create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); OGÓRKI MAŁOSOLNE Składniki: - około 1 kilograma ogórków - 2 litry wody - 4 łyżki soli - pęczek kopru - 3 ząbki czosnku - kawałek chrzanu Przygotowanie: Ogórki myjemy. Wkładamy do słoika naprzemiennie z łyżką kopru, słupkiem chrzanu i połówką obranego czosnku, aż do chwili gdy zabraknie w słoiku miejsca, bądź skończą się nam składniki
Życie zamknięte w smakugruntowych - 4 ząbki czosnku - kilka gałązek kopru - kawałek korzenia chrzanu (można dołożyć też liść) - sól Zaczynam od przygotowania wody z solą. Na 1 litr zimnej wody dodaję 1,5 łyżki soli. W słoiku, którego używam mieści się około 1 litra wody. Do czystego słoika włożyć koper, czosnek, chrzan oraz ogórki. Na koniec zalać przygotowanym roztworem wody
Zgrabne Gotowaniepocząwszy od wyjścia na ogród i uczestniczeniu przy ich zrywaniu. Składniki na 1L wody: 1L wody, 2 mniejsze korzenie chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, 2 kwiaty kopru, 2 łyżki soli (40g), ogórki (ilość ogórków zależy od wielkości naczynia, w którym robione są ogórki). Przygotowanie: Ogórki umyć. Jeżeli zależy komuś zależy(...)ogórki były szybko dobre odciąć końcówki i naciąć środek ( wbić nóż w środek ogórka, na wylot i przeciąć wzdłuż). Do przygotowanego słoika lub przygotowanej miski włożyć koper, czosnek i przecięty na pół (wzdłuż) chrzan. Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec zalać zimną wodą wymieszaną z solą. Przykryć talerzykiem i przydusić czymś cięższym
W kuchni u Monikiokaże się mega zdrowa. Sprawdźcie sami czy wam podpasują te smaki. Składniki (na 2-3 osoby): 4 ziemniaki ugotowane na parze w mundurkach (bez soli) 4 średnie ogórki kiszone garść siekanego kopru świeżego garść siekanego szczypioru 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Ogórki i obrane ze skóry ugotowane ziemniaki kroimy(...)średniej wielkości kostkę. Dodajemy posiekany koper i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy majonez i jogurt w proporcjach jakie nam pasują. Jeśli dbamy o linię - lepiej dodać jogurt w większej ilości. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 minut by smaki się przegryzły. Mmmm, długo za mną chodziła ta sałatka. W domu zawsze było mi "szkoda
Kuchnia po mojemuktóry zapraszam do mnie. Składniki: ogórki(dowolna ilość) czosnek korzeń chrzanu koperek liście z wiśni,porzeczki Zalewa: 1 l wody łyżka soli kamiennej Ogórki dokładnie umyć,koper i liście też.Chrzan i czosnek obrać i rozdrobnić na porcje.Ogórki układać pionowo,jaśniejszym końcem do góry bardzo ściśle. Na każdy litrowy słoik dawać(...)ząbki czosnku,kawałek chrzanu(może być podzielony na dwie części) oraz jedną łodygę kopru z baldachem.Można również dołożyć po jednym liściu wiśni lub czarnej porzeczki. Zagotować wodę z solą i przygotowane ogórki zalać zalewą chłodną lub gorącą.Tutaj wszystko zależy od naszej woli.Jedna i druga technika dozwolona.Jeśli macie przefiltrowaną wodę lub źródlaną nie musicie wcale zagotowywać
Niespełnione zdolności kulinarneposmakują? Sezon ogórkowy już za nami ale może jeszcze komuś w tym roku uda się skorzystać z tego przepisu, bo osobiście widziałam ogórki szklarniowe w sklepie. Polecam bardzo;) Składniki: 4 kg małych ogorków koper czosnek ziele angielskie liście laurowe Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 10 % 2 płaskie łyżki soli 250 ml cukru 5 łyżek musztardy(...)obrać je ze skórki, następnie ogórki porozcinać na pół (wzdłuż). Gdy ogórki są duże należy je przeciąć na 4 części. Na dno każdego słoika włożyć koper a następnie ściśle układać ogórki. Kolejno do każdego słoika włożyć po główce czosnku, 3 ziarnka ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Słoiki zalać wystudzoną zalewą i dokładnie zakręcić. Następnie słoiki gotować przez
Krakowskie smaki AniSezon na przetwory w pełni.tym razem ogóreczki korniszony z dodatkiem miodu. ogórki marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek 5 szkl.wody 1 szkl.octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu Ogórki umyć, ułożyć w słoikach, dodać pokrojoną marchew, czosnek , chrzan , ziele . Wodę z octem , olejem , miodem i cukrem i solą
Moje domowe kucharzenieSkładniki (proporcje na 1 kg ogórków): 1 kg ogórków gruntowych ok. litr wody 1,5 łyżki soli 2 ząbki czosnku koper (ten wielki, z żółtymi baldachimami) kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu liście: chrzanu, wiśni i/lub porzeczki Ogórki dokładnie oczyszczamy, urywamy im ogonki, szorujemy z resztek ewentualnej ziemi(...)Myjemy chrzan, obrany czosnek i liście. Chrzan kroimy na mniejsze paseczki, liście rwiemy na kawałki aby obdzielić każdy słoik po równo. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia. Koper układamy na dnie słoików, ogórki układamy pionowo, a w wolne miejsca wtykamy czosnek, porwane liście i chrzan. Zalewamy zagotowaną wodą i lekko zakręcamy zakrętkami. Ogórki gotowe są do jedzenia
Moje-pitraszeniekilka łodyg kopru 3 l ciepłej wody 3 łyżki soli WYKONANIE: Dobrze ciepłą wodę (około 40 stopni C) wlej do garnka lub miski, wsyp sól i zamieszaj dokładnie, aby dobrze się rozpuściła. Czosnek obierz z łupinek i większe ząbki przekrój na pół. W dużym słoju połóż na dnie połowę liści chrzanu i kopru, korzeń chrzanu, część ogórków
Słodko-Słony Świat Ilonyzastąpić ją wodą źródlaną. Naczynie może być dowolne. Do wyboru kamionka, szkło lub zwykły garnek. Świeżego zestawu do kiszenia (koper, chrzan) używam dopiero, gdy koper ma nasiona. Wcześniej używam suszu z nasionami w takim samym składzie (jedynie czosnek zostawiam świeży) Ogórki zawsze zalewam gorącą wodą z solą. Ogórki małosolne - niezawodny przepis Składniki: 1,5 - 2 kg ogórków(...)można przyciąć końcówki. Ząbki czosnku zgnieść dłonią lub ostrzem noża. Zagotować wodę dodać sól, wymieszać do rozpuszczenia, zdjąć z płyty. Na dnie naczynia ułożyć gałązki kopru, liść chrzanu i kilka ząbków czosnku. Następnie ułożyć ogórki przekładając pozostałymi przyprawami. Można układać ściśle lub wrzucić luźno (jestem wierna drugiej opcji). Ogórki zalać gorącą wodą. Przykryć talerzykiem tak, aby wszystkie znalazły
Pełny talerzSkładniki ogórki, 2-3kg czosnek, 8 ząbków koper, 3 gałązki chrzan, 1 korzeń przyprawa do kiszenia, 1 opakowanie sól, 6 łyżek Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)fareast-language:EN-US;} Ogórki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy 3 litry wody z solą. Studzimy, może być ciepłe. Układamy ogórki ciasno w słoiku, przekładając czosnkiem, koprem, chrzanem i przyprawą. Zalewamy przygotowaną wodą, szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tygodniu można ogórki odstawić do lodówki. Przepis jest na 3-litrowy
Gotowanie moimi oczamiszklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 marchewka 1 cebula koper ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Ogórki myjemy. Do każdego słoika wkładamy, koper, po kilka plasterków marchewki i cebuli, 2 ząbki czosnku, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy dość ścisło
Bajeczna Kuchniatrzy miesiące. Składniki : * 3 kg ogórków gruntowych * kg czerwonej papryki * 4 szklanki wody * pół szklanki octu * 4 łyżeczki soli * pół szklanki cukru * opcjonalnie koper, czosnek i gorczyca Przygotowanie : Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać czosnek i gorczycę oraz sól. Ogórki z papryką(...)ułożyć w słoikach, dodać po gałązce kopru. Zalać wodą z octem. Zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut
Magiczne Życie Martyrobi je moja mama. W sezonie – kilka razy w tygodniu. Bo te ogórki robi się błyskawicznie, ale i znikają błyskawicznie. SKŁADNIKI 8-10 ogórków gruntowych łodygi kopru 4 duże ząbki czosnku chrzan (korzeń albo liście) liście wiśni – opcjonalnie liście czarnej porzeczki – opcjonalnie sól – na 1 litr wody czubatą łyżkę stołową 1 litr wody WYKONANIE
OstryKęsrobi je moja mama. W sezonie – kilka razy w tygodniu. Bo te ogórki robi się błyskawicznie, ale i znikają błyskawicznie. SKŁADNIKI 8-10 ogórków gruntowych łodygi kopru 4 duże ząbki czosnku chrzan (korzeń albo liście) liście wiśni – opcjonalnie liście czarnej porzeczki – opcjonalnie sól – na 1 litr wody czubatą łyżkę stołową 1 litr wody WYKONANIE
OstryKęsmojej działki i niestety w tym roku mam gorzkie, z powodu upałów i małych opadów deszczu. No ale małosolne muszą być! :DOgórki małosolneSkładniki:2 kg ogórków gruntowych 4 gałązki kopru (kwitnącego)korzeń chrzanu2 - 3 liście winogronapół główki czosnku1 łyżka soli na 1 l wody (ja solę raczej na oko ale zasada(...)wody z solą (woda musi być mocno przesolona) Dodajemy obrane ząbki czosnku, koper, kawałki obranego chrzanu, kilka liści winogrona. Odstawić na 3-4 dni w chłodne i ciemne miejsce. Jemy prosto z naczynia w którym kisiliśmy :) ogórki małosolne
Bon Appetit Małgorzaty