ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:10/38)

Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 228

przez dodanie do zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym słoiku lub kamionkowym garnku , a do jego mieszania używamy czystych i wyparzonych narzędzi. Jeśli będziecie o tym pamiętać –nic się

Karo in the Kitchen
Surówka z cukinii i ogórków kiszonych 340

Pyszna surówka do obiadu Składniki - 2 cukinie ok 30 cm - 1 cebula - 1 pęczek kopru - 6 ogórków kiszonych - 1 sos sałatkowy koperkowy - 2 łyżki majonezu  Sposób przygotowania 1. - cukinie zetrzeć na średniej tarce dobrze odcisnąć wytworzony sok  .Dodać starte ogórki na grubej tarce ,pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek  Doprawić wszystko sosem sałatkowym

W królestwie smaków Beaty
Chłodnik litewski 120

zabrałam się za przyrządzenie pysznej, zdrowej i szybkiej zupy na zimno, w sam raz na ochłodzenie ciała i duszy:) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku pęczek kopru długi ogórek  sok z połowy cytryny 1 l maślanki 3 ząbki czosnku sól  pieprz ugotowane jajka (1 jajko na 1 osobę) Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć korzenie buraczków

na moim stole...
Tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórków 134

miałam migdały więc je dodałam) Ogórki obrać i pokroić w małą kostkę, osolić i odstawić na kilka minut. Do kefiru dodać olej i dokładnie wymieszać. Dodać ogórki, posiekany koper i natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać i wstawić na ok 2 h do lodówki.  Podawać posypany orzechami. Bardzo lekkie i orzeźwiające danie na letnie

Jemy Pijemy
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 179

Zebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji suróweki sałatek.Składniki:-cebula-marchew-seler-por-biała rzodkiew-rzodkiewka-szczypior-koper-pomidor-ogórek-papryka-jabłko-sałata-kapusta biała-kapusta czerwona-kapusta pekińska-słonecznik-przyprawa warzywna-sól-majonez-śmietana-jogurt naturalny-olejTe surówki są już na naszym blogu:-surówka z białej kapusty

Maminek kulinarny
Ogórki konserwowe 117

Przepisów na ich przygotowanie jest tyle ile osób je przygotowujących. Ja lubię je z dodatkiem przypraw, które nadają im charakter. Zapraszam na moje ogóry ;) Składniki: dowolna ilość ogórków gruntowych gałązki kopru (po jednej sztuce do słoika) chrzan gorczyca ziele angielskie liście laurowe pieprz czarny ziarnisty lubczyk kminek zalewa: 2 l wody szklanka octu spirytusowego 2 łyżki soli 6 łyżek(...)wsypujemy po łyżeczce gorczycy, 5-6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, łyżeczkę suszonego lubczyku i szczyptę kminku (całego). Uzupełniamy słoiki ogórkami. Do każdego dodajemy po jednej gałązce kopru i kawałek chrzanu. Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą. Gdy zacznie wrzeć dolewamy ocet i podgrzewamy jeszcze chwile do ponownego zawrzenia. Gorącym roztworem zalewamy

Pyry na Gaz
Ogórki Kiszone 171

Chyba robię najlepsze ogórki kiszone pod słońcem:) Nie wydziwiam, nie kombinuję z przepisu mojej babci. Mój pomocnik;) Już się kiszą:) Ogórki świeże ( żeby zbyt długo nie leżały, ja zawsze zrywam i w ten sam dzień kiszę) Koper  (przerośniety czyli baldachy i  łodygi) Czosnek ok 4 ząbków(...)litrowy słoik Chrzan (pół  dużego korzenia im więcej tym ogórki będa twardsze) Sól tylko kamienna (1 duża łyżka na 1 litr wody) Ogórki umyć, słoiki wyparzyć. Na dnie ułożyc koper, chrzan i 2 ząbki czosnku. Ułożyć dość ciasno ogórki, dołożyć następne 2 ząbki czosnku (jeśli są duże to przekroić) i na wierzch znów koper. Wodę zagotować

Moje Słodkie Piekiełko
Ogórki kiszone – przepis niezawodny 129

które nawozu miały tyle, że po ukiszeniu zmiękły i dosłownie porozpadały się w słoikach. Sprawdzajcie i pytajcie w warzywniakach, co i skąd kupujecie. Chrzan, czosnek i koper. Chrzan to typowo polski dodatek do ogórków. Możecie użyć zarówno korzenia, jak liści chrzanu. Liście wybieramy młode i dokładnie je myjemy, kawałek korzenia obieramy cienko ze skórki i kroimy w słupki. Dobrze(...)powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Umyte i ewentualnie wymoczone ogórki jak najciaśniej (najlepiej pionowo) poukładajcie w słoikach, powtykajcie między nie naszykowany wcześniej koper, chrzan i czosnek, a następnie zalejcie je gorącą solanką. To ciasne układanie ma pomóc w tym, żeby ogórki nie wypływały na wierzch

Karo in the Kitchen
Ogórki małosolne 1162

WODY 1 ŁYŻKA STOŁOWA SOLI  Sposób przygotowania Ogórki dokładnie umyć. Niektórzy obcinają końcówki ogórków-podobno szybciej się kiszą, ja tego nie robią, ogórki tracą cały swój urok. Wszystkie liście, koper myję, chrzan obieram. Na dnie słoja układam wszystkie przyprawy. Układam ściśle ogórki, jeśli układacie je pionowo(...)białą końcówką do góry (moja mama i babcia zawsze tak robiły, podobno cała gorycz w ogórku ucieka na dół). Jeśli powstanie Wam kilka warstw, przełóżcie je koniecznie liśćmi i koprem.  Zrobić roztwór wody z solą (zimny bądź gorący i zalać nim ogórki. Do 2 kg ogórków będzie potrzeba około 2 l wody.  Słój zakręcić, na garnku

na moim stole...
Ogórki tzatzyki – zimowe przetwory 6182

Ogórki tzatzyki – zimowe przetwory Kiedy trafia się gorzki ogórek , to trzeba sobie z nim poradzić . Genialnym sposobem , jednym z kilku które znam , jest np

Ogrodnik w podróży
Ogórki konserwowe 103

rzadziej, wolimy kiszone, ale konserwowe czyli korniszony też są obowiązkowym elementem wyposażenia naszej domowej spiżarki. Troszkę czasu zajmuje ich przygotowanie ale naprawdę warto.  ok 5 kg ogórków marchewka cebula koper chrzan gorczyca ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny cały Zalewa: 2,5 l. wody 0,5 l. octu 2 łyżki soli 1 szklanka cukru Ogórki umyć(...)nałożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka plasterków marchewki, kilka krążków cebuli, gałązkę kopru, liść i kawałek korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy. Przygotować zalewę - wszystkie składniki zagotować i gorącą zalewą zalewać ogórki. Pasteryzować ok. 20 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
przetwory na zimę - ogórki kiszone 136

przerwie między kolejnymi zaprawami, przepis na pyszne kiszone ogórki. Przepis sprawdzony i "praktykowany" w naszej rodzinie od pokoleń ;-) składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych główka czosnku  korzeń chrzanu łodygi i baldachimy kopru zalewa: 1 litr wrzącej wody 2 płaskie łyżki soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Czyste układam pionowo dość ciasno w wyparzonych słoikach do każdego(...)dodając ząbki obranego czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz łodygi i baldachimy kopru (ilość w zależności  od wielkości słoika, w tym roku zrobiłam ogórki w litrowych słoikach, do każdego włożyłam 2-3 ząbki czosnku, ok. 5 cm chrzanu i jedną średnią łodygę kopru). Zalewam gorącą solanką i zakręcam. Odstawiam na kilka dni, dopiero potem wynoszę ogórki do piwnicy

babka w formie
Ogórki tarte, kiszone na zupę. 169

przygotowaną kiszonkę używam na zupę ogórkową. Składniki : 10 dużych ogórków kilka ząbków czosnku sól, kiście kopru chrzan, liście laurowe, pieprz ziarnisty Przygotowanie : Ogórki umyć dokładnie, osączyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić Do każdego umytego słoja włożyć po kilka ziaren pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, koper, chrzan Teraz przełożyć w słoje, lekko dociskając starte ogórki

Proste Potrawy
A na zimę zielone mistrzostwo świata w słoiku, czyli ogórki kiszone Mamy Hani (najlepsze pod słońcem!!) 132

latania za niesforną Emilką, a ja podczas opalania obrałam chrzan. I tak w międzyczasie grillowania powstały najlepsze kiszone ogórki na świecie. Składniki: 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości) pęczek lub dwa kopru ( w zależności od tego jak duże są pęczki) - używamy tylko koszyczków nasiennych 2-3 główki czosnku 3-4 spore korzenie chrzanu lub więcej mniejszych(...)wody ok. 10 łyżek soli (najlepiej grubej - do przetworów) Przygotowanie: Ogórki Mama płucze z piasku i moczy w misce przez kilka godzin. Chrzan i koper należy również porządnie umyć. Wymoczone ogórki napychamy ciasno w umyte słoiki. Do tej czynności mój Mąż okazał się utalentowany i wspomógł Mamę. Kiedy ogórki już upchnięte do każdego słoika wkładamy duży ząbek

Kuchnia po mojemu
Domowy kebab w bułce z patelni 293

łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny - 1 łyżka oleju - 1 jogurt grecki ( mały ok. 200 gr) - 1 mały ogórek zielony - 1 średni ząbek czosnku - 1/4 pęczka kopru - sól Sos: Ogórek zetrzeć na drobnych oczkach tarki, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Warzywa wymieszać z jogurtem i solą. Odstawić na kilka minut aby sos nabrał smaku. Mięso: Filet oczyścić(...)olejem. Odstawić na 20 minut. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią kurczaka. Szybko obsmażyć. Nie należy robić tego długo, gdyż mięso będzie łykowate. Warzywa: Pomidora pokroić w 8 mki, ogórki i cebulę w krążki, paprykę w paseczki. Marchewkę zetrzeć bądź przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na paseczki. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z posiekaną pietruszką. Każdą bułkę nakroić

kawawszklance
Ogórki kiszone bez "dziur" w środku. 142

Składniki : Nakłuwamy każdy ogórek 5 kg małych ogórków czosnek korzeń chrzanu koper woda   (najlepiej nie chlorowana) sól Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyć. Chrzan obrać,opłukać. Czosnek obrać z łupinek. Do każdego słoja (około 1,5l) włożyć po 1 baldachimie kopru (najlepiej z ziarnkami), 4-5 ząbków czosnku, 1 mały kawałek chrzanu. Możemy też włożyć do każdego

Przepisy i porady kulinarne
Ogórki małosolne 178

Składniki: 2kg ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku 2 gałązki kwitnącego kopru 1 liść chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli 3 łyżki octu Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć, przekroić(...)pół lub na ćwiartki ( nie przecinając do końca ). 2. Ogórki ułożyć w słoiku, garnku lub glinianym naczyniu (na dnie większe, na wierzchu małe) 3. Do ogórków dodać rozgniecione ząbki czosnku, koper i liść chrzanu. 4. W garnku zagotować wodę, sól i ocet. Gorącym płynem zalać ogórki. 5. Naczynie przykryć talerzem. Odstawić na co najmniej

A Ty Smakuj Mnie
Ogórki małosolne na sucho 1040

gruntowych 1 łyżka grubej soli morskiej korzeń chrzanu pokrojony w paski liść chrzanu (nie miałam tym razem) 2 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami (tym razem miałam tylko młody koper) 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy Przygotowanie: Ogórki myjemy i osuszamy. Delikatnie ścięłam końcówki aby sól szybciej wnikała w ogórki. Do dużego worka z zapięciem strunowym(...)wkładamy koper, chrzan, rozgniecione delikatnie ząbki czosnku, ogórki, dodajemy gorczycę oraz sól. Jeśli macie miałką sól to wystarczy dodać 1 łyżeczkę. Woreczek szczelnie zamykamy, usuwając część powietrza, aby nie był nadmuchany. Potrząsamy ostrożnie zawartością, aby nie uszkodzić woreczka aby sól i przyprawy rozeszły się między ogórkami. Ogórki w połączeniu z solą puszczą trochę soku, dlatego worek powinien

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki z marchewką w zalewie octowej 230

Sezon ogórkowy w pełni. Tym razem przygotowaliśmy ogórki konserwowe z dużą ilością marchewki.     Składniki: -ogórki -młoda marchewka -ząbki czosnku -koper -seler -liście laurowe -gorczyca -ziele angielskie -pieprz ziarnisty   Zalewa ( jedna porcja): -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu -łyżka soli -4-5 łyżek cukru Składniki zalewy należy zagotować. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Marchew(...)obieramy. Do słoików wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy, 2 listki laurowe, koszyczek kopru, ząbek czosnku, plaster selera. Układamy ogórki i uzupełniamy marchewką. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 7-8 minut od momentu wrzenia wody. Smacznego

Maminek kulinarny