sałatkę do obiadu. Odrobina słoneczka w zimowe południe. Porcja na 4 takie miseczki jak na zdjęciu. Składniki: 1/2 sałaty lodowej 1/2 długiego zielonego ogórka 1/2 żółtej papryki łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Warzywka umyć. Sałatę pokroić na drobno. Ogórka obrać i pokroić w plasterki (ja ogórka nie obieram osobiście, ale mam w domu marudę, która każde(...)Paprykę pokroić w kosteczkę. Dodać octu i soku. Wszystko razem wymieszać. Smacznego :) Polecam: Kotleciki kuskus Proziaki
Moje pyszne gotowanierozeszły się w mig:) Papryczki były pyszne, łagodne w smaku, idealne do obiadu, sałatek itp. Tym razem jednak pokusiłam się o odrobinę więcej miodu :) Składniki: 1 kg kolorowej papryki, 1 szklanka octu, 1 szklanka wody, 250 ml miodu pszczelego, 5 łyżek oleju. Wykonanie: Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski i włożyć do wyparzonych słoików. Zagotować wodę z octem
Tradycyjna Kuchniaoliwek (ja użyłam kalamata) 1 puszka krojonych pomidorów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki oregano parę liści bazylii szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta mielonej ostrej papryki szczypta cukru pół łyżeczki octu winnego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 małe(...)porcje) Dorsza doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do zrumienienia. Wlewamy pomidory, dodajemy oregano, mieloną paprykę, cukier, ocet, sól, pieprz, oliwki, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dorsza zanurzamy w sosie, patelnię przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 7 minut. Pod koniec dodajemy liście bazylii. Przed
Kardamonovypokrojone lub 400 ml domowego przecieru pomidorowego sól 2 ½ ostrej papryki w proszku ½ kostki (100g) wędzonego tofu 1 łyżka orzechów piniowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki octu jabłkowego pieprz Paprykę oraz cebulę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę oraz warzywną mrożonkę i duś całość przez około 5 minut. Obierz(...)oleju rozgrzej na mniejszej patelni, wrzuć tofu i smaż je na złocisty kolor. Dodaj orzeszki piniowe, pietruszkę, pozostałą ½ łyżeczki syropu klonowego. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj 1łyżeczkę octu i pozostałą część papryki w proszku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Potrawkę dopraw solą i pieprzem oraz pozostałą1 łyżeczką octu. Serwuj w głębokich talerzach udekorowaną kruszonką z tofu. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiróżne smaki, idealna do obiadu i na drugie śniadanie. Przygotuj: Nieduża sałata lodowa Kilka liści cykorii Jeden granat Jedno mango 200g. sera halloumi Świeża kolendra Papryka: żółta, czerwona i zielona Sos: Musztarda, miód, ocet winny, oliwa czosnkowa, sól, pieprz. Warzywa myjemy, sałatę siekamy na dość drobne kawałki, paprykę kroimy w równą kostkę. Ser kroimy w plastry i grillujemy na patelni(...)naturalne miseczki na sałatę. Sos najlepiej przygotować w słoiczku, który po zakręceniu pozwoli nam dokładnie go wymieszać. Do łyżki ostrej musztardy dodajemy łyżkę miodu, nieco oliwy (można użyć smakowej), ocet winny, sól i pieprz. Całość mieszamy, polewamy przed samym podaniem, by sałata nie zwiędła. Smacznego
MarcinChefjajko 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rodzynek 1/2 łyżki brązowego cukru 1 plaska łyżka miodu 1/4 łyżeczka papryki chili 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki oleju sól, pieprz Mięso włożyć do miski, dodać ryż, jako, połowę posikanej cebuli, dwa zmiażdżone ząbki czosnku, kmin(...)przez kilka minut, aby się związało. Z masy uformować małe kulki i smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Do miski wsypać cukier, wlać ocet, miód, pasatę, bulion, papryki słodką i chili, cebulę i czosnek, całość zblendować na gładka masę. Batata pokroić w drobną kostkę. Na patelni po klopsikach rozgrzać odrobinę oleju wrzucić bataty
Jadło i czytadłośledzia...czy pyszne ? Spróbować można :) Składniki 500 g filetów śledziowych 250 g bryndzy 250 ml kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku 3 łyżki zielonego groszku pół strąka czerwonej papryki pół pęczka szczypiorku łyżeczka octu cytryna cukier sól pieprz Przygotowanie Z jednej połówki cytryny starłem skórkę, z drugiej skórkę pokroiłem na wąskie paski. W obu połówek wycisnąłem sok. Do bryndzy dodałem(...)mielonego pieprzu. Wszystko utarłem na jednolitą masę. Śmietanę wymieszałem ze szczyptą soli oraz cukru, połączyłem z przygotowaną pastą z bryndzy. Dodałem posiekany szczypiorek, groszek i pokrojoną w kostkę paprykę i ocet. Schłodziłem w lodówce. Śledzie po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem na kawałki, ułożyłem na półmisku i polałem sosem. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekorowałem paskami
