ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:21/38)

Ogórki w zalewie słodko - kwaśnej 182

Moje ulubione chrupiące ogóreczki w zalewie słodko - kwaśnej , naprawdę polecam wypróbować :)Zalewa:2,5 szkl wody1 szkl cukru1 szkl octu1 kopiasta łyżka soliZalewę zagotowaćDo słoika oprócz

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tortilki raz-dwa, czyli pomysł na błyskawiczny obiad dla dwojga 139

gniazda pestkowego) 1/2 małej cebuli 2-3 liście sałaty lodowej Składniki na sos tzatziki: 1/2 dużego jogurtu greckiego lub bałkańskiego 1/2 ogórka zielonego 2-3 ząbki czosnku ( w zależności jak bardzo czosnkowy sos chcemy) sól, pieprz garść posiekanego kopru i szczypioru (opcjonalnie)  Przygotowanie sosu: Do jogurtu dodajemy: startego na drobnej tarce, porządnie odciśniętego z soku ogórka zielonego i przeciśnięty

Kuchnia po mojemu
Pikle, czyli ogórki z przyprawą Curry 250

szklanki cukru 1 ½ szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki Curry 2 łyżeczki papryki czerwone 2 – 3 łyżeczki suszonego kopru Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki. Cebulę kroimy w plastry. Ogórki mieszamy z cebulą i solimy, po czym odstawiamy na 45 minut

Smakowy Raj
Sałatka z kurczaka, z makaronem... 443

pracy, a na śniadanie czy kolacje zamiast kanapek możemy zjeść pyszną sałatkę... Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 200 g drobnego makaronu (gwiazdki, ryżowy) 5 dużych ogórków konserwowych puszka groszku konserwowego sól, pieprz majonez koper (opcjonalnie) Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na odrobinie oliwy. Studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki kroimy

Pelusiowa Kuchnia
Ogórki kwaszone po kozacku. 163

łyżeczek ziaren gorczycy 12-16 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 18 ząbki czosnku przecięte na pół 12 gałęzi kopru (z kwiatostanem-podsuszone są lepsze) 1 marchewka (pokrojona w kostkę) 1/2 papryki (pokrojona w kostkę) małe ogórki (ile się zmieści) Wykonanie: 1. Na dno wyparzonych słoików (łącznie z zakrętkami), włóż po części: kopru, marchewki, papryki, czosnku, ziela angielskiego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kolorowa sałatka z topinamburem 136

pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Pomidor pokroić na ósemki, ogórka w talarki, a cebulę  w półksiężyce . Topinambura obrać i pokroić w paseczki. Koper posiekać. Liście sałaty wyłożyć na półmisek. Na sałacie ułożyć pomidor, ogórek, topinambur i  po wierzchu  rozrzucić  piórka cebuli.  Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz sól i pieprz

magiczna kuchnia Kasi
Łosoś po szwedzku – Gravlax 192

jako główny składnik potrawy. Krojony w cienkie plastry doskonale nadaje się do położenia na kromce chleba w towarzystwie sosu, jest pyszny z ugotowanymi ziemniakami i z koprem. Idealnie smakuje położony na orzeźwiającym ogórku, a także w sałatce ze świeżych warzyw. Smacznego ! Artykuł Łosoś po szwedzku – Gravlax pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Chłodnik z botwinki 110

duży kubek kefiru, sól, pieprz.PrzygotowanieWszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody, około 15minut. Odcedzić.Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper drobno posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać resztę warzyw. Dokładnie wymieszać. Schłodzić. Można podawać

Z miłości do słodkości
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 180

liści i kwiatów) - sól kamienna - gałązki kopru - nasiona kopru - gorczyca - ząbki czosnku Zagotowujemy wodę. Na 1 litr wrzątku wsypujemy 1 łyżkę soli kamiennej. Odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy słoiki. Łodyżki kroimy na kawałki (długość dowolna, u mnie ok. 1,5 cm). Na dno słoika dajemy pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Władamy pokrojone łodyżki, na wierzch(...)kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy). Po ok. 2 – 3 tygodniach już można jeść. 3. Czosnek niedźwiedzi mrożony Składniki: - świeżo zerwane liście czosnku niedźwiedziego - woreczki strunowe Liście czosnku dokładnie płuczemy

mojewypiekiinietylko
Ogórki małosolne delikatnie cytyrnowe 224

również przeróżne liście: dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Wyszło bardzo aromatycznie! Polecam! Składniki: 2 kg ogórków gruntowych po 3 liście dębu, wiśni i czarnej porzeczki 1 litr wody 1,5 - 2  łyżki soli 5 cm korzenia chrzanu 4-5 łodyg z kwiatami kopru 2 ząbki czosnku 1 wyparzona(...)wrzątku cytryna Wodę gotuję z solą do momentu jej rozpuszczenia. Studzę tak by była letnia. Cytrynę ktroję w plastry. Ogórki układam ciasno w słoju na przemian wkładając do niego liście dębu, wiśni czy porzeczki, kawałki chrzanu czy czosnek, koper lub pokrojoną cytrynę. Tak wypełniony słój zalewam przygotowanym roztworem i odstawiam na dobę. Po pierwszej dobie wyciągam wszystkie plastry cytryny

Mango Papaja
Ogórki kwaszone po staropolsku 175

dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Gotujemy wodę z solą. Proporcje: 2 łyżki soli na każdy litr wody. Ważny jest rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól(...)liściu z winogron lub z porzeczki oraz po kawałku korzenia chrzanu (ok. 1-2 cm). Im więcej chrzanu dodamy tym będą ostrzejsze. Ogórki szorujemy i układamy dość ściśle w słoikach. Nakrywamy sporą gałązką kopru i zalewamy przegotowaną wodą z solą. Wekujemy i po kilku dniach odstawiamy do spiżarki (na zimę

prawdziwe jedzenie
Sałatka 315

Prosto, szybko i smacznie.. makaron  pierś kurczaka sałata papryka konserwowa/świeża ogórki korniszony cebula fioletowa szczypiorek , koperek przyprawa kebab-gyros sól, pieprz majonez

Moje domowe kucharzenie
Ogórki małosolne kiszone na sucho 689

soli niejodowanej ok. 3 cm kawałek chrzanu pokrojony na 3 kawałki 4 ząbki czosnku przekrojone na pół 1 łyżeczka gorczycy 4 łodygi wraz z baldachimem kopru (u mnie suszony z zeszłego roku) Wykonanie: Ogórki myjemy i osuszamy. Do plastikowej torebki z zamknięciem strunowym wkładamy wszystkie składniki wraz z ogórkami. Torebkę szczelnie zamykamy, pozbywając się nadmiaru powietrza. Potrząsamy nią

Kulinarne przygody Gatity
Zamykamy lato w słoikach! 246

wyraźniejsze znaki, że nadchodzą ostatnie chwile aby zachować ciepłe wspomnienia, więc pakuję je do słoika. Składniki: malutkie ogórki gruntowe papryka  cebula kalafior  małe cebulki i wszystko co przyjdzie nam do głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu koper ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli(...)czystych i wyparzonych słoików wsadzamy warstwowo: paprykę pokrojoną w cząstki (ok. 3cm x 3cm), małe cebulki przecięte na pół bądź ćwiartki, parę ogórków (również malutkich), nieduże różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną w talarki, niedużą gałązkę kopru. Dodajemy 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, możemy wsadzić również ząbek czosnku. Wszystkie składniki zalewy wlewamy/wsypujemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy

Brzuszki Łakomczuszki
Ogórki kiszone 142

sprawdzony. Jadłam ogórki z tego przepisu i wiedziałam, że muszą się udać.  I rzeczywiście - są przepyszne:)  Dzieciom też smakują. Składniki: 1 kg ogórków korzeń chrzanu opcjonalnie liść chrzanu - ja dodałam koper kilka ząbków czosnku (u mnie 2 szt.) w tym miejscu chcę zaznaczyć, że można po prostu kupić zestaw do kiszenia - ja tak zrobiłam(...)musiałam się zastanawiać ile mam wziąć kopru czy chrzanu; zużyłam cały zestaw odliczając jedynie 2 ząbki czosnku Zalewa: 1 łyżka soli na 1 litr wody Na dnie słoika układamy wszystkie składniki - u mnie specjalne naczynie gliniane Na górę dajemy ogórki  Zagotowujemy wodę i do gorącej wsypujemy sól - 1 łyżka na 1 litr wody - zalewamy ogórki gorącą wodą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania