też zapisałam w zeszycie ). W końcu zmierzyłam pojemność sosjerki ( stałaby się tragedia gdyby się potłukła ), zaokrągliłam. Dzisiaj przedstawiam przepis przeliczony na mililitry. Składniki: ogórki Cebula Czosnek Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarenkach koper Gorczyca Chrzan korzeń Zalewa: 1300 ml wody 330 ml octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli 7 łyżek cukru Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę(...)chrzanu ( ilość jak 4 -5 zapałek razem ), ząbek czosnku, ½ łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy, kawałek cebuli oraz niewielką kopru ( taki do kiszenia ). Na koniec najważniejsze – ogórki. Układamy je ściśle w słoiku. Zalewamy przygotowaną zalewą. Zamykamy. Pasteryzujemy przez 15 -20 minut ( dno garnka wykładamy ściereczką, wlewamy wodę. Ustawiamy słoiki, woda kończy się około
Smaki Ewyśledzia marynowanego 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki kopru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju Pieprz Ogórek szklarniowy do dekoracji Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy je w bardzo drobną kosteczkę. Drobno siekamy również cebulkę, czerwona paprykę, koperek i ogórki konserwowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy sok z cytryny oraz olej
VioletoweKucharzeniemusi sobie radzić bez wielu polskich przypraw i produktów. Zapraszamy wszystkich do dodawania Waszych przepisów do Kuchni ekspaty , pomóżcie emigrantom odtworzyć polskie smaki :) Ogórki kiszono-małosolne bez chrzanu i kopru włoskiego - przepis Ingalill Składniki ( przepis na 6 litrowych słoików ) ogórki gruntowe po 5-6 sztuk na słoik główka czosnku estragon 1 łyżeczka do herbaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataporzeczki, wiśni, dębu, chrzanu chrzan – kilkucentymetrowy kawałek pieprz – kilka ziaren gorczyca w ziarnach – łyżeczka 2 ząbki czosnku kwiat kopru słoik (umyty i wyparzony) Przygotowanie Jeśli chcesz możesz zrobić sobie tylko jeden słoik, ale z ogórkami jest jak z pierogami czy faworkami – właściwie niewiele więcej jest pracy przy 100 niż przy 1, więc jak już(...)sobie taśmy produkcyjnej. Ogórki wrzucamy do miski z wodą – najlepiej od razu po kupieniu, żeby nie straciły świeżości. Układamy liście, kwiaty kopru i przyprawy. W prawdzie można kupić gotowe „zestawy” do kiszenia ogórków, ale ja używam dużo więcej przypraw i zieleniny, żeby osiągnąć bardziej zdecydowany smak. Takich ogórków trochę szkoda jest na małosolne, najlepsze
Ugotowane pozamiatanedokładnie zmiksować, wlać do wywaru zupy, dodać kucharek, pieprz, gotować z 20 minut, dodać ugotowany ryż, klopsiki, posiekany koperek i gotować z 3 minuty dodanie suszonego kopru takiego jak do kiszonych ogórków nadaje zupie wyśmienity smak i aromat, pasuje również do barszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru
W Mojej Kuchni Lubięoleju Dodatkowo do słoików: gałązka kopru kawałek chrzanu ząbek czosnku kilka plastrów marchewki liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć. 2. Przygotować słoiki, umyć, sparzyć, do środka włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka plastrów marchewki, liść laurowy i 4-5 kulek ziela angielskiego. Włożyć ogórki. 3. Zalewę zagotować (poza miodem
Kuchnia domowa AniPrzygotowanie ich trwa niespełna pół godziny a smakiem można cieszyć się całą zimę . składniki na 5 litrowych słoików 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych 10 ząbków czosnku 10 liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 1 łodyga kopru z kwiatostanem korzeń chrzanu 5 liści wiśni 2 i 1/2 łyżki soli kamiennej przepis Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy.Umyte słoiki wyparzamy(...)przygotowujemy nowe nakrętki. Do każdego słoika wkładamy po kwiatostanie kopru, po 2 ząbki czosnku ,obrany ze skórki korzeń chrzanu. Do słoików wkładamy również po 2 liście laurowe , liść wiśni i po 3 ziarna ziela angielskiego. Na końcu ściśle układamy ogórki. W garnku gotujemy 2 i 1/2 litra wody z 2 i 1/2 łyżkami soli . Każdy słoik zalewamy przygotowaną gorącą
Smakowite DaniaSkładniki : 3 kg małych ogórków liście laurowe korzeń chrzanu koper zielony ( baldachim ) czosnek pieprz czarny ( cały ) gorczyca biała ziele angielskie zalewa : 1 litr wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu 10% Sposób wykonania : Ogórki dokładnie myjemy z letniej wodzie. Do każdego litrowego słoika wkładamy