R'n'G Kitchenmało wyszukany ale sprawdzony i niezawodny pomysł na dodatek do obiadu.Jest bardzo prosta a przy tym bardzo smaczna;) Polecam..Składniki:6 kg buraczków,1 kg czerwonej papryki,7 dużych cebul,1/2 szklanka octu,1 szklanka cukru,1 łyżka soli(...)wody.Przygotowanie:Buraki ugotować w osolonej wodzie, obrać następnie zetrzeć na tarce (o grubych oczkach). Paprykę razem z cebulą pokroić w kostkę i sparzyć. Do utartych buraczków dodać paprykę, cebulę, ocet, cukier, sól, zalać wodą gotować przez 5 minut. Następnie włożyć buraczki do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10 - 15 minut
Anioły w kuchniananasa 2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku pieprz biały, sól 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki octu ryżowego 3 łyżki wody 4 łyżki miodu/cukru trzcinowego 3 łyżki ketchupu Wykonanie: obraną paprykę i ananasa pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odstawić w woku(...)powłoką rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron często mieszając. Pod koniec obsmażania mięsa dodać starty imbir, czosnek i pieprz na patelnię dodać paprykę i smażyć kolejne kilka minut, następnie dodać ananasa. Wlać wodę wymieszaną z octem ryżowym i miodem, wymieszać i zagotować. Dodać ketchup, jeszcze raz doprowadzić do wrzenia podawać u gotowanym na sypko ryżem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotuje zapasy na zimę. Czas wykonania: 4 – 5 h Ilość porcji: 26 słoików po 300 ml Składniki: 6 kg buraków 11 sztuk papryki 7 sztuk cebuli Zalewa: ½ l wody ½ l octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Przygotowanie: Buraki ugotować (czas gotowania to 1,5 – 2 h), wystudzić i obrać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki
KuchniaWeDwoje.plmakaronu Lubella Gniazda wstążki - Nidi tagliatelline 200 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej) 4 łyżki octu ryżowego 200 g ananasów z puszki 2 duże marchewki 150 g papryki (najlepiej 3 kolory) pomidory krojone z puszki 400 g 2 cebule sok z jednej cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 ml wody sól, pieprz, słodka(...)papryka Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: 200 ml syropu i 400 ml wody zagotowujemy wraz z cukrem i octem ryżowym. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w słupki marchewki i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pokrojone w piórka cebule i dalej gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ananasy, sok z cytryny
Słodka Stronamakaronem. Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: 2 00 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej) 4 łyżki octu ryżowego 200 g ananasów z puszki 2 duże marchewki 150 g papryki (najlepiej 3 kolory) pomidory krojone z puszki 400 g 2 cebule sok z jednej cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 ml wody sól, pieprz(...)słodka papryka Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: 200 ml syropu i 400 ml wody zagotowujemy wraz z cukrem i octem ryżowym. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w słupki marchewki i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pokrojone w piórka cebule i dalej gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ananasy
Słodka Stronauprzednio utrzeć je w moździerzu. Relish będzie doskonałym dodatkiem do mięs. Składniki: 1 cebula 2 czerwone papryki 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 2 łyżki octu balsamicznego 1/3 szkl. cukru sól oliwa Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć(...)oliwie. Następnie dodać kmin, kolendrę i przez chwilę dusić. Paprykę oraz papryczkę chili pokroić w kostkę, dodać do cebuli i dusić ok. 5 minut. Do warzyw dodać ocet, cukier, paprykę w proszku, wymieszać i dusić na małym ogniu aż płyn odparuje. Doprawić solą
zadanie-gotowaniepołączone z mięchem, a nie serami. I tak jest również dziś. Składniki : 200 ml kuskusu wrzątek 3-4 rzodkiewki świeży ogórek kilka plastrów szynki lub polędwicy ćwiartka żółtej papryki oliwa ocet jabłkowy Kuskus przygotować według informacji znajdującej się na opakowaniu, zalewając go wrzątkiem. Przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Zdjąć pokrywkę i wymieszać kuskus widelcem. Odstawić do ostudzenia
Weekendy w domu i ogrodziezielonych pomidorów 1,5 dużej papryki (u mnie żółta i pół czerwonej) 2 jalapeno lub inne chili 5 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 3-4 cebule 7 goździków 7 kardamonów 12 ziaren pieprzu kolorowego 4 ziarna ziela angielskiego ok. 2 cm kory cynamonu 280 g cukru 180 ml octu 10% Pomidory umyć. Usunąć z nich piętki i brzydkie zrogowacenia(...)obrać i pokroić w słupki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Rozdrobnić też chili. Do garnka wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę i jalapeno oraz ok. 1/4 pomidorów. Dodać przyprawy, cukier i ocet. Pogotować do miękkości cebuli (ok. 10 minut). Dorzucić resztę pomidorów. Gotować ok. 30 minut. W tym czasie pomidory powinny zmięknąć i zmienić kolor
Weekendy w domu i ogrodzie