Inna odmiana tradycyjnych ogórków kiszonych. Papryczka chilli nadaje ogórkom ostrości.Składniki:Na każdy słoik potrzeba nam:ogórki gruntowekawałek korzenia chrzanułodyga kopru z baldachimem 1 ząbek czosnku1 liść laurowy4 kulki ziela angielskiegokawałek papryczki chilli (u mnie 1/4 papryczki)Zalewa:1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennejSposób przygotowania:1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki.2. Słoiki napełniamy składnikami podanymi
Kuchnia domowa Aniktóry Babcia dostała od swej mamy, moja od Babci, a teraz moja Mama przekazała go w moje ręce. OGÓRKI MAŁOSOLNE (przepis tradycyjny) na każdy słój: ogórki gruntowe kawałek chrzanu kilka gałązek kopru 2 - 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście winogrona zalewa: na każdy 1 litr wody przegotowanej - 1 łyżka stołowa soli kamiennej
W kuchni Karmel-itkiKolejna propozycja konkursowa..tym razem sałatka z wykorzystaniem pesso.. kawałek polędwicy drobiowej pesso pszenno-gryczane Wodzisław kostka rosołowa papryka [ różne kolory] ogórek pomidor szczypiorek
Moje domowe kucharzeniemąż. Czasem zjadam tak dużo małosolniaków, że dla niego zostaje raptem 1 lub 2, ale przecież nikt nie każe mu czekać. Potrzebujesz: 2 kg ogórków gruntowych Zestaw do kiszenia (czosnek, koper, chrzan) Naprawdę duży słój lub naczynie gliniane Przegotowaną woda Sól Co robić?1. Na dnie glinianego naczynia ułożyć zestaw do kiszenia. Wystarczy kilka obranych ząbków czosnku
Matka Żywicielkaokazję zobaczyć dzień po dniu co się dzieje w ogórkowym słoju.Po pierwszym dniu.... Po drugim dniu... Dzień trzeci, czwarty, piąty... Składniki: 2-3 kg ogórków, im mniejsze tym lepsze wiązka kopru 5-6 ząbków czosnku mały korzeń chrzanu 4-5 liści wiśni Solanka: 3 litry wody 4 łyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy, ani kopiasta ani płaska
Apetyczna babeczkaZdrowy i pyszny posiłek... Delikatna w smaku tilapia i sałatka z komosy ryżowej, sera fety, zielonego ogórka i koperku. Przepis ze strony Marthy Steward.Składniki dla
wyzwania kuchennewspaniale każdej porze roku. Przygotowane według receptury mojej mamy. Składniki 1 kg ogórków ok. 4 szkl wody 20- 30 g soli do przetworów koper nasienny czosnek chrzan gorczyca 1. Jędrne i niezbyt duże ogórki dokładnie myjemy i … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydniach. Składniki: ogórki gruntowe kawałek korzenia chrzanu kilka liści chrzanu niewielka główka czosnku koperek sól Wykonanie: Ogórki umyć i osuszyć. Na dno naczynia kamionkowego włożyć baldachy kopru i część liści chrzanu. Włożyć ząbki czosnku (w całości). Ułożyć ogórki. Zagotować wodę. Posolić. Na każdy litr wody dać 1 łyżkę
Sto kolorów kuchniSałatka wielowarzywna do obiadu. Składniki : 1/2 kg kalafiora 1/2 kg cebuli 1/2 kg pomidorów zielonych 1/2 kg marchewki 1/2 kg papryki czerwonej 1/2 kg ogórków kiszonych pieprz ziele angielskie suszony koper czosnek Na zalewę : 1 litr wody 1 łyżka soli ( naljepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania : Kalafiory podzielić na małe różyczki,obraną
Przepisy i porady kulinarneCiekawe w smaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczkówSkładniki:przepis na 15 słoików 0,5 l: 4kg ogórków do kazdego słoika: 1 baldachim kopru 2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela angielskie
Z Majeczką w kuchnikilka ziaren ziela angielskiego – po 3 na słoik kilka liści laurowych -po jednym na słoik kilka baldachów kopru zalew a : 1,5 l wody 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 1,5 płaskiej łyżki soli 2 średniej wielkości cebule Ogórki myjemy . Do słoików wsypujemy po szczypcie ziaren gorczycy , wkładamy 1/2 baldachu kopra(...)można dodać także pociętych łodyg . Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w dowolne kawałki , wsypujemy do słoika . Układamy w słoikach ogórki , wsuwamy po jednym liściu laurowym na słoik oraz po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego , kawałek kwiatu kopru . Składniki na zalewę , wlewamy i wsypujemy do garnka , dodając pokrojone w kosteczkę cebule i zagotowujemy . Gorącą zalewą, zalewamy ogórki
Ogrodnik w podróżyproste, że warto się skusić na domową wersję. Przy tym można dowolnie pokombinować z ilością i proporcjami dodatków. Jak dla mnie obowiązkowe są grzyby marynowane, korniszony, jajka, szczypior i koper. Jeżeli lubicie, możecie dodać jeszcze kapary. Dla mnie tylko domowy sos tatarski ma prawo pojawić się na wielkanocnym stole. Doskonały do pasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs(...)szklanek. Dokładnie nie wiem,bo podjadałam. Prosto ze słoiczka. ;) Składniki: 200 ml majonezu 100 ml śmietany lub jogurtu 4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków (np. pieczarek) 4 łyżki posiekanych ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanego szczypiorku (może być z cebulką) 3 łyżki posiekanego koperku 2 jaja na twardo (obrane i posiekane ) 2 łyżeczki musztardy stołowej sól i pieprz do smaku Wszystkie
Pełny talerzwody- 1 łyżka soli- czosnek- koper- chrzan- liście wiśni- ziarenka pieprzu- ziele angielskie- liście laurowePrzygotowanie:Z wody i soli przygotowujemy zalewę, którą zagotowujemy a następnie studzimy. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, kawałek kopru, mały kawałek chrzanu, liść wiśni, 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy, następnie układamy ciasno ogórki. Przygotowane słoiki zalewamy przestudzoną zalewą
Zainspirowana w kuchniIle gospodyń, tyle przepisów na ogórki konserwowe. No ... może troszkę przesadziłam, ale każdy ma "swój" sposób na korniszony.U mnie od lat ten sam przepis.Dziś
kolorowotorcikowoMoje ulubione chrupiące ogóreczki w zalewie słodko - kwaśnej , naprawdę polecam wypróbować :)Zalewa:2,5 szkl wody1 szkl cukru1 szkl octu1 kopiasta łyżka soliZalewę zagotowaćDo słoika oprócz
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia