Składniki : 3 kg małych ogórków liście laurowe korzeń chrzanu koper zielony ( baldachim ) czosnek pieprz czarny ( cały ) gorczyca biała ziele angielskie zalewa : 1 litr wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu 10% Sposób wykonania : Ogórki dokładnie myjemy z letniej wodzie. Do każdego litrowego słoika wkładamy
Przepisy i porady kulinarnelaurowych 6 łyżeczek ziaren białej gorczycy 12 szt. ziela angielskiego 6 łyżeczek ziaren pieprzu kolorowego 1 duża marchew 6 łodyg baldachów kopru z nasionami Przygotowanie: Przygotowujemy zalewę zagotowując z solą, cukrem i octem, gotujemy aż cukier się rozpuści. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy na godzinę do zimnej, osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy słoiki, wyparzamy(...)łyżeczce gorczycy i kolorowych ziaren pieprzu, dodajemy po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy do słoików dosyć ciasno ogórki, dodajemy po 3 plasterki surowej marchewki (zrobiłam z nich ozdobne gwiazdki), na koniec wkładamy mały baldach kopru z nasionami . Słoiki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i wstawiamy po 3 sztuki do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Wlewamy gorącą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapas świeżo zebranych, to przygotowałam 20 słoików. Dla nas powinno wystarczyć :) Przepis na zalewę dostałam od Mamy. Składniki: Na ok 20 litrowych słoików: 10kg ogórków (nie za dużych) ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi 4 ok 10cm kawałki chrzanu 1 opakowanie liści laurowych 1 opakowanie ziela angielskiego 1/2 opakowania gorczycy(...)dzielimy na 5 części. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy na spód kilka plastrów marchwi, cebuli oraz jeden zwinięty pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodatkowo dajemy liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego i ok 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie. 2. Wodę, ocet, cukier oraz sól
Kuchnia w czekoladzieprostych) marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek gorczyca Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru Wykonanie:1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Na dno słoików wrzucić kilka ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kwiat kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kilka plasterków marchewki. 3. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców
Pasja Smakuchrupkie , co jest pewnie zasługą sporej ilości chrzanu , a dodatkowo mają przyjemny posmak . Zostaje w naszym przetwórczym repertuarze na dłużej Składniki : 3 kg ogórków korzeń chrzanu po kilka ziaren pieprzu na słoik po jednym baldachu kopru na słoik zalewa: 1,5 l wody 1,5 szklanki octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Ogórki płukamy i zalewamy(...)parę ziaren pieprzu ( jeśli lubimy ostrzejsze to więcej jeśli delikatniejsze , mniej ) . Na koniec w każdy słoik upychamy duży baldach kopru wraz z łodygą . Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimną marynatą , zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania . Pierwsze próby smaku przeprowadzamy po dwóch tygodniach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyszklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki bądź też koreczki. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Do słoików powkładać ściśle ogórki
na moim stole...Ogórki są bardzo smaczne i chrupiące, dodatek warzyw sprawia że ogórki mają fajny smak i aromat. Składniki: 4-5 kilogramów ogórków gruntowych 4 marchewki 1 seler z nacią 2 pietruszki z nacią cebula koper- baldachim ziele angielskie listek laurowy Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie(...)pietruszkę i selera obieramy, kroimy w słupki. Nać selera i pietruszki płuczemy. Do każdego słoika wkładamy po 2 baldachimy kopru, kawałek cebuli, natkę selera i pietruszki, wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy,3 ziarnka ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Układamy ogórki, pomiędzy ogórki wkładamy słupki warzyw. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy nią ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy
Bajeczna Kuchniawypad za miasto wyklucza np. sesja egzaminacyjna, można też skupić się na czymś mniej widowiskowym – kamionkowym dzbanie z ogórkami małosolnymi. Składniki: 2 kg ogórków 1 wiązka warzyw do kiszenia (kwiat kopru, czosnek, liście i korzeń chrzanu) 3 litry wody 3 łyżki soli kamiennej Wykonanie: Ogórki i warzywa myjecie i wkładacie do kamionkowego dzbana. Też warto
GRUBY WAŁEKOgórki małosolne Składniki. 1,5 kg ogórków liść chrzanu kawałek korzenia chrzanu duży koper( również zdrewniała część łodygi) 3 ząbki czosnku 1łyżka gorczycy białej 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soli 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny. Do dużego słoja wrzucamy kilka kawałków(...)liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy przestudzoną wodą. Następnie do słoja wkładamy ogórki uważając aby były całkowicie zanurzone ( w razie potrzeby dolewamy wody i dosypujemy soli w proporcji jedna czubata łyżka soli na jeden litr wody) na wierzch układamy liść chrzanu oraz koper, obciążamy całość ( może to być umyty i wyparzony kamień). Słój ustawiamy w zacienionym miejscu
Miód i pieprzjogurtusól , pieprz1 łyżeczka soku z cytryny1-2 ząbki czosnkukoper- świeży lub suszony Wykonanie:Gotujemy makaron ryżowy- według przepisu podanego na opakowaniu. Kroimy paluszki, ogórki na półtalarki I jajka.Robimy dip- majonez lub jogurt, koper, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek I sok z cytryny. Mieszamy I dodajemy do sałatki.Mieszamy wszystkie składniki. Sałatka gotowa :) Smacznego
Smaki Edytytortilla- 4 szt. * paluszki rybne- 12 szt. (po 3 szt. na tortillę) * sałata- 4 liście * papryka- 1 duża Sos tzatziki: * gęsty jogurt naturalny- 250 ml * ogórki kiszone- 2 duże * czosnek- 2 ząbki * świeży koper- 2 łyżki * oliwa- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Sos tzatziki: Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie dokładnie odcisnąć
Kraina Miodem Płynącakonserwowania ogórków firmy Marsyl. Nigdy nie korzystałam z gotowców,ale muszę przyznać,że test dobrze się zapowiada.Po otwarciu z opakowania wydobył się niesamowity aromat gorczycy,kopru,czosnku. Składniki: przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl ocet 10 % ogórki niewielkiego rozmiaru sól cukier Sposób przygotowania: Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ogórki, które będziemy konserwować muszą być zdrowe
Wielki apetytogórków 1 kg małych ogórków gruntowych 1 litr wrzątku 2 łyżeczki soli 5-6 baldachimów suszonego kopru 6 ząbków czosnku przepis Do dużego słoja lub kamiennego garnka wkładamy suszony koper, dodajemy czosnek i układamy w nim umyte ogórki. Do garnka z wodą, wsypujemy sól i wszystko zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy słoik z ogórkami a zajadać
Smakowite Danianich jeszcze sos np. BBQ, to już bajka! ;)Z czystym sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :)* łosoś- 140 g* ogórek kiszony- 1 średniej wielkości* jajko- 1 szt.* koper- 2 łyżki* sól, pieprz* oliwa do smażeniaWymytego łososia zmielić.Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę (wcześniej należy odcisnąć sok), wbić jajko, wsypać koperek i doprawić.Całość
Kraina Miodem Płynącazachęcające. Może po kilku otwarciach słoiczka straci swoją nadmierną ostrość. Sałatka Szwedzka - Krakus-pasteryzowana, o masie netto 500 g. W skład sałatki wchodzą ogórki (53%), woda, cukier, ocet, sól, gorczyca i koper. To tradycyjne składniki jakich ja sama używam , gdy konserwuję w całości ogórki na zimę.Tutaj ogórki pokrojone są w dość cienkie plastry, według mnie
Proste Potrawy