papryka w occie - 3457 przepisów (strona:21/231)

Sos tysiąca wysp 118

tysiąca wysp Lekki i smaczny sos tysiąca wysp do wszystkiego!!! Składniki :    1/4 cebuli 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego) 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka octu balsamicznego pieprz sól Przygotowanie:                  Do miseczki dodajemy wszystkie składniki, bardzo ważne aby drobno posiekać cebulkę(...)Dokładnie mieszamy do połączania wszystkich składników. Na koniec próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Drobno posiekana cebulka Następnie dodajemy majonez (4 łyżki) Ketchup pikantny 2 łyżki Ostra papryka mielona (1 płaska łyżeczka) Ocet balsamiczny i sól i pieprz do smaku

Sprawdzone przepisy kulinarne
Koreczki serowe 185

winogrona, podsmażony i podpieczony na patelni chleb, suszone śliwki, cebulkę konserwową i absolutnie wszystko, co miało się w domu. Moja wersja jest z kabanosem, oliwkami, śliwkami z octu, ogórkami kiszonymi i papryką. Składniki na 15 sztuk: 100 g sera żółtego bez dziur np Gouda w kawałku pokrojonego w kostkę ok. 1 cm 2 pętka kabanosów pokrojonych na małe kawałki(...)oliwek bez pestek ( u mnie czarne) pół papryki czerwonej pokrojonej na małe kawałki i oczyszczonej 7 śliwek z octu z wyjętą pestką, przekrojonych na pół 5 małych ogórków kiszonych pokrojonych na małe kawałki   8 patyczków do szaszłyka przełamanych na pół lub 15 wykałaczek   Jak przygotować koreczki serowe?   Na wykałaczkę nabijamy po jednym kawałku sera, kabanosa, ogórka, oliwkę

Ugotowane pozamiatane
Udka kurczaka pieczone z warzywami 956

cebulę. Resztę zrobi za nas piekarnik. Czyż nie brzmi dobrze? :) Składniki: 6 udek kurczaka 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego świeży tymianek sól, pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki Cebulę(...)obrać ze skórki. Pokroić w ósemki. Papryki pokroić w kostkę. W dużym naczyniu żaroodpornym umieścić udka z kurczaka, cebulę, papryki, pomidorki koktajlowe, czosnek. Całość posypać wędzoną papryką, solą i pierzem. Polać oliwą i octem balsamicznym. Posypać listkami tymianku. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać wszystkie składniki. Przepis pochodzi z książki Jamiego

Moja Galeria Smaku
1444.Sałatka z arbuza 157

chudego [ u mnie serek capri] 10 g pestek  słonecznika   1/2 łyżki octu balsamicznego Jamar 5 ml oliwy  przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra)  Ser pokroić  w kostkę, skropić octem balsamicznym ( jabłkowym lub winnym), przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną sproszkowanej ostrej papryczki. Postawić na pół godziny w lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z pęczakiem 224

ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku garść liści natki pietruszki Sos: 8 łyżek stołowych oleju lnianego 1 łyżka stołowa miodu 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Wykonanie: Pęczak po dokładnym opłukaniu należy ugotować w lekko osolonej wodzie, w proporcji: 100 gramów kaszy na 300 ml wody.  Jeśli macie pęczak

Garniec Magalie
Mięsne klopsiki z warzywami 88

łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 jajko pół średniego ogórka 1 łyżka posiekanej bazylii pół główki sałaty masłowej 100 g kolorowych pomidorków sól 1 czerwona papryka 2 łyżki octu 120 g jogurtu naturalnego pieprz cukier do smaku bułka tarta do mięsa      Przygotowanie   Zmielone mięso przełożyłem do miski. Dodałem jajko, starty parmezan, sól, pieprz, tymianek(...)rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jogurt naturalny połączyłem z oliwą z oliwek i octem. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz posiekaną bazylią. Odstawiłem w chłodne miejsce na ok. 15 minut. Świeże warzywa starannie umyłem, osuszyłem na ręczniku papierowym. Sałatę porwałem na kawałki, a paprykę w paseczki. Marchewki obrałem i za pomocą obieraczki do jarzyn starłem na cienkie paski

R'n'G Kitchen
Ogórki na ostro 473

zimę Chyba nie muszę pisać na jaką okazję są idealne :) Składniki: 2,5 kg ogórków 3 łyżki płaskie stołowe soli 2 główki czosnku 2 płaskie łyżki ostrej papryki Zalewa: szklanka octu (250 ml) 1/2 kg cukru 15 łyżek oleju Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w łódki i zasypujemy solą, odstawiamy na noc. Ogórki odcedzamy z nadmiaru soku, mieszamy z pokrojonym

