papryka w occie - 3457 przepisów (strona:22/231)

ŁOPATKA WIEPRZOWA PIECZONA 150

łopatka wyszła mi wyśmienita. Składniki:  1,20 kg łopatki wieprzowej  1/2 szklanki wody 1 cebula  5 ząbków czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego  1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej  2 łyżeczki majeranku 5 łyżek oleju sól,pieprz W miseczce zmieszać sól,pieprz,paprykę,czubrycę, czosnek przeciśnięty przez prasę,sos sojowy

Niespełnione zdolności kulinarne
Sos słodko-kwaśny 145

szklanki cukru           3/4 szk. octu               2-3 łyżki papryki słodkiej            1/2-1 łyżki chilli-w zależnosci czy lubimy ostre czy łagodniejsze

w mojej kuchni
Sznycel z kurczaka 296

staropolskim akcentem. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka Szczypta soli czosnkowej Sposób przygotowania: Do małej miseczki dodajemy zioła prowansalskie, słodka paprykę, przyprawę do kurczaka, szczyptę soli czosnkowej, ocet balsamiczny oraz miód. Wszystkie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików 192

biała cebula czerwona cebula średnia cukinia po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 1/2 główki czosnku 2 kolby kukurydzy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu sól, pieprz, ostra papryka, cukier mleko Przygotowanie: Kukurydzę ugotować we wrzątku z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i szklanki mleka (bez soli) przez 15 minut. Cebule poszatkować w pół piórka, czosnek przecisnąć przez(...)oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb. W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować. Gorące wlać

Pyry na Gaz
KANARYJSKI ZIELONY SOS MOJO VERDE 164

Verde (Czerwony jest ostrzejszy). Składniki: 1 papryka zielona 2 obrane ząbki czosnku 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka kuminu kilka gałązek kolendry 1/4 szklanki oleju 2 łyżki octu winnego sól pierz Paprykę zieloną po umyciu wrzucamy do blendera. Dorzucamy ząbki czosnku, gałązki kolendry oraz trochę soli. Blendujemy na gładką masę. Dolewamy ocet, kumin, zmieloną kolendrę i mieszamy Przyprawiamy solą

Kuchnia w oparach
SAŁATKA Z OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI 182

ciągu dnia.  Składniki: 1 papryka czerwona 2 żółte pomidory 1 cebula świeży koperek 6-7 ogórków małosolnych 2-3 dniowych 2 łyżki oleju lnianego łyżeczka octu sól, pieprz Wykonanie: Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, cebulkę oraz koperek drobno siekamy. Ogórki kroimy w plasterki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet, olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
Sałatka makaronowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą 274

plastrach 1 puszka kukurydzy 1 pęczek pietruszki 3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Marynata do kurczaka: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz słodka papryka  ostra papryka Dzisiaj u mnie sałatkowo. Sałatka makaronowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą, to prosta i smaczna sałatka z bezpiecznych składników, których odpowiednio dobrane ilości(...)praktycznie z góry skazane na sukces :) Kurczaka opłukać, usunąć błony i pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski, wlać olej, ocet balsamiczny, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę. Wagę makaronu podałam oczywiście przed ugotowaniem. Tak więc 250 g makaronu ugotować wg uznania w osolonej wodzie

Świat Domowej Kuchni
Papryka konserwowa na zimę 191

słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek. Składniki: na 4 słoiczki po ok 330 - 400 ml 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone) ok 1200 ml wody 250 ml octu 10% po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy po 2 liście laurowe na słoik, 1/3 szklanki(...)cukru, 4 łyżki soli, łyżeczka czubata papryczki słodkiej Przygotowanie: Słoiki dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę oczyszczamy i kroimy na kawałki. Do wody dodajemy sól, cukier, papryczkę, ocet. Mieszamy i zagotowujemy. Do słoiczków wkładamy paprykę, ziarenka pieprzu, gorczycy, ziela oraz liść laurowy. Zalewamy gorącą zalewą, mocno zakręcamy. Pasteryzujemy (do garnka z gorącą wodą wkładamy słoiki - oda musi być na około

Lena Gotuje
Kurczak w karmelu - wariacja na temat kuchni chinskiej. 194

kurczaka (ok. 250g)   1 łyżka sosu sojowego   2 ząbki czosnku   1 łyżka sosu ostrygowego   1 cebula   1 łyżka sosu hoisin   pół papryki   1 łyżka octu ryżowego   1 mała marchewka   sól   seler - tyle samo, co marchewki   pieprz   1 mała cukinia   2-3 grzyby mung lub 2 łyżki posiekanych(...)sojowy   50 g ryżu (u nas basmati)   1 łyżeczka kurkumy Pierś kroimy w grubą kostkę i marynujemy przez min. 30 min. Seler i marchew kroimy w słupki, paprykę w krążki, czosnek i imbir w drobną kosteczkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w średniej grubości talarki, a pora i papryczkę chilli w cienkie krążki.  Z papryczki można usunąć nasionka

Kuchnia od dwojga
Przepis na ogórki kanapkowe do słoików. 20311

smaczniejsze :) Nie może ich zabraknąć na półce w  naszej spiżarni. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) 1 czerwona papryka 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 duże ząbki czosnku 2,5 szklanki cukru 2 pełne łyżki soli płaska łyżka kurkumy na dno każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu(...)angielskiego. Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 3 mm). Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po dwa paseczki czerwonej papryki. Przygotować zalewę. Do garnka wlać ocet, wodę, cukier. Dodać obrany czosnek, kurkumę i sól. Zalewę zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach (czosnek odrzucić). Mocno zakręcić, i szybko przejść do pasteryzowania. Do garnka wlać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sos z pieczoną papryką 313

ajwar. SKŁADNIKI: 2 kg papryki czerwonej 2 kg pomidorów 3 cebule 4-5 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 2 małe papryczki chilli 1 łyżeczka oregano 1/4 szklanki octu winnego 1 łyżka papryki słodkiej sól pieprz czarny Umytą paprykę przekroić na pół, pozbywając się gniazd nasiennych. Ułożyć połówki na blasze skórką do góry i piec w 200*C z termoobiegiem przez(...)wszystko będzie miękkie, a sos gęsty. Na końcu wsypać przyprawy, ocet i zmiksować blenderem. Gorący (bulgoczący) sos przekładać do słoiczków. Zakręcać. W razie konieczności pasteryzować, ale jeśli przełożymy gorący sos to nie ma takiej konieczności. Smacznego :)   Kategoria: PRZETWORY , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: chilli , papryka , pomidory

https:KKuchniaMniam
Tosty z jajkiem w koszulce i awokado 126

Składniki: 2 jajka 1/2 awokado 2 kromki chleba żytniego razowego 3 rzodkiewki 1 łyżeczka pokrojonego drobno szczypiorku 1/2 łyżeczki czarnuszki szczypta suszonej papryki 1 łyżeczka octu sól i pieprz Przygotowanie: Nastaw garnek wody i poczekaj, aż woda się zagotuje. Do miseczki wbij jajko. Zmniejsz gaz pod wodą i dodaj do niej łyżeczkę octu. Zamieszaj wodę, aż powstanie w niej(...)około 2 minut. Połowę awokado oraz rzodkiewki pokrój w plasterki. Plasterki awokado połóż na cieplutkie tosty, na to jajka oraz plasterki rzodkiewki. Posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, czarnuszką oraz suszoną papryką. 1 porcja ( 2 tosty) zawiera około: 440 kcal 19 g białka 24 g tłuszczu 47 g węglowodanów

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
jajka w czyśćcu vel jajka sadzone w sosie pomidorowym 141

składniki: 3 jajka 250-300 g passaty Jamar 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki octu balsamicznego oregano ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 -3 łyżki startego żółtego sera natka pietruszki wykonanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Dodajemy passatę, oregano, cukier oraz ocet balsamiczny, mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Bardzo popularne domowe sosy barbecue 216

łyżka sosu Worcestershire 2 ½ łyżeczki musztardy w proszku 2 łyżeczki papryki 2 łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W mikserze wymieszać brązowy cukier, ketchup, ocet, wodę i sos Worcestershire. Doprawić musztardą, papryką, solą i pieprzem. Mieszać aż całość będzie miała gładką konsystencję. Aby zmniejszyć słodkość sosu można zmniejszyć ilość cukru. Wykorzystując ten sos np. do steków polecamy zwiększyć ilość(...)innych składników. Polecamy go również w innej również niezwykle smacznej wersji: Składniki: 1 szklanka brązowego cukru 1 ½ szklanki ketchupu ¼ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki czerwonego wina ½ szklanki piwa 2 ½ łyżeczki musztardy w proszku 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cebuli w proszku, czosnku w proszku, soli koszernej i pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować przez

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania