ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:5/38)

Ogórki małosolne 162

chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 70 gr soli morskiej 4 kwiatostany kopru z łodygami 4 kawałki chrzanu z liśćmi główka młodego czosnku Ogórki umyć, z dwóch stron poucinać piętki, ściśle powkładać do słoików, (do każdego zmieści się mniej więcej 12 ogórków), wcisnąć koperek z łodygami

moj przepis na
Mało solne z czerwoną porzeczką 206

Składniki: 2 kg świeżych ogórków 1 główka czosnku pęczek świeżego kopru 3-4 liście chrzanu 5-7 kiści czerwonej porzeczki zalewa: 2 litry wody 2 czubate łyżki soli kamiennej nie jodowanej Wykonanie : Ogórki przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 20 minut. W rondlu gotujemy wodę,  wsypujemy sól dokładnie mieszamy(...)Liście chrzanu, koper oraz kiście porzeczki przepłukujemy pod bieżącą wodą. Wyjmujemy ogórki z wody, poodcinamy końcówki ogórków z obu stron.Do dużego słoj a układamy warstwami ogórki, liście chrzanu, koper, kiście czerwonej porzeczki oraz rozgniecione ząbki czosnku (nie obrane). Ogórki zalewamy gorącą zalewą, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień są gotowe do spożycia. Smacznego

kgwjanczewo
Ogórki małosolne 112

liści chrzanu 5 cm korzenia chrzanu pęczek kopru do kiszenia 6 ząbków czosnku 3,5 łyżeczki soli himalajskiej ok. 4 litry przegotowanej wody Przygotowanie: Ogórki, liście chrzanu, koper dokładnie myjemy, korzeń, czosnek obieramy. Do naczynia układamy warstwami: ogórki, liście chrzany, ząbek czosnku koper. Do naczynia dodajemy sól (do większych 1,5 łyżki soli, do litrowego

Łycha smaków
Ogórki małosolne 291

kolejnych już wrzucałam do słoika całe ogórki. Wybierzcie sposób który Wam pasuje i smakuje! Składniki na słoik 4 litrowy : * 2 kg ogórków gruntowych * pół pęczka kopru do kiszenia ogórków * 4 ząbki czosnku * 2 litry wody - ja daję pół na pół wrzątek z zimną przegotowaną wodą  * 2 łyżki soli Przygotowanie : Ogórki umyć, odciąć bądź nie odcinać(...)końcówek. Włożyć do dużego słoika. Dodać koper oraz czosnek. Wodę wymieszać z solą, zalać ogórki. Po 3-4 dniach są idealne do zjedzenia

Magiczne Życie Marty
Najprostszy przepis na ogórki kiszone 137

Domowe Kiszone Ogórki Sprawdzony przepis i to przez wiele lat. Składniki: Ogórki gruntowe Koper czosnek sól woda Wykonanie: Moczone w wodzie przez noc ogórki myjemy. Na dnie słoików dajemy koper i pokrojony w plastry czosnek, wszystko wedle uznania, bo nie ma sprawdzonej ilości jak dla mnie co do dokładnych proporcji. Ja lubię gdy jest dużo czosnku

W Moim Magicznym Domu
Ogórki Małosolne 118

zawsze robię duży słoik, który ma 3L i wszystkie składniki podam na ten właśnie słoik;) Tak naprawdę robię na "oko" a wychodzą najlepsze w mieście;) 3 kg ogórków koszyczki kopru-grube gałązki liście chrzanu ok 2 szt 2 małe laski chrzanu czosnek ok 10 ząbków sól kamienna 3 kopiate łyżki 3l wody  Wodę zagotowuję z solą(...)proporcja to 1łyżka na 1l wody, pozostawiam do ostudzenia. Ogórki myję, nie odcinam końcówek, wszystko "upycham" w słoiku. Na samo dno daję liść chrzanu, koper i czosnek ogórki układam jak popadnie oby weszło jak najwięcej. Moja mama zawsze układa łebkiem w dół, nie wiem co to za teoria ale zarówno jedne jak i drugie ogórasy wychodzą przepyszne

Moje Słodkie Piekiełko
OGÓRKI MAŁOSOLNE 177

Składniki: 2 kg nie dużych i twardych ogórków 1 główka czosnku 2-3 baldachy kopru 1 mały korzeń chrzanu 2-3 liście chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli duży słoik (u mnie(...)Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie umyć. Czosnek obrać. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.   Słoik umyć i wyparzyć. Ogórki układamy ciasno w słoiku. Między ogórki układamy koper, chrzan, czosnek i liście chrzanu. Wodę zagotowujemy, wsypujemy sól i gorącą zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy słój. Odstawiamy w zaciemnione miejsce

Prosto i Smacznie z Anetą
Ogórki małosolne- wiosna w słoiku! 217

prawdziwie domowe ogórki mocno pachną koprem i czosnkiem, mają wyraźną chrzanową nutkę, są jędrne i chrupiące. Pyszne są i same, i na kanapce, w sałatce czy w chłodniku z botwinki. Nie ma wiosny bez małosolnych!   Kto ich nie zna, kto nie lubi? Dla mnie początek sezonu na stojące w kuchni w pękatych słojach ogórki to – zaraz obok(...)miały tyle, że po ukiszeniu zmiękły i dosłownie porozpadały się w słoikach. Sprawdzajcie i pytajcie w warzywniakach, co i skąd kupujecie.   Przyprawy Chrzan, czosnek i koper. Chrzan to typowo polski dodatek do ogórków. Do małosolnych możemy użyć zarówno korzenia, jak liści chrzanu. Liście wybieramy młode i dokładnie je myjemy, kawałek korzenia obieramy cienko ze skórki i kroimy