Przepisy i porady kulinarnelaurowych 6 łyżeczek ziaren białej gorczycy 12 szt. ziela angielskiego 6 łyżeczek ziaren pieprzu kolorowego 1 duża marchew 6 łodyg baldachów kopru z nasionami Przygotowanie: Przygotowujemy zalewę zagotowując z solą, cukrem i octem, gotujemy aż cukier się rozpuści. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy na godzinę do zimnej, osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy słoiki, wyparzamy(...)łyżeczce gorczycy i kolorowych ziaren pieprzu, dodajemy po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy do słoików dosyć ciasno ogórki, dodajemy po 3 plasterki surowej marchewki (zrobiłam z nich ozdobne gwiazdki), na koniec wkładamy mały baldach kopru z nasionami . Słoiki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i wstawiamy po 3 sztuki do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Wlewamy gorącą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapas świeżo zebranych, to przygotowałam 20 słoików. Dla nas powinno wystarczyć :) Przepis na zalewę dostałam od Mamy. Składniki: Na ok 20 litrowych słoików: 10kg ogórków (nie za dużych) ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi 4 ok 10cm kawałki chrzanu 1 opakowanie liści laurowych 1 opakowanie ziela angielskiego 1/2 opakowania gorczycy(...)dzielimy na 5 części. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy na spód kilka plastrów marchwi, cebuli oraz jeden zwinięty pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodatkowo dajemy liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego i ok 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie. 2. Wodę, ocet, cukier oraz sól
Kuchnia w czekoladzieprostych) marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek gorczyca Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru Wykonanie:1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Na dno słoików wrzucić kilka ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kwiat kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kilka plasterków marchewki. 3. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców
Pasja Smakuchrupkie , co jest pewnie zasługą sporej ilości chrzanu , a dodatkowo mają przyjemny posmak . Zostaje w naszym przetwórczym repertuarze na dłużej Składniki : 3 kg ogórków korzeń chrzanu po kilka ziaren pieprzu na słoik po jednym baldachu kopru na słoik zalewa: 1,5 l wody 1,5 szklanki octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Ogórki płukamy i zalewamy(...)parę ziaren pieprzu ( jeśli lubimy ostrzejsze to więcej jeśli delikatniejsze , mniej ) . Na koniec w każdy słoik upychamy duży baldach kopru wraz z łodygą . Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimną marynatą , zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania . Pierwsze próby smaku przeprowadzamy po dwóch tygodniach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyszklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki bądź też koreczki. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Do słoików powkładać ściśle ogórki
na moim stole...Ogórki są bardzo smaczne i chrupiące, dodatek warzyw sprawia że ogórki mają fajny smak i aromat. Składniki: 4-5 kilogramów ogórków gruntowych 4 marchewki 1 seler z nacią 2 pietruszki z nacią cebula koper- baldachim ziele angielskie listek laurowy Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie(...)pietruszkę i selera obieramy, kroimy w słupki. Nać selera i pietruszki płuczemy. Do każdego słoika wkładamy po 2 baldachimy kopru, kawałek cebuli, natkę selera i pietruszki, wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy,3 ziarnka ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Układamy ogórki, pomiędzy ogórki wkładamy słupki warzyw. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy nią ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy
Bajeczna Kuchniawypad za miasto wyklucza np. sesja egzaminacyjna, można też skupić się na czymś mniej widowiskowym – kamionkowym dzbanie z ogórkami małosolnymi. Składniki: 2 kg ogórków 1 wiązka warzyw do kiszenia (kwiat kopru, czosnek, liście i korzeń chrzanu) 3 litry wody 3 łyżki soli kamiennej Wykonanie: Ogórki i warzywa myjecie i wkładacie do kamionkowego dzbana. Też warto
GRUBY WAŁEKskładniki: 1 kg ogórków gruntowych łyżeczka soli miałkiej lub łyżka gruboziarnistej ok 5 cm korzeń chrzanu 3 ząbki czosnku łyżeczka ziaren gorczycy 2-3 baldachy kopru kilka liści dębu bądź wiśni Ogórki umyć, osuszyć, jeśli są duże odciąć końcówki, włożyć do woreczka. Dodać sól, obrany korzeń chrzanu, czosnek i pozostałe składniki. Delikatnie naciskając worek wypuścić nadmiar powietrza. Szczelnie
6niebo