Gazpacho to najbardziej rozsławiona hiszpańska zupa / chłodnik na świecie. Początkowo w jej składzie nie było pomidorów , a jedynie miąższ chleba, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i woda. Jako ostatni w tym przepisie pojawił się pomidor, bez którego teraz nie można sobie wyobrazić podstawowego składu tego hiszpańskiego chłodnika. Gazpacho doczekało się niezliczonych przepisów. Jedni obierają pomidory ze skórki(...)wierzch, sól i pieprz, wszystko zmiksowane i miód malina , Gazpacho andaluzyjski chłodnik: Składniki na 1 porcję: 1 duży, dojrzały pomidor 1 mała dymka kawałek marynowanej, czerwonej papryki i ciut octu z zalewy 1 ogórek gruntowy 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki zimnej gazowanej wody 1 łyżka grzanek czosnkowych + trochę do dekoracji sól i pieprz do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki 1 kg bakłażana 300 g zielonej papryki 300 g pomidorów 120 g cebuli 100 g marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 30 g słodkiej papryki 30 g octu 9% pieprz czarny sól Instrukcje Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie bakłażany powinny(...)być miękkie, skórka ciemnobrązowa, a po naciśnięciu palcem łatwo się deformować. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy również w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Z upieczonego bakłażana usuwamy komory nasienne. Resztę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonych
Wędrówki po kuchnipomidorowo-paprykowy, to jest naprawdę pyszne. Polecam! Składniki na 4 porcje: 8 cienkich plastrów schabu 2 mięsiste, czerwone papryki 4-5 pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku smalec/olej 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego oregano suszone i świeże Wykonanie: plastry schabu rozbić pod płatem folii spożywczej, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące(...)skóry. Wyciąć piętki i pokroić pomidory w 1,5 cm kostkę na patelnię z papryką dołożyć pokrojone pomidory i obsmażone plastry schabu. Sos doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut do miękkości. Na koniec doprawić cukrem i octem balsamicznym. Podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!plastrów ananasa z puszki, 1 pierś z kurczaka, 1 koncentrat pomidorowy, ½ szklanki soku pomarańczowego, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki pszennej, oliwę lub olej, sól, pieprz, zioła prowansalskie, imbir, słodką paprykę w proszku. Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie słupki. Ananasa przełóż na sitku, aby obciekł. Odsączonego ananasa pokrój(...)gorący tłuszcz włóż przecier i wlej sok pomarańczowy. Całość gotuj przez chwilę, mieszając. Gdy płyn nieco odparuje, na patelnię włóż pokrojone ananasy, cebule, marchew, pomarańczę i paprykę oraz pędy bambusa. Całość dopraw octem, cukrem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, imbirem i słodką papryką, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15-20 minut. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju lub oliwy
blog.moje-pasje.infołyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 lyżeczka papryki ostrej. Wykonanie 1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią . 2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso , 3 . Marchew i ziemniaki umyć ,obrać i pokroić na cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką ) Przełożyć do marynaty z mięsem
Eli Gotowaniepasuje zarówno do obiadu, do kanapek czy innych dań, które dobrze - smakiem - komponują się z zalewą octową. Składniki: 3 kg zielonych pomidorów 3 marchewki 5 cebul 2 czerwone papryki 1/2 l octu 10% 2,5 l wody 1 łyżeczka oleju do każdego słoika - ile słoików tyle łyżeczek oleju :) 3 łyżeczki cukru liście laurowe ziele angielski pieprz w ziarenkach Marchewkę obieramy(...)myjemy, kroimy w plasterki Cebule obieramy i kroimy w piórka Paprykę czyścimy, kroimy w paseczki lub półpaseczki Wszystkie pkrojone składniki wsypujemy do dużej salaterki - wygodniej jest mieszać. Jeśli nie mamy dużej salaterki to możemy wymieszać składniki w dużym garnku Pomidory myjemy, czyścimy, kroimy w plasterki. Ja musiałam najpierw pokroić je w kawałki, bo były bardzo duże - tak było mi łatwiej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnajwieksza zalete stanowi szybkosc przygotowania smakowitego dania.Skladniki :-2 piersi z kurczaka-2 cebule-2 male papryki lub 1 duza czerwona papryka-sol,slodka papryka w proszku-pieprz czerwony-1/2 lyzeczki cukru-1 lyzka ciemnego octu winnego-maslo klarowane lub olej do smazeniaPersi z kurczaka przykrywamy folia i lekko rozbijamy ,tylko od strony skory.Bardziej z grubszego konca,zeby wyrownac grubosc(...)zsuwamy na bok patelni i obsmazamy teraz mieso.Po kilka minut z kazdej strony.Dodalam do piersi jeszcze rozmaryn.Jak ktos lubi moze dorzucic caly,zmiazdzony zabek czosnku.do cebuli z papryka dodajemy cukier i ocet winny.Mieszamy lopatka.Mieso polewamy wytworzonym sosikiem,Dodajemy lekko roztarty w mozdzierzu czerwony pieprz.Zmniejszamy ogien,przykrywamy calosc.Dusimy pod przykryciem jeszcze oklo 5 minut.Podalam z ziemniakami i jarmuzem.CZERWONY PIEPRZ wlasciwie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tysiąca wysp Lekki i smaczny sos tysiąca wysp do wszystkiego!!! Składniki : 1/4 cebuli 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego) 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka octu balsamicznego pieprz sól Przygotowanie: Do miseczki dodajemy wszystkie składniki, bardzo ważne aby drobno posiekać cebulkę(...)Dokładnie mieszamy do połączania wszystkich składników. Na koniec próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Drobno posiekana cebulka Następnie dodajemy majonez (4 łyżki) Ketchup pikantny 2 łyżki Ostra papryka mielona (1 płaska łyżeczka) Ocet balsamiczny i sól i pieprz do smaku
Sprawdzone przepisy kulinarnewinogrona, podsmażony i podpieczony na patelni chleb, suszone śliwki, cebulkę konserwową i absolutnie wszystko, co miało się w domu. Moja wersja jest z kabanosem, oliwkami, śliwkami z octu, ogórkami kiszonymi i papryką. Składniki na 15 sztuk: 100 g sera żółtego bez dziur np Gouda w kawałku pokrojonego w kostkę ok. 1 cm 2 pętka kabanosów pokrojonych na małe kawałki(...)oliwek bez pestek ( u mnie czarne) pół papryki czerwonej pokrojonej na małe kawałki i oczyszczonej 7 śliwek z octu z wyjętą pestką, przekrojonych na pół 5 małych ogórków kiszonych pokrojonych na małe kawałki 8 patyczków do szaszłyka przełamanych na pół lub 15 wykałaczek Jak przygotować koreczki serowe? Na wykałaczkę nabijamy po jednym kawałku sera, kabanosa, ogórka, oliwkę
Ugotowane pozamiatanecebulę. Resztę zrobi za nas piekarnik. Czyż nie brzmi dobrze? :) Składniki: 6 udek kurczaka 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego świeży tymianek sól, pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki Cebulę(...)obrać ze skórki. Pokroić w ósemki. Papryki pokroić w kostkę. W dużym naczyniu żaroodpornym umieścić udka z kurczaka, cebulę, papryki, pomidorki koktajlowe, czosnek. Całość posypać wędzoną papryką, solą i pierzem. Polać oliwą i octem balsamicznym. Posypać listkami tymianku. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać wszystkie składniki. Przepis pochodzi z książki Jamiego
Moja Galeria Smakuchudego [ u mnie serek capri] 10 g pestek słonecznika 1/2 łyżki octu balsamicznego Jamar 5 ml oliwy przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra) Ser pokroić w kostkę, skropić octem balsamicznym ( jabłkowym lub winnym), przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną sproszkowanej ostrej papryczki. Postawić na pół godziny w lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza
Moje domowe kucharzenieząbki czosnku 1/2 pęczka koperku garść liści natki pietruszki Sos: 8 łyżek stołowych oleju lnianego 1 łyżka stołowa miodu 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Wykonanie: Pęczak po dokładnym opłukaniu należy ugotować w lekko osolonej wodzie, w proporcji: 100 gramów kaszy na 300 ml wody. Jeśli macie pęczak
Garniec Magaliełyżki startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 jajko pół średniego ogórka 1 łyżka posiekanej bazylii pół główki sałaty masłowej 100 g kolorowych pomidorków sól 1 czerwona papryka 2 łyżki octu 120 g jogurtu naturalnego pieprz cukier do smaku bułka tarta do mięsa Przygotowanie Zmielone mięso przełożyłem do miski. Dodałem jajko, starty parmezan, sól, pieprz, tymianek(...)rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jogurt naturalny połączyłem z oliwą z oliwek i octem. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz posiekaną bazylią. Odstawiłem w chłodne miejsce na ok. 15 minut. Świeże warzywa starannie umyłem, osuszyłem na ręczniku papierowym. Sałatę porwałem na kawałki, a paprykę w paseczki. Marchewki obrałem i za pomocą obieraczki do jarzyn starłem na cienkie paski
R'n'G Kitchenzimę Chyba nie muszę pisać na jaką okazję są idealne :) Składniki: 2,5 kg ogórków 3 łyżki płaskie stołowe soli 2 główki czosnku 2 płaskie łyżki ostrej papryki Zalewa: szklanka octu (250 ml) 1/2 kg cukru 15 łyżek oleju Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w łódki i zasypujemy solą, odstawiamy na noc. Ogórki odcedzamy z nadmiaru soku, mieszamy z pokrojonym
W Moim Magicznym Domuliście laurowe i ziele angielskie, 3 litry wody, 2 szklanki octu,4 łyżki cukru, 2 łyżki soli, - do każdego słoiczka po 1 łyżce oleju rzepakowego papryki dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowymwodę, ocet, cukier, sól zagotować do słoiczków dość ciasno wkładać papryki, ziele i liść laurowywlać zalewę i na koniec olej - mocno zakręcić i pasteryzować z 10 minutpapryki przechowywać
W Mojej Kuchni Lubię