chrupkości, pociągającego różu i ostrego smaku trudno wyobrazić sobie chłodnik litewski czy wiosenny twarożek. Rzodkiewka idealnie pasuje do innych smaków wiosny: kopru, szczypiorku i ogórka. Doskonale nadaje się do chrupania ze szczyptą soli lub dipem jogurtowym. Ale co jeszcze można zrobić z rzodkiewką? Artykuł RZODKIEWKA – CHRUP NA ZDROWIE! pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEOgórka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Koperek i szczypiorek siekamy. 3. W blenderze miksujemy szpinak z maślanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Dodajemy ogórka, szczypior i koper, mieszamy. 5. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z jajkiem
Szefowa kuchniPasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym Kolejna wariacja na temat pasty jajecznej z tuńczykiem. Tym razem dokwaszona ogórkiem kiszonym. Nie zabrakło też innych zielonych akcentów
Moje Qulinariacóż może nie jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny, ale pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony pachnący koprem to niezapomniany smak. Prawdziwy smalec, taki ze słoninki, ze skwarkami, cudownie pachnący z dodatkiem cebuli, czosnku i winnych jabłek- poezja! SKŁADNIKI: 30 dag. słoniny 30 dag. boczku świeżego 3 ząbki czosnku, cebula, jabłko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (majeranek sprawia
Kuchnia BeatyNajlepiej zrobić go wcześniej i odstawić do lodówki, aby składniki się "przegryzły":) - obieramy ogórka, ścieramy go na tarce na grubych oczkach. - obieramy czosnek, wyciskamy do ogórka - siekamy drobno koper, dodajemy do reszty składników - dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę octu jabłkowego, sól i pieprz. - całość mieszamy z 2 dużymi łyżkami jogurtu naturalnego oraz 2 łyżkami
Kuchnia Pełna Pasjigarach stać ;) 1 średni kalafior 1 średni ogórek szklarniowy pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) Kalafiora i ogórka umyłam. Oba starłam na tarce na "fasolkowych" oczkach, ogórka ze skórą. Koper posiekałam, dodałam do miski z kalafiorem. Doprawiłam solą i pieprzem, oraz majonezem. Odstawiłam do lodówki, bo najlepiej smakuje schłodzona
bastalenazajadam się nimi z chlebkiem pita, bardzo się objadam, razem z córką się zajadamy. Ty też możesz tylko … Zaopatrz się w : 2 duże ogórki zielone (węże) 2 – 3 ząbki czosnku Łyżeczka posiekanego kopru 2 łyżeczki soku z cytryny Pieprz świeżo zmielony Jogurt naturalny gęsty ( Typ Grecki) 200 ml Kilka listków mięty ( opcjonalnie ) Ogórka myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy(...)praskę czosnek (ja ucieram na tarce na najdrobniejszych oczkach, tarkę mam już i tak brudną więc nie brudzę już wyciskarki). Czosnek przeciśnięty lub przetarty dokładam do ogórka i zalewam jogurtem, mieszam dodaję koper, sok z cytryny, pieprz i jeżeli potrzeba sól i szczyptę cukru. Całość dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki. Po kilku godzinach smaki wymieszają się i tzatziki już
Markowy smaklitrowych słoików z dobrze pasującymi pokrywkami (to ważne!). Do każdego wkładamy na dno pół ząbka czosnku, złożoną kilka razy łodygę kopru (lub jeden duży baldach) i około czterocentymetrowej długości i centymetrowej szerokości pasek chrzanu. W sezonie letnim, gdy ogórki zamierzamy zjeść na bieżąco, korzeń warto zastąpić liśćmi chrzanu, są wtedy jeszcze lepsze. :) Na zimę jednak konieczny jest korzeń, który(...)pójdą na dno, mniejsze na górę. Pierwszą warstwę dobrze układa się trzymając naczynie w pozycji poziomej. Na niej układamy znów baldach kopru, liść/korzeń chrzanu i koper oraz drugą połowę ząbka czosnku. Warstwę kolejną tworzymy z ogórków mniejszych. Gdy wszystkie już zostały szczelnie poukładane, na wierzch każdej ostatniej warstwy, kładziemy po kawałku baldachu kwiatu kopru i takiej samej
Kuchenna Kontrrewolucyasicie, aby puściły wodę. Po 10-15 minutach dokładnie je odciśnijcie. Woda z ogórków tylko niepotrzebnie rozrzedziłaby sos. Zetrzyjcie na tarce umyte rzodkiewki. Usiekajcie drobno garść kopru i zielonej pietruszki. Ogórki małosolne bardzo drobno pokrójcie, lub zetrzyjcie na tarce – jak rzodkiewkę i świeże ogórki. Do miski wlejcie jogurt (o jogurtach greckich więcej przeczytacie TUTAJ ), wyciśnijcie do niego
Karo in the Kitchenłyzki solido kazdego słoika 0,5:1 liśc wiśniowy,1korzeń chrzanu,1 srednia marchewka,baldach kopru,przyprawy:1 łyżeczka gorczycy,zabek czosnku,5 ziela angielskiegoWykonanie:Ogórki myjemy,układamy do słoika.Wkładamy chrzan,koper,marchew pociętą w słupki,listek wisniowy,czosnek,ziele i gorczycę.Mieszamy składniki zalewy,zimna zalewamy ogórki w słoiku,zakręcamy słoiki,pasteryzujemy 10 minut,nie dłużej
Z Majeczką w kuchniprzekąską, a także smacznym dodatkiem do dań obiadowych-polecam. Z tej porcji otrzymacie 14 słoików 0,5l. OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cebuli pęczek kopru 3 paczki gorczycy pęczek natki pietruszki papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania) 4 szklanki octu 10 szklanek wody 6 szklanek cukru 6 łyżek przyprawy do grilla(...)posolić i odstawić na 2 godziny, cebulę pokroić w plastry , posolić i odstawić na 2 godziny. Do słoików włożyć koper, natkę pietruszki i gorczycę oraz papryczkę chili-paseczek (będą bardziej ostre jeśli włożymy więcej) Ogórki i cebulę wymieszać, wkładać do słoików. Zagotować zalewę z : octu, wody, cukru, przyprawy do grilla i soli. Gotową zalewą zalać
Kuchnia Beatyaromat możemy ząbki przeciąć na pół) 2 łyżki soli kamiennej (najlepiej nie jodowanej) 2-3 centymetry korzenia chrzanu koper: łodyga z "baldachimem" 2-4 sztuki w zależności od wielkości 2 litry wody zagot i ostudzonej do temp. 40-50 stop. 1. Ogórki myjemy(...)namaczamy przez 2-3 g w wodzie, następnie przesuszamy lekko na sicie. 2. Chrzan przecinamy na kawałeczki oraz szykujemy sobie koper i ząbki czosnku. 3. Na samym dole słoika lub kamionkowego naczynia układamy koper, na niego ciasno układać ogórki, pomiędzy nimi, ciasno wkładać czosnek oraz kawałki chrzanu. 4. Sól rozpuszczamy w jeszcze ciepłej wodzie i zalewamy całość do przykrycia
Gotowanie...to proste !przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej kilka ziarenek gorczycy listek laurowy plasterki czosnku, świeże lub suszone 1/3 łodygi kopru Przygotowanie: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki kroimy na plasterki i przekładamy do 1/2 litrowego słoika razem z czosnkiem, gorczycą, kolendrą i koprem, wkładamy listek laurowy, zalewamy wodą z solą, zamykamy
Moja smaczna kuchniawindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); OGÓRKI MAŁOSOLNE Z CHILLI Składniki: - około 1 kilograma ogórków - 2 litry wody - 4 łyżki soli - pęczek kopru - 3 ząbki czosnku - 1-2 suszone papryczki chilli - kawałek chrzanu Przygotowanie: Ogórki myjemy. Wkładamy je do słoika naprzemiennie z łyżką kopru, słupkiem chrzanu i połówką obranego
Życie zamknięte w smakuNastępnie pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet, nasiona kopru oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać woda na wysokośc 3/4 słoika i pasteryzować ok ok 5 minut od zagotowania.Polecam też:Ogórki
Monia miesza i gotujebardzo smaczną surówkę z dodatkiem marchewki i ogórków małosolnych. Polecam ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Składniki: 1 kalarepka 2 młode marchewki 2 ogórki małosolne pół pęczka kopru 2-3 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Sposób przygotowania: Kalarepkę i marchewki obieramy, razem z ogórkami małosolnymi ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja starłam
Bajeczna KuchniaKolejne łatwe do zrobienia danie obiadowe, dla miłośników wolnowaru. Miałam akurat koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały koprowy zapach! Bardzo mi się pomysł z koprem spodobał, ale jeżeli zrobicie takie pulpety bez kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega
Stare Garyporcji) -2,5 l bulionu mięsno-warzywnego -1 słoik (litrowy) ogórków kiszonych -3 łyżki śmietany 18% -100 g ryżu -1 łyżka masła -garść natki pietruszki lub kopru -sól, pieprz Wykonanie: Ogórki cienko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je chwilę na maśle (do 5 minut). Do gotującego się bulionu wrzucamy starte ogórki
KasiekGotuje