łyżeczka miodu sól pieprz świeżo mielony Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Na ok 3 minuty przed końcem gotowania (kasza będzie już prawie miękka) dodać groszek. Po ugotowaniu kaszę z groszkiem odcedzić (jeśli została jeszcze woda), dodać cieciorkę i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Póki kasza się gotuje, przygotować warzywa. Pomidor umyć, pokroić w dużą kostkę. Ogórek obrać
Obiad gotowylubczyku, natka pietruszki sól, pieprz czarny mielony i ziarnisty ewentualnie makaron orkiszowy ok. 2 l. wody Przygotowanie : Cebulę obrać i opalić nad palnikiem, oskrobać nadmiar spalonej skórki i pokroić w plasterki Marchew, seler korzeniowy dokładnie wyszorować, pozostawić w skórce i pokroić na małe kawałki W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć wszystkie warzywa wraz z pieprzem, zielem, goździkiem, liściem laurowym
Proste Potrawygotujemy przez 12 minut od zagotowania. Mielimy orzechy. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, seler kroimy w plasterki, pora w cienkie krążki, czosnek drobno siekamy. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy pory, liście laurowe, i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy liście
Moja Mama Gotujesyropu z agawy szczypta mielonego kardamonu sok z połowy cytryny Cukinię umyj. Pokrój w plastry. Wrzuć do miski, skrop oliwą, cytryną i dosmacz solą. Wymieszaj. Patelnię grillową dobrze rozgrzej.Usmaż na patelni grillowej. Przełóż na półmisek/talerz. Teraz przygotuj sos pietruszkowy. Zmiksuj wszystkie składniki. Spróbuj i dopraw według uznania. Warzywa polej sosem, udekoruj ziarnkami granatu i posyp
Z Kuchni Do KuchniTypowe fińskie śniadanie u naszych przyjaciół to kubek kawy i przepyszne cynamonowe bułeczki mocno pachnące kardamonem. Z tym kardamonem to jest podejrzana sprawa. Występował chyba w
dolcevitainmykitchenpieprz grubo mielony(...)rozwarstwiły. Następnie myjemy i delikatnie osuszamy. W małym garnuszku gotujemy wodę dodając sok z cytryny i umieszczamy cykorię, tylko na chwilkę dosłownie 2 minutki. Cykorię wyciągamy i osuszamy. Wszystkie warzywa pokrojone w kostkę mieszamy delikatnie łącząc z sosem Greckim (zostawiamy troszkę sosu by polać listki i krewetki. Krewetki dosłownie zaparzamy ( do gotującej wody wrzucamy krewetki i gotujemy 1 minutę) Wykładamy
Viola cooks with passionNa dzisiejszy obiad proponuję pyszne mięsne klopsy z cukinią. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki
Tradycyjna kuchnia Kasiplacki z dodatkiem innych tartych warzyw nie każdy już jadł. Idealnym składnikiem placków jest cukinia. Tym razem przedstawiam Wam mój pomysł na szybki letni obiad z wykorzystaniem cukinii – placki z cukinią i szynką , oraz natką pietruszki. Polecam też przepisy na kabaczka w cieście , placki z cukinii i polędwicy sopockiej, kotlety mielone z cukinią , kotlety z kurczakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięosobny posiłek lub być dodatkiem do warzyw czy też curry z kurczaka. Tak przygotowany ryż jest dosyć oryginalny w smaku, w mojej wersji lekko pikantny. Polecam :) Składniki: 1 szkl. ryżu basmati 1 cebula 1 zielona papryczka chili garść listków mięty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty imbirowej kardamon (u mnie szczypta mielonego) kawałek kory cynamonu 2 łyżki soku
zadanie-gotowanieangielskiego 1-2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku sól, pieprz + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy bułka do wysypania foremek, parę plastrów słoniny lub boczku przygotowanie Boczek umyć i pokroić w kostkę, umyte części królika podzielić na mniejsze kawałki jeżeli jest taka potrzeba. Mięsa, oprócz wątróbki, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy
Stare Garywprost nieskończone - możemy wykorzystać jajka, warzywa , ryby. Może być bardzo smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo :). Polecam na FIT śniadanko z ciemnym chlebkiem :) SKŁADNIKI (na 4 kanapki) 4 łyżki ugotowanej soczewicy (lub soczewicy z puszki) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki +kilka listków do ozdobienia 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz 4 kromki ulubionego pieczywa PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacjepieprz, pół łyżeczki mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie: W bulionie gotujemy soczewice do miękkości, dodajemy pomidory i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek gdy nabiorą koloru dodajemy je do zupy. Warzywa kroimy w drobną kostkę
cookplmielony ekologiczny Ecoblik kurkuma mielona ekologiczna Ecoblik opcjonalnie: olej rzepakowy bułka tarta Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować w 1l osolonej wody- gotować do wchłonięcia. Odstawić do przestudzenia. Szpinak opłukać, osuszyć. Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać szpinak, pokrojoną w paski marchew i seler, podsmażyć do miękkości przyprawić ekologicznym czosnkiem, solą. Warzywa przestudzić. Kaszę jaglaną, warzywa umieścić
Garnkowe fanaberieczyli na około 4-5 szklanek wymieszanych warzyw, mięsa i makaronu, na dwie osoby. SKŁADNIKI ¼ szkl jasnego sosu sojowego ¼ szkl ciemnego sosu sojowego ½ szkl sosu ostrygowego (dla wegan-sosu hoisin) ¼ szkl octu ryżowego ¼ szkl skrobi kukurydzianej/ ryżowej 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego (możecie zastąpić rzepakowym) 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Karo in the Kitchenświeżo mielony pieprz Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu - Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem - Czerwoną fasolę wymieszać z cebulą; doprawić oregano, kolendrą, solą i pieprzem, skropić oliwą - Koper umyć, wyciąć twardą część (jest to jakby trójkąt z podstawą na dole warzywa;) - Koper, marchewkę
Wegańska kuchnia orientalna