świetny przepis na ogórki małosolne. Szybko i wygodnie, a smak ten sam! Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej a nawet mniej, bo nie wszyscy lubią tak słone 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki liść chrzanu 3 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami 5-6 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka pieprzu(...)syczuańskiego 5 świeżych liści laurowych (pominęłam) Ogórki umyć i osuszyć. Zaleca się ścięcie końcówek. Do dużego woreczka z zapięciem strunowym (ja miałam zwykły dość gruby worek) włożyć ogórki, koper, słupki chrzanu, liść chrzanu, poprzekrawane na połówki ząbki czosnku, pieprz, gorczycę, sól i liście laurowe (pominęłam). Jeśli macie sól grubą dodajcie 1 łyżkę, a jeśli macie sól miałką
Czerwień i błękitdodatek do dań nie tylko mięsnych. 4 ogórki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki soli, 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody, 3/4 szklanki octu, 1/2 łyżki natki pietruszki lub zielonego kopru, Ogórki obrać, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Posolić, wymieszać, odstawić na 15-20 minut, by puściły sok. Do wody wsypać cukier, wlać ocet i dokładnie wymieszać – cukier musi się
królestwo garówPoczątek lata pachnie koprem, czosnkiem i ogórkami małosolnymi. Składniki: małe ogórki gruntowe czosnek gałązki kopru korzeń chrzanu sól Wykonanie: Do słoika wkładamy ogórki, kilka obranych ząbków czosnku, gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu. Całość zalewamy gorącą osoloną wodą: na litr wody 1 czubata łyżka soli. Smacznego
Smak mojego domugałązka zielonego kopru z kwitnącymi koszyczkami Ogórki kiszone drugiego dnia, w tle 5-dniowe kawałek chrzanu (ok. 5 cm) duży ząbek czosnku wrzątek ewentualnie: gałązka cząbru, liść kopru włoskiego Ogórki zerwane rano zalać zimną wodą i pomoczyć kilka godzin. To ważny zabieg, by ogórki(...)ukiszeniu nie były puste w środku . Na dno słoika wrzucić chrzan, przekrojony do połowy ząbek czosnku (chodzi o uwolnienie zapachu czosnku), gałązkę kopru, ewentualnie koper włoski i cząber. Do słoika wkładać ciasno upchane umyte ogórki. Powinny sięgać do szyjki słoika . Nie mogą wychodzić ponad słoik, bo po zamknięciu będą dotykać nakrętki, która zacznie rdzewieć pod wpływem wytwarzanego kwasu
Weekendy w domu i ogrodziewraz z buraczkami 500 ml kefiru 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego - użyłam gęstego od Bakomy 1 łyżka soku z cytryny pęczek rzodkiewek 2 zielone średnie ogórki koper i szczypior - po małym pęczku 1 ząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć, buraczki cieniutko obrać, drobno posiekać botwinkę, a buraczki w drobną kosteczkę(...)cytryny i gotować jeszcze przez 3 minuty. Ostudzić i schłodzić. Do ostudzonej botwinki i buraczków dodać starty na tarce na większych oczkach ogórek i rzodkiewkę: także posiekany drobno koperek i szczypiorek. Po dokładnym wymieszaniu dodać kefir wymieszany z jogurtem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
Zasmakuj Kuchniproponuję pozamykać w słoikach zielone ogórki ;-) A jak wygląda moje wykonanie? SKŁADNIKI: - ogórki zielone - koper - czosnek - listki chrzanu - sól kamienna niejodowana - woda źródlana niegazowana Do słoika wkładam 1 koszyczek kopru, 1 ząbek czosnku, 1 listek chrzanu i na tym układam pionowo ogórki średniej wielkości. Na ogórkach znowu układam 1 koszyczek kopru, 1 ząbek czosnku(...)listek chrzanu i uzupełniam mniejszymi ogórkami, układając je poziomo. Na koniec znów dodaję 1 koszyczek kopru, 1 ząbek czosnku i 1 listek chrzanu. Całość zalewam woda źródlaną niegazowaną, solę do smaku (ok. 1 łyżka na 1 litr wody), zakręcam szczelnie. Już po 2-3 dniach można cieszyć się smakiem wspaniałych ogóreczków! :-) I tak na prawdę, jak ogórki chcemy
Wielopokoleniowozielone :)Lubię tak !Ogórki małosolne to przetwór nietrwały, dlatego warto robić je w niedużych słojach - na bieżąco.No chyba, że mamy w domu ogórkowych żarłoków !Składniki:* ogórki gruntowe* gałązki kopru* kilka ząbków czosnku* sól* wodaWykonanie:Nie podaję szczegółowych proporcji dotyczących składników, gdyż każdy z Was dostosuje je odpowiednio do słoja, w jakim ogórki ma zamiar przygotować.Ogórki
