Przepis na błyskawiczny obiad, idealny na upalne dni. Do tego bardzo lekki – jedna porcja to tylko 147 kcal. Podajemy z młodymi ziemniakami. Składniki (2 porcje
e-PrzepisyKulinarneszybkim efekcie to odcinamy końcówki ogórków i robimy kilka podłużnych nacięć; dzięki temu ogórki szybciej przejdą zaprawą. Proporcje: na kilo ogórków gruntowych litr przegotowanej wody (ciepłej) łyżka soli 3 ząbki czosnku koper ziele angielskie Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do przestygnięcia. Kupuję tylko sól niejodowaną i uważam, że inna się do przetworów nie nadaje(...)słoiku lub garnku, dodajemy czosnek i kilka ziaren ziela angielskiego. Czasem dodaję też cząber jak do kwaszonych by ogórki były bardziej jędrne. Wolne miejsce upychamy koprem do kiszenia. Zalewamy ogórki słoną wodą tak by ogórki były całe zakryte. Odstawiamy
prawdziwe jedzeniepotraw . Ekspresowe pikle z ogórków z pewnością przypadną Wam do gustu również jako samoistna przekąska. Do czystych i suchych 2 słoików wkładamy pokrojone w grube plastry 4 ogórki małosolne, koper i czosnek z kiszenia, po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po 1 goździku. Przygotowujemy zalewę. Mieszamy 250 ml wrzącej wody z łyżką cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnocną zmianę do pracy, to rano jak wyjdę wrócę autobusem, a idąc na przystanek wstąpię na targ i kupię ogórki. Tak też się stało. Kupiłam 6 kg ogórków, chrzan, koper i zielony i ten z baldachimami, marchewki, a i pomidorki były takie ładne.... Z dwoma wypchanymi reklamówkami wróciłam do domu. Normalnie taka dumna z siebie byłam, że śmiałam(...)siebie. Banan z twarzy nie schodził. Przepisy, no właśnie, komu by tu zaufać? Tu nie miałam zbytnio problemu, bo od razu poszłam na blog Margarytki . Kobieta nie raz ogórki robiła i w ogóle jej ufam i już. Plan: Korniszonki i Sałatka Szwedzka. Spisałam na kartkę składniki i co i jak, bo z laptopa nie umiem gotować. Ogóreczki dokładnie
Blondynka Gotujedomu co roku kisiło się mnóstwo ogórków. Kto nie kocha ogórkowej :))SKŁADNIKI :(nie podaję ilości wszystko zależy od ilości ile mamy ogórków )ogórki gruntowe mogą być też przerośnięte czosnek koper (baldachimy)liść laurowy (po 1 liściu na słoik używam takich od dżemu lub majonezu )sól kamienna nie jodowana ( po dwie łyżki na 1 litr bardzo(...)ciepłej wody )woda SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy z łupinek i przygotowujemy kwiaty kopru- do miski ścieramy na dużych oczach (na tarce jarzynowej ) nasze ogórki - do każdego wymytego wyparzonego i wysuszonego słoika wkładamy 1 mały ząbek czosnku, 1 baldachim kopru i 1 liść laurowy- nakładamy do słoika na 3/4 wysokości potarte ogórki
Basia w kuchnistanie ich poskromicprzy pomocy konsumpcji! Trzeba jakoś temu zaradzić xd OGÓRKI KISZONE. (lub małosolne, jak kto woli xd ) ogórki gruntowe sól kamienna woda korzeń chrzanu koper cebula czosnek liście winogrona Ogórki umyłam. W słoikach umieszczam: jeden chrzan, jedną łodygę kopru, kawałek cebuli, dwa ząbki czosnku. Ugotowałam zalewę - na litr wody wsypałam dwie - trzy czubate łyżki soli. Ogórki
W kuchni Karmel-itkiprzetwory muszą się koniecznie znaleźć w domowej spiżarce , nie ma opcji ,żeby ich nie było , no pewnie była by rozpacz, płacz i żal Składniki : 3 kg przerośniętych ogórków kilka baldachów kopru z nasionami 2-3 główki czosnku ( po 3 duże ząbki na 0,5 l słoik ) 2 łyżki soli zalewa 5,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu(...)ktoś lubi różne kształty Ogórki posypujemy solą , mieszamy i odstawiamy na całą noc . Następnego dnia , do wyparzonych słoików , wkładamy po jednym baldachu kopru , 3 obrane i pokrojone ząbki czosnku , resztę przestrzeni luźno wypełniamy ogórkami . Wszystkie składniki na zalewę , oprócz musztardy , wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia , następnie odstawiamy do wystygnięcia . Do ostudzonej zalewy dodajemy musztardę i mieszamy