W Moim Magicznym Domu
marynowane papryczki chilli na zimę... 136

liście laurowe i ziele angielskie, 3 litry wody, 2 szklanki octu,4 łyżki cukru, 2 łyżki soli, - do każdego słoiczka po 1 łyżce oleju rzepakowego papryki dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowymwodę, ocet, cukier, sól zagotować do słoiczków dość ciasno wkładać papryki, ziele i liść laurowywlać zalewę i na koniec olej - mocno zakręcić i pasteryzować z 10 minutpapryki przechowywać

W Mojej Kuchni Lubię
śledzie po sułtańsku 277

solonych 2 cebule 100 g rodzynek 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu, pikantnego 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka w proszku opcjonalnie : ocet do smaku, jeśli używamy solonych filetów śledziowych wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. do napęcznienia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy(...)oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą i odstawić na ok. 30 min. aby pozbyć się nadmiaru

Domowy Smak Jedzenia
SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE BBQ 156

kilka kropel Tabasco Na sos BBQ: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego 2 łyżki sosu worcestershire 2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól pieprz Na biały sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy(...)Zaczynamy od przygotowania sosu bbq. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy siekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy, miód, sos worcestershire, musztardę, ocet, wędzoną i ostra paprykę. Smażymy na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Sos BBQ łączymy

Menmagazine
Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo 190

papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy, kminek sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% świeża posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki(...)kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kminek i zioła. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. W czasie przygotowywania sosu kapustę posolić, lekko wycisnąć i zostawić na kilkanaście minut, by zmiękła. Dodać starte

Czerwień i błękit
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1183

łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym),ok. 1 łyżeczka cukru.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa(...)końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Kurczak:2 średnie piersi z kurczaka,sól, słodka i ostra papryka - do smaku,mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,2-3 łyżki oleju.Mięso oczyścić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Słodkie ziemniaki z dipem orzechowo-paprykowym 143

łyżki nasion sezamu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól do smaku Sos paprykowo-orzechowy: 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki syropu klonowego 2 łyżki wody 1 ½ ostrej papryki w proszku 1 łyżka masła orzechowego (z orzechów arachidowych) Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w niezbyt drobną, 2-centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzej(...)smaż kawałki przez 15 minut, co jakiś czas je przewracając.  W międzyczasie przygotuj dip: do małej miseczki przeciśnij ząbki czosnku, a następnie dodaj pozostałe składniki: ocet, syrop, wodę oraz paprykę. Na koniec w czerwony sos delikatnie wmieszaj masło orzechowe.  Wróć do ziemniaków. Po 10 minutach smażenia dosyp do nich sezam i zamieszaj, aby pokrył wszystkie kawałki. Smaż jeszcze

Roślinna - blog wegański
POLĘDWICZKI W SOSIE BALSAMICZNYM I PIECZONYMI, PIKANTNYMI JABŁKAMI 127

ziemniaków i pikantnymi jabłkami. SKŁADNIKI:   300 g polędwiczek wieprzowych 10 g szynki parmeńskiej w plastrach sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku  świeża szałwia  świeży tymianek  10 g masła klarowanego 100 ml bulionu 1 łyżka octu balsamicznego(...)DODATKOWO : 1 jabłko 1 łyżka cukru brązowego 10 g masła klarowanego 1 czerwona cebula 1 cykoria młody bób gotowany, do posypania 2-3 fioletowe ziemniaki ocet balsamicny sól, pieprz papryka ostra do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami 170

azjatyckiej to przede wszystkim łatwość i szybkość przygotowania. Nie inaczej jest tym razem. Danie łączy w sobie orientalne smaki pędów bambusa, grzybów mun doprawionych sosem sojowym i octem ryżowym z warzywami: papryką, pieczarkami i kukurydzą.    Składniki: 200 g makaronu ryżowego (wstążki) olej sezamowy do smażenia kawałek imbiru wielkości kciuka 2-3 ząbki czosnku 500g piersi kurczaka marchew(...)strąka papryki 200 g pieczarek ½ puszki kukurydzy z puszki ½ kapusty pekińskiej puszka pędów bambusa 15g suszonych grzybów mun czarny pieprz sos sojowy ciemny ocet ryżowy łyżeczka cukru trzcinowego dymka do posypania Sposób przygotowania : Makaron zalać wrzątkiem lub bulionem i odstawić na 5 min. Odcedzić. Na dużej patelni podsmażyć na oleju sezamowym starty, obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę

Pyry na Gaz