ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:15/38)

Ogórki małosolne 150

Sezon wakacyjny w pełni. Ostatnio często wyjeżdżam, ale staram się utrzymać regularność publikowania wpisów. Mam nadzieję, że zrozumiecie moje drobne opóźnienia ;-). Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 2 zabki czosnku kawałek chrzanu koper liść chrzanu 1 litr wody 1 łyżka soli Przygotowanie: 1. Czosnek obieramy ( jeżeli jest duży, to kroimy na pół ).  Chrzan kroimy w słupki(...)dnie naczynia układamy liść chrzanu, jeśli nie mamy, możemy go pominąć. Wkładamy ogórki: większe na dole, mniejsze u góry. Wrzucamy czosnek, chrzan i koper. 3. Wodę gotujemy rozpuszczamy w niej sól z zachowaniem proporcji - na jeden litr wody jedna łyżka soli. 4. Zalewamy ogórki, przykrywamy talerzykiem, w razie potrzeby dociążamy, np. kamieniem. Czekamy. Po około 2 dniach będą

Perfect home life
Ogórki małosolne 581

możesz potrzebować trochę innej ilości zalewy. Jeśli ogórki rozłożysz do większej ilości słoików w każdym powinien znaleźć się ząbek czosnku, kawałek chrzanu i część pęczka kopru. Można też przygotować ogórki w jednym dużym garze, ale ja nie lubię, bo jakieś to takie mało estetyczne ;)Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Lekka tortilla z łososiem i koprem 136

wykonaniu:). Jeżeli macie więcej czasu to przygotujcie tortille sami :)  Porcja dla 4 osób Składniki: 4 tortille pełnoziarniste 100 g wędzonego łososia 1 ogórek gruntowy serek śmietankowy (typu philadelphia) pęczek kopru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Tortille grillujemy na patelni z obu stron, następnie smarujemy serkiem, układamy płaty łososia, na środek łososia układamy ogórka obranego i pokrojonego

Niezły Młynek
Przepyszne ogórki kiszone 127

minut Składniki: 3 kg ogórków do kiszenia porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście czosnek polski ziarenka gorczycy sól Na dno słoika układamy łodygi od kopru, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz jego liście. Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze(...)układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy

Kolizje Smaków
Ogórki małosolne 132

baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy liście laurowe W wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki dokładnie myjemy. Na dno słoika wkładamy część liści chrzanu, baldachimów kopru, ząbków czosnku oraz gorczycy, liści laurowych i ziela angielskiego. Wkładamy do słoja ogórki, które dość ciasno układamy. Między ogórki wciskamy pozostałe składniki

Mango Papaja
Ogórki z kurkumą 134

szklanki cukru 4 szklanki wody 2 łyżki soli 2 łyżki gorczycy 1-1,5 łyżeczki kurkumy Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe i baldachimy kopru (do każdego słoika)   Składniki na zalewę zagotować. Ogórki (umyte i ze skórką pokrojone w ćwiartki) ciasno poukładać w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie i koper. Całość zalać zalewą i szczelnie

Di gotuje
Ogórki po żydowsku 1896

podać ilość ogórków do zalewy, ja zawsze robię na oko ;) Przepis z zeszytu mamy.  Składniki: Do słoika (ilość zależna od ilości ogórków): ogórki sól marchewki cebule ziele angielskie kwiat kopru  Zalewa: 3 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 łyżka soli 1 szkl. cukru  Wykonanie: 1. Ogórki obrać, pokroić na części, posolić(...)odstawić na 2,5 godziny. Odlać sok.2. Marchewkę i cebulę pokroić w talarki.3. Ogórki ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, dając na spód marchewkę, cebulę, koper i ziele angielskie.4. Zalewę zagotować i gorącą zalewać słoiki.5. Pasteryzować 10 minut duże słoiki i 6 minut małe

Pasja Smaku
Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki 172

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki SKŁADNIKI: (na duży słój 2l) 1kg ogórków gruntowych 4-5 ząbków czosnku dwa duże kawałki korzenia chrzanu + 2-3 liście gałązka młodych liści wiśni gałązka czerwonej porzeczki 2 duże kopry z baldachami 1,5 łyżki soli 1l wody   WYKONANIE: Słój wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni(...)czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie przykryte płynem. Słoiki zakręcamy. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2 dniach

Pyry na Gaz
Ogórki małosolne 125

zachęcam do eksperymentów z kiszonymi warzywami, nie tylko z ogórkami. Na zaprzyjaźnionym blogu widziałam dziś kiszone rzodkiewki- przepis  tu . Składniki: 1 kg ogórków gruntowych główka czosnku liść i korzeń chrzanu pęczek kopru (z łodygami i gniazdami nasiennymi) 1 litr wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i wkładamy do dużego słoja, razem(...)liściem i korzeniem chrzanu pokrojonym w plasterki, koprem, główką czosnku przekrojoną na połowę. Wodę gotujemy z solą, aby sól się rozpuściła, odstawiamy do wystudzenia. Kiedy woda ostygnie zalewamy nią ogórki i odstawiamy na blat kuchenny, po 2-3 dniach ogórki będą idealne

Smakowity Blog Kulinarny
Korniszonki 174

szklanka octu 4 szklanki wody 1 łyżka soli 4 łyżki cukru Wszystkie składniki gotujemy i studzimy. Do słoika wkładamy: czosnek, gorczycę, ziarnka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Przestudzona zalewą zalewamy ogórki w słoikach i pasteryzujemy. Smacznego

Salonik smaków
Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 126

słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem i solą(1 płaska łyżeczka na jeden słoik 0,9 litra). Wszystkie składniki na zalewę wymieszać, zagotować, zalać ogórki i odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 185

imbiru o grubości ok. 3 milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków marchewki 1 liść laurowy   1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Przygotowanie Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć.  Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć(...)ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru. Z wody. octu, soli i cukru przygotować zalewę, zagotowując razem wszystkie składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Gorącą zalewą zalać ogórki, tak aby były całkowicie zakryte pozostawiając jednak 2-3 cm wolnej przestrzeni u góry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki konserwowe. 126

najlepiej powybierać mniejsze ogórki) 6 szklanek wody 1,5 łyżki soli 5-6 łyżek cukru 1szklanka octu 10% kilka ziaren gorczycy marchew koper cebula ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liście laurowe  WYKONANIE: Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć, osuszyć (mogą się moczyć w wodzie przez kilka godzin, zwłaszcza jeśli są upały, a ogóreczki leżą na straganach(...)ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki. Układać ogórki pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 kwiatostany kopru. Przygotować zalewę: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru i 1-1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. Pasteryzować słoiki w kąpieli

Kuchnia Beaty
Idealne ogórki kiszone na ziemę 143

Składniki: koper sól woda czosnek liść laurowy gorczyca Wykonanie: Do litrowego słoika wsadzić ogórki. W ten sposób(...)odmierzyć ile wody wchodzi do słoika z ogórkami. Mi wchodzi około 0,5 l i łyżka. Do słoików wrzucić po jednym liściu, ząbku czosnku, gałązce kopru, i odrobinie gorczycy, upchać dość ciasno ogórki i zalać je zalewą. Zalewa: Na jeden słoik odmierzyć 0,5 l wody i 1 łyżkę soli. Taką zalewę zagotować i zalać nią cały słoik

Pychotkaaa
Maminkowe ogórki konserwowe 204

szklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru -5 łyżek soli Do każdego słoika: -kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -szczypta gorczycy -liść laurowy -ząbek czosnku -koszyczek kopru -kilka plasterków marchewki Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zagotowaną zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy maksymalnie 7 minut i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny