ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:22/38)

Ogórki z przyprawą do grilla 193

cukru, czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla, 1/2 łyżki gorczycy, koper, natka pietruszki.   Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, przyprawę do grilla oraz gorczycę. Dokładnie wymieszać i zagotować. Do słoików o pojemności 0,5l nałożyć po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki. Napełnić ogórkami z cebulą, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować 3 minuty

Z miłości do słodkości
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików 479

łyżki solipo kilkanaście ziarenek pieprzu i ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Warzywa myjemy, ogórki kroimy w koreczki lub grubsze plastry.2. Kalafiory dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzątku. Gdy woda zawrze, kalafiora odcedzamy.3. Cebulę dowolnie kroimy, paprykę kroimy w grubą kostkę.4. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i ząbek czosnku. Następnie warstwami układamy warzywa.5. Zalewę gotujemy

Kuchnia domowa Ani
Tzatziki i giełda staroci 183

dań z grilla czy obiadu. Składniki: 3-4 ogórki, starte na tarce 1 duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego/greckiego sól, pieprz świeży posiekany koper suszone oregano 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane opcjonalnie: sok z cytryny Ogórki odciśnij z nadmiaru wody. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Możesz skropić odrobiną oliwy przed podaniem. Tzatziki A light

Qlinarnie i Qlinarnie
Ogórki z chilli 156

liście laurowe na słoik ok 3 ziaren ziela angielskiego na słoik 0,5 łyżeczki nasion kopru na słoik zalewa 4 szklanki wody 1 szklanki octu 10% 1 łyżka soli 1 łyżka czubata cukru 1 łyżeczka chilli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach na przemian z pokrojoną marchewką(...)papryczką chilli ( papryczkę należny oczyścić z pestek). Do słoików wkładamy liść laurowy, ziele anielskie, koper oraz gorczycę.  Do garnka wlewamy ocet, wodę i dodajemy pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia i gorąca zalewą zalewamy ogórki, natychmiast je zakręcając i układając przykrywką do dołu. Jeżeli ogórki zjedzie w najbliższych tygodniach nie musicie

Niezły Młynek
Tradycyjne korniszony 156

Zalewa: na 1L wody czubata łyżka soli 2 czubate łyzki cukru 1/2szkl octu Do słoika włożyć marchew, koper, ziele ang., listek laurowy, gorczycę i ogórki. Gorącą zalewą zalać ogórki i pasteryzować 5 min. Od razu wyjąć. Nie trzeba stawiać do góry dnem. Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Herbata miętowa do słoików 176

trzeba pasteryzować. Odstawić do powolnego stygnięcia. Pamiętajcie, że teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków i innych przetworów, w których koszyczki kopru spełniają istotną rolę. ----- Podobne: Likier truskawkowy Domowe magi Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka krabowa 302

łyżki majonezu sok z 1 cytryny Paluszki kroimy na kawałki - jeden paluszek na cztery części. Skraplamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakieś pół godziny. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, koper drobno siekamy, dodajemy do paluszków krabowych. Makaron ryżowy (jakąś taką stosowną porcję, tak około 150 g) gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu i dodajemy do całości. Potem wszystko

Marder&Marder Manufacture
Lekki barszczyk z botwinki 112

Letnia wersja tradycyjnego barszczu. Składniki:  1 pęczek włoszczyzny 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka masła 1 pęczek zielonego kopru 1 szklanka zakwasu buraczkowego lub kwaszonych ogórków ½ szklanki słodkiej śmietany sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Warzywa umyć, drobno pokroić, osolić, lekko poddusić na maśle, zalać wrzącą wodą i gotować. Po 25 minutach dodać posiekaną botwinkę i gotować jeszcze

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki konserwowe (korniszony) II 177

Inna wersja ogórków konserwowych. W ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje

Kuchnia domowa Ani
Ogórki kartuskie (w occie) 438

cebula 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki gorczyca w ziarnkach koper ogrodowy ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny w ziarnkach Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę obieramy, oczyszczamy i kroimy w paski. Z podanych składników zagotowujemy zalewę. Ogórki dokładnie myjemy. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy: kawałek(...)chrzanu, płaską łyżeczkę ziaren gorczycy, 2-3 ziela angielskie, 6-8 kulek pieprzu czarnego, 1-2 liście laurowe, pokrojony koper ogrodowy, kilka plasterków czosnku. Następnie wkładamy 2-3 łyżki pokrojonej papryki i garść marchwi. Na to ciasno układamy umyte ogórki, a pomiędzy nie wciskamy słupki papryki czerwonej. Całość zalewamy zalewą (przestudzoną, ale jeszcze trochę ciepłą), zakręcamy i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 114

cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie(...)czerwona lub klasyczna pomarańcza – pół na sok, pół w cienkie plasterki 1 limonka – pół na sok, pół w cienkie plasterki kilka gałązek kopru kilka gałązek natki pietruszki łodyga lub dwie selera naciowego 1 średniej wielkości wężowy ogórek 1 czerwona cebula- pół do salsy, pół do środka do ryby sól pieprz i pieprz cytrynowy tymianek świeży lub suszony

Karo in the Kitchen
Barszcz czerwony inaczej 123

buraków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - kilka ziemniaków - mleko kokosowe (puszka) - duży pęczek kopru - 2 łyżki masła klarowanego - sól, pieprz do smaku - jajka ugotowane na twardo   Do tej zupy najlepsze będą buraki pieczone (gotowane(...)garnka dodajemy zawartość patelni z ogórkami, pokrojone w talarki marchewki z bulionu, sok z ogórków (do smaku, więc lepiej dodać porcjami) oraz ścieramy (bezpośrednio do zupy) buraki. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie można dodać trochę cukru), dodajemy posiekany koper. Barszcz czerwony inaczej podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Barszcz czerwony inaczej to bardzo smaczna

mojewypiekiinietylko
Ogórki konserwowe po warszawsku 150

i przede wszystkim – zalewa. Zdradzimy Wam na nią przepis ;) Składniki (wyszło 6 słoików litrowych): ok. 3 kg ogórków gruntowych, nie za dużych, jędrnych (ilość tak naprawdę zależy od Was, ważne są proporcje zalewy) ziele angielskie gorczyca biała koper z baldachimami czosnek korzeń chrzanu liście laurowe opcjonalnie np. papryczka chili (w całości) Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka(...)dodać cukier, dobrze wymieszać, zagotować. Do słoików wsypać po kilka ziaren ziela i gorczycy. Układać ogórki pionowo, dość ciasno (żeby nie wypływały po zalaniu), ale nie zgniatać. Słoiki uzupełnić obranymi ząbkami czosnku, 2-3 liśćmi laurowymi i słupkami chrzanu oraz opłukanymi baldachimami kopru. Można dodać też np. papryczkę chili. Zalewać przygotowaną zalewą. Jeśli zalewacie gorąca, pasteryzujemy wstawiając słoiki

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z ogórków na zimę 131

sałatkę robię od lat, jest bardzo smaczna i stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy ogórków ze skórą 800 gram marchwi 1 kilogram cebuli cukrowej 1 pęczek posiekanego kopru 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżeczki ziela angielskiego mielonego 1 duża łyżka pieprzu mielonego 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: Ogórki(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,obraną cebulę kroimy w pióra.Wszystko przekładamy do większej miski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper i przyprawy.Cukier zagotowujemy z octem, wlewamy do sałatki,dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Ogórki konserwowe, korniszony 405

cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu koper (choć często pomijam go przy korniszonach) Sposób przygotowania: Ogórki umyć. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Najlepiej litrowe, choć 700-900 ml też będą dobre. Do słoików powkładać ściśle ogórki

na moim stole...