papryka w occie - 3457 przepisów (strona:41/231)

Łosoś teriyaki 215

łyżki sosu teriaki (polecam Blue Dragon) – 100-150 g makaronu ryżowego lub chow mein – 1 zielona papryka – 1 czerwona papryka – 2 cebule dymki ze szczypiorem – 5 łyżek octu ryżowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 ząbek czosnku – 1/2 cm imbiru startego – 2 łyżki miodu – prażony(...)instrukcją na opakowaniu. Łososia usmaż z z obu stron, około 4 minuty z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos z octu ryżowego, oleju sezamowego, soku z limonki, czosnku, imbiru i miodu. Makaron wymieszaj z papryką i większością posiekanej dymki, na makaronie połóż łososia i polej wszystko sosem. Całość wykończ resztką dymki i prażonymi ziarnami sezamu. Podawaj na ciepło

nietylkopasta.pl
Papryka marynowana w soku pomidorowym 262

papryki w typie block 1 kg cebuli 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli zalewa : 1 l soku pomidorowego -gęstego 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka chilli jedna łyżka oleju na jeden słoik Paprykę oczyszczamy z nasion i białych błonek , kroimy w paski lub inaczej jeśli ktoś woli . Cebulę obieramy i również kroimy w paski . Oba warzywa przekładamy(...)swoim aromatem . Drugiego dnia przekładamy składniki do wyparzonych słoików bez soku który powstał w nocy . Sok zlewamy do garnka , dodajemy 1 l soku pomidorowego , ocet, cukier i chilli . Zagotowujemy i wrzącą marynatą zalewamy słoiki z papryką , wlewamy po jednej łyżce oleju na jeden słoik. Zakręcamy i układamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy 15 minut i ponownie odstawiamy dnem

Ogrodnik w podróży
Błyskawiczny piątek - Łosoś w sosie słodko-kwaśnym 182

pół cytryny  * sól, pieprz  * 3 łyżki oleju do smażenia  Sos : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego  * kolorowe papryki   * mała marchewka  * ananas z puszki  * 3 łyżki cukru * 2 łyżki octu  * 3 łyżki ketchupu pikantnego  * 2 łyżki mąki ziemniaczanej   Przygotowanie : Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę, wrzucamy pokrojone papryki(...)oraz marchewkę w słupki. Dodajemy 3 łyżki ananasa z puszki oraz cukier i ocet. Mieszamy i dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny.  Usmażyć z obu stron, w yłożyć

Magiczne Życie Marty
Buraczki z papryką do słoików 556

słoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do mięs. Jest naprawdę rewelacyjna. Składniki: 3 kg buraków 1/2 kg czerwonej papryki 5 średnich cebul 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1 szklanka oleju sól do smaku Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić

kuchnia doski
cukinia-keczup 181

ładniki: 1,5 kg  cukinii 0,5 kg  cebuli 0,5 szkl. cukru 0,5 szkl. octu jabłkowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 papryka czerwona 1/2 łyżeczki chili 600g przecier pomidorowy 1 łyżka soli Wykonanie Umytą ,obrana cukinie i cebulę , zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do miski ,wymieszać z 1 łyżka soli i zostawić na noc. Rano odsączyć(...)sitku. Gotować warzywa z papryka około 30-40 minut,często mieszając ,aż pozostały płyn częściowo odparuje. Przestudzić ,zmiksować do gładkiej konsystencji. Do tak przygotowanej masy dodać ocet,cukier, chili i przecier pomidorowy .Całość zagotować ,mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 12-15 minut od zagotowania wody. Przepis zdobyty - pods łuchany w autobusie jak jedna Pani drugiej Pani dyktowała.Jest

w mojej kuchni
buraczki z cukinią 142

Składniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 2 - 3 sztuki czerwonej papryki 4 łyżki soli ( czubate ) 1,5 szklanki octu 1 szklanka oleju 2 szklanka cukru Sposób wykonania: Buraczki i cukinię potarkowałam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko razem

Darcia w kuchni
Pyszna sałatka grecka z makaronem 266

przepis. Do przygotowania sałatki greckiej będziemy potrzebować: 500 g makaronu grubego ja użyłam świderki 1 papryka czerwona 1 duży ogórek sałatkowy 1 cebula czerwona około 400 g pomidorów mięsistych około 20 oliwek czarnych lub zielonych 1 kostka sera feta na sos: 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego do smaku sól(...)odstawiam do wystudzenia – do zimnego makaronu dodam pozostałe składniki sałatki. Dokładnie umyty ogórek kroję razem ze skórką w kostkę i dodaję do makaronu. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do sałatki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Umyte pomidory kroję razem

Uwaga Babcia Gotuje
SALATKA GRECKA 130

Czas przygotowania : 30 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 czerwone cebule 1 długi ogórek 5 dojrzałych, soczystych pomidorów 2 główki sałaty (rzymskiej lub lodowej) 5 łyżek zielonych oliwek nadziewanych papryką 200g sera feta 100ml białego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki 1 strąk żółtej papryki 100g papryczek pepperoni dodatki: chlebki pita(...)Oliwki przekrawamy na pół, ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki grubo siekamy, paprykę oczyszczamy i kroimy na grube kawałki. Krok 2. Sałatę płuczemy, oddzielamy wierzchnie liście, zostawiamy zwarty głąb, który grubo szatkujemy (odłożone liście pozostawiamy do dekoracji talerzy lub innej sałatki). Krok 3. Przygotowujemy sos: ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i cukrem. Cały czas mieszają

