lubi sałaty?! jedzmy to zielone warzywo, zdrowe głównie dlatego, że właśnie zielone! korzystajmy z trwającego sezonu na sałatę i przyrządzajmy ją jak najczęściej, o to jej kolejna odsłona! Składniki: 1 duża sałata pęczek szczypiorku pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana
kgwjanczewokurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę cukru) i wrzucamy do niej wątróbkę, dodajemy grzyby. Całość smażymy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do masy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/mięsa wieprzowego (może być mielone)* 25 dag pieczarek* natka pietruszki* 20 dag żółtego sera* sól, pieprz** 1 mała marchewka ** 1/2 pietruszki** kawałek nieduży selera** mała cebulka** koncentrat pomidorowy** ketchup** łyżeczka cukru** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego ze słoikaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu.(Warzywa i pieczarki obrać, umyć
Mix smakunaprawdę bardzo wszechstronnym warzywem i aż trudno mi uwierzyć, że tak wiele osób nigdy w życiu jej nie spróbowało.Składniki:około 2 szklanki upieczonej dyni*,2 jajka,około 1 szklani mąki pszennej,1 i 1/2 łyżeczki soli,1 łyżka cukru,świeżo starta gałka muszkatołowa - na czubku noża,ostra papryka mielona - na czubku noża,2 łyżeczki proszku
Codzienna kuchnia niecodziennadodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki: 40 dkg wątroby wieprzowej , 70 dkg karkówki , 2 średnie cebule , 5 większych ząbków czosnku , 0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego , 1 puszka czerwonej fasoli , sól , grubo mielony pieprz , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
Codzienna kuchnia niecodziennamałosolne, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku sól, 1 szklanka majonez domowy, 2 łyżki natka pietruszki siekana majonez: 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru i soli, 1/2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżka musztardy ziarnistej, 1,5 szklanki olej rzepakowy - poza olejem wszystko zmiksować i po troszku dolewać olej w trakcie miksowania warzywa ugotować w łupinie, potem ostudzone obrać
W Mojej Kuchni Lubięryneczku jest pełen wybór świeżych warzyw. Kuszą wszystkie ... Zakupiłam min. marchew i kalarepkę.Wykorzystałam je do prostej do surówki . Na