zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg-2 l wody-4 łyżki soli-kilka ząbków czosnku-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki-korzeń chrzanu-gałązki kopru Ogórki myjemy i obcinamy końcówki.Układamy w słoju.Dodajemy liście, chrzan, koper i czosnek. Wodę z dodatkiem soli zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy ogórki.Zamykamy słój
Maminek kulinarnyprzygotowanego przeze mnie jedzenia. Na dobry początek "Ogórkowe wariacje" OGÓRKI KWASZONE SKŁADNIKI (na 6-7 słoików 0.9l ): 3-4 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 3 kopiaste łyżki soli 1 główka czosnku pęczek kopru (kilka kwiatostanów) większy korzeń chrzanu liść wiśni, plaster selera WYKONANIE: Zagotować w garnku 3 litry wody(...)dodać 3 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić. Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić na ząbki. Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie. Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać
Kuchnia Beatymacie nadmiar ogórków to zachęcam Was do przygotowania ogórków w jeszcze inny sposób ( tarte, kiszone - idealne do ogórkowej ). Składniki na 4 słoiki: 2 kg mniejszych ogórków kwiaty kopru (1 kwiat = 1 słoik) główka czosnku 2 papryczki chili 1 średniej wielkości cebula liście laurowe ziele angielskie zalewa(...)wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka zwykłego cukru 2 łyżki soli Ogórki umyć. Kwiaty kopru umyć. Czosnek obrać. Papryczki przeciąć na pół i usunąć nasionka. Na dno wyparzonych słoiczków wkładać po 1 kwiatostanie kopru. Następnie ułożyć ogórki (nie mogą ruszać się w słoiku). Na sam koniec do każdego słoika włożyć: po 1 liść laurowy, 3 kulki ziela
Ugotowaćdawno temu w internecie. Nie zapisałam strony. Korzystam z niego już od kilku lat. Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na ogórki. Polecam.Ogórki - świeże, raczej niedużeczosnekcebulamarchewgorczycazasuszony koper Ogórki ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, kilka plasterków marchwi i gałązkę kopru wraz z nasionami.Zalewa:5 szklanek wody1
Praktyczna pldostosowujemy zawsze do ilości ogórków i kształtu naczynia. Wlewamy jej też 1-2 cm ponad poziom surowych ogórków. Składnikami, które praktycznie zawsze dodajemy do ogórków małosolnych są baldachy i łodygi kopru oraz świeży korzeń chrzanu. Jest jednak wiele innych popularnych dodatków, zwłaszcza czosnek i gorczyca. Przepis poniżej to pod tym względem dobrze sprawdzona wersja „na bogato”. Typowy(...)ewentualnie liście dokładnie płuczemy, usuwamy piasek i inne zanieczyszczenia. Czosnek obieramy z łupinek, a korzeń chrzanu tniemy w słupki. Na dnie kamiennego garnka lub dużego słoika do ogórków układamy większość kopru, czosnek i liście oraz wsypujemy przyprawy: gorczycę, pieprz i ziele angielskie. Następnie układamy ogórki i pokrojony korzeń chrzanu – najlepiej pionowo, tak aby były ściśnięte i stabilne
Kulinarna PokusaSkładniki: - 2 pęczki botwiny - 1 pęczek dymki - 1 pęczek rzodkiewek - 3 ogórki - 1 litr maślanki - 1 pęczek kopru - jajka ugotowane na twardo - ocet winny - sól, pieprz Sposób wykonania: Buraczki z botwiny obieramy i kroimy w kostkę a łodygi na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy(...)przykrycia wodą. Solimy i gotujemy botwinę do miękkości. Gdy będzie już gotowa dodajemy do niej około 3 łyżek octu winnego. Całość studzimy. Dolewamy maślankę i dodajemy poszatkowaną dymkę, koper, ogórki (obrane) pokrojone w kostkę i rzodkiewkę pokrojoną na małe kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość schładzamy w lodówce. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym
Qchnia po prostulekko ukiszone po zaledwie 1,5-2 dób od przygotowania. Składniki : 1,5kg młodych drobnych ogórków 2 litry wody 2 łyżki soli 8 ząbków czosnku 1 łyżka gorczycy 3-4 ziarna ziela angielskiego kawałek chrzanu - korzenia (6-8cm) 4-5 gałązek kopru - kwiatów(...)liści wiśni Sposób przyrządzenia : wodę z solą i zielem angielskim gotujemy i studzimy ogórki myjemy dokładnie i odcinamy końcówki by szybciej nabrały w kamionkowym naczyniu układamy na przemian koper, ogórki - na dno dajemy te największe, liście wiśni, czosnek i posypujemy gorczycą całość szczelnie upchaną zalewamy wystudzoną zalewą by całość zakryć naczynie przykrywamy talerzem i dociążamy
zobacz ich smakSkładniki: Zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soli, Ponadto: ok. 2.5kg ogórków, koper, kawałek korzenia chrzanu (na jeden słoik), czosnek, ziele angielskie (2 ziarenka na słoik), liście laurowe ( 1 listek na słoik ), pieprz czarny w ziarnach ( 2 ziarnka na słoik), gorczyca ( po kilka ziarenek na słoik). Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w paski. Na spód słoika włożyć koper, kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu prawdziwego, parę ziarenek gorczycy i wkładać pionowo ogórki (ogórki ciasno włożyć). Ogórki zalać zalewą i mocno zakręcić słoik. Słoiki włożyć do garnka (spód garnka wyścielić