Moja Książka Kucharska
Ajvar 173

bałkanach, cudownie komponuje się z kozim serem twarogowym na chlebie, chociaż nie tylko.... bo szczerze mówiąc pasuje do wszystkiego :) Składniki: 1 mały bakłażan 4 duże papryki 2 pomidory 2 ząbki czosnku ocet winny sól, pieprz i czosnek niedzwiedzi (orginalnie nie ma ale ja zawsze daję)  do smaku. Wykonanie: Bakłażana i papryki kroimy na pól. Wszystkie warzywa oprócz czosnku wkładamy(...)pieca rozgrzanego do 180 i pieczemy: bakłażan, papryka 45 minut pomidory 30 minut Po upieczeniu papryke odstawiamy na chwilę w przykryty garnek aby sparzyć skórkę a nastepnie obieramy wszystko i miksujemy i czosnkiem. Wrzucamy do garnka i odparowujemy przy okazji dodając przyprawy do smaku. Pod koniec dodajemy łyżeczkę octu

Lubczyk i Wanilia
KURCZAK W SOSIE ARBUZOWO-SOJOWYM 143

octu balsamicznego 35 g cukru trzcinowego 50 ml sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka musztardy 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki Do sosu jasnego łowicz dodajemy sok z arbuza, ocet balsamiczny, olej rzepakowy, cukier, musztardę, sos sojowy, czosnek orz słodką paprykę.Wszystko razem mieszamy. Do sosu dodajemy umyte mięso i mieszamy w sosie. Przekładamy do naczynia

Kuchnia w oparach
Papryka marynowana z olejem 172

Składniki: 3 kg papryki 7 szklanek wody 1 szklanka octu 6,5 łyżeczki soli 7,5 łyżeczki cukru 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Paprykę dokładnie umyć, opłukać. Wyjąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować ją, włożyć do niej paprykę i gotować 5 minut od chwili wrzenia. Gorącą papryką napełniać słoje i zalewać wrzącą zalewą. Słoiki odwrócić

Pychotkaaa
Ognista soczewica z pieczonymi pomidorkami 251

szklanki ugotowanej soczewicy 16 pomidorków koktajlowych 50g sera gorgonzola 4 duże ząbki czosnku kilka gałązek świeżego oregano 1/2 łyżeczki węzonej papryki  1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki przecieru z papryczek chilli 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oleju rzepakowego z piewszego tłoczenia lub oliwy z oliwek sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pomidorki układamy w naczyniu żaroodpornym skrapiamy oliwą i posypujemy(...)pokrojony w nieduże kawałki ser. Pomidorki wyjmujemy z pieca i dodajemy do soczewicy. Upieczony czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Łączymy przecier z papryczek, ocet balsamiczny oraz olej rzepakowy, wędzoną paprykę oraz tymianek, powstałym dressingiem polewamy. Całość mieszamy i posypujemy świeżym oregano. Można jeść na zimno i na ciepło. Smacznego

DefinicjaSmaku
ostatnie przetwory : Najprostszy ketchup paprykowo-pomidorowy 197

Składniki :  2 małe cebule  papryczka chili (według uznania ja dałam 3 ale nie były bardzo ostre) 1 kg czerwonej papryki 1 kg pomidorów lima 2-3 łodygi selera naciowego 2-3 płaskie łyżki octu winnego opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru 1,5-2 płaskie łyżeczki soli ulubione zioła i przyprawy (ja dodałam czerwoną czubrycę, oregano i wędzoną paprykę(...)żeby usunąć tylko te czarne części), na patelce podsmażamy np. na oliwie cebulę i selera, z pomidorów odciskamy sok wkładamy do blendera, dodajemy paprykę, seler z cebulą i blendujemy na gładką masę, przekładamy do garnka dodajemy ocet, cukier, sól i przyprawy do samku, gotujemy do pożądanej konsystencji, przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok 10-20 minut w zależności

zdrowa vege kuchnia
Buraczki z papryką na zimę według mojej mamy 190

słoikach zamkniemy paprykę z buraczkami oraz cebulą. W zimie będzie jak znalazł. Takie dodatki do obiadu to ja lubię.     Składniki : * 5kg buraków * 10 czerwonych papryk * kilogram cebuli * szklanka oleju * pół szklanki octu * sól Przygotowanie : Buraki obgotować do 45 minut i zostawić do całkowitego wystygnięcia w wodzie w której się gotowały pod przykryciem. Chociaż się nie ugotują do miękkości(...)trzeba ich gotować po 2 lub 3 godziny. Gdy wystygną to odcedzamy,obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczoną i pokrojoną paprykę oraz cebulę dusimy na szklance oleju. Wszystko mieszamy z burakami, dodajemy ocet oraz przyprawiamy. Wkładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15-20 minut

Magiczne Życie Marty
Musztardowo-pomarańczowy łosoś z pieczonymi ziemniakami 123

opakowania gorczycy białej Galeo 8 łyżek octu z białego wina 6 łyżek wody (przegotowanej) na następny dzień: ok. 3 łyżki wody szczypta soli łyżeczka papryki ostrej Galeo łyżka cukru trzcinowego Gorczycę zalewamy octem i wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień przekładamy do blendera, doprawiamy papryką i cukrem i miksujemy stopniowo dolewając wody. Możecie zmiksować

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania