ręki kanapkę z masłem (które najczęściej było już częściowo roztopione), a do drugiej pachnącego ogórka :) Kiedy dzisiaj kupowałam ogórki, to od razu przypomniały mi się te czasy :)Ogórki, gałązki kopru i liście chrzanu dokładnie umyłam. Czosnek obrałam, korzenie chrzanu oskrobałam i również opłukałam. Słoik i pokrywkę dokładnie wyparzyłam. Ogórki ciasno poukładałam w słoju, wrzuciłam ząbki czosnku
Codzienna kuchnia niecodziennapęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne lub gruntowe 3 ząbki czosnku ok 200 ml wody sok z jednej cytryny 1 litr maślanki lub kefiru 1 jogurt grecki 4 jajka sól pieprz łyżeczka cukru Botwinkę, szczypiorek, koper i rzodkiewki dokładnie umyć. Liście botwiny wraz z buraczkami drobno(...)zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną osteczkę. Jak kto lubi. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cały kefir lub maślankę przelać do miski. Dodać jogurt grecki oraz posiekane ogórki, rzodkiewki, koper i szczypiorek. Ostudzoną botwinkę wraz z wodą przelać do reszty. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać z jajkiem
Jemy Pijemypewno lepsza niż z kupnego. składniki: 2 kg średnich ogórków gruntowych 2 łyżki soli kamiennej do każdego słoiczka: kawałek korzenia chrzanu, mały ząbek czosnku, kawałek baldachimu kopru z nasionami Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końce i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych ogórków dodać sól i dokładnie wymieszać. Odstawić(...)Słoiczki i zakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Do każdego słoiczka włożyć mały ząbek czosnku, kawałek chrzanu oraz kawałek baldachimu kopru z nasionami ( ja na 6 słoiczków dałam jeden taki duży baldachim kopru jaki jest widoczny na zdjęciu). Następnie przełożyć starte ogórki razem z sokiem, który puściły i lekko ugnieść. Starte ogórki muszą być całe zanurzone w tym soku
Monia miesza i gotujeogórki, gałązki kopru (z kwiatostanem), liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy, chrzan, czosnek Zalewa: 1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody WYKONANIE Na dno litrowego słoika wkładamy koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziaren pieprzu, 5 ziaren gorczycy. Układamy ciasno umyte ogórki ciemniejszym końcem
słodki bratekogórki kiszone i ogórki konserwowe. Poniżej prezentuję najprostrzą sałatkę z ogórków na zimę, według przepisu stosowanego przez moją mamę od naprawdę wielu lat. Składniki: Ogórki Przyprawy: koper, czosnek, chrzan, pieprz, ziele angielskie, gorczyca Na zalewę: 1 l wody, 3 dag soli, 5 dag cukru, 1/8 l octu 10% Ogórki umyć, obrać
Co w głowie piszczynajlepszy wypróbujcie sami Składniki - ogórki - chrzan - koper - liście winogrona + młode pędy winorośli - czosnek - woda - sól Sposób przygotowania 1. - Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa liście winogrona starać się wybierać młode liście Można też dać młode pędy winorośli , gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek czosnku Ogórki ciasno ułożyć do kiszenia wybierać małe ogórki
W królestwie smaków Beatyogórków takich nie za dużych 2 łyżeczki ziaren gorczycy kawałek korzenia chrzanu 2 łyżki soli pieprz w ziarnach koper – baldachy 2 ząbki czosnku lub przyprawa do ogórków konserwowych ( super patent Apetity – skład w 100% bez dodatków ) ( w tej przyprawie(...)zrobiłam za pierwszym razem, bo nie miałam innych składników i też wyszły pyszne – fajny pomysł dla osób które mieszkają tam gdzie dostęp do chrzanu czy świeżego kopru jest utrudniony ) Ogórki myjemy i osuszamy i obcinamy końcówki ogórkom, przekładamy do worka strunowego, dodajemy przyprawy, potrząsamy porządnie zamkniętą torebkę, wszystko musi się porządnie wymieszać. Całość przygotowania trwa
