ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:15/38)

Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 239

Kolejne łatwe do zrobienia danie obiadowe, dla miłośników wolnowaru. Miałam akurat koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały koprowy zapach! Bardzo mi się pomysł z koprem spodobał, ale jeżeli zrobicie takie pulpety bez kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega

Stare Gary
Zupa ogórkowa z ryżem 182

porcji) -2,5 l bulionu mięsno-warzywnego -1 słoik (litrowy) ogórków kiszonych -3 łyżki śmietany 18% -100 g ryżu -1 łyżka masła -garść natki pietruszki lub kopru -sól, pieprz Wykonanie: Ogórki cienko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je chwilę na maśle (do 5 minut). Do gotującego się bulionu wrzucamy starte ogórki

KasiekGotuje
Ogórki małosolne 146

Sezon wakacyjny w pełni. Ostatnio często wyjeżdżam, ale staram się utrzymać regularność publikowania wpisów. Mam nadzieję, że zrozumiecie moje drobne opóźnienia ;-). Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 2 zabki czosnku kawałek chrzanu koper liść chrzanu 1 litr wody 1 łyżka soli Przygotowanie: 1. Czosnek obieramy ( jeżeli jest duży, to kroimy na pół ).  Chrzan kroimy w słupki(...)dnie naczynia układamy liść chrzanu, jeśli nie mamy, możemy go pominąć. Wkładamy ogórki: większe na dole, mniejsze u góry. Wrzucamy czosnek, chrzan i koper. 3. Wodę gotujemy rozpuszczamy w niej sól z zachowaniem proporcji - na jeden litr wody jedna łyżka soli. 4. Zalewamy ogórki, przykrywamy talerzykiem, w razie potrzeby dociążamy, np. kamieniem. Czekamy. Po około 2 dniach będą

Perfect home life
Ogórki małosolne 573

możesz potrzebować trochę innej ilości zalewy. Jeśli ogórki rozłożysz do większej ilości słoików w każdym powinien znaleźć się ząbek czosnku, kawałek chrzanu i część pęczka kopru. Można też przygotować ogórki w jednym dużym garze, ale ja nie lubię, bo jakieś to takie mało estetyczne ;)Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Lekka tortilla z łososiem i koprem 131

wykonaniu:). Jeżeli macie więcej czasu to przygotujcie tortille sami :)  Porcja dla 4 osób Składniki: 4 tortille pełnoziarniste 100 g wędzonego łososia 1 ogórek gruntowy serek śmietankowy (typu philadelphia) pęczek kopru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Tortille grillujemy na patelni z obu stron, następnie smarujemy serkiem, układamy płaty łososia, na środek łososia układamy ogórka obranego i pokrojonego

Niezły Młynek
Przepyszne ogórki kiszone 123

minut Składniki: 3 kg ogórków do kiszenia porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście czosnek polski ziarenka gorczycy sól Na dno słoika układamy łodygi od kopru, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz jego liście. Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze(...)układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy

Kolizje Smaków
Ogórki małosolne 127

baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy liście laurowe W wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki dokładnie myjemy. Na dno słoika wkładamy część liści chrzanu, baldachimów kopru, ząbków czosnku oraz gorczycy, liści laurowych i ziela angielskiego. Wkładamy do słoja ogórki, które dość ciasno układamy. Między ogórki wciskamy pozostałe składniki

Mango Papaja
Ogórki z kurkumą 127

szklanki cukru 4 szklanki wody 2 łyżki soli 2 łyżki gorczycy 1-1,5 łyżeczki kurkumy Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe i baldachimy kopru (do każdego słoika)   Składniki na zalewę zagotować. Ogórki (umyte i ze skórką pokrojone w ćwiartki) ciasno poukładać w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie i koper. Całość zalać zalewą i szczelnie

Di gotuje
Ogórki po żydowsku 1887

podać ilość ogórków do zalewy, ja zawsze robię na oko ;) Przepis z zeszytu mamy.  Składniki: Do słoika (ilość zależna od ilości ogórków): ogórki sól marchewki cebule ziele angielskie kwiat kopru  Zalewa: 3 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 łyżka soli 1 szkl. cukru  Wykonanie: 1. Ogórki obrać, pokroić na części, posolić(...)odstawić na 2,5 godziny. Odlać sok.2. Marchewkę i cebulę pokroić w talarki.3. Ogórki ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, dając na spód marchewkę, cebulę, koper i ziele angielskie.4. Zalewę zagotować i gorącą zalewać słoiki.5. Pasteryzować 10 minut duże słoiki i 6 minut małe

Pasja Smaku
Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki 168

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki SKŁADNIKI: (na duży słój 2l) 1kg ogórków gruntowych 4-5 ząbków czosnku dwa duże kawałki korzenia chrzanu + 2-3 liście gałązka młodych liści wiśni gałązka czerwonej porzeczki 2 duże kopry z baldachami 1,5 łyżki soli 1l wody   WYKONANIE: Słój wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni(...)czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie przykryte płynem. Słoiki zakręcamy. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2 dniach

Pyry na Gaz
Ogórki małosolne 120

zachęcam do eksperymentów z kiszonymi warzywami, nie tylko z ogórkami. Na zaprzyjaźnionym blogu widziałam dziś kiszone rzodkiewki- przepis  tu . Składniki: 1 kg ogórków gruntowych główka czosnku liść i korzeń chrzanu pęczek kopru (z łodygami i gniazdami nasiennymi) 1 litr wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i wkładamy do dużego słoja, razem(...)liściem i korzeniem chrzanu pokrojonym w plasterki, koprem, główką czosnku przekrojoną na połowę. Wodę gotujemy z solą, aby sól się rozpuściła, odstawiamy do wystudzenia. Kiedy woda ostygnie zalewamy nią ogórki i odstawiamy na blat kuchenny, po 2-3 dniach ogórki będą idealne

Smakowity Blog Kulinarny
Korniszonki 169

szklanka octu 4 szklanki wody 1 łyżka soli 4 łyżki cukru Wszystkie składniki gotujemy i studzimy. Do słoika wkładamy: czosnek, gorczycę, ziarnka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Przestudzona zalewą zalewamy ogórki w słoikach i pasteryzujemy. Smacznego

Salonik smaków
Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 123

słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem i solą(1 płaska łyżeczka na jeden słoik 0,9 litra). Wszystkie składniki na zalewę wymieszać, zagotować, zalać ogórki i odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 179

imbiru o grubości ok. 3 milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków marchewki 1 liść laurowy   1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Przygotowanie Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć.  Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć(...)ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru. Z wody. octu, soli i cukru przygotować zalewę, zagotowując razem wszystkie składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Gorącą zalewą zalać ogórki, tak aby były całkowicie zakryte pozostawiając jednak 2-3 cm wolnej przestrzeni u góry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki konserwowe. 123

najlepiej powybierać mniejsze ogórki) 6 szklanek wody 1,5 łyżki soli 5-6 łyżek cukru 1szklanka octu 10% kilka ziaren gorczycy marchew koper cebula ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liście laurowe  WYKONANIE: Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć, osuszyć (mogą się moczyć w wodzie przez kilka godzin, zwłaszcza jeśli są upały, a ogóreczki leżą na straganach(...)ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki. Układać ogórki pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 kwiatostany kopru. Przygotować zalewę: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru i 1-1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. Pasteryzować słoiki w kąpieli

Kuchnia Beaty
Idealne ogórki kiszone na ziemę 141

Składniki: koper sól woda czosnek liść laurowy gorczyca Wykonanie: Do litrowego słoika wsadzić ogórki. W ten sposób(...)odmierzyć ile wody wchodzi do słoika z ogórkami. Mi wchodzi około 0,5 l i łyżka. Do słoików wrzucić po jednym liściu, ząbku czosnku, gałązce kopru, i odrobinie gorczycy, upchać dość ciasno ogórki i zalać je zalewą. Zalewa: Na jeden słoik odmierzyć 0,5 l wody i 1 łyżkę soli. Taką zalewę zagotować i zalać nią cały słoik

Pychotkaaa

Proponowane wyszukiwania