przepis. Do przygotowania sałatki greckiej będziemy potrzebować: 500 g makaronu grubego ja użyłam świderki 1 papryka czerwona 1 duży ogórek sałatkowy 1 cebula czerwona około 400 g pomidorów mięsistych około 20 oliwek czarnych lub zielonych 1 kostka sera feta na sos: 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego do smaku sól(...)odstawiam do wystudzenia – do zimnego makaronu dodam pozostałe składniki sałatki. Dokładnie umyty ogórek kroję razem ze skórką w kostkę i dodaję do makaronu. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do sałatki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Umyte pomidory kroję razem
Uwaga Babcia GotujeCzas przygotowania : 30 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 czerwone cebule 1 długi ogórek 5 dojrzałych, soczystych pomidorów 2 główki sałaty (rzymskiej lub lodowej) 5 łyżek zielonych oliwek nadziewanych papryką 200g sera feta 100ml białego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki 1 strąk żółtej papryki 100g papryczek pepperoni dodatki: chlebki pita(...)Oliwki przekrawamy na pół, ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki grubo siekamy, paprykę oczyszczamy i kroimy na grube kawałki. Krok 2. Sałatę płuczemy, oddzielamy wierzchnie liście, zostawiamy zwarty głąb, który grubo szatkujemy (odłożone liście pozostawiamy do dekoracji talerzy lub innej sałatki). Krok 3. Przygotowujemy sos: ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i cukrem. Cały czas mieszają
Moja Książka Kucharskabałkanach, cudownie komponuje się z kozim serem twarogowym na chlebie, chociaż nie tylko.... bo szczerze mówiąc pasuje do wszystkiego :) Składniki: 1 mały bakłażan 4 duże papryki 2 pomidory 2 ząbki czosnku ocet winny sól, pieprz i czosnek niedzwiedzi (orginalnie nie ma ale ja zawsze daję) do smaku. Wykonanie: Bakłażana i papryki kroimy na pól. Wszystkie warzywa oprócz czosnku wkładamy(...)pieca rozgrzanego do 180 i pieczemy: bakłażan, papryka 45 minut pomidory 30 minut Po upieczeniu papryke odstawiamy na chwilę w przykryty garnek aby sparzyć skórkę a nastepnie obieramy wszystko i miksujemy i czosnkiem. Wrzucamy do garnka i odparowujemy przy okazji dodając przyprawy do smaku. Pod koniec dodajemy łyżeczkę octu
Lubczyk i Waniliaoctu balsamicznego 35 g cukru trzcinowego 50 ml sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka musztardy 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki Do sosu jasnego łowicz dodajemy sok z arbuza, ocet balsamiczny, olej rzepakowy, cukier, musztardę, sos sojowy, czosnek orz słodką paprykę.Wszystko razem mieszamy. Do sosu dodajemy umyte mięso i mieszamy w sosie. Przekładamy do naczynia
Kuchnia w oparachSkładniki: 3 kg papryki 7 szklanek wody 1 szklanka octu 6,5 łyżeczki soli 7,5 łyżeczki cukru 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Paprykę dokładnie umyć, opłukać. Wyjąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować ją, włożyć do niej paprykę i gotować 5 minut od chwili wrzenia. Gorącą papryką napełniać słoje i zalewać wrzącą zalewą. Słoiki odwrócić
Pychotkaaaszklanki ugotowanej soczewicy 16 pomidorków koktajlowych 50g sera gorgonzola 4 duże ząbki czosnku kilka gałązek świeżego oregano 1/2 łyżeczki węzonej papryki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki przecieru z papryczek chilli 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oleju rzepakowego z piewszego tłoczenia lub oliwy z oliwek sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pomidorki układamy w naczyniu żaroodpornym skrapiamy oliwą i posypujemy(...)pokrojony w nieduże kawałki ser. Pomidorki wyjmujemy z pieca i dodajemy do soczewicy. Upieczony czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Łączymy przecier z papryczek, ocet balsamiczny oraz olej rzepakowy, wędzoną paprykę oraz tymianek, powstałym dressingiem polewamy. Całość mieszamy i posypujemy świeżym oregano. Można jeść na zimno i na ciepło. Smacznego
DefinicjaSmakuSkładniki : 2 małe cebule papryczka chili (według uznania ja dałam 3 ale nie były bardzo ostre) 1 kg czerwonej papryki 1 kg pomidorów lima 2-3 łodygi selera naciowego 2-3 płaskie łyżki octu winnego opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru 1,5-2 płaskie łyżeczki soli ulubione zioła i przyprawy (ja dodałam czerwoną czubrycę, oregano i wędzoną paprykę(...)żeby usunąć tylko te czarne części), na patelce podsmażamy np. na oliwie cebulę i selera, z pomidorów odciskamy sok wkładamy do blendera, dodajemy paprykę, seler z cebulą i blendujemy na gładką masę, przekładamy do garnka dodajemy ocet, cukier, sól i przyprawy do samku, gotujemy do pożądanej konsystencji, przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok 10-20 minut w zależności