Karo in the Kitchen
Ogórki małosolne/kiszone 137

wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne ogórki. Ogórki można kisić w specjalnych naczyniach, ale również w słojach lub glinianych czy kamionkowych naczyniach. składniki: ogórki, najlepiej małe świeże gałęzie kopru kilka ząbków czosnku korzeń chrzanu kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni woda sól Wykonanie: Ogórki oczyścić, umyć, zalać zimną wodą i moczyć przez co najmniej 3 godziny. Przygotować(...)Zagotować wodę z solą. Na 1 litr wody wsypać 1,5 łyżki soli. Zalewę ostudzić. W naczyniu ułożyć warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Następnie włożyć ogórki i kolejną warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Jeśli naczynie jest duże zrobić kilka takich warstw. Ogórki zalać zalewą i przykryć pokrywką. Odstawić na kilka dni w miejsce

Mama Gotuje
Ogórki kiszone "małosolne" z beczułki 658

Ogórki małosolne - chrupiące, pachnące koprem, czosnkiem i chrzanem. Nie zwlekaj i zakiś je sam! Chociaż sezon ogórkowy dopiero przed nami, na małosolne to najlepszy czas. Pracy przy nich niewiele, a frajda niesamowita, bo domowe zawsze smakują najlepiej. Jeśli zastanawiasz się małosolne, czy kiszone, czym właściwie się różnią? Podpowiadam, małosolne to ogórki kiszone 2-3 dni, do zjedzenia(...)zagotować wodę z solą i gorczycą. Ważne jest, by użyć soli kamiennej bez dodatku jodu. Sól jodowana nie nadaje się do kiszenia, powoduje "ślimaczenie" się ogórków dno beczułki wyłożyć liśćmi chrzanu, częścią kopru i ułożyć 1-2 obrane i przekrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku. Ogórki układać ściśle, jeden obok drugiego warstwami, od największych na dnie, do najmniejszych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki kiszone- małosolne 155

małą porcję Ogórki małe, twarde, gruntowe na 2 litrowy garnek o 1 kg. ogórków Woda przegotowana  tyle , by przykryć ogórki. 1,5 płaskiej łyżki soli na litr wody. 1 kwiatostan kopru z łodyżkami. 1 mała główka czosnki. liść lub korzeń chrzanu, jeśli nie  mamy, mogą być liście(...)czarnej porzeczki. WYKONANIE Ogórki myjemy w zimnej wodzie. Osuwamy szypułki i układam ciasno w słoju lub kamiennym garnku. Pomiędzy ogórkami wciskamy koper koper, ząbki czosnku, pokrojony  paseczki chrzan i liście. Na tę ilość ogórków 2 litry wody zagotowanej, do której dodajemy sól i rozpuszczamy. Zalewamy ogórki tak , by je zakryć. Nakrywamy talerzykiem i wstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Piersi z kurczaka w cieście 156

gęste dodajemy wody lub mleka. Smażymy na maśle na nie za dużym płomieniu. Pierwszy usmażony kawałek smakujemy czy aby nie jest mało słony. Mizeria: 2 duże ogórki garść posiekanego kopru sól, pieprz cukier gęsta śmietana 12% Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i smakujemy, ewentualnie dosalamy lub dosładzamy, ja daję bardzo dużo

Pelusiowa Kuchnia
Ogórki kiszone w słoikach 164

różne dodatki, tradycjonaliści mogą być sceptyczni, ale to smak ogórków może przekonać. Składniki ogórki gruntowe czosnek sól kamienna cukier liść laurowy ziele angielskie koper chrzan Przygotowanie   Czynności wstępne : - dokładnie umyłem ogórki - moczyłem w bardzo zimnej wodzie 30 minut(...)poprawia jędrność ogórków ) Dodatki : ( aby wzbogacić smak i aromat kiszonych ogórków , przyprawy muszą być świeże bez jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie ogórków ) - czosnek pokrojony - koper z kwiatostanem - liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona - mięta - liść laurowy - ziele angielskie - gorczyca - korzeń imbiru Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z kranu zawiera

R'n'G Kitchen
Klasyczne małosolne 164

Niepowtarzalny smak i aromat...niestety możliwy tylko latem. Składniki; liście wiśni, pęczek kopru z kwiatem, 1 kg małych ogórków, po 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu i gorczycy, 2 liście laurowe, 2 łyżki soli, 5 ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, Wykonanie; Ogórki myjemy. Czosnek i ogórki zalewamy zimna wodą na 2 godziny.Ziarna pieprzu, gorczycy, sól, liście laurowe, koper zalewamy około 1/2 l gorącej, przegotowanej wody.Czosnek i chrzan obieramy i kroimy na słupki.Na dno słoja wkładamy liście i koper. Ciasno układamy ogórki.Przesypujemy chrzanem i czosnkiem. Na wierzch kładziemy resztę liści i kopru. Zalewamy przestudzona woda z przyprawami.Obciążamy

Anioły w kuchni
Ogórki małosolne 282

gałązki kopru wraz z baldachami 1 średniej wielkości korzeń chrzanu 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 litry wody 60g soli Sposób przygotowania: W wysokim kamionkowym naczyniu układamy warstwę ogórków, dodajemy gałązki kopru, czosnek i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Układamy resztę ogórków. Odmierzoną,, osoloną ilością wody zalać ogórki. Jeśli chcemy, by szybciej się ukisiły zamiast zimnej wody użyjmy

Kuchnia w czekoladzie