Pasztet z czerwonej soczewicy 190łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Przestudzić. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy
CookYourself
Pieczeń z papryką i pieczarkami 255Zapraszam na pyszną pieczeń z warzywami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Za świeżym pieczywem smakuje wybornie. Doskonała propozycja na świąteczny stół. SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję w ćwiartki
Tradycyjna kuchnia Kasi
Pikantna pasta kanapkowa z gotowanego mięsa i wędzonego boczku 200pietruszki . Mięso i boczek zmielić maszynką do mielenia - ja użyłam średniej grubości sitka. Marchewkę, pietruszkę i seler również zmielić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać. Czosnek również drobniutko posiekać. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić, dołożyć czosnek i papryczkę, przesmażyć krótko. Dodać do zmielonego mięsa i warzyw wraz z posiekanym szczypiorkiem i natką. Całość
Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z czerwonej kapusty 358straty na jakości. Sama kapusta to warzywo bardzo zdrowe – warto pamiętać o niej w codziennej diecie. Surówka z czerwonej kapusty: pół główki dużej, czerwonej kapusty (lub 1 mała główka) 1 duże jabłko 2 cebule szalotki 1 łyżka oliwy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego szczypta mielonego kminku lub kminu sól, świeżo mielony
Poezja smaku
Dietetyczna kolacja romantyczna i rzecz o operacjach plastycznych 261różową i soczystą polędwiczkę, aromatyczne sery, warzywa i sałaty i olej rydzowy. Brzmi jak wstęp do food porno. Z doświadczenia wam powiem, że taka sałatka z facetem działa cuda, jeśli wiecie co mam na myśli Żeby zanęcić pana, którego posiadamy na stanie potrzebujemy: 1 polędwiczkę wieprzową po łyżeczce czerwonej papryki słodkiej, mielonego kuminu, majeranku, lubczyku, pieprzu młotkowanego i jeśli
ladykitchen
Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo 196dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru i dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy udekorowane natka pietruszki
Pyry na Gaz
Buraki faszerowane miesem, jablkiem i ziolami 261Uwielbiam faszerować warzywa, próbować co raz to nowych kombinacji.Nadeszła jesień więc znowu sięgnęłam po jeszcze nie stare buraki, wykorzystałam też pyszne i chrupiące jabłka. Zestawienie może wyda Wam się dziwne ale naprawdę warto je wykorzystać.Buraki faszerowane mięsem, jabłkiem i ziołami 3 średnie młode buraki200 g mielonego mięsa indyka1 mała cebulka dymka, ze szczypiorkiem1
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka brokułowa z makaronem 5469więc sposób zdrowy i smaczny - świeże warzywa i makaron penne z pysznym jogurtowo-majonezowym sosem. Potrzebne nam: - 2 małe lub 1 duży brokuł - czerwona papryka - mała puszka kukurydzy konserwowej' - pęczek koperku - 1,5 szklanki makaronu penne - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 4-5 łyżek majonezu - 2 ząbki czosnku - pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól - olej Przygotowanie: Makaron gotujemy
W poszukiwaniu inspiracji
Kurczak z brokułami po chińsku 625mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły
Pasja Smaku
Kremowa zupa z dyni 310wedle uznania )curry indyjskie Kamis szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Dynię i marchew obrać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną w kostkę marchew - podsmażyć 5 minut. Po tym czasie dodać do marchewki pokrojoną w kostkę, obraną i wypestkowaną dynię - dusić aż warzywa zmiękną - nie muszą się rozpadać. W garnku
kolorowotorcikowo
16 SANTE znaczy zdrowie - Kebab w sałacie lodowej 212różowa sól himalajska Sante , pieprz czarny mielony * gotowana pierś z kurczaka lub ulubiona chuda szynka * przyprawa kebab * pomidor * ogórek * czerwona papryka konserwowa Przygotowanie : Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić sos. Na liść sałaty ułożyć mięso i pokrojone warzywa. Można dodać kukurydzę konserwową oraz rzodkiewkę
Magiczne Życie Marty
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 244łyżka cukru - curry, papryka słodka, imbir mielony, oregano, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek Ryż zagotować. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, curry, imbir, papryka słodka). Zalać sosem sojowym. Usmażonego kurczaka odłożyć do oddzielnego naczynia zostawiając na patelni tłuszcz. Warzywa pokroić, cebulkę zeszklić z dodatkiem soli
Zgrabne Gotowanie
Spaghetti z bakłażanem i orzechami 235Wybornie pyszne i nietypowe spaghetti z bakłażanem z dodatkiem orzechów oraz innych warzyw. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Wciągająco smaczne! Bakłażan, zwany również oberżyną czy gruszką miłości, wywodzi się z Indii i jest bogatym źródeł błonnika pokarmowego. Zawiera również potas, wapń, magnez oraz witaminy C i A. Za fioletowy kolor skórki oberżyny odpowiadają antocyjany, które mają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu(...)czerwonej papryki 1/2 słoika suszonych pomidorów 1 cebulę 2 ząbki czosnku Garść orzechów włoskich lub laskowych Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz ziołowy Sól i pieprz do smaku Świeża bazylia do podania Przygotowanie: 1. Najpierw należy obrać cebulę i ząbki czosnku. Pół cebuli kroimy
Bananowe Pole
ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW 248niej oderwać :D Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam malinowe) 1 średnia główka czosnku 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są mniej słodkie) 1/3 szklanki słodkiej śmietanki garść liści bazylii sól świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO: 1 litr bulionu(...)blachę lub do naczynia żaroodpornego. Cebulę obierz ze skórki, pokrój w ósemki, dodaj do pomidorów. Czosnek w łupinach również do nich dorzuć. Polej całość oliwa z oliwek. Wsadź warzywa do piekarnika na 25 minut . W tym czasie, jeśli nie używasz gotowego bulionu warzywnego, zagotuj wodę i dodaj do niej obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler pokrojony
Słodko-Słony Świat Ilony
Zielone szparagi z krewetkami 205Makaron z sosem pomidorowym , idealne na lekką kolację po dniu spędzonym na uczelni :) Składniki: 200g zielonych szparagów 9 krewetek tygrysich pół pomidora 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu świeżo mielony pieprz, sól ziołowa, oliwa z oliwek "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari Do dzieła: Umyte krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek(...)wilgotne i aromatyczne - ale nadal chrupiące. Na kilka minut przed zdjęciem szparagów z patelni wrzucamy do nich krewetki, a w między czasie kroimy pomidora w kostkę. Warzywa i krewetki przekładamy na talerz i oprószamy startym serem. Gotowe
Spektrum Smaku