kolorowotorcikowotutaj. 2 kg ogórków 2 szkl.octu 1/2 szkl.soli 2 l + 2 szkl.wody 2 szkl.cukru pieprz czarny ziele angielskie liść laurowy gorczyca [ nie dałam] koper czosnek Ogórki umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Do słoików włożyć po 1 - 2 ząbki(...)czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Z reszty składników przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach, zwracając uwagę aby w każdym słoiki znalazły się przyprawy. Zakręcić i pasteryzować ok.10 min. Po lekkim przestudzeniu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Moje domowe kucharzenienakrętek – nakrętki po prostu myjemy a później polewamy wrzątkiem). Ogórki szorujemy W międzyczasie gotujemy wodę z solą. Do każdego słoika wkładamy koper, czosnek, ziele, liście laurowe, liście porzeczki, na to układamy ogórki bardzo ściśle. Do każdego słoika wlewamy wrzącej wody z solą do ich pokrycia. Dokładnie zamykamy. Odstawiamy ogórki do miski, i zostawiamy(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 kg ogórków \"kiszaków\" nienawożonych 4 kawałki chrzanu (ok 10 gr każdy kawałek) 8 ząbków czosnku niekoniecznie obranych, ale za to lekko rozgniecionych w dłoniach 60 gr soli 20 gr cukru 12 kulek ziela angielskiego 12 liści laurowych 4 łodygi kopru z baldachami 4 liście porzeczki 4 słoiki jednolitrowe'; document.write
moj przepis naczerwona i zółta papryka 1 ogórek zielony 1 koper włoski 1 czerwona cebulka sól,cukier ,pieprz sok z cytryny,oliwa truflowa WYKONANIE(...)Umyte osuszone papryki potnij na małe kawałeczki -kostkę..Cebule w piórka ,ogórek i koper wloski w plasterki.Wszystko razem wymieszaj ,posól,popieprz ,dodaj pół łyżeczki cukru i 1 łyzeczkę soku z cytryny.Wymieszaj ponownie i odstaw ,aby warzywa zmiękły.Po tym czasie odlej nadmiar soku i spryskaj oliwa -u mnie truflowa
w mojej kuchnikorzeń chrzanu 3 łyżki soli koper łyżeczka żółtej gorczycy liście chrzanu 2 l gorącej wody kilka listków wiśni Przygotowanie Ogórki umyłem, obciąłem końcówki. Ułożyłem warstwami...zaczynając od kopru, następnie ogórki ,chrzan ,czosnek ,gorczyca ,liść chrzanu i wiśni ,łyżka soli... na końcu koper...zalałem wrzątkiem , kisiłem około
R'n'G Kitchenogórków, 1/2 łyżki soli, kawałek chrzanu 1mala główka czosnku nie obranego ,przeciętego na pół worek strunowy gałązka kopru z nasionami ew. liść chrzanu Wykonanie Umyte ogórki włożyć do woreczka .Dodac sól,koper,chrzan i czosnek.Wszystko razem wymieszać .Zamknąć woreczek strunowy i jeszcze potrząsnąc nim kilka razy.Tak przyrządzony woreczek wstawic do lodówki na noc.Wody nie dajemy ,bo ogórki
w mojej kuchnimałe) Koper ogrodowy, ale może być również zwykł 1 chrzan 4 ząbki czosnku czosnek sól listki laurowe woda Ogórki myjemy, obcinamy końcówki. Na spodzie naczynia ułożyć trochę kopru, następnie kładziemy ogórki, pomiędzy górkami, chrzan, liście laurowe, czosnek. Na wierzchu układamy koper zalewamy zimną wodą (na litr wody jedna łyżka soli) umyć w wodzie, poobcinać ogonki i resztki suchych
RAROSSAczubata łyżka grubej soli korzeń chrzanu liść chrzanu 1 baldach kopru 1 ząbek czosnku Wykonanie: Ogórkom odkrawamy ,,końcówki". Do większego słoja układamy liść chrzanu, korzeń , czosnek, koper, wkładamy ogórki, zalewamy ciepłą wodą wodą. Przykrywamy. Do jedzenia już na drugi dzień
Z Majeczką w kuchniBędzie świetnym dodatkiem do mięs i wędliny :) Składniki : zielone, świeże ogórki cebula- nie konieczna koper, ziele angielskie, pieprz czarny, ziarnisty Składniki na zalewę : 1 l wody 1 szklanka octu 10 % 2 szklanki cukru łyżka soli Przygotowanie : Umyte ogórki pokroić w plastry, a jeśli mamy jakieś nieforemne to możemy pokroić je w grubsze kawałki, a obraną cebulę(...)pół krążki Przygotować zalewę z dobrze ciepłej wody ( chodzi o to by rozpuścił się w niej dokładnie cukier i sól) Do umytych słoiczków wkładać pokrojone zmieszane z cebulą ogórki, przekładać koprem, ząbkiem czosnku oraz kilkoma ziarnami pieprzu i 2-3 ziarnami ziela oraz liściem, uciskać Zalać pod sam dekiel przygotowaną zalewą, zakręcać przykrywkami po wytarciu brzegów słoiczków Do garnka
Proste Potrawy