Ogrodnik w podróżywielkie hale (wkrótce dołączy trzecia) produkują rocznie ok. 10 mln ziół! Na stoły smakoszy, do wielkich sieci handlowych, restauratorów i za granicę wędrują stąd: bazylia, cząber, estragon, kolendra, koper, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, oregano, pietruszka, rozmaryn, rukola, szałwia, soliród, stewia, szczypiorek, trawa cytrynowa, trybula i tymianek. Po obu halach oprowadzał nas sam właściciel z radością i widoczną pasją(...)oleju z czerwonej bazylii. Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie lewitowaliśmy już z zachwytu unosząc się nad ziołowym stołem, na którym pojawiły się lody waniliowo-rozmarynowe z białym kremem z octu
KUCHARNIAogórków konserwowych nie może zabraknąć w zapasach na zimę. Tym razem w łagodnej zalewie wg. przepisy siostry Anastazji. Po przyprawy wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki: ogórki - małe marchewka koper czosnek ziarna gorczycy ziarna ziela angielskiego liście laurowe Zalewa: 1/2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 5 - 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1. Ogórki oczyścić(...)ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy. 2. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.Z 10 kg ogórków
Apetyczna babeczkagodzinach :) Acha, mama zawsze mi powtarza, że lepsze są do kiszenia takie ogórki, które nie mają bardzo ciemnej skórki. SKŁADNIKI: ok. 2 kg ogórków gruntowych kilka gałązek kopru 5-6 ząbków czosnku korzeń chrzanu (ok. 10 cm) sól woda A jak to zrobić: Ogórki umyć, czosnek obrać i przekroić każdy ząbek na pół, chrzan obrać i pokroić(...)mniejsze kawałki. Na dnie słoja ułożyć trochę kopru, czosnku i chrzanu, a następnie układać ogórki (najlepiej w pionie, częścią od ogonka da dołu. Na wierzchu ułożyć pozostałą część przypraw i przygotować zalewę. Proporcje są proste na litr wody, używamy 1 łyżkę soli. Przygotowanym roztworem zalać ogórki. Wyciągamy ze słoika w zależności od upodobań :) mniej lub bardziej ukiszone. Smacznego
Kuchnia w opałachprzez dodanie do zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym słoiku lub kamionkowym garnku , a do jego mieszania używamy czystych i wyparzonych narzędzi. Jeśli będziecie o tym pamiętać –nic się
Karo in the KitchenPyszna surówka do obiadu Składniki - 2 cukinie ok 30 cm - 1 cebula - 1 pęczek kopru - 6 ogórków kiszonych - 1 sos sałatkowy koperkowy - 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania 1. - cukinie zetrzeć na średniej tarce dobrze odcisnąć wytworzony sok .Dodać starte ogórki na grubej tarce ,pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek Doprawić wszystko sosem sałatkowym
W królestwie smaków Beatyzabrałam się za przyrządzenie pysznej, zdrowej i szybkiej zupy na zimno, w sam raz na ochłodzenie ciała i duszy:) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku pęczek kopru długi ogórek sok z połowy cytryny 1 l maślanki 3 ząbki czosnku sól pieprz ugotowane jajka (1 jajko na 1 osobę) Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć korzenie buraczków
na moim stole...miałam migdały więc je dodałam) Ogórki obrać i pokroić w małą kostkę, osolić i odstawić na kilka minut. Do kefiru dodać olej i dokładnie wymieszać. Dodać ogórki, posiekany koper i natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać i wstawić na ok 2 h do lodówki. Podawać posypany orzechami. Bardzo lekkie i orzeźwiające danie na letnie
Jemy Pijemy