W kuchni u Monikikażdego słoika trzeba włożyć sporo dodatków, które nadają smak radzę ogórki wkładać do większych słoików o pojemności 650-1000 ml. składniki: ok 2 kg ogórków dodatki do każdego słoika: 1 mała gałązka kopru z nasionami, 1 mały liść pora, 1 mała gałązka natki selera korzeniowego, 1 mała gałązka natki pietruszki, 3 plastry marchewki, 1 plaster cebuli, mały ząbek(...)zieleninę. Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek czosnku, 3 plastry marchewki, 1 liść pora, 1 gałązkę selera, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 1 gałązkę kopru. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Przełożyć do słoików z dodatkami. Pokrojone ogórki układać luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Składniki zalewy dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeSkładniki: 2 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku 1 duży pęczek kopru sól (na litr 1 łyżka) Wykonanie: Ogórki i koper dokładnie myjemy. Z około 2 litra wody gorącej i 2 łyżek wody przygotowujemy zalewę, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku lub słoiku układamy ogórki dodajemy czosnek i koper. Całość zalewamy naszą wodą z solą. Obciąrzamy talerzem
magiczna kuchnia Kasipapryka-1 cebula-kilka ząbków czosnku-6 szklanek wody-10 łyżek cukru-2 czubate łyżki soli-1 szklanka octu-listki laurowe-ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego-gałązki kopru Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka.Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy(...)kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru. Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę, czyli zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Ogórki zalewamy zalewą do pełna i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia wody gotujemy 7-10 minut.Wyciągamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnychrzanu. Wydawałoby się, że to niezastąpiony dodatek do kiszeniaków, a tu proszę i w marynowanych sprawdził sie idealnie. Składniki na 4 słoiki a`750 ml : 1 kg średnich ogórków suszony koper marchew, chrzan, czosnek liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca 1 l wody 3 dkg soli (2 płaskie łyżki) 5 dkg cukru (4 płaskie łyzki) 3/4 szklanki octu 10% Wykonanie(...)przez całą noc. To najlepsza metoda nie tylko na pozbycie się zanieczyszczeń, ale przywrócenie im jędrości wymoczone, umyte ogórki, małe lub średniej wielkości (10 cm) ciasno ułożyć w wyparzonych w słoikach. Dodać do każdego słoika kawałek marchewki, gałązkę suchego kopru, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, mały liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy i kilka kulek ziela angielskiego odmierzyć 1 l wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziarna ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego 1 listek laurowy szczypta suszonych nasion kopru na zalewę: 500 ml wody 200 ml octu 10% 100 g cukru użyłam 2 słoików 700 ml i 1 słoik 300 ml Link do filmu z przygotowania: Ogórki korniszony https://www.youtube.com/watch?v=4HsZMy-TX5I Przygotowanie: Najpierw przygotowuję solankę i namoczę ogórki: Do garnka wlewam wodę, dodaję(...)solanki (ogórków nie płuczę) i układam we wcześniej wyparzone słoiki. Na dno słoika daję kilka ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, jeden listek laurowy, i szczyptę nasion kopru. Ogórki układam jeden obok drugiego, dość ściśle (ważne aby ogórków nie rozgnieść podczas układania). Ogórki mam już ułożone teraz przygotuję zalewę: Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję
Uwaga Babcia Gotujebłyskawicznych ogórków małosolnych jest większa;) mimo wysokiej ich ceny, ale na zachcianki nie ma mocnych Najlepsze Ogórki małosolne błyskawiczne: Składniki: 1 kg ogórków gruntowych, wiązka liści chrzanu i korzenia, z baldachami kopru i małą główką czosnku, 1 i 1/2 łyżki soli(...)litra wody , Ogórki dokładnie myjemy. W 1 i 1/2 litra gorącej wody rozpuszczamy 1 i 1/2 łyżki soli. Do glinianego garnka wkładamy połowę chrzanu, koper i czosnek, wkładamy ogórki, dodajemy resztę chrzanu, kopru i czosnku, wlewamy gorącą, osoloną wodę, przykrywamy talerzykiem. Po 1 dniu leżakowania w zalewie, ogórki nadają się już do jedzenia. The post Ogórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprzem. Utrzeć, pod koniec dodając rozpuszczone, zrumienione masło.Wstawić do lodówki, do zastygnięcia.Sałatka z ogórków:1 ogórek1/2 pęczka koperkusólłyżeczka miodułyżka octu jabłkowego Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę "Koper posiekać.Ogórki wymieszać z koprem.Ocet jabłkowy wymieszać z miodem - polać ogórki sosem.Na chlebie układać plaster okrasy, na wierzchu sałatkę z ogórka. Smacznego
kolorowotorcikowo