zdrowa vege kuchniasłoikach zamkniemy paprykę z buraczkami oraz cebulą. W zimie będzie jak znalazł. Takie dodatki do obiadu to ja lubię. Składniki : * 5kg buraków * 10 czerwonych papryk * kilogram cebuli * szklanka oleju * pół szklanki octu * sól Przygotowanie : Buraki obgotować do 45 minut i zostawić do całkowitego wystygnięcia w wodzie w której się gotowały pod przykryciem. Chociaż się nie ugotują do miękkości(...)trzeba ich gotować po 2 lub 3 godziny. Gdy wystygną to odcedzamy,obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczoną i pokrojoną paprykę oraz cebulę dusimy na szklance oleju. Wszystko mieszamy z burakami, dodajemy ocet oraz przyprawiamy. Wkładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15-20 minut
Magiczne Życie Martyopakowania gorczycy białej Galeo 8 łyżek octu z białego wina 6 łyżek wody (przegotowanej) na następny dzień: ok. 3 łyżki wody szczypta soli łyżeczka papryki ostrej Galeo łyżka cukru trzcinowego Gorczycę zalewamy octem i wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień przekładamy do blendera, doprawiamy papryką i cukrem i miksujemy stopniowo dolewając wody. Możecie zmiksować
Mienta blogdań grillowych od wielu sezonów królują na naszym stole. Składniki: 3kg ogórków 0,5kg cebuli 2,5łyzki soli Zalewa: 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 4 łyżeczki pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki gorczycy Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć(...)pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 2. Zalewa: Ocet z cukrem zagotować, dodać przyprawy: pieprz, ostrą papryką, curry, gorczycę i dokładnie wymieszać. 3. Do słoików powkładać ogórki z cebulą, zalać jeszcze ciepłą zalewą i pasteryzować około 10 minut. 4. Z porcji wychodzi około
Szalona Kuchnia Ewelinyświeżymi warzywami Składniki na ok 12 kawałków szklanka ryżu do sushi 2 arkusze wodorostów nori ok 20 dag wędzonego łososia pół ogórka pokrojone w cienkie słupki pół papryki pokrojonej w cienkie słupki ocet ryżowy sos sojowy Do dzieła!!! Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (najpierw dokładnie płuczemy w zimnej wodzie - minimum 3 razy, następnie gotujemy pod przykryciem ok 10 minut(...)dajemy szklankę wody - studzimy). Przyprawiamy octem ryżowym i solą (ja dałam na szklankę ryżu ok 1 łyżkę octu) Na bambusowej podkładce rozkładamy arkusz wodorostów. Układamy na nim ok 1 cm warstwę ryżu. Delikatnie dociskamy. Ok 2 cm od brzegu układamy łososia, paprykę i ogórka. Całość zawijamy pomagając sobie bambusową podkładką. Dociskamy aby się nie rozkleił. Tak powstałą ,,roladkę" kroimy
sierotka maRysia w kuchniopakowanie pomidorków cherry 1 pierś kurczaka 1 mały jogurt grecki garść listków bazylii garść listków oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól, pieprz chili papryka słodka Wykonanie: Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać drobno posiekane zioła, przyprawy według uznania, sok z cytryny i ocet oraz jogurt grecki
Pasja Smakuświetna alternatywa do sosu winegret. Zobacz mój film z przygotowania sosu Składniki – Sos tysiąca wysp 4 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 50 g marynowana papryka ćwiartka czerwonej cebuli pół ząbka czosnku łyżka octu winnego tabasco mild do wzmocnienia smaku pieprz i sól Przepis – Sos tysiąca wysp Do blendera wrzucamy majonez i keczup. Następnie dodajemy do tego paprykę (mogą(...)być dwa marynowane ogórki). Dlaczego wybieram paprykę? Mój sos ma wtedy bardziej apetyczny kolor. Nie tracimy nic na walorach smakowych, niż gdybyśmy dodali ogórki. Do blendera wrzucamy cebulę, czosnek, a także ocet winny. Dodajemy także tabasco – łyżeczkę. Całość pieprzymy i soli. Włączamy blender i po kilku sekundach cieszymy się sosem. Jeśli nie mamy blendera możemy użyć moździerza. Rozcieramy
Kuchennyviral.plkilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odciśnij z kapusty sok. Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i wrzuć kapustę, makaron i grzyby. Dopraw papryką gochugaru, sosem rybnym, sojowym i octem ryżowym. Podsmaż chwilę, aż woda odparuje. Dodaj otarty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie dodaj posiekaną drobno kolendrę. Płaty papieru(...)złoto. Podawaj ze słodkim sosem chili. Słodki sos chili Papryczki chili drobno posiekaj. Wrzuć do rondla, wlej wodę oraz ocet. Gotuj kilka minut. Następnie dodaj otarte imbir oraz czosnek. Gotuj jeszcze chwilę i delikatnie zmiksuj blenderem (kawałki papryki mają być nadal widoczne). Wlej miód. Skrobię rozprowadź w odrobinie wody i wlej do rondla. Energicznie mieszaj, aż sos zgęstnieje. Odstaw
Food Squarekanapek, makaronów, ryżu, ziemniaków czy do ryb. Pyszota!:) Składniki: 6 papryk czerwonych 2 bakłażany 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek 4 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu sól, pieprz, papryka słodka i ostra pół chilli Wykonanie: Bakłażany i paprykę umyj, odetnij szypułki. Piekarnik nagrzej do 180° (bez termoobiegu, grzanie góra-dół na środkowej półce) i piecz(...)wolnym ogniu przez pół godziny. Po to, by odparował z nich sok. Masę przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, miód, ocet winny i przyprawy do smaku. Gotowe
Zasmakuj Kuchni