Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam rybę w tej słodko – kwaśnej zalewie. Przepis pochodzi z „Jerozolimy” autorstwa Yotoma Ottolenghi i Sami Tamimi, którą już
Polska ZupaUsuszoną przechowuję w słoiczku. A mój przepis na marynowaną paprykę w occie znajdziecie
Proste PotrawySkładniki 2 plastry schabu 1/2 puszki ananasa w zalewie 3-4 kawałki papryki marynowanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego ketchupu sól, pieprz słodka i ostra papryka cukier ocet winny … Czytaj dalej Schab w sosie z ananasem
czarrna od kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym
Marta GotujeMuszę przyznać, że ostatnio zajadam się tą sałatką, a słodko-ostro-kwaśny dressing do niej wprost uwielbiam! Jeżeli lubicie lekkie i pożywne dania, to ta sałatka
Przepisy AleksandrySezon na paprykę powoli się zaczyna , więc przygotowałam kilka etykiet na przetwory z tego pysznego warzywa Wystarczy kliknąć na obrazek i zapisać na dysku. PRZEPIS NA PAPRYKĘ MARYNOWANĄ W OCCIE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nóż do papryki -11,20 zł Zakrętka do słoików (papryka) 10 szt - 4,50 zł Pojemnik do przechowywania papryki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiaj alternatywa dla wszystkich, którzy nie lubią śledzia. Nie tylko świąteczna, danie idealnie nadaje się jako przystawka na imprezę z przyjaciółmi. Jeśli zaś myślicie już
Garniec Magaliedanie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka. Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy Przygotowanie: Jabłka pokroić
Piąty grzech głównyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba w pysznym sosie słodko – kwaśnym. Zrobiłam ją ostatnio na obiad, bardzo nam posmakowała. Podałam ją z dodatkiem
Marta Gotujefasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć. Marchew, pietruszkę , seler, buraki(...)kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem i octem jabłkowym. Na koniec dorzucić posiekany czosnek , natkę pietruszki, koperek i chilli. Doprawiając pamiętaj, że to twoje kubki smakowe ustalają smak więc nie musisz sztywno trzymać się przepisu
Jemy PijemySkładniki (4 porcje): 4 marchewki zbliżone rozmiarem do parówki 4 bułki do hotdogów 1/4 szkl wody 1/4 szkl sosu sojowego 1/4 szkl oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Odkroić końce marchewki i je obrać. Można również je zaokrąglić, aby bardziej przypominały(...)były miękkie (Ale też nie za miękkie - ok. 8 minut) Do pojemnika lub worka strunowego wlać wodę, sos sojowy, olej i ocet. Dodać czosnek, paprykę wędzoną i pieprz. Jeżeli sos sojowy nie jest wystarczająco słony dodać też sól. Rozmieszać i włożyć marchewki. Zamarynowane marchewki włożyć do lodówki. Najlepiej marynować
wegujemyporcje) Składniki: 450 g małych ziemniaczków, przekrojonych na połówki (lub większych pokrojonych na ćwiartki) 1 ½ łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżki miodu ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki ¼ łyżeczki granulowanego czosnku ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego Przygotowanie: Wymieszaj ziemniaki z 1 ½ łyżki oliwy z oliwek i dopraw porządnie solą i pieprzem(...)smaku. Rozłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 200 ° C przez 30 minut lub do miękkości. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, paprykę, czosnek, sól i rozmaryn. Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika, polej sosem balsamicznym, dokładnie wymieszaj i podawaj. Smacznego! English version Balsamic honey roasted potatoes (4 servings) Ingredients
karmelowyzaciąga mąką kukurydzianą. Hiszpańska zupa swoją międzynarodową karierę rozpoczęła od stołów robotników, gdzie najprawdopodobniej była podawana jako ostatnie danie! Połączenie świeżych, soczystych i aromatycznych pomidorów, ogórków i papryki doprawione szczyptą czosnku, octu winnego, przypraw i świeżych ziół – proste, prawda? Tradycyjne gazpacho jest przygotowane w glinianej misce, która nadaje zupie specyficzny posmak. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1 kg pomidorów(...)oliwek – sól, pieprz, kminek – 3 łyżki octu winnego Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w grube kawałki. Pomidory kroimy w kawałki, usuwamy zdrewniałe fragmenty. Papryki oczyszczamy z ziaren i również kroimy. Warzywa, wodę, ocet oraz przyprawy umieszczamy w kielichu miksera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji (możemy wrzucić kilka kostek lodu). Gotową zupę wsadzamy do lodówki i chłodzimy przez
Szybko Tanio Smacznieskładnikiem jest wcześniej wspomniana cukinia. Do zimowego obiadu idealna! Składniki; 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 6 łyżek soli 1 kg papryki (może być kolorowa) Zalewa; 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego chili 3 łyżeczki gorczycy kilka liści laurowych 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka kolendry ziarnistej(...)piórka, posypać 2 łyżkami soli i także odstawić aby zmiękła. Po tym czasie cukinię i cebulę odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać także startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać. Ocet zagotować, dodać cukier a gdy się rozpuści dodać wszystkie przyprawy. Gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na kolejne trzy godziny. Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików
Radość kipiąca uśmiechem.wydrążonej i jeśli zachodzi potrzeba obranej cukinii) 400 g cebuli 3 płaskie łyżeczki soli 200 g cukru 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka pieprzu 200 ml octu 400 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Cukinię wydrążamy i obieramy ze skórki. (Dużą cukinię obieramy. Młodej, małej cukinii nie trzeba obierać, ale kolor keczupu będzie wpadał bardziej(...)minut pod przykryciem. Kolejne 1,5 godziny bez przykrycia. W tym czasie odparujemy dużą ilość wody z cukinii. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy cukier, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, ocet i koncentrat. Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut. Całość miksujemy blenderem. Gorący keczup wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Z takiej ilości wyjdzie
Smak mojego domukebab- gyros - 2 łyżki tłuszcz do smażenia orzeszki ziemne prażone, solone - 3 łyżki Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczkę musztardy 2 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda naienne, pokroić w paski. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, wymieszać z przyprawą kebab- gyros, przesmażyć na tłuszczu. Rukolę opłukać, osączyć na sicie. Połączyć(...)mięso z rukolą i papryką, wymieszać. Sos: Wymieszać oliwę z musztardą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać orzeszkami ziemnymi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusi