papryka w occie - 3457 przepisów (strona:6/231)

Pulpeciki z batatami w sosie słodko - ostrym 182

jajko 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rodzynek 1/2 łyżki brązowego cukru 1 plaska łyżka miodu 1/4 łyżeczka papryki chili 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki oleju sól, pieprz   Mięso włożyć do miski, dodać ryż, jako, połowę posikanej cebuli, dwa zmiażdżone ząbki czosnku, kmin(...)przez kilka minut, aby się związało. Z masy uformować małe kulki i smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron.   Do miski wsypać cukier, wlać ocet, miód, pasatę, bulion, papryki słodką i chili, cebulę i czosnek, całość zblendować na gładka masę.   Batata pokroić w drobną kostkę.   Na patelni po klopsikach rozgrzać odrobinę oleju wrzucić bataty

Jadło i czytadło
Śledzie z bryndzą 205

śledzia...czy pyszne ? Spróbować można :) Składniki 500 g filetów śledziowych 250 g bryndzy 250 ml kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku 3 łyżki zielonego groszku pół strąka czerwonej papryki pół pęczka szczypiorku łyżeczka octu cytryna cukier sól pieprz Przygotowanie   Z jednej połówki cytryny starłem skórkę, z drugiej skórkę pokroiłem na wąskie paski. W obu połówek wycisnąłem sok. Do bryndzy dodałem(...)mielonego pieprzu. Wszystko utarłem na jednolitą masę. Śmietanę wymieszałem ze szczyptą soli oraz cukru, połączyłem z przygotowaną pastą z bryndzy. Dodałem posiekany szczypiorek, groszek i pokrojoną w kostkę paprykę i ocet. Schłodziłem w lodówce. Śledzie po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem na kawałki, ułożyłem na półmisku i polałem sosem. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekorowałem paskami

R'n'G Kitchen
Buraczki z papryką 163

mało wyszukany ale sprawdzony i niezawodny pomysł na dodatek do obiadu.Jest bardzo prosta a przy tym bardzo smaczna;) Polecam..Składniki:6 kg buraczków,1 kg czerwonej papryki,7 dużych cebul,1/2 szklanka octu,1 szklanka cukru,1 łyżka soli(...)wody.Przygotowanie:Buraki ugotować w osolonej wodzie, obrać następnie zetrzeć na tarce (o grubych oczkach). Paprykę razem z cebulą pokroić w kostkę i sparzyć. Do utartych buraczków dodać paprykę, cebulę, ocet, cukier, sól, zalać wodą  gotować przez 5 minut. Następnie włożyć buraczki do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10 - 15 minut

Anioły w kuchni
Kurczak słodko-kwaśny 191

ananasa 2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku pieprz biały, sól 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki octu ryżowego 3 łyżki wody 4 łyżki miodu/cukru trzcinowego 3 łyżki ketchupu Wykonanie: obraną paprykę i ananasa pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odstawić w woku(...)powłoką rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron często mieszając. Pod koniec obsmażania mięsa dodać starty imbir, czosnek i pieprz na patelnię dodać paprykę i smażyć kolejne kilka minut, następnie dodać ananasa. Wlać wodę wymieszaną z octem ryżowym i miodem, wymieszać i zagotować. Dodać ketchup, jeszcze raz doprowadzić do wrzenia podawać u gotowanym na sypko ryżem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki z papryką 285

przygotuje zapasy na zimę. Czas wykonania: 4 – 5 h Ilość porcji: 26 słoików po 300 ml Składniki: 6 kg buraków 11 sztuk papryki 7 sztuk cebuli Zalewa: ½ l wody ½ l octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Przygotowanie: Buraki ugotować (czas gotowania to 1,5 – 2 h), wystudzić i obrać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki

KuchniaWeDwoje.pl
Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym 200

makaronu Lubella Gniazda wstążki - Nidi tagliatelline  200 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej) 4 łyżki octu ryżowego 200 g ananasów z puszki 2 duże marchewki 150 g papryki (najlepiej 3 kolory) pomidory krojone z puszki 400 g 2 cebule sok z jednej cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 ml wody sól, pieprz, słodka(...)papryka Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: 200 ml syropu i 400 ml wody zagotowujemy wraz z cukrem i octem ryżowym. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w słupki marchewki i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pokrojone w piórka cebule i dalej gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ananasy, sok z cytryny

Słodka Strona
Domowy Sos Słodko-Kwaśny 420

makaronem.   Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: 2 00 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej) 4 łyżki octu ryżowego 200 g ananasów z puszki 2 duże marchewki 150 g papryki (najlepiej 3 kolory) pomidory krojone z puszki 400 g 2 cebule sok z jednej cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 ml wody sól, pieprz(...)słodka papryka Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: 200 ml syropu i 400 ml wody zagotowujemy wraz z cukrem i octem ryżowym. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w słupki marchewki i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pokrojone w piórka cebule i dalej gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ananasy

Słodka Strona
Pikantny relish paprykowy. 202

uprzednio utrzeć je w moździerzu. Relish będzie doskonałym dodatkiem do mięs. Składniki: 1 cebula 2 czerwone papryki 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 2 łyżki octu balsamicznego 1/3 szkl. cukru sól oliwa Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć(...)oliwie. Następnie dodać kmin, kolendrę i przez chwilę dusić. Paprykę oraz papryczkę chili pokroić w kostkę, dodać do cebuli i dusić ok. 5 minut. Do warzyw dodać ocet, cukier, paprykę w proszku, wymieszać i dusić na małym ogniu aż płyn odparuje. Doprawić solą

zadanie-gotowanie
Sałatka z kuskusem i "W tańcu" 304

połączone z mięchem, a nie serami. I tak jest również dziś. Składniki : 200 ml kuskusu wrzątek 3-4 rzodkiewki świeży ogórek kilka plastrów szynki lub polędwicy ćwiartka żółtej papryki oliwa ocet jabłkowy  Kuskus przygotować według informacji znajdującej się na opakowaniu, zalewając go wrzątkiem. Przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Zdjąć pokrywkę i wymieszać kuskus widelcem. Odstawić do ostudzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Chutney z zielonych pomidorów 176

zielonych pomidorów 1,5 dużej papryki (u mnie żółta i pół czerwonej) 2 jalapeno lub inne chili 5 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 3-4 cebule 7 goździków 7 kardamonów 12 ziaren pieprzu kolorowego 4 ziarna ziela angielskiego ok. 2 cm kory cynamonu 280 g cukru 180 ml octu 10% Pomidory umyć. Usunąć z nich piętki i brzydkie zrogowacenia(...)obrać i pokroić w słupki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Rozdrobnić też chili. Do garnka wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę i jalapeno oraz ok. 1/4 pomidorów. Dodać przyprawy, cukier i ocet. Pogotować do miękkości cebuli (ok. 10 minut). Dorzucić resztę pomidorów. Gotować ok. 30 minut. W tym czasie pomidory powinny zmięknąć i zmienić kolor

Weekendy w domu i ogrodzie
Prosty i dietetyczny obiad – kurczak w sezamie z ostrymi ogórkami 274

łyżki - Sezam - 1 łyżka - Filet z piersi kurczaka (bez skóry) - 150 g OSTRE OGÓRKI - Cebula czerwona - 1/4 sztuki - Ogórek długi - 1 szt - Mielona papryka chili - duża szczypta - Syrop klonowy - 1 łyżka - Sól - szczypta - Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek - 1 łyżeczka Dodatkowo 70 g komosy ryżowej i garść roszponki Pierś kurczaka Pierś pokrój na male kawałki, dopraw solą, pieprzem i słodką(...)Rozgrzej olej na patelni i usmaż kurczaka na złoty kolor, tj około 2 minuty z każdej strony Ogórki Ogórki pokrój w grube plastry. Polej sosem przygotowanym z syropu, octu, ostrej papryki i soli. Dodaj drobno posiekaną cebulkę. Komosa Komosę przepłucz na gęstym sitku. Następnie zalej dwukrotnie większą ilością wody (2 szklanki wody na 1 szklankę komosy) i ugotuj do miękkości

Powiedz dietom nie
Sałatka z brokułem ryżem i salami – pyszna i prosta 247

czerwona cebula 200 g ryżu 200 g salami z papryką 1 czerwona papryka na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki octu balsamicznego (można użyć winnego) 2 łyżki oliwy lub oleju do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania: Sałatka z brokułem i ryżem(...)soli i cukru). Do gotującej wody wkładam brokuł i gotuję około 4 minut, tak żeby był chrupki, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę i dodaję do zimnego ryżu. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do sałatki. Wystudzony brokuł drobno kroję i dodaję do sałatki. Salami kroję w cienkie

Uwaga Babcia Gotuje
Ryba po japońsku 174

zalewa i łagodna ryba…ehh rozmarzyłam się…. Spróbujcie sami! Składniki: 1 kg filetów rybnych (mintaj, tilapia) 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej miód 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka vegeta 4 cebule olej ocet ketchup mały koncentrat pomidorowy cukier ziele angielskie pieprz liść laurowy Przygotowanie: Składniki na warstwy: Korniszony kroimy w plasterki i mieszamy z 2 łyżkami(...)szklanki oleju – 6 łyżek octu – 3 łyżki ketchupu – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 2 łyżki cukru – przyprawy(ziele angielskie pieprz, liść laurowy) Wszystko razem mieszamy i zostawiamy aby ostygło. Układanie: W szklanym naczyniu układamy warstwy: – warstwa usmażonej ryby – trochę pokrojonych ogórków – trochę cebuli – trochę papryki – ponownie, rybę, ogórki

Kulinarna Patilogia
Szakszuka - pomidorowy bałagan 160

Składniki: 4 pomidory 2 czerwone papryki 1/2 bakłażana 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 kabanosy 4 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki papryki 1 łyżka masła ghee lub oleju zielenina, natka pietruszki Wykonanie: pomidory naciąć z góry na krzyż i włożyć na 20 sekund do wrzątku, następnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 501

ostrą papryczkę. Pochodzi z Serbii, obecnie jest popularny w całych Bałkanach. Przepisów na ajwar jest tyle, ile gospodyń w krajach bałkańskich, czyli baaardzo dużo. Niektóre uwzględniają gotowanie papryk w roztworze wody i octu, ale ja nie wyobrażam sobie ajwaru bez dymnego smaku papryki i bakłażanów. Przygotowanie ajwaru jest proste ale czasochłonne. Niektórych ręczne obieranie papryk może odstraszać, ale ja lubię(...)Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko że do pieczonych papryk i bakłażanów dodajemy sos ze świeżych pomidorów, a następnie doprawiamy solą, octem, cukrem i czosnkiem.Kiopoolu - bułgarska pasta przygotowywana z pieczonych zielonych papryk i bakłażanów - zatem od ajwaru różni się kolorem.Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii o składzie zbliżonym do ajwaru (papryka, bakłażan, pomidory, cebula, czosnek

Chilli Czosnek i Oliwa