papryka w occie - 3457 przepisów (strona:28/231)

Zielony chłodnik z fetą 181

Dzisiaj zielone warzywa z dodatkiem słonej fety ! Zielony chłodnik z fetą Składniki:1 litr jogurtu naturalnego700 g zielonego ogórka300 g zielonej papryki3 łyżki oliwy3 łyżki octu winnego2 ząbki czosnku7 dag fetysólWykonanie:Warzywa myjemy, paprykę i nieobranego ogórka kroimy na kawałki i blendujemy razem z czosnkiem, oliwą i octem. Następnie dodajemy jogurt, przyprawiamy.Podajemy schłodzony z pokruszoną fetą

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 131

świeży ananas 1 biała cebula 1 duża marchewka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego sok z 1 limonki olej sezamowy sól do smaku(...)ugotowany na sypko ryż do podania * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paski lub kostkę. Następnie dodaj otarte ząbki czosnku i imbir, słodką paprykę, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, miód i sok z połowy limonki. Wszystko wymieszaj i odstaw na jedną godzinę. Później usmaż w na patelni lub w woku na niewielkiej ilości oleju

Food Square
Udka w sosie 161

cygański ..i wyszło znów pyszne danie... 1,20 kg udek przyprawa do kurczaka Rafex 60 dkg pieczarek  2 cebule  1 papryka 8 łyżek wody  8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu koperkowego WSP "Społem(...)słoiczek  sosu cygańskiego WSP"Społem "   listek , ziele marchewka cebula  Udka  umyć , natrzeć przyprawą i odstawić. Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć.  Wodę, sos, cukier, maggi, ocet wymieszać.Udka podsmazyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na blaszkę , do łożyć pieczarki, cebulę i paprykę, dolać sos i wymieszać. Piec do miękkości mięsa

Moje domowe kucharzenie
Karkówka na sposób chiński 145

łyżka miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wódki (Krupnik) 3 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego wegeta 1 łyżeczka ostra papryka sól pieprz Przygotowanie   Karkówkę umyłem , pokroiłem na paski (szerokości ok. 1 cm). Oprószyłem mąką , przysmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodałem imbir i wegetę , wlałem(...)przygotowane warzywa usmażyłem na 2 łyżkach oliwy , ok. 10 minut. Dodałem je następnie do mięsa. Na pozostałym tłuszczu zeszkliłem zgnieciony czosnek , wlałem sos sojowy , ocet ryżowy , miód i resztę bulionu. Doprowadziłem do wrzenia, doprawiłem papryką, pieprzem a potem dodałem do mięsa. Podałem makaronem Chow Mein ( ugotowanym wg przepisu podanym na opakowaniu

R'n'G Kitchen
Surówka z kapusty piekińskiej 154

dość prosta w  wykonaniu . Doskonała do obiadu. Można ją przyrządzać z rożnymi składnikami. Moja propozycja jest taka -zajrzyjcie. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 papryka 1 jabłko 1 łyżka octu winnego  1 łyżka majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  1 łyżeczka cukru WYKONANIE Kapustę kroimy w paski. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 379

oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym),ok. 1 łyżeczka cukru,odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe(...)ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie z rodzynkami królewskimi 177

się przenikają. 4 płaty śledzi marynowanych 2 cebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli(...)cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły

VioletoweKucharzenie
Pikle pomorskie 279

łyżka soli 1 duża marchewka 12 ząbków czosnku kawałek chrzanu suchy koper 12 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 łyżeczka białej gorczycy 1 papryka (można pominąć) Zalewa: 6 szklanek przegotowanej wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Ogórki obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy ziarna. Połówki ogórków wkładamy do miski, posypujemy 1 łyżką(...)ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i odrobinę gorczycy. Ogórki układamy w słoiku pionowo – w każdym słoiku powinno znaleźć się 8 połówek ogórka. Dokładamy marchewkę i paprykę. Przygotowanie zalewy: Wodę (zimną), ocet, cukier i sól mieszamy razem. Zalewę wlewamy do słoików i mocno zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą

Trzeci talerz
Gruszka miłosna z czerwoną papryką 158

tutaj głównym składnikiem, pięknie komponuje się z papryką i czosnkiem, ale o tym już poniżej ;-) SKŁADNIKI: - oberżyna (inaczej bakłażan lub też gruszka miłosna ;-) ) - 4 szt. czerwonej papryki - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - ocet balsamiczny - sok z limonki - 1 łyżeczka cukru - sól - oregano - bazylia Oberżynę cieniutko obieram, kroję na cieńkie plastry, smażę na patelni z obydwu stron do momentu(...)niej skórkę- schodzi idealnie. Jak papryka zrobi się nawet czarna w piekarniku, to nic nie szkodzi - znaczy to, że skórka pięknie odejdzie. Kroję paprykę na dowolne kawałki, czosnek drobniutko siekam. Przygotowuję zalewę- do oliwy dodaję ocet balsamiczny, sok z limonki, posypuję solą, bazylią, oregano i łyżeczką cukru. Na plaster bakłażana kładę paprykę, posypuję czosnkiem, polewam zalewą. Zwijam, tworząc roladkę, zczepiam

Wielopokoleniowo
leśne grzyby konserwowane w pomidorach 144

jędrne i twarde). składniki  10 litrów leśnych grzybów 4 duże cebule 4 łyżki cukru 4-6 łyżek oleju 9-10 łyżek octu 3 liście laurowe 300 g koncentratu pomidorowego szczypta ostrej papryki sól, pieprz Sposób przygotowania Grzyby czyścimy  i myjemy je  pod bieżącą wodą, następnie przekładamy do dużego garnki, zalewamy wrzącą wodą, lekko solimy(...)szklimy na nim pokrojoną w plastry cebulę ( na niewielkim ogniu żeby nie przypalić cebuli). Do przesmażonej cebuli dodajemy  koncentrat pomidorowy, pokruszone liście laurowe, cukier, ocet,  sól, pieprz oraz ostrą paprykę.  Całość mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy

Miód i pieprz
Ryba w cieście 143

sosu.. filety dowolnej ryby sok z cytryny  przyprawa do ryb 50 g mąki luksusowej Młynomag 75 ml wody 100 ml mleka 1 jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka odrobina soli i pieprzu  Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować [ ja wymieszałam widelcem] , następnie dodać mąkę, sól oraz

Moje domowe kucharzenie
Kura, kura 178

zawierając dużo kolagenu. A o to i przepis: Składniki:  - cała kura patroszona (2 kg) - 2 duże ząbki czosnku - jedna cebula czerwona - czerwona papryka duża - 1 duża łyżka kuminu - 2 kostki drobiowe rosołowe Knorr - 1 łyżka octu(...)białego - 3 duże cytryny - 1 łyżka oleju Przygotowanie:  Umyć kurę ciepłą wodą, solą i sokiem z  cytryn wewnątrz i zewnątrz. W blenderze miksujemy: czosnek, cebulę, paprykę, kumin, kostki rosołowe i ocet. Faszerujemy kurę zewnątrz, wewnątrz jak i "smarujemy" kurę pod skórą. Wkładamy kurę  do dużej brytfanki i polewamy łyżkę oleju. Wstawiamy do piekarnika na 150 C (piekarnik

Smaki Brazylii
Sałatka z jajkiem i kurczakiem 130

sałaty lodowej 1 garść roszponki (porządna garść ;-) ) 3 jajka kilka małych pomidorów 1/2 świeżego ogórka 1 czerwona papryka 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyża octu jabłkowego sól, pieprz, słodka mielona papryka starty ser grana padano Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w ćwiartki. Fileta oczyszczamy i kroimy w paski, a następnie obtaczamy w papryce zmieszanej z solą(...)pierzem. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i smażymy na niej mięso. Sałatę i paprykę kroimy w paski, ogórka (ze skórą) w półplasterki, a roszponkę dzielimy na pojedyncze listki - wszystko wkładamy do salaterki, a następnie doprawiamy sosem: mieszamy pozostałą oliwę z octem jabłkowym, solą i pieprze. Całość dokładnie mieszamy. Na talerze nakładamy wymieszane sałaty, na nich kładziemy kawałki kurczaka, jajka

Czary - gary w kuchni
Tarte flambée 217

wody 500 g mąki pszennej 750 1/2 łyżeczki soli 2-3 cebule łyżka masła twaróg śmietana 18% boczek lub inne wędliny roszponka gruszka żółta papryka 1/2 piersi z kurczaka oliwa ocet balsamiczny 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto. Piotr radzi, by przeleżało ono w lodówce od 12 do 24 godzin(...)kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis! Do tego zrobiliśmy szybką sałatę z kurczaka, żółtej papryki i gruszki polaną sosem z oliwy, octu balsamicznego i musztardy. Znajdźcie godzinę i zróbcie sobie dobrze. Dobierzcie kilka zdjęć alzackich miasteczek, przeplećcie je kilkoma zdjęciami Akana, rzućcie sobie to wszystko na ścianie albo przynajmniej

GRUBY WAŁEK
Chili sin carne 113

cebule 2 łodygi selera naciowego 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru palmowego 4 łyżki oleju natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Papryki kroimy(...)kostkę. Razem z posiekaną cebulą i pokrojonym w kostkę selerem dusimy, na rozgrzanym oleju, przez 10 min. Następnie dodajemy osączoną z zalewy fasolę, passatę, sos sojowy, ocet, cukier, cynamon, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, kumin, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy, i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 60 min, od czasu, do czasu mieszając. Do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen