ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:16/38)

Ogórki w winnej zalewie 149

białego wina wytrawnego 5 łyżek cukru 1 łyżka żółtej gorczycy 8 liści laurowych 5 łyżeczek soli 8 baldachimów kopru 10 ziaren jałowca 750 ml wody (do zalewy) Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy(...)dużej miski, oprószamy solą (2 łyżeczki), zalewamy wodą (tak by były zakryte). Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Tak przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki. Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli, jałowcem

R'n'G Kitchen
Ogórki konserwowe 134

małe ogórki gruntowe 3,5kg kilkanaście liści czarnej porzeczki lub wiśni gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier czosnek korzeń chrzanu koper ocet spirytusowy 10% Przed przystąpieniem do produkcji zalewy, ogórki zalewamy w misce lub garczku zimną wodą. Zabieg ten ułatwi nam później czyszczenie ogórków z ziemi. Na 3,5kg ogórków zalewę przygotowujemy(...)zalewa się gotuje, do wcześniej wyparzonych 0,5litrowych słoików wrzucamy: pół gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu o długości 2-3cm, dwa liście porzeczki lub wiśni, liść laurowy,pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu czarnego. Następnie do słoików wkładamy wymyte ogórki jasną stroną do góry, w miarę wypełniania słoika ogórkami, możemy

Sezonowy Garnek
Płaty z ogórków po żydowsku. 149

preferuję te pierwsze). 3 szklanki wody 1 szklanka octu łyżka stołowa soli 1 szklanka cukru pęczek natki z selera pęczek natki z pietruszki łodygi suszonego kopru ( może być też świeży) z kwiatostanami Wykonanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki. Przeciąż na 4 części wzdłuż. Wyciąć gniazda nasienne. Jeżeli słoiczki są dość niskie, paseczki przeciąć na pół. Na dno każdego słoiczka(...)wkładać po listku selera, dwa listki pietruszki i około 10 cm łodygi kopru z kwiatostanem lub jego częścią. Na to układać ciasno płaty ogórków, wzdłuż słoika. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki tj. ocet, woda, sól, cukier zagotować. Zalać słoiczki do pełna, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 5 minut. Smacznego :) Czekam na Wasze opinie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ogórki małosolne kiszone "na sucho" 505

maja piękny kolor. Na pewno nie zrezygnuję z tradycyjnie kiszonych gdyż bardzo je lubię (i wodę z ogórków też ) ale co jakiś czas chętnie wrócę do tego przepisu. Przyprawy dajemy takie jakich używamy do tradycyjnego kiszenia. Lubię dużo kopru, o tej porze roku mało go jeszcze na rynku, warto mieć  zapas zamrożonego, lub w ostateczności dodać sporo zwykłego(...)niejodowanej  przyprawy jak do tradycyjnego kiszenia: ok 30 g korzenia chrzanu, pokrojony w słupki  liść chrzanu - opcjonalnie 3 - 4 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami + koperek jeżeli kopru mamy mało 10 ząbków czosnku przygotowanie Ogórki umyć i osuszyć. Można poucinać końcówki ale i bez tego ukiszą się ładnie. Do worka, najlepiej ze strunowym zapięciem, włożyć ogórki

Stare Gary
Ogórki konserwowe / w occie / korniszony 134

Składniki:  ( na 1 słoik ogórków o pojemności 0,9l ): 5 plastrów świeżej obranej marchewki 2 łodygi kopru wraz z baldachami  ząbek czosnku, pokrojony w plastry 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry 1 liść laurowy 0,5-1 łyżeczka gorczycy ogórki Zalewa: 1 szklanka octu(...)cukru. Na dno słoika wsypujemy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew, czosnek oraz korzeń chrzanu. Przykrywamy baldachem nasion kopru wraz z pociętą łodygą. Słoiki wypełniamy ciasno ogórkami  i uzupełniamy zalewą. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i uzupełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików. Gotować parę minut !, tylko do momentu zmiany koloru

Atlas Smaków
Ogórki kiszone 148

koperku – 2 na każdy litrowy słoik na  każdy 1 litr  zimnej wody 1,5  łyżki kamiennej soli Do słoików włożyć czosnek, chrzan, i koper. Ciasno układać pionowo ogórki. Zalewać zimną woda z solą. Ogórki muszą postać w domu około 3 dni aż puszczą soki. Wówczas słoiki odwracamy do góry dnem. Czekamy jeden dzień i wynosimy

Humanistka w kuchni
Kiszony ogór 122

przygotowałam ogórki w słoikach ale również kilka wrzuciłam do kamionki. Składniki: 1kg ogórków 1 korzeń chrzanu kilka ząbków czosnku (na słoik 1-2) koper roztwór: 1 łyżka soli na 1l przegotowanej wody Ogórki myjemy i utykamy w czystych słoikach. Dodajemy obrany pokrojony w nieduże części chrzan, obrany czosnek, koper i zalewamy roztworem wody z solą (woda musi

Brzuszki Łakomczuszki
Ogórki konserwowe 347

kopru, kawałek korzenia chrzanu, 1 ząbek czosnku, kawałek marchewki, ćwiartka cebuli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 2,5 łyżki octu 10%, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Na dno słoika 1 litrowego wkładam gałązkę kopru, chrzan, czosnek, kawałek marchewki, ćwiartkę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę. W słoiku układam ogórki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka makaronowa z szynką i świeżym ogórkiem 165

Sałatka makaronowa z szynką i świeżym ogórkiem W naszym domu sałatka makaronowa z szynką i świeżym ogórkiem pojawia się ostatnio bardzo często. Jest pyszna, a co

Moje Qulinaria
ogórki w occie 167

Składniki: świeże ogórki - dowolna ilość liście laurowe ziele angielskie gorczyca pieprz ziołowy czosnek koper chrzan zalewa: 7 szklanek wody szklanka octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru sposób wykonania: Ogórki umyłam włożyłam  do słoika. Do każdego włożyłam liść laurowy, 2 ziela angielskie odrobinę gorczycy i pieprzu ziołowego oraz koper chrzan i czosnek. Wodę zagotowałam z octem

Darcia w kuchni
Ogórki konserwowe 2107

Woda 6 szklanek Sól 1,5 łyżki Cukier 6 łyżek Ocet 10% 1 szklanka Gorczyca kilka ziaren Marchew 1 sztuka Koper 1 pęczek Cebula 1 Ziele angielskie Pieprz czarny ziarnisty Liście laurowe Ogórki […] The post Ogórki konserwowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
wiosenne ogórki małosolne 125

Nabyłem więc dwa kilo ( kilka zostało do razu zjedzonych) z myślą o przygotowaniu pierwszych w tym roku małosolnych ogórków. Składniki. 1,5 kg ogórków kawałek korzenia chrzanu duży koper, razem ze zdrewniała częścią łodygi ( ja swój zamroziłem jeszcze w tamtym roku i teraz tylko go wciągnąłem z zamrażarki) 3 ząbki czosnku 1 łyżka gorczycy białej(...)liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy przestudzoną wodą.  Następnie do słoja wkładamy ogórki uważając aby  były całkowicie zanurzone ( w razie potrzeby dolewamy wody i dosypujemy soli w proporcji jedna czubata łyżka soli na jeden litr wody) na wierzch układamy  koper, obciążamy całość ( może to być umyty i wyparzony kamień). Słój ustawiamy w zacienionym miejscu, czekamy

Miód i pieprz
Ogórki małosolne! Najważniejsze zasady przy robieniu ogórków! 1637

ogóraski. Idealne na kanapki, do obiadu, na grilla, na imprezy. Do czego dusza zapragnie! To czego potrzebujesz to dobrej jakości ogórki, zwróć uwagę aby były jędrne i ładnie zielone (nie kupuj nigdy w kolorze idącym ku żółci). Koper kwiat i zieloną cześć, łodygi również, czosnek, kawałek chrzanu i liść chrzanu. Ponadto woda i sól. To wszystko! Cała tajemnica(...)godzinę. Ogórki w tym czasie po prostu "ujędrnią się", będą bardziej chrupiące i dużo lepsze w smaku. Znajdź duży słój, ułóż w nim czosnek, koper, liście chrzanu i pokrojony w kostkę chrzan. Ogórki układaj w słoju ciasno, zawsze jasną końcówką do dołu. Dzięki temu nie będą gorzkie! Zrób zalewę, przegotuj wodę w czajniku na każdy litr zalewy dodaj

SMYKWKUCHNI
OGÓRKI KISZONE- NAJLEPSZE 332

jako skarbnica cennych witamin- bezcenne... Przepis bardzo godny polecenia. Te ogórki są zawsze chrupiące, idealnie przyprawione, po prostu najlepsze ! Składniki:- ogórki gruntowe , najlepiej małe i bardzo jędrne ( ja na raz przeważnie kiszę ok.5kg)- gałązki kopru z baldachimem ( z nasionami) - zawsze wybieram zielone, nie zasuszone- korzeń chrzanu- czosnek- sól kamienna do przetworów, najlepiej niejodowana+ słoiki ok.0,6-0,8lOgórki(...)więcej chrzanu tym ogóry bardziej twarde, ale też i bardziej ostre)- gałązkę kopru ( baldachim, trochę zielonego kopru i kawałek twardej, grubej łodygi)W każdym słoiku ułożyć na dnie koper, na to wrzucić 2-3 ząbki czosnku i kilka małych kawałków chrzanu. Następnie układać pionowo ogórki, dość ciasno, tak by się nie przesuwały. Na słoik przypada średnio ok.7-8 ogórków

Smaczne Zdrowe
Ogórki w curry 188

oprócz ogórków i liści selery zagotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na spody słoików ułożyć po kawałku liścia selera (może być też koper i chrzan), ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Zakręcić słoiki i gotować 7-10 minut

Jadło i czytadło