ogórki z koprem - 565 przepisów

Ogórki kiszone 198

jako dodatek do pieczywa, wędlin, ryb i mięsa. Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny.Wersja 1: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić. 2. Ogórki układać w słoikach(...)ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić. 2. Dno kamiennego garnka lub szklanego naczynia wyłożyć koprem, chrzanem i czosnkiem, następnie układać ogórki naprzemiennie z chrzanem, czosnkiem i koprem. 3. Całość zalać WRZĄCĄ zalewą. Przykryć czystą ściereczką, spodeczkiem i obciążyć

Apetyczna babeczka
ogórki małosolne 137

pęk kopru1/2 główki czosnku - obranekawałek laski chrzanu - obrany i pokrojonysól niejodowana  - 2 łyżki na litr wodyopcjonalnie liście chrzanu i wiśniprzygotowanieW odpowiedniej wielkości garnku kamionkowym układam na przemian - koper , ogórki , czosnek chrzan, znowu koper(...)ogórki , czosnek chrzan , na wierzchu warstwa kopru z czosnkiem i chrzanem. Zalewam gorącą mieszaniną wody i soli ( na 0,5 l wody - 1 płaska łyżka soli) na to talerzyk i ciężki kamień.słoikiOgórki na zimę robię dokładnie tak jak te letnie. Do słoika 1 l wkładam trochę kopru, czosnek, chrzan,pionowo ogórki , ewentualnie uzupełniam małymi ogórkami

Stare Gary
Zielona sałatka do grilla 438

lekkiej, delikatnej sałatki, którą można z powodzeniem zaserwować przy grillu do mięsa, ale również jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do młodych ziemniaczków. Prosta, banalna sałatka z młodej kapusty, kopru i ogórka. Powinna się lekko schłodzić przed podaniem, ale ja, pałaszuje ją zaraz po wymieszaniu:)  Składniki: 1 mała główka młodej kapusty, lub pół dużej 1 solidny pęczek kopru 1 podłużny(...)ogórek sok z cytryny sól olej  Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w paski. Solimy i ugniatamy delikatnie dłońmi aby kapusta puściła trochę soku i skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy koper, ogórka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce warzywnej. Łączymy ogórka i koper z kapustą i polewamy wszystko olejem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego

na moim stole...
Domowe przetwory: kiszone ogórki 195

kiszone ogórki Kiszone ogórki możemy jeść solo, ale także nadają się wyśmienicie jako dodatek do obiadu, do sałatki lub na zupę Składniki: - 2 kg ogórków - czosnek - korzeń chrzanu - koper - 3 litry wody - 6 płaskich łyżek soli Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej w zależności od wielkości ogórków(...)kawałek obranej łodygi chrzanu. Teraz wkładamy ogórki pionowo i ciasno stroną połączoną z łodygą w dół. Na górę dajemy kolejny ząbek czosnku przekrojony na pół i kolejną łodygę kopru. Ogórki zalewamy gorącą wodą (wodę razem z solą zagotowujemy), zakręcamy słoiki, odwracamy do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Gdy słoiki wystygną to je odwracamy i pozostawiamy

Kuchenne Wariacje
Ogórki kiszone na zimę 232

dębu, porzeczek, winogron, jakieś przyprawowe specjały, czy też gotowe mieszanki z torebek, wg mnie ogórki tracą wtedy  swój niepowtarzalny smak i aromat, który nadają im chrzan, czosnek, czy koper. Ogórki kiszone przygotowane wg naszego domowego przepisu są twarde i jędrne, pamiętajmy że im damy więcej chrzanu, tym ogórki będą twardsze, a ja takie najbardziej lubię. Wodę(...)słoikach, stroną którą był połączony z łodygą w dół, mamy wtedy gwarancję, że gorycz z końcówki ogórka nie przejdzie wyżej, dodajemy kolejny ząbek czosnku, oraz wiórki chrzanu, na górę wkładamy drugi baldach kopru. Wlewamy wodę z rozpuszczoną solą, aby woda przykryła całkowicie ogórki. Wycieramy słoik dokładnie jednorazowym ręcznikiem papierowym, układamy suchą gumkę, przykrywamy szklaną pokrywką i zamykamy metalowym haczykiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
NAJLEPSZE OGÓRKI MAŁOSOLNE 1637

