gałązki kopru wraz z baldachami 1 średniej wielkości korzeń chrzanu 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 litry wody 60g soli Sposób przygotowania: W wysokim kamionkowym naczyniu układamy warstwę ogórków, dodajemy gałązki kopru, czosnek i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Układamy resztę ogórków. Odmierzoną,, osoloną ilością wody zalać ogórki. Jeśli chcemy, by szybciej się ukisiły zamiast zimnej wody użyjmy
Kuchnia w czekoladziewszyscy poczekać do dzisiaj na jej premierę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i zagości w waszych spiżarniach. Składniki: ok 2 kg ogórków gruntowych 3 marchewki kilka gałązek świeżego kopru zalewa 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 4 łyżki miodu (użyłam spadziowego) 3 łyżki cukru 1 łyżka soli po 3 ziarna ziela angielskiego(...)uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika wkładamy koper i ogórki, przekładamy nie wielką ilością marchewki. Do garnka wrzucamy wszystkie składniki zalewy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy układając słoiki wieczkiem do dołu
Niezły Młynekjednak z domowego, sprawdzonego przepisu. Ogórki są pyszne, twarde i idealnie kwaśne:) Przepis jest prosty i szybki. Polecam bardzo;) Składniki: 8 kg ogórków około 30 ząbków czosnku 15 kawałków chrzanu koper ziele angielskie liść laurowy woda(...)sól (około 1,5 łyżki na litr wody) Wykonanie: Z podanych ilości wyszło mi 15 litrowych słoików. Ogórki wyszorować. Na dno każdego słoika wrzucić gałązkę kopru, następnie ściśle ułożyć ogórki. Do każdego słoja wrzucić po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 3 ziela angielskie i około 5 liści laurowych. W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól(woda
Krakowskie smaki Anidniach! :) Na 3 litrowy słoik potrzebujemy: 2,5 kg ogórków (nie za dużych) 3-4 łyżki soli 6 ząbków czosnku korzeń chrzanu liście chrzanu pęczek kopru wrzątek Ogórki musimy dokładnie umyć, słoik wyparzyć oraz obrać i przekroić na pól ząbki czosnku. Liść chrzanu, łodygę kopru, kawałek korzenia chrzanu i kilka połówek czosnku układamy na zmianę z kilkoma ogórkami
Kolejny blog o gotowaniuspokojnie można zrobić je z zimną wodą. Co do soli to na każdy litr wody używamy łyżkę soli. Zapraszam!!! Składniki: 1,5 kg ogórków, 3 ząbki czosnku, chrzan, koper(...)zagotowanej wody, 1,5 łyżki soli Wykonanie: Wodę gotujemy, dodajemy do niej sól i dokładnie mieszamy. Ogórki układamy w słoiku razem z czosnkiem, chrzanem i koprem. Zalewamy wodą. Ogórki po 2-3 dniach są gotowe do zjedzenia. Smacznego
Passion of Cookingdodajcie taką jaką lubicie, jej intensywność decydująco wpłynie na smak ogórków, miłośnikom łagodnych smaków polecam musztardę stołową lub sarepską. Składniki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - koper - zioła, cząber, oregano, tymianek Marynata: - 3 szklanki wody - 1 szklanka octu 10% - słoik musztardy francuskiej 180 ml - 3 łyżki miodu, ja użyłam spadziowego 1. Ogórki myjemy, osuszamy(...)kroimy na ćwiartki, układamy w słoikach razem z koprem lub wybranymi ziołami. 2. Łączymy wszystkie składniki zalewy, doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Przestudzoną zalewą musztardową zalewamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 minut
Apetyczna babeczkagruntowych - 0,5 l wody z pół łyżki soli (dobre pół) kamiennej - 4-5 baldachimy z kopru - 3 ząbki czosnku - 2 cm chrzanu - kawałek liścia chrzanu Zagotuj wodę z solą kamienną. Do słoika włóż na dno połowę chrzanu, czosnku i koper. Poukładaj ogórki ciasno i wciśnij liść chrzanu, drugi kawałek korzenia,czosnek i jak masz miejsce koper. Zalej wszystko
Pasje Jolkijako dodatek do obiadu, kanapek czy właśnie na orzeźwiającą przegryzkę w upalny dzień. A tymczasem... gdy jedne są gotowe do jedzenia, nastawiam następne... 2 kg ogórków gruntowych kilka długich łodyg kopru 6 ząbków młodego czosnku (w łupinkach) 1/2 korzenia chrzanu 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 litry wody 2 łyżki soli kamiennej do przetworów niejodowanej(...)godzinę (lub dłużej) moczyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody z 2 łyżkami soli, lekko przestudzić. Na dno dużego słoika lub kamionkowego naczynia ułożyć połowę kopru i ząbków czosnku. Ogórki układać pionowo jeden obok drugiego, wciskając pomiędzy kawałek chrzanu, resztę czosnku, kopru, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość zalać letnią wodą, tak aby całkiem zakrywała ogórki
Smakołyki AsiSkładniki: - 5 kg ogórków - 300 g cukru -3 łyżki soli - 250 ml octu - 1.1/2 litra wody - liść laurowy na słoik półlitrowy - ziele angielskie 2 na słoik półlitrowy - czosnek 1 na słoik półlitrowy - chrzan 1 cm na słoik półlitrowy - koper jeden kwiatek słoik półlitrowy - 9 łyżeczek(...)Develey Wykonanie: Ogórki umyłam osuszyłam , poobcinałam końce i pokroiłam w słupki ( razem ze skórką ). Wyparzyłam słoiki , powkładałam do środka ziele, listek ,czosnek ,chrzan i koper . Powkładałam ogórki dosyć ciasno poupychałam je. Przygotowanie zalewy : Przygotowałam miarkę 3 litrową którą zakupiłam na Tradismak . Miarka idealna do robienia zalewy i nie tylko. Do miarki wlałam wrzątek
Różowa kuchniagruntowych 500g cebuli 3 łyżki soli 270 g cukru 700 ml wody 250 ml octu 1 czubata łyżki przyprawy do grilla 1/2 łyżki gorczycy natka pietruszki baldachimy kopru wykonanie: Ogórki myjemy, (nie obieramy), kroimy w słupki. Cebule obieramy i kropimy w półksiężyce. Ogórki wraz cebulą przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy cukier, gorczycę oraz przyprawę do grilla, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do słoików wkładamy po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki, napełniamy każdy słoik ogórkami wraz z cebulą i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez
Domowy Smak Jedzeniakiszenia ogórków. Czas : 1 godzina Składniki : 1 duża ćwiartka z kurczaka 5 dużych kiszonych ogórków ( smacznych) 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera ( wielkości pietruszki) 1/3 białej części pora 1/2 cebuli 3 średnie ziemniaki 4 łyżki pokrojonego kopru ( 1 mały pęczek zimowego) 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 2 listki lubczyku przyprawa do zup ( ulubiona(...)Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Wyłowić lubczyk i mięso z kurczaka. Dodać ogórki i koper. Zagotować. Mąkę rozrobić w miseczce z zimną wodą- dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Po zamieszaniu doprowadzić do wrzenia. Śmietankę zahartować gorąca zupą , wlać
Buniabaje w kuchnizielony koper z zawiązkami nasion ząbek czosnku kawałek (ok. 3 cm) chrzanu kilkanaście ziaren białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili ewentualnie: gałązka (fenkułu) kopru włoskiego lub estragonu Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wysypać chili i ziarna gorczycy. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony) i chrzan. Wcisnąć koper, estragon(...)fenkułu. Ułożyć w słoiku ogórki. Zalać ogórki zalewą do wysokości szyjki. Ziarenka rozdzielić do poszczególnych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Ustawić na dnie garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę do wysokości szyjek słoików i doprowadzić wodę do wrzenia. Pogotować dosłownie chwilę, wyłączyć palnik i od razu wykładać słoiki z wody. Zaraz po wyjęciu słoików może się okazać, że niektóre części
Weekendy w domu i ogrodziegotowe!I nie słuchajcie tych, którzy się z nas śmieją, że jemy zepsute ogórki ;)Ogórki małosolne Składniki:ogórkicebulaczosnekkoperPrzygotowanie:Do czystego słoika wkładamy ogórki, najlepiej takie malutkie! Wtedy są najsmaczniejsze ;)Koper, dwa ząbki czosnku i przekrojoną na pół cebulę umieszczamy w słoiku i zalewamy zalewą.Zalewa: na litr letniej! wody łyżka soli. Słoik szczelnie zamykamy i uzbrajamy
Lawendowe Niebopałaszować pyszną zupę ogórkową;) Poza tym, nie wiem czy wiecie, że kiszone ogórki mają bardzo dużo witaminy C;) Składniki:3 kg ogórków, czosnek, korzeń chrzanu, łodygi kopru, sól. Przygotowanie Ogórki dokładnie myjemy i nakładamy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy po 2 obrane i przepołowione ząbki czosnku oraz po ok. dwa 6cm kawałki obranego chrzanu(...)koniec włożyć dwie łodygi kopru. Przygotować zalewę: na litr wody wsypać czubatą łyżkę soli i dokładnie wymieszać. Mieszanką zalać ogórki. Słoiki wytrzeć do sucha, po czym szczelnie zakręcić. Ja zawsze przed zakręceniem słoików nakładam kawałek folii spożywczej na górę słoika, dopiero potem szczelnie zakręcam, oczywiście o ile nie są to tzw. słoiki' na gumkę" . Następnie odstawić słoiki
Z miłości do słodkościświeżo zerwane. Zalewam je wodą na czas zanim przygotuję słoiki i inne składniki. Ogórki dokładnie umyć i osączyć z wody. Na dnie każdego słoika ułożyć gałązkę kopru. Następnie ciasno ułożyć ogórki(...)każdego słoika między ogóreczki włożyć gałązkę kopru, 2-3 kawałeczki korzenia chrzanu i ząbki czosnku. Na wierzchu ułożyć liść chrzanu. Jeśli mamy dokładamy liście wiśni lub czarnej porzeczki. Jeśli mamy większe słoje to oczywiście musimy dać więcej chrzanu, kopru i czosnku. W zimnej przefiltrowanej wodzie dokładnie rozpuścić sól. Gotową zalewą zalać ogórki ułożone w słoikach. Zakręcić, ja pod zakrętkę
Monia miesza i gotuje