ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:7/38)

Trochę smaku lata w słoikach 95

Dlatego dzisiaj przepis na ogórki małosolne. Robi się je błyskawicznie i można się nimi zajadać już po kilku dniach.  Ogórki małosolne 3 kg małych ogórków (proporcje według potrzeb) koper korzeń chrzanu 12-16 ząbków czosnku 1 łyżka soli na 1 l wody Wkładamy ogórki do słoików, przekładamy koprem, chrzanem i czosnkiem. w osobnym naczyniu rozpuszczamy

noteskulinarnyfiga
Ogórki małosolne 333

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Najłatwiej użyć gotowej mieszanki do ogórków. Znajdzie się w niej koper, czosnek, odpowiednie liście itp.  Jednak najważniejsza jest zasada, której zawsze się trzymam: 1 litr wody - 1 łyżka soli. 1-2 kg ogórków 4 ząbki czosnku 4 gałązki kopru kilka liści wiśni kilka liści czarnej porzeczki 1 liść chrzanu(...)korzeń chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli Z umytych ogórków poodcinać końcówki. Ogórki ciasno ułożyć w dużym słoju.  Robić to na przemian z koprem, czosnkiem i pozostałymi dodatkami. Wodę z solą zagotować, lekko ostudzić i następnie zalać nią ogórki. (Najczęściej robi się to po ostudzeniu, lecz zalewając warzywa gorącą zalewą szybciej staną się one gotowe

Di gotuje
Wiosenny serek śniadaniowy 100

rzodkiewki, cebuli) 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie) sól i pieprz Biały ser przełożyć do miseczki. Rzodkiewki, ogórek, szczypior, koperek umyć i osuszyć. Ogórek obrać. Pokroić razem z rzodkiewkami w drobną kostkę. Szczypior i koper posiekać. Wszystko wymieszać razem z serem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać czosnek. Przełożyć na talerz, posypać kiełkami. Podawać z ciemnym pieczywem

Pełny talerz
Koktajl owocowy z jeżyn i grejpfruta z koprem, czyli dobry początek dnia 137

Zrównoważony smakowo, nie za słodki, nie za kwaśny. Idealny. Dzięki połączeniu zielonego ogórka i kopru daje powiew świeżości i lekkiego chłodu. Słodyczy dodają dojrzałe kiwi i jeżyny z lekką nutą miodu w tle. Po prostu musicie go zrobić:) Składniki: pół grejpfruta 2 kiwi mały pęczek kopru 2 banany garść rukoli garść jeżyn połowa średniego zielonego ogórka łyżka miodu Wykonanie: Prostsze

Zasmakuj Kuchni
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 121

wykwintne i bardzo wyszukane danie.  Chłodnik litewski czyli wileński Chłodnik wileński wg przepisu sławnej restauratorki to wykwintna propozycja dobrze znanego litewskiego przysmaku. Oprócz podstawowych składników, takich jak koper, botwina, świeże ogórki, jajko na twardo czy rzodkiewki, znalazły się w nim również szyjki rakowe oraz pokrojona w cieniutkie paseczki cielęcina. Najpopularniejsze europejskie chłodniki Podróżując po kulinarnej mapie Europy(...)meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje w wersji białej i różowej (z botwiną). Przygotowuje się go z drobno poszatkowanych ogórków, rzodkiewki, dużej ilości kopru oraz szczypioru. W wersji różowej dodaje się schłodzony wywar z ugotowanej botwiny oraz pokrojone buraki wraz z liśćmi

Moja smaczna kuchnia
Pikle z ogórków 179

zielony koper z zawiązkami nasion ząbek czosnku kawałek (ok. 3 cm) chrzanu kilkanaście ziaren białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili listek laurowy plaster imbiru Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wsypać ziarna gorczycy i wcisnąć pozginany koper. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony), imbir, chili, liść laurowy i chrzan. Ogórki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z kiszonym ogórkiem 96

Składniki na 2 bochenki: 260 g mąki pszennej chlebowej typ 850 415 g mąki żytniej typ 720 290 g wody z kiszonych ogórków 1 duży kiszony ogórek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego kopru 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży Drożdże rozpuszczamy w wodzie z ogórków, dosypujemy sól, cukier, koper, oliwę

Marder&Marder Manufacture
Ogórki kiszone na zimę (pasteryzowane) 152

ogórki w zalewie musztardowej i już nie kisiłam w słoikach. Do czasu... aż spróbowałam właśnie te pasteryzowane, które dzisiaj Wam polecam       Składniki: ogórki średniej wielkości koper z baldachami nasion czosnek chrzan w korzeniu ziarenka gorczycy   Zalewa: przegotowana woda sól       Wykonanie: Ogórki   umyłam a następnie moczyłam w zimnej wodzie około(...)godzin.   Na dno każdego słoika włożyłam baldachy kopru, po jednym ząbku czosnku, kawałek (obranego) chrzanu w korzeniu i wsypałam 1 małą łyżeczkę (do kawy) ziarenek gorczycy. Ogórki w słoikach ułożyłam ściśle, tak aby na spodzie były większe a małe na górze.  Na wierzchu położyłam znów po ząbku  czosnku i koper.        Przygotowałam

Kuchnia u Krysi
Chłodnik z ogórka, rzodkiewki i szczypiorku 182

mocno warzywny i szybki do zrobienia. Spróbujcie :) Składniki: 1l jogurty naturalnego lub kefiru 3-4 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku + dymka łyżeczka koperku  sól, pieprz   Przygotowanie: Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w pół plastry. Szczypiorek, koper oraz dymkę drobno siekamy i delikatnie solimy. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce, zalewamy jogurtem

ChilliJemy
Tarte ogórki do ogórkowej. Na zimę. 225

słoiczków po ok. 400 ml. Jutro biegnę na rynek po kolejną porcję ogórków i będę uzupełniać puste słoiczki startymi ogórkami :) Składniki: 2,5 kg ogórków, główka czosnku, kawałek chrzanu, koper, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej.  Przygotowanie:  Ogórki umyłam i odkroiłam końcówki. Starłam je na tarce i wymieszałam z solą. Odstawiłam na godzinę. Po godzinie(...)wyparzonych słoiczków nakładałam ogórki wraz z solanką, która powstała- starałam się umieścić w każdym słoiczku ząbek czosnku, chrzanu i koper. Słoiczki napełniamy do 3/4 wysokości i zamykamy - pasteryzowanie nie jest konieczne, gdyż ogórki będą pracować i słoiczki "same" się zamkną :) Jednak nie wolno ich otwierać podczas kiszenia, gdyż mogą już się nie pozamykać. Z słoików przez pierwsze kilka

Aga w kuchni
Prosta sałatka z ogórków na zimę 439

podgrzewamy ciągle mieszając, aż cukier i sól rozpuszczą się. Radzę zalewę nie doprowadzać do wrzenia, bo wtedy na cały dom rozniesie się zapach octu.  Zalewą zalewamy ogórki z koprem i pozostawiamy na 2 godziny. Czas od czasu mieszamy.   Po upływie dwóch godzin ogórki i zalewę równomiernie dzielimy po słoikach.  Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy

Kuchnia Łukasza
Ogórki kiszone na zupę (tarte) 298

przyrządzam ogórki tarte do słoików. Dzięki temu, nie muszę ścierać kiszonych ogórków, a czas przygotowania zupy jest o wiele szybszy.  Składniki: 3 kg dużych ogórków  kilka kwiatostanów kopru 2 liście chrzanu 1 główka czosnku 1 korzeń chrzanu 2 łyżki soli kamiennej(...)wody Ogórki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kwiaty kopru i liście chrzanu umyć. Chrzan obrać i umyć. Ząbki czosnku obrać. Do wyparzonych słoików nakładać kwiat kopru, część liścia chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i starte ogórki (do 2/3 wysokości słoika). Całość dosyć mocno ubić. Na sam koniec przygotować zalewę (w gorącej wodzie

Ugotować
ogórki małosolne z kminkiem... 181

Składniki: 4 kg ogórki gruntowe, 2 pęczki koper do kiszenia, 5 większych liście chrzanu, 4 duże czosnek główki, - ile potrzeba woda gorąca, - w opisie sól kamienna, 6 łyżek kminek ziarna ogórki moczyć w zimnej wodzie ze 4 godziny wodę wylać i ogórki wytrzeć ściereczką kuchenną w wyparzonym kamiennym garnku (pojemność na 5 kg ogórków) na dnie(...)ułożyć opłukany pęk kopru bez gumki i liście chrzanu z łodygą układać ciasno ogórki dodając na przemian obrane ząbki czosnku przekrojone na połowę na koniec wsypać na ogórki kminek ziarnisty na 1 litr wody daję czubatą łyżkę soli kamiennej i tak do dzbanka wlewam gorącą zaraz po zagotowaniu wodę 1 litr i wsypuję sól, mieszam i wlewam

W Mojej Kuchni Lubię
Ogórki małosolne / Salzgurken 220

korzenia chrzanu ok. 2 l wody, przefiltrowanej (!) 3-4 łyżki soli 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1-2 duże główka czosnku koper (wiązka - łodygi i pęczek) kilka liści dębu, czarnej lub czerwonej porzeczki, winogron (opcjonalnie) 1. Ogórki dobrze jest mieć z pewnego źródła, czyli tzw. niepryskane, świeże, najlepiej zerwane tego samego lub poprzedniego dnia. Naczynie powinno być ceramiczne, szklane(...)którym będziemy kisić ogórki sparzamy, osuszamy. Na dnie naczynia układamy warstwę kopru, ząbków czosnku, liści i chrzanu. Wsypujemy jedną łyżeczkę gorczycy. Układamy na tym warstwę ogórków, czynności powtarzamy, nie żałując kopru, czosnku i chrzanu. 3. Na koniec zalewamy wszystko zimną wodą z solą, dodajemy resztę gorczycy, przykrywamy garnek talerzykiem o średnicy nieco mniejszej niż średnica garnka lub naczynia

Kuchnia Prezydentowej
Ogórki małosolne 181

ręki kanapkę z masłem (które najczęściej było już częściowo roztopione), a do drugiej pachnącego ogórka :) Kiedy dzisiaj kupowałam ogórki, to od razu przypomniały mi się te czasy :)Ogórki, gałązki kopru i liście chrzanu dokładnie umyłam. Czosnek obrałam, korzenie chrzanu oskrobałam i również opłukałam. Słoik i pokrywkę dokładnie wyparzyłam. Ogórki ciasno poukładałam w słoju, wrzuciłam ząbki czosnku

Codzienna kuchnia niecodzienna