przygotowuję z dodatkiem nasion kopru, coś musi nadać im smak, używałam także dotychczas soli kamiennej niejodowanej. W tegorocznych poczyniłam małe zmiany, sól kamienną zastąpiłam himalajską grubą, dodałam też prócz korzenia chrzanu także liście. Tym razem pominęłam nasiona kopru, mój ostatni samosiejek ogrodowy miał już lekki baldach i grubą łodygę, był więc idealny. U mnie ogórki małosolne znikają już(...)garnka jeden duży słoik lub kilka mniejszych. Ogórki dokładnie myję w zimnej wodzie. Koper, liście chrzanu (razem z łodygą) również. Na dnie kamiennego garnka lub słoika układam liść chrzanu, dodaję łodygę kopru, małe kawałki obranego (umytego) korzenia chrzanu, kilka obranych ząbków czosnku. Układam warstwami ogórki (ciasno), ja wykładam dwie warstwy ogórków, następnie gałązka (lub dwie, zależne

Smaczne Zdrowe
Kiszone ogórki, ogórki małosolne 134

wielu lat ! Pyszne , zdrowe, chrupiące.... Ogórki koper wraz z kwiatami liście i korzeń chrzanu czosnek sól ( na 1l wody łyżka soli przy małosolnych, 2 łyżki do kiszonych )  przegotowana woda ( rok temu robiłam z woda nieprzegotowaną i też wyszły ) Na dno słoików wrzucić kilka ząbków czosnku, koper i chrzan. Ogórki dobrze umyć i powkładać ciasno do słoików(...)szczeliny poupychać czosnek, chrzan lub koper.  Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią ogórki, tak aby całe były zamoczone. Po około 2-3 dniach mamy pyszne małosolne ogóreczki

Jemy Pijemy
Ogórki małosolne. 138

mama mojej przyjaciółki, Pani Basia, która podarowała mi swój sprawdzony przepis. Od tej pory ogórki zawsze wychodzą idealne! Polecam! Składniki na ogórki małosolne 2,5 kg ogórków koper (najlepszy jest taki z baldachami, dodajemy zarówno kwiaty, jak i łodyżki) chrzan (korzeń o długości 4-5 cm lub kilka liści) 1 nieduża główka czosnku liście czarnej porzeczki(...)soli (najlepiej kamiennej). Ja na ta ilość ogórków użyłam 3 litrów wody, ale wszystko zależy od wielkości garnka i ilości ogórków.      Ogórki, koper, chrzan, czosnek (nieobrany) i liście myjemy, osuszamy. Czosnek przecinamy w poprzek na pół, nie musimy go obierać, bo to żmudne i w tej sytuacji niekonieczne zajęcie. Chrzan dzielimy na około

Rozpustne gotowanie
Ogórki kiszone w słoikach twist-off 290

gumką, szklaną pokrywką i spinaczem), tym razem pokażę Wam sposób na pyszne ogórki kiszone w słoikach typu twist-of wielkości 1 litra. Do kiszenia ogórków wykorzystuję tradycyjne dodatki: czosnek, chrzan i baldachy kopru, oraz sól – 1 pełna łyżka na litr bardzo gorącej wody. Takie dodatki do ogórków dodawała moja mama, tak robię(...)wrzącą wodą. Ogórki gruntowe dokładnie myjemy. Do umytych słoików o pojemności 1 litra wkładamy 1 ząbek czosnku przekrojony na pół, trochę wiórek chrzanu, oraz jedną łodygę baldachu kopru. Umyte ogórki układamy pionowo bardzo ściśle w słoikach, stroną którą był połączony z łodygą w dół, dodajemy kolejny przekrojony ząbek czosnku, oraz wiórki chrzanu i drugi baldach kopru. Zalewamy ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki małosolne 237

połowę. Chrzan również obieramy, kroimy w słupki. Koper tylko myjemy jak i ogórki. Do dużego słoja wkładamy warstwami, ogórki, trochę czosnku, kopru, chrzanu. I ponownie ogórki, koper, czosnek, chrzan. Na koniec zalewamy solanką. Odstawiamy i czekamy na swój najsmaczniejszy moment. W kwestii wody do ogórków : od wielu lat używam zwykłej zimnej wody z kranu. Według mnie

Smaki Ewy
Ogórki kiszone - to łatwiejsze niż Ci się wydaje 766

sól taką niejodowaną, specjalną do przetworów  Później ogórki trzeba dokładnie umyć, koper pociąć na małe kawałki, czosnek obrać i każdy ząbek przekroić chociaż na pół, a chrzan oskrobać i pokroić w cienkie patyczki (oczywiście również myjemy). Na dno słoika wkładamy koper, następnie układamy ogórki. Jak poczytacie w internecie, to jedni zachowują zasadę, że ogórek musi być ogonkiem(...)wypełnieniu słoika ogórkami wrzucam chrzan i czosnek i dokładam jeszcze trochę kopru. Ile tego chrzanu, kopru, czosnku? Po trochu :) nie da się tego konkretnie określić, ale powiem tak: lepiej więcej niż za mało. Te dodatki mają wpływ nie tylko na smak, ale też twardość ogórków. Tak przygotowany słoik zalewam wodą z solą rozrobioną w następującej proporcji: 1 czubata

Co w głowie piszczy
Ogórki małosolne 162

również go mam. A że uwielbiamy w domu takie ogóreczki robię je bardzo często gdy tylko pojawią się ogórki gruntowe. Ogórki małosolne Składniki: - 2 kg ogórków gruntowych - 4 gałązki kopru włoskiego  - 15 cm korzenia chrzanu - 6 ząbków czosnku - sól kamienna  - woda Przygotowanie: Ogórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 2 godziny. Wodę gotujemy(...)układamy 1/3 kopru i jedną warstwę umytych ogórków. Na ogórki dajemy połowę obranego i pokrojonego w kawałki chrzanu i 3 ząbki czosnku. Przykrywamy koprem i tak jak wcześniej dajemy na koper ogórki, resztę chrzanu i czosnku. Całość przykrywamy pozostałą częścią kopru i zalewamy przygotowanym wrzątkiem. Całość przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce do ukiszenia

Kulinarne życie
Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. 163

starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda 12 litrów - sól 12 okopiastych łyżek Wykonanie Ogórki przesypuje do dużej miski - miednicy i moczę w lodowatej(...)kawałki. Wymoczone ogórki szoruję szczoteczką i dokładnie płukam pod bieżącą zimną wodą. Do wymytych i wysuszonych słoików na dno nakładam po dwa kawałki chrzanu, czosnku i kopru. Ogórki wkładam najpierw większe pionowo,potem uzupełniam mniejszymi poziomo. Na górę po nałożeniu ogórków dodaję znów po dwa kawałki chrzanu, czosnku i kopru. Słoje zalewam ostudzoną wodą z solą

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapasy na zimę - ogórki kiszone 191

litrowych, takie są najwygodniejsze. Ogórki oczywiście im mniejsze, tym lepiej. Pozostałych składników tyle, żeby wystarczyło :)Na podstawie tego przepisu możecie przygotować również pyszne ogórki małosolne.Składniki:- ogórki gruntowe- koper włoski (cały)- korzeń chrzanu- czosnek- woda- sól Ogórki myjemy i przygotowujemy słoiki. Ważne, by miały szczelne zakrętki. Do jednego litrowego słoika mnie wchodziło pięć ogórków(...)ląduje mieszanka czosnku i chrzanu - nie musi być jej dużo, później jeśli coś zostanie, będziemy dosypywać ją na górę. Następnie do słojów wciskamy ogórki i koper - bardzo dużo kopru - najpierw łodyżki pomiędzy ogórki, tak dużo, jak tylko uda nam się zmieścić, a następnie kwiatki na górę. To od ilości użytego kopru zależeć będzie końcowy smak, więc

Kulinarne zapędy Kokosa
Ogórki małosolne 139

prym wiodą ogórki małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny. Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 l wody 2 łyżki soli koper 3 liście laurowe 1 liść chrzanu 5 cm korzeń chrzanu 4 ziela angielskie 6 ząbków czosnku Wykonanie Ogórki dokładnie umyć(...)zimnej wodzie. Wodę wraz z solą zagotować. (Ja gotuję wodę, bo to przyspiesza czas kiszenia) W dużym szklanym słoju lub naczyniu kamiennym na dnie wyłożyć  dwie gałązki kopru . Ogórki układać ściśle jeden obok drugiego. Dodać pozostałe składniki, a wierzch przykryć koprem. Zalać wrzątkiem z solą. Ogórki muszą być zakryte wodą. Nakryć słój i czekać cierpliwie aż będą

O kuchni z uczuciem