ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:17/38)

Ogórki w curry 183

oprócz ogórków i liści selery zagotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na spody słoików ułożyć po kawałku liścia selera (może być też koper i chrzan), ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Zakręcić słoiki i gotować 7-10 minut

Jadło i czytadło
Ogórki w zalewie musztardowej z papryczką chili 237

tygodniu spróbowałam i jestem zadowolona. Ostrość nie jest dominująca, a taka "zagrycha" na pewno znajdzie u mnie swoich zwolenników. Składniki: 3 kg ogórków liście laurowe gorczyca ziele angielskie korzeń chrzanu czosnek kilka gałązek kopru wraz z baldachami Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 łyżki soli mały słoiczek musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: Umyte(...)obrane ogórki kroimy wzdłuż na 8 części jeśli są duże, na 6 jeśli mniejsze. Do wyparzonych słoików wkładamy na spód odrobinę łodygi kopru z baldachami, kawałek chrzanu i ząbek czosnku. Ciasno obok siebie układamy słupki ogórków, dodajemy po pół łyżeczki gorczycy (na każdy słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego i po 2 liście laurowe. Z podanych składników gotujemy zalewę

Kuchnia w czekoladzie
Domowe ogórki kiszone 379

koper ogrodowy liście chrzanu kilka liści z czarnej porzeczki i/lub liści dębu Słoiki i nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i zostawiamy prawie do całkowitego wystygnięcia. Do słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku (nie musi być obrany), kawałek chrzanu, 2 liście dębu lub porzeczki, liść chrzanu i łodygę kopru. Następnie układamy w słoiku ciasno ogórki

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z bobem i kaszą pęczak 122

czosnku 3-4 ogórki małosolne sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę i bób gotujemy w oddzielnych naczyniach. Jeśli używamy mrożony groszek także go gotujemy.  Ogórki kroimy w kostkę, koper siekamy. Mieszamy ugotowany bób, pęczak,groszek oraz koper. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem

Bon appetit mon amie
ZAPIEKANKI ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 166

idealnie wpasował się w charakter zapiekanek, nadając im pikantnego smaku z nutą orientu. Wytworzony jest z bez substancji konserwujących. Charakteryzuje się kawałkami warzyw i grzybów konserwowych tj. ogórka, cebuli, pieczarek i kopru. Polecam do różnorodnych kanapek jak i również zapiekanek. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Moje pierwsze 3 słoiki ogórków kiszonych w tym sezonie :) 145

Składniki: na 3 słoiki ogórki gruntowe główka czosnku  koper  korzeń chrzanu  Zalewa 1l wrzącej wody na 1 łyżkę soli  Do każdego słoika daje 3-4 ziarnka czosnku, 1 koszyczek z kopru, kilka mniejszych  kawałków chrzanu. Zalewam wrzątkiem. I gotowe

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
KANAPKA ZE SMAŻONYMI ZIELONYMI WARZYWAMI 166

śniadaniowa. Sycąca, a jednocześnie lekka i zdrowa. Miłe rozpoczęcie dnia…   Potrzebne: 1 jabłko 3 kawałki selera naciowego 1 zielona papryka 3 cebulki szalotki pół fenkuła (kopru włoskiego) 4 mini ogórki garść natki pietruszki kremowy biały serek (ja użyłem serek Twój Smak z Piątnicy) nasiona czarnego sezamu... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
tatar ze śledzia 194

jesienny klimat na przystawkę przepis na dwie porcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni  starta skórka z cytryny grzybki marynowane ogórek kiszony młode liście kopru , natki pietruszki  groszku cukrowego oraz boćwiny pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ostrej musztardy Filety śledziowy kroimy w drobną kostkę dodajemy do nich skórkę z cytryny oraz musztardę

na gazie
Sałatka z makaronem ananasem i ogórkiem 328

naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,przelewamy wodą i odcedzamy. Ananas, seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ananas, ser i umyty, obrany ogórek kroimy w kostkę. Koper drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy majonez z jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy

magiczna kuchnia Kasi
Chłodnik z botwinki 189

ćwiartki rzodkiewkę, ogórka w sporą kostkę - w chłodniku warzywa powinny chrupać:) Do miski wykładamy zsiadłe mleko - warto je roztrzepać, dla uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy wystudzoną botwinkę, ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek oraz koper. Mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Najlepiej zostawić chłodnik w lodówce na 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły. Można podawać go z jajkiem ugotowanym na twardo

Kulinarne Inspiracje
Zupa z ogórków małosolnych 158

Zostało trochę ogórków małosolnych..no i zrobiłam pyszną zupa z takich ogóreczków... kilka ogórków małosolnych ze skórką 1 -2 marchewki 2 łyżki masła  

Moje domowe kucharzenie
Brak tytułu 222

pęczek świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy - nie koniecznie ! 2 sosy do sałatek - ziołowo-koperkowe 2-3 łyżki majonezu Filet pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, przyprawić. Wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę, koper posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wsypać sosy sałatkowe - wymieszać z majonezem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ogórki małosolne 177

ilość ogórków zależy od naczynia jakie posiadacie)  główka czosnku korzeń chrzanu ( nie za duży, korzeń widoczny na zdjęciu wystarczy na 3 takie słoje) koper z kwiatami 2 łyżki soli kamiennej woda Przygotowanie: Ogórki dobrze myjemy i obcinamy końcówki po obu stronach, ząbki czosnku obieramy i lekko uciskamy, chrzan obieramy i przecinamy go na mniejsze cześć(...)chrzanem nie należy przesadzić , im więcej chrzanu tym ogórki będą bardziej ostre). Wszystkie te składniki przekładamy na przemian z koprem w słoju. Dobrze uciskamy i zalewamy.  Przygotowanie zalewy - na 1l wrzącej wody dodajemy 1 czubatą łyżkę soli kamiennej.  Smacznego

Niezły Młynek
Śledzie w sosie koperkowo - ogórkowym 154

wodzie, tak aby były odpowiednio słone. Następnie kroimy je w paski. Ogórki kroimy w drobną kostkę.  Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą i octem. Umyty koper drobno szatkujemy i razem z ogórkami dodajemy do sosu.  Śledzie polewamy sosem i  mieszamy. Wstawiamy danie do lodówki na 1-2 godz. aby całość się "przegryzła

Qchnia po prostu
Ogórki korniszony / konserwowe 164

też zapisałam w zeszycie ). W końcu zmierzyłam pojemność sosjerki ( stałaby się tragedia gdyby się potłukła ), zaokrągliłam. Dzisiaj przedstawiam przepis przeliczony na mililitry. Składniki: ogórki Cebula Czosnek Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarenkach koper Gorczyca Chrzan korzeń Zalewa: 1300 ml wody 330 ml octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli 7 łyżek cukru Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę(...)chrzanu ( ilość jak 4 -5 zapałek razem ), ząbek czosnku, ½ łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy, kawałek cebuli oraz niewielką kopru ( taki do kiszenia ). Na koniec najważniejsze – ogórki. Układamy je ściśle w słoiku. Zalewamy przygotowaną zalewą. Zamykamy. Pasteryzujemy przez 15 -20 minut ( dno garnka wykładamy ściereczką, wlewamy wodę. Ustawiamy słoiki, woda kończy się około

Smaki Ewy
Tatar śledziowy 133

śledzia marynowanego 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki kopru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju Pieprz Ogórek szklarniowy do dekoracji Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy je w bardzo drobną kosteczkę. Drobno siekamy również cebulkę, czerwona paprykę, koperek i ogórki konserwowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy sok z cytryny oraz olej

VioletoweKucharzenie
Ogórki małosolne z estragonem - kuchnia ekspatów 147

musi sobie radzić bez wielu polskich przypraw i produktów. Zapraszamy wszystkich do dodawania Waszych przepisów do  Kuchni  ekspaty , pomóżcie emigrantom odtworzyć polskie smaki :) Ogórki kiszono-małosolne bez chrzanu i kopru włoskiego - przepis Ingalill Składniki ( przepis na 6 litrowych słoików ) ogórki gruntowe po 5-6 sztuk na słoik   główka czosnku estragon 1 łyżeczka do herbaty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania