mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Na runku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy(...)Przydatna jako panierka do mięsa czy warzyw, nadaje im głęboki smak. Przyjemny dodatek do krakersów i chleba razowego. Tłusta, ale zdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna
Karo in the KitchenWczoraj w mojej lodówce miałam pełno warzyw, więc wrzuciłam wszystko do jednego garnka i wyszło leczo 😊 Kolorowe i pięknie pachnące... Moja mama robi najlepsze leczo na świecie, do którego dodaje grzybki z lasu, niestety w moim leczu użyłam pieczarki, również smaczne, ale niedorównujące grzybom leśnym. Zazwyczaj miseczkę gorącego leczo zajadam ze świeżutkim pieczywem, lecz dzisiaj zrobiłam z kaszą gryczaną czyli(...)bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku, sól i pieprz do smaku, koperek posiekany świeży lub mrożony 3 łyżki, natka pietruszki posiekana świeża lub mrożona 3 łyżki, olej do smażenia
kulinarne odsłony patiwyrośnie mi duża cukinia to ona trafia do ciasta. Smażę ją tak jak w tym przepisie na cukinię w cieście . Tym razem cukinie kupiłam na pl Imbramowskim wprost od Warzyw od Zbrojki – cukinie pyszne, rano zrywane. Potem tylko przejazd przez sklep dokupienie pozostałych składników i zaczynamy. Leczo 3 małe cukinie 2 cebule 4 białe papryki(...)mojego ulubionego z Lidla Freshona Passata di pomidoro) – ale może wymienić na inny 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz świeżo mielony Zagotowuję wodę, zalewam ją ponacinane na krzyż pomidory, po chwili przelewam je zimną wodą i ściągam z nich skórkę, kroimy w kawałki i przekładamy do miski. Cebulę należy obrać i kroimy
Kuchnia na wzgórzumały pomidor 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa pół płaskiej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili sól pieprz 100 g mielonej karkówki Wykonanie: Z umytych pieczarek wycinamy ogonki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki wody i układamy w nim pieczarki. Każdą pieczarką dość mocno solimy i pieprzymy oraz do środka każdej(...)łyżkach oliwy 5 minut. Następnie do cebuli dodajemy cukinię, pomidora, poszatkowane ogonki pieczarek, lubczyk, majeranek, chili, słodką paprykę, sól oraz pieprz i całość podsmażamy do odparowania wody z warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut
Smak mojego domuZupa powinna być smaczna, kolorowa i przede wszystkim zdrowa. W jednym garnku warzywa, przyprawy, zioła się mieszają i swoimi smakami się uzupełniają. Moja zupa to połączenie warzyw kolorowych, zielonych, białych, czerwonych czy pomarańczowych. Każde z nich, oddzielnie, charakterystycznie smakują, a po połączeniu w zupie smakiem zaskakują. Składniki: 2 cebule białe, 2 cebule czerwone, 4 duże pomidory, 2 nieduże bataty(...)lubi, 1 puszka cieciorki bez zalewy (ok. 200 g), ½ papryki chili (do smaku), 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 - 4 garście świeżego szpinaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka całego kminku, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie składniki. Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka
Moniki Smakołykidodatkiem warzyw oraz zapieczenie tak wypełnionego cannelloni pod sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami czy czosnkiem. Poza sezonem dyniowym można jednak spokojnie użyć marchewki. To w gruncie rzeczy bardzo łatwe i nieszczególnie czasochłonne w przygotowaniu danie. Więcej uwagi(...)masła ok. 10 suchych rurek cannelloni sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji nie przesadnie zagęszczonej, dokładnie zblendowany i z dodatkiem 1 łyżki mielonego parmezanu na koniec Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy
Kulinarna Pokusasól, pieprz, papryka słodka mielona oliwa/olej Schab umyć, osuszyć, pokroić na plastry i rozbić je tłuczkiem. Marchewkę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę i seler, podsmażać kilka minut. Warzywa zdjąć z ognia
Simply Foodmielonego mięsa 1 marchewka pół woreczka ugotowanej kaszy (u mnie była to kasza bulgur) 1/4 cebuli garść rukoli zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz Sos przecier pomidorowy w kartonie 500g jogurt naturalny mały ząbek czosnku pół kostki rosołowej warzywnej bazylia świeża i suszona Kaszę gotuję według informacji na opakowaniu. Warzywa obieram, myję. Marchewkę
Zdrowo i kolorowoSkładniki: * 500 g mięsa mielonego chudego * 600 g kapusty białej * duża cebula * ząbek czosnku * por biała część * kawałek selera * marchewka * pietruszka * 100 g ryżu * 3 łyżki pełne koncentratu pomidorowego * łyżka mąki * majeranek * tymianek * sól * pieprz * papryka słodka * papryka ostra * natka pietruszki * 3 listki laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * 1 piramidkę smaku ( suszone warzywa do zupy) * olej do smażenia Przygotowanie
Kulinarne przygodypiersi z kurczaka. Dużo warzyw, przypraw. Dodatki też możemy dobrać różne: ryż, chlebek naan, papadoms. I w sumie ze zwykłego kurczaka robimy prawdziwą ucztę. Składniki: 1kg piersi z kurczaka 4 papryki (2 czerwone, 2 zielone) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów łyżka oleju rzepakowego imbir (2cm) kurkuma, cynamon, kminek mielony, gałka muszkatołowa, chilli, papryka słodka, sól
wysmienitymięsem wołowym i kolorowymi warzywami. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wołowego (u mnie z udźca) 2 duże cebule 2 czerwone papryki 500-600 g fasolki szparagowej (u mnie pół na pół żółta i zielona) 3 ząbki czosnku 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe oliwa mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, chilli, słodka papryka WYKONANIE
Passions hobbies lifeDodajemy sól, pieprz, chilli, kminek mielony. Mieszamy i dusimy tak około 5 minut. Po tym czasie wlewamy mleko i dodajemy makaron. Gotujemy mieszając od czasu do czasu przez 12-15 minut. Dodajemy starty żółty ser i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy z parmezanem startym na tarce. Pyyycha !!! Artykuł Genialny jednogarnkowy makaron z warzywami i kurczakiem pochodzi z serwisu
MojaQchnia.pllanguage:#0400;} Kochamy ryż i warzywa. Połączenie tych produktów, zawsze gwarantuje pełnię smaku. Tym razem na „patelnię” wzięliśmy szparagi, lekko zabarwiliśmy je białym Martini. Dzięki czemu nabrały niesamowitego, ziołowego akcentu. Składniki 200 g ryżu arborio 2 łyżki oleju 50 ml Marini Bianco 6 zielonych szparagów bulion warzywny ok. 800 ml starty parmezan czarny mielony pieprz Przygotowanie
R'n'G KitchenTrudno wyobrazić sobie wiosenne obiady bez młodej kapusty z koperkiem podanej z nowymi ziemniaczkami. Przygotowałam tradycyjną wersję, czyli z koperkiem, zasmażką i cebulką. Do takiego duetu
Moja smaczna kuchniałyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz Wykonanie: Na podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka, seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w 180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie,dodać serek
Raj dla Podniebienia