Kuchnia na wzgórzuwyjeść już następnego dnia i ciężko jest mi pozwolić im się porządnie przekisić.Podstawa całego sukcesu ogórków małosolnych jest dobra zalewa! Zapewnia chrupiące, pachnące, aromatyczne ogórki. Dodatki (oprócz tych podstawowych: koper, chrzan, czosnek, gorczyca) mogą być wedle uznania. Koneserzy korzystają jeszcze z liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri. Mój przepis jest Klasyk Minimum. Co odważniejsi mają(...)szczoteczką pod zimną wodą. Na dnie kamionkowego naczynia położyć duży liść chrzanu. Na to ułożyć 2/3 wiązki świeżego kopru - może być wraz z łodygami. Jeśli używamy stary, suszony koper, wtedy bez łodyg. Na zieleninie poukładać ogórki, najlepiej pionowo jeden obok drugiego i dość ścisło. Dla szybszego przekiszenia można im lekko poucinać czubki. Ja akurat tego
Grunt to przepis!słój kilka cm korzenia chrzanu pęczek kopru świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórkiOgórki trzeba umyć, usunąć szypułki, lekko odciąć końcówki- to jakiś sekret mamy. Na dno włożyć chrzan czosnek i koper.Ułożyć ogórki dość ciasno.Pomiędzy ogórkami wcisnąć(...)jeszcze kopru, czosnku, liście i chrzan. Tak przygotowane ogórki odstaw w nienasłonecznione miejsce. Po dwóch – trzech dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtawego koloru. Po trzech dniach powinny być idealne, ale warto spróbować kawałek już po 48 godzinach od ich nastawienia. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSzybka, banalna i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana. Jeśli nie macie pomysłu na przekąskę zapraszam po przepis. Składniki: ziemniaki sałatkowe ogórki kiszone koper sól pieprz chilli w płatkach majonez ( u mnie Winiary) Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach i gdy delikatnie przestygną obieramy je ze skórki. Następnie kroimy pyrki i ogórki w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekany koperek i majonez
Wielki apetytwiem, jak Wy ale ja jeszcze ciągle mam uśmiech na twarzy ;-))))) Najważniejsze to mieć dystans do siebie! SKŁADNIKI: - 2 kg ogórków gruntowych - koper zielona część, z łodygami i górą - gorczyca łyżeczka - czosnek 8 ząbków - chrzan kawałek korzenia - kilka ziaren ziela angielskiego zalewa: 1 czubata łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody Przyprawy ułóż na dnie słoika, poukładaj ogórki
SMYKWKUCHNISkła dniki: 2 kg ogórków gruntowych wo da 2 łyżki soli na litr wo dy 2-3 bal dachy świeżego kopru 5 ząbków czosnku 3 liście chrzanu korzeń chrzanu do datkowo, aby ogórki były bar dziej aromatyczne: po 3 liście porzeczki oraz wiśni(...)Przygotowanie: Ogórki myję i delikatnie nacinam w trzech miejscach. w dużym garnku wykła d am liście wiśni i porzeczki, czosnek(obrany), chrzan i ogórki. Zakrywam wszystko koprem oraz liśćmi chrzanu i zalewam wrzątkiem wymieszanym z solą ( stosunek na 1litr wo dy 2 łyżki soli), tak aby zakryły ogórki (większa ilość pona d ogórki jest zbę
ChilliJemyProsty przepis na smaczną surówkę do obiadu dla wszystkich, którzy lubią cukinię. Składniki: 2 małe cukinie ogórek długi 3 ząbki czosnku pęczek koperku sól, pieprz mały
e-PrzepisyKulinarnetakie do pakowania żywności, teraz zakupiłam do mrożenia i te są grubsze, mocniejsze na ogórki rozsypać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziarenka gorczycy, na ogórkach rozłożyć zestaw do kiszenia + suszony baldachim kopru-mam jeszcze zeszłoroczny (zestaw wczej opłukać i obsuszyć), całość posypać SOLĄ KAMIENNĄ GRUBĄ,JODOWANĄ, sól taka całkiem drobna nie nadaje się za bardzo do takich przetworów(...)godzin ogórki wyjąć z lodówki i w kuchni na blacie zostawić na 48 godzin, z 4 razy delikatnie workiem poruszałam bez otwierania z gotowych ogórków usunąć zestaw z koprem i w lodówce można przechowywac do kilku dni - ogórki sa jędrne, chrupiące, aromatyczne, pachnące małosolnym z wody ogórkiem, zrobiłam pierwszy raz i jutro nastawiam następny kilogram....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSałatka idealna do grilla czy na śniadanie. Jeśli podane składniki podzielimy na 3 porcje, to jedna będzie miała 173 kcal. Składniki: duży pęczek rzodkiewki 2 ogórki
e-PrzepisyKulinarne