papryka w occie - 3457 przepisów (strona:22/231)

Przetwory 2017: Ogórki po kanadyjsku 2487

deskę do krojenia, tarkę jarzynową, szklankę, łyżkę, wagę kuchenną. Przygotuj składniki: 4 kg małych ogórków, 4 czerwone papryki, ½ kg cebuli, 2 selery, Słona zalewa: 9 szklanek wody, 1 szklankę soli kamiennej, Zalewa octowa: 6 szklanek wody, 3,5 szklanki octu, 3,5 szklanki cukru, 2 łyżki gorczycy. Zacznij od przygotowania słonej zalewy. Sól rozpuść w wodzie (łatwiej jest to zrobić(...)zetrzyj na tarce. Ogórki, paprykę, cebulę i selera przełóż od większej miski. Warzywa zalej przestudzoną słoną zalewą. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny. W tym czasie warzywa co jakiś czas przemieszaj. W czasie gdy warzywa będą się moczyły w solance, umyj i wyparz słoiki. Przygotuj także zalewę octową. Do garnka wlej wodę oraz ocet i wsyp gorczycę oraz

blog.moje-pasje.info
Souvlaki łosoś w zdrowej misce 124

kolorowe dania. Przepis na souvlaki z łososia Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z łososia 50 ml soku z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki balsamicznego octu 1 łyżka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 1 łyżeczka soli morskiej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego kopru 1 łyżeczka suszonego oregano Do podania ugotowany bulgur 1 cukinia(...)greckiego sera owczego sałata manchego liście pietruszki mini ogórki oliwki czerwona cebula Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj sok z cytryny, ocet balsamiczny, oliwę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż cukinię w plasterkach i paprykę pokrojoną w grube paski. Wymieszaj i przełóż na miskę. Pokrój łososia na kawałki i włóż do marynaty. Wymieszaj tak aby cały łosoś pokrył się marynatą

codojedzenia
Papryka marynowana w kostkę 136

Paprykę pokrojoną w kostkę zamarynowałam pierwszy raz w zeszłym roku. Wyszła bardzo smaczna, doskonały dodatek sałatek i nie tylko. Składniki: Kolorowa papryka Zalewa: 4 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka listków laurowych 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Paprykę przekładamy do umytych(...)wyparzonych słoików. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól, ziele angielskie, listek laurowy i gorczycę. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z cukinii na zimę - pikantna 693

półki w spiżarni. Zimą z przyjemnością otworzysz słoik z kolorową sałatką do obiadu. Składniki: 1,5 kg cukinii 3 cebule 4 marchewki 1/2 kg papryki 1 papryczka chilli 4 łyżki soli zalewa: 1 szklanka octu 10% lub 70 ml 25% 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru (7 łyżek) 2 łyżeczki gorczycy 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego pieprz cayenne(...)łyżką soli w osobnym i naczyniu odstawić na noc  warzywa odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną w paski papryką i drobniutko pokrojoną papryczką chili zagotować wodę z cukrem, aż się rozpuści, następnie dolać ocet. Gorącą zalewę wymieszać z warzywami i odstawić na 2 godziny. Przełożyć do słoików, do każdego dodać po 1 listku laurowym, kulce ziela angielskiego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną w sosie pomidorowym 145

pomidorowym. Zapraszam! Składniki: 500 g czerwonej papryki (3-4 sztuki) 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (2 woreczki) 250 g mięsa z udźca indyczego 1 małe jajko 1 mała cebula sól, pieprz, oregano Składniki na sos: puszka krojonych pomidorów- 400g 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła ghee, oleju 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz oregano(...)pomidorowy. Drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku zeszklić na łyżce masła. Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu kilka minut w międzyczasie ściąć górę papryk, wydrążyć środek - oczyścić z białych błonek i usunąć pestki. Wnętrze papryki posolić i oprószyć roztarym w palcach oregano. Wypełnić przygotowanym farszem i przykryć ociętymi "czapeczkami". Papryki ustawić w naczyniu do zapiekania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie 123

piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula 2 łyżki ostrej papryki 1 płaska łyżka cynamonu Pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie pokroić na kawałki. Ocet wymieszać z piwem, olejem, zmieloną papryką, cynamonem i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną cebulę, przełożyć do słoika i zalać piwną marynatą. Słoik zamknąć, wstawić do lodówki i na następny dzień podawać z pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Prosta surówka z sałaty lodowej i papryki 81

strąk czerwonej) 50 ml oleju z pestek winogron 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu lipowego 2 gałązki koperku sól, pieprz Przygotowanie B Sałatę grubo szatkujemy, papryki kroimy w krążki. Olej, ocet, miód, wodę i koperek dokładnie mieszamy, polewamy po sałacie i papryce. Warzywa mieszamy z sosem. Surówkę podajemy schłodzoną

R'n'G Kitchen
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 153

każdy o wadze około 200 g 1 cebula 2 papryki ( ja tym razem użyłem odmiany białej) 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz szczypta ostrej papryki 1 łyżki octu jabłkowego 1 łyżki maggi domowego,według tego  przepisu 4 łyżki oleju natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Kotlety układamy na desce i rozbijamy je tłuczkiem(...)ocet jabłkowy oraz domowe maggi i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Potłuczone kotlety wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę

Miód i pieprz
ŁOPATKA WIEPRZOWA PIECZONA 113

łopatka wyszła mi wyśmienita. Składniki:  1,20 kg łopatki wieprzowej  1/2 szklanki wody 1 cebula  5 ząbków czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego  1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej  2 łyżeczki majeranku 5 łyżek oleju sól,pieprz W miseczce zmieszać sól,pieprz,paprykę,czubrycę, czosnek przeciśnięty przez prasę,sos sojowy

Niespełnione zdolności kulinarne
Sos słodko-kwaśny 112

szklanki cukru           3/4 szk. octu               2-3 łyżki papryki słodkiej            1/2-1 łyżki chilli-w zależnosci czy lubimy ostre czy łagodniejsze

w mojej kuchni
Sznycel z kurczaka 248

staropolskim akcentem. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka Szczypta soli czosnkowej Sposób przygotowania: Do małej miseczki dodajemy zioła prowansalskie, słodka paprykę, przyprawę do kurczaka, szczyptę soli czosnkowej, ocet balsamiczny oraz miód. Wszystkie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików 154

biała cebula czerwona cebula średnia cukinia po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 1/2 główki czosnku 2 kolby kukurydzy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu sól, pieprz, ostra papryka, cukier mleko Przygotowanie: Kukurydzę ugotować we wrzątku z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i szklanki mleka (bez soli) przez 15 minut. Cebule poszatkować w pół piórka, czosnek przecisnąć przez(...)oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb. W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować. Gorące wlać

Pyry na Gaz
KANARYJSKI ZIELONY SOS MOJO VERDE 126

Verde (Czerwony jest ostrzejszy). Składniki: 1 papryka zielona 2 obrane ząbki czosnku 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka kuminu kilka gałązek kolendry 1/4 szklanki oleju 2 łyżki octu winnego sól pierz Paprykę zieloną po umyciu wrzucamy do blendera. Dorzucamy ząbki czosnku, gałązki kolendry oraz trochę soli. Blendujemy na gładką masę. Dolewamy ocet, kumin, zmieloną kolendrę i mieszamy Przyprawiamy solą

Kuchnia w oparach
SAŁATKA Z OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI 142

ciągu dnia.  Składniki: 1 papryka czerwona 2 żółte pomidory 1 cebula świeży koperek 6-7 ogórków małosolnych 2-3 dniowych 2 łyżki oleju lnianego łyżeczka octu sól, pieprz Wykonanie: Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, cebulkę oraz koperek drobno siekamy. Ogórki kroimy w plasterki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet, olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni