mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:188/458)

Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i dynią 260

kurczaka/indyka 100 g dyni (bez skóry i pestek) 30 g białej cebuli 1/3 czerwonej papryki 1/2 ząbka czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, tymianek, mielony imbir słodka papryka, świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondlu na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso(...)pieprzem. Smażymy na złoto. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i paprykę. Przyprawiamy 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą imbiru. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż warzywa zmiękną (niecałe 10 minut). Na końcu doprawiamy koncentratem pomidorowym. W razie gdyby sos okazał się za gęsty - dolewamy odrobinę wody do otrzymania pożądanej konsystencji. Odcedzony makaron podajemy z warzywami - przyozdabiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 229

odstawiano mięsną masę na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, aby klopsiki zdążyły dobrze przejść aromatem mięty, kminu i innych dodatków. Powiem Wam, że taki sposób postępowania z mięsem mielonym naprawdę robi różnicę i mam zamiar postępować w ten sposób przy przygotowywaniu innych dań. Przepis na keftedakia znalazłam na jednym z moich ulubionych zagranicznych blogów - Olive Tomato . Jak pisze(...)ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki.  Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej wołowiny

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan faszerowany z mięsem 240

robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na jego kolor ! Bakłażan jest warzywem, które chłonie tłuszcz przy smażeniu jak gąbka, więc staram się przygotowywać go bez smażenia, choć nie zawsze mit o wychodzi :). Na przykład taki  bakłażan z fetą i pomidorem(...)bakłażana 2 pomidory bez skórki 1 kula mozzarelli  1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy i podsmażamy na patelni, po 2-3 minutach dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 314

liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze warto próbować " class(...)cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka – czubata, mielonej , ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli wolicie łagodne ) Kurczaka warto przygotować przynajmniej dobę wcześniej , żeby porządnie naciągnął marynatą , wtedy pozostanie soczysty i aromatyczny . Składniki marynaty mieszamy ze sobą , zalewamy nimi

Ogrodnik w podróży
Kurczak w jogurtowo-orzechowej panierce z puree ziemniaczano-brokułowym z pieczonymi warzywami 255

Pyszne puree z ziemniakami i brokułami, do tego pieczone warzywa, świeża rukola i pyszny, soczysty kurczak w chrupiącej, orzechowej panierce! Jakie to pyszne, różne tekstury, uzupełniające się aromaty - koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 3 osób) 3 piersi kurczaka, 45 g orzechów brazylijskich, 45 g orzechów nerkowca, 1 łyżeczka za'ataru, 1/2 łyżeczki soli, skórka otarta z cytryny, 4-5 łyżek tartego(...)parmezanu, kilka łyżek jogurtu naturalnego 5-6 marchewek, 1 łyżeczka sumaku, 1/4 suszonych płatków chili, 1/3 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/3 łyżeczki soli, 3-4 łyżeczki oleju, 2 czerwone cebule, 1/3 puszki ciecierzycy, 1/4 łyżeczki sumaku, szczypta suszonych płatków chili, 1/4 łyżeczki kuminu, sól, 1 łyżka oleju 300-400 g ziemniaków, 2 brokuły, 2 ząbki

Plate of Joy
Kebab- kebap 413

Kebab- a także kebap i kabab- pochodzi ze Środkowego wschodu danie z kawałków mięsa lub ryby z warzywami. Dzisiaj zapraszam Was na doner kebap-kebab- danie

Smaki Edyty
Falafel z bobu 207

surowego bobu 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej garść rukoli 1 łyżka świeżego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry sól, pieprz Przygotowanie: Bób płuczemy i wstawiamy do gotowania. Solimy go i odrobinę słodzimy do smaku. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub czekamy aż ostygnie) i obieramy go. Kaszę(...)również wstawiamy do gotowania (1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklankami wody). Odrobinę solimy. Rukolę, szczypiorek i koperek siekamy drobno. Obrany bób rozgniatamy palcami lub widelcem, dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane warzywa, przyprawy oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy ok. 2-2,5 cm kulki, które delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym. Zajadamy

Bananowe Pole
Sałatka z kaszą bulgur na ciepło 202

łyżeczka miodu sól pieprz świeżo mielony Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Na ok 3 minuty przed końcem gotowania (kasza będzie już prawie miękka) dodać groszek. Po ugotowaniu kaszę z groszkiem odcedzić (jeśli została jeszcze woda), dodać cieciorkę i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Póki kasza się gotuje, przygotować warzywa. Pomidor umyć, pokroić w dużą kostkę. Ogórek obrać

Obiad gotowy
Rosołek wegański 201

lubczyku, natka pietruszki sól, pieprz czarny mielony i ziarnisty ewentualnie makaron orkiszowy ok. 2 l. wody Przygotowanie : Cebulę obrać i opalić nad palnikiem, oskrobać nadmiar spalonej skórki i pokroić w plasterki Marchew, seler korzeniowy dokładnie wyszorować, pozostawić w skórce i pokroić na małe kawałki W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć wszystkie warzywa wraz z pieprzem, zielem, goździkiem, liściem laurowym

Proste Potrawy
Pasztet warzywno-orzechowy 171

gotujemy przez 12 minut od zagotowania. Mielimy orzechy. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, seler kroimy w plasterki, pora w cienkie krążki, czosnek drobno siekamy. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy pory, liście laurowe, i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy liście

Moja Mama Gotuje
Grillowana cukinia z sosem pietruszkowym , granatem i czarnuszką 187

syropu z agawy szczypta  mielonego kardamonu sok z połowy cytryny Cukinię umyj. Pokrój w plastry. Wrzuć do miski, skrop oliwą, cytryną i dosmacz solą. Wymieszaj. Patelnię grillową dobrze rozgrzej.Usmaż na patelni grillowej.  Przełóż na półmisek/talerz. Teraz przygotuj sos pietruszkowy. Zmiksuj wszystkie składniki. Spróbuj i dopraw według uznania. Warzywa polej sosem, udekoruj ziarnkami granatu i posyp

Z Kuchni Do Kuchni
Cynamonowe ślimaki, czyli Kanelbullar. 187

Typowe fińskie śniadanie u naszych przyjaciół to kubek kawy i przepyszne cynamonowe bułeczki mocno pachnące kardamonem. Z tym kardamonem to jest podejrzana sprawa. Występował chyba w

dolcevitainmykitchen
Sałatka z cykorią ,krewetką tygrysią i jajkiem w koszulce 200

pieprz grubo mielony(...)rozwarstwiły. Następnie myjemy i delikatnie osuszamy. W małym garnuszku gotujemy wodę dodając sok z cytryny i umieszczamy cykorię, tylko na chwilkę dosłownie 2 minutki. Cykorię wyciągamy i osuszamy. Wszystkie warzywa pokrojone w kostkę mieszamy delikatnie łącząc z sosem Greckim (zostawiamy troszkę sosu by polać listki i krewetki. Krewetki dosłownie zaparzamy ( do gotującej wody wrzucamy krewetki i gotujemy 1 minutę) Wykładamy

Viola cooks with passion
Cukiniowe klopsy 220

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszne mięsne klopsy z cukinią. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placki z cukinii i szynki 224

placki z dodatkiem innych tartych warzyw nie każdy już jadł. Idealnym składnikiem placków jest cukinia. Tym razem przedstawiam Wam mój pomysł na szybki letni obiad z wykorzystaniem cukinii – placki z cukinią i szynką , oraz natką pietruszki. Polecam też przepisy na kabaczka w cieście , placki z cukinii i polędwicy sopockiej, kotlety mielone z cukinią , kotlety z kurczakiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryż z miętą i orzechami. 256

osobny posiłek lub być dodatkiem do warzyw czy też curry z kurczaka. Tak przygotowany ryż jest dosyć oryginalny w smaku, w mojej wersji lekko pikantny. Polecam :) Składniki: 1 szkl. ryżu basmati 1 cebula 1 zielona papryczka chili garść listków mięty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty imbirowej kardamon (u mnie szczypta mielonego) kawałek kory cynamonu 2 łyżki soku

zadanie-gotowanie
Pasztet z królika 266

angielskiego 1-2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku  sól, pieprz + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy bułka do wysypania foremek,  parę plastrów słoniny lub boczku  przygotowanie Boczek umyć i pokroić w kostkę, umyte części królika podzielić na mniejsze kawałki jeżeli jest taka potrzeba. Mięsa, oprócz wątróbki, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy

Stare Gary
Kanapkowa pasta z soczewicy 226

wprost nieskończone - możemy wykorzystać jajka, warzywa , ryby. Może być bardzo smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo :). Polecam na FIT śniadanko z ciemnym chlebkiem :)   SKŁADNIKI (na 4 kanapki) 4 łyżki ugotowanej soczewicy  (lub soczewicy z puszki) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki +kilka listków do ozdobienia 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz 4 kromki ulubionego pieczywa PRZYGOTOWANIE

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa pomidorowa z soczewicą 254

pieprz,  pół łyżeczki  mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie: W bulionie gotujemy  soczewice do miękkości, dodajemy pomidory  i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek gdy nabiorą koloru dodajemy je do zupy.  Warzywa kroimy w drobną kostkę

cookpl
Kotleciki jaglano-szpinakowe 223

mielony ekologiczny Ecoblik kurkuma mielona ekologiczna Ecoblik opcjonalnie: olej rzepakowy bułka tarta Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować w 1l  osolonej wody- gotować do wchłonięcia. Odstawić do przestudzenia. Szpinak opłukać, osuszyć. Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać  szpinak, pokrojoną w paski marchew i seler, podsmażyć do miękkości przyprawić ekologicznym czosnkiem, solą. Warzywa przestudzić. Kaszę jaglaną, warzywa umieścić

Garnkowe fanaberie
Bazowy sos stir fry 244

czyli na około 4-5 szklanek wymieszanych warzyw, mięsa i makaronu, na dwie osoby. SKŁADNIKI ¼ szkl jasnego sosu sojowego ¼ szkl ciemnego sosu sojowego ½ szkl sosu ostrygowego (dla wegan-sosu hoisin) ¼ szkl octu ryżowego ¼ szkl skrobi kukurydzianej/ ryżowej 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego (możecie zastąpić rzepakowym) 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

Karo in the Kitchen
Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola 174

świeżo mielony pieprz                   Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu - Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem - Czerwoną fasolę wymieszać z cebulą; doprawić oregano, kolendrą, solą i pieprzem, skropić oliwą - Koper umyć, wyciąć twardą część (jest to jakby trójkąt z podstawą na dole warzywa;) - Koper, marchewkę

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z młodych ziemniaków z pomidorem 335

łyżki posiekanego szczypiorku pieprz czarny świeżo mielony sól 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i skroić w półplasterki. Cebulkę posiekać i wymieszać razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Wsypać szczypiorek, a z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu zrobić dressing. Polać po warzywach. Sałatkę przygotowałam wieczorem, a na drugi dzień

https:KKuchniaMniam
Chłodnik truskawkowy ze szparagami 182

domu jak w piekarniku. Chodzi wiatrak, ale mieli rozgrzane powietrze dając niewiele ukojenia. W takie dni nie chce się ani gotować ani nawet jeść. A przecież nie samą wodą człowiek żyje. Doskonałym pomysłem na taki czas jest chłodnik . Najbardziej popularny jest chyba buraczkowy, ale nie warto poprzestawać tylko na nim. Wykorzystajcie inne warzywa i owoce do przygotowania pysznych, zimnych

Smaczna Pyza
.896. by umilić powrót 141

~dyniowy serniczek z ciemną czekoladą słodzoną ksylitolem ~ No to czas powrócić do szkolnej rutyny...Nie lubię tego, zdecydowanie. PRZEPIS /1 porcja/ ~200g twarogu sernikowego (mielonego

breakfast of dreams
Soczewica na zielono 339

moim ulubionym połączeniu z zielonymi warzywami i kolendrą. Kolendra nadaje całemu daniu piękny, orzeźwiający  aromat. Polecam na szybki obiad :) Składniki: Soczewica zielona i czarna - 400 g po ugotowaniu 3 szalotki 6-8 ząbków czosnku 100 g szpinaku 100 g jarmużu (bez łodyg) 180 g kiełków soczewicy łyżeczka imbiru, kuminu i mielonej kolendry 4 łyżki oliwy 3 łyżki wody

pyszne zdrowości
Kotleciki z żółtego grochu 200

zarumieni. 4. Groch, cebulę, czosnek i jajka mielimy w blenderze na gładką masę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. 5. Dłońmi formujemy z masy kulki, a następnie lekko spłaszczamy. Obtaczamy w mące (opcjonalnie) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kotleciki z żółtego grochu doskonale smakują w towarzystwie grillowanych warzyw i sosu na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego

W kuchni Katie
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 224

białe szparagi z salsą z warzyw grillowanych podałam i zapewniam w nich się rozsmakowałam. Składniki : 200 g szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną   kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części), 1 łyżeczka soku z cytryny, listki świeżego oregano, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka ketchupu pikantnego, ¼ małej

Moniki Smakołyki
Pasztet z czerwonej soczewicy 187

łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Przestudzić. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy

CookYourself
Pieczeń z papryką i pieczarkami 250

Zapraszam na pyszną pieczeń z warzywami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Za świeżym pieczywem smakuje wybornie. Doskonała propozycja na świąteczny stół. SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję w ćwiartki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pikantna pasta kanapkowa z gotowanego mięsa i wędzonego boczku 198

pietruszki . Mięso i boczek zmielić maszynką do mielenia - ja użyłam średniej grubości sitka. Marchewkę, pietruszkę i seler również zmielić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać. Czosnek również drobniutko posiekać. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić, dołożyć czosnek i papryczkę, przesmażyć krótko. Dodać do zmielonego mięsa i warzyw wraz z posiekanym szczypiorkiem i natką. Całość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z czerwonej kapusty 355

straty na jakości. Sama kapusta to warzywo bardzo zdrowe – warto pamiętać o niej w codziennej diecie. Surówka z czerwonej kapusty: pół główki dużej, czerwonej kapusty (lub 1 mała główka) 1 duże jabłko 2 cebule szalotki 1 łyżka oliwy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego szczypta mielonego kminku lub kminu sól, świeżo mielony

Poezja smaku
Dietetyczna kolacja romantyczna i rzecz o operacjach plastycznych 260

różową i soczystą polędwiczkę, aromatyczne sery, warzywa i sałaty i olej rydzowy. Brzmi jak wstęp do food porno. Z doświadczenia wam powiem, że taka sałatka z facetem działa cuda, jeśli wiecie co mam na myśli Żeby zanęcić pana, którego posiadamy na stanie potrzebujemy: 1 polędwiczkę wieprzową po łyżeczce czerwonej papryki słodkiej, mielonego kuminu, majeranku, lubczyku, pieprzu młotkowanego i jeśli

ladykitchen
Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo 192

dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru i dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy udekorowane natka pietruszki

Pyry na Gaz
Buraki faszerowane miesem, jablkiem i ziolami 256

Uwielbiam faszerować warzywa, próbować co raz to nowych kombinacji.Nadeszła jesień więc znowu sięgnęłam po jeszcze nie stare buraki, wykorzystałam też pyszne i chrupiące jabłka. Zestawienie może wyda Wam się dziwne ale naprawdę warto je wykorzystać.Buraki faszerowane mięsem, jabłkiem i ziołami 3 średnie młode buraki200 g mielonego mięsa indyka1 mała cebulka dymka, ze szczypiorkiem1

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka brokułowa z makaronem 5466

więc sposób zdrowy i smaczny - świeże warzywa i makaron penne z pysznym jogurtowo-majonezowym sosem.  Potrzebne nam: - 2 małe lub 1 duży brokuł - czerwona papryka - mała puszka kukurydzy konserwowej' - pęczek koperku - 1,5 szklanki makaronu penne - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 4-5 łyżek majonezu - 2 ząbki czosnku - pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól - olej Przygotowanie:  Makaron gotujemy

W poszukiwaniu inspiracji
Kurczak z brokułami po chińsku 620

mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu   Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły

Pasja Smaku