióra ostrej, białej cebuli. Oblepione aromatycznym sosem pomidorowym. Pyszny dodatek do obiadu czy kanapek. Polecam! Składniki: 1 kg czerwonej papryki; 3 duże cebule; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie 30%); 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%; 1/2 szklanki wody; 8 łyżeczek białego cukru; 10 ziaren ziela angielskiego; 5 liści laurowych; 1/2 łyżki soli; 5 łyżek oleju. Szklanka(...)cebuli dodać paseczki papryki. W razie potrzeby podlać odrobiną wody (ja nie dodawałam), dodać liście laurowe, ziarana ziela angielskiego i sól.  Całość dusić, aż papryka stanie się miękka. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę (125 ml - 1/2 szklanki) i cukier. Doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Przełożyć do słoików. Słoiki postawić zakrętkami do dołu

Gospodyni Miejska
Buraki z papryką na zimę 296

prostu mamy ochotę na konkretną sałatkę, którą przygotowaliśmy w sezonie. Dziś proponuję przepis na sałatkę z buraków. Składniki : 3,5 kg buraków 5 papryk czerwonych 5 cebul 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 szklanka oleju Ugotowane buraki (można gotować je w skórkach(...)albo od razu obrane; w tym drugim przypadku wywar możemy spożytkować na barszczyk czerwony ) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zagotować ocet z solą i cukrem. Do octu dodać pokrojone w kostkę papryki i cebule. Gotować ok. 10 minut. Do papryk i cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia. Na koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać

Weekendy w domu i ogrodzie
Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym 244

Polecamy :)  Składniki 1 kg skrzydełek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 600 g ananasów z puszki(...)cukru trzcinowego     Przygotowanie   Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Skrzydełka umyłem, osuszyłem. Ułożyłem je na natłuszczonej blasze. W miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebule i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową mieszaniny posmarowałem skrzydełka, piekłem 15 minut. Odwróciłem mięso, posmarowałem mieszaniną z drugiej strony, piekłem kolejne 15 minut. Sos: wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem

R'n'G Kitchen
Marynowane bakłażany z papryką 225

Pasta z bakłażana i pomidorów , Cannelloni – zapiekanka z bakłażana , Bakłażan smażony i inne… Marynowane bakłażany z papryką Składniki: 2 bakłażany 2 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka oliwy 3-4 łyżki octu balsamicznego kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku i natki pietruszki /lub można dodać suszonych / olej do smażenia sól, pieprz nasiona chilli- opcjonalnie natka pietruszki(...)przełożyć do szklanego naczynia. Dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać świeże lub suszone zioła. Doprawić solą i pieprzem i nasionami chilli. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym i zalać przygotowane bakłażany i paprykę. Zostawić żeby się zamarynowały na minimum 24 godziny. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki w towarzystwie białego pieczywa i oliwek. Najlepiej wyjąć z lodówki

UgotujmyTo.pl
Sałatka z grillowanym oscypkiem, figą i śliwką 164

ostrej papryki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Sałatę myjemy, osuszamy. Figi kroimy w ósemki, śliwki w ćwiartki. Miód mieszamy z octem, cynamonem, zgniecioną główką goździka i ostrą papryką. 2. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy owoce i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy słonecznik, miód, zwiększamy ogień i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty cały czas mieszając

My Culinary Art
Śródziemnomorska sałatka z pieczoną papryką 147

sałatkę poleciła mi moja mama. Zrobiłam ją raz. I teraz robię często. Składniki: 2 czerwone papryki 2 czerwone pomidory żabek czosnku łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek Pęczek natki papryki Przygotowanie: 1. Nastaw piekarnik na 200 stopni  i upiecz w folii aluminiowej papryki. Po upieczeniu włóż do woreczka, aby skórka łatwo odchodziła. Idealnie będzie jeśli(...)intensywny. 3. Upieczoną i obraną ze skórek paprykę pokrój w cienki paseczki. Dadaj do pomidora. 4. Duzą ilość natki pietruszki posiekaj i dodaj do sałatki. W tym momencie z warzyw wycieka duża ilość wody, można ja odlać. 5. Teraz dodaj oliwę i ocet. Całość posól i popieprz

AZgotuj!
Keczup z cukinii 106

zrobić kilka słoiczków. Składniki : 1,5 kg cukinii ( już po obraniu) 0,5 kg cebuli szklanka cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu bazylia i oregano suszone do smaku około 600 g koncentratu pomidorowego  1 szklanka octu 6 % lub 1/2 szklanki octu 10 % sól Przygotowanie : Cukinie obrać, gniazda nasienne usunąć i zetrzeć ją na tarce(...)odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.             Keczup z cukinii nie odbiega smakiem od tego z pomidorów i papryki.             Według mnie dobrze byłoby ocet spirytusowy zastąpić octem jabłkowym.             Dla pewności radziłabym słoiczki z keczupem pasteryzować około

Proste Potrawy
Domowe sushi z rybką 131

razem z pstrągiem łososiowym i czerwoną papryką. Zapraszam Składniki: 1 szkl ryżu basmati 2 szkl wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka octu winnego 2 płaty nori 100 g pstrąga łososiowego wędzonego na zimno 1/4 czerwonej papryki Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy olej kokosowy i wsypujemy ryż.Ryż(...)gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę. Potem dodajemy ocet winny i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na nori

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kurczak z rozmarynem 178

tradycyjnej kiełbasy z grilla . Składniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 2-3 gałązki rozmarynu marynata 8 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 łyżki octu balsamicznego łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i octem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę

Pobite gary Barbary
Sos paprykowy 142

gniazd nasiennych) 20 dag ostrej papryczki 1/2 szklanki oleju 60 dag przecieru pomidorowego 5 łyżek cukru 2 główki czosnku 13 łyżeczek soli kilka liści laurowych 1/2 szklanki octu 10% Sposób przygotowania Paprykę zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze, dodać sól, olej,cukier i wszystko gotować ok. 15 min.Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek

na moim stole...
Kurczak po papiesku 432

troszkę podgotowałam [ i zrobiłam  zupkę -rosołek], a dopiero później piekłam. 1,20 kg skrzydełek 60 dkg pieczarek  2 cebule  1 papryka 8 łyżek wody  8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu  1 słoiczek przecieru pomidorowego  listek , ziele lubczyk suszony marchewka cebula  Skrzydełka umyć , m archewkę obrać, cebulę opalić.Umieścić w dużym(...)razie potrzeby. Odstawić z ognia.Gotować około 15-20 minut.  Skrzydełka wyjąć z garnka i przełożyć na blaszkę.Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć.  Wodę, przecier, cukier, maggi, ocet wymieszać, dodać także  lubczyk. Na skrzydełka wyłożyć pieczarki, cebulę i paprykę. Na wierzch polać sosem. Piec jeszcze 30 minut

Moje domowe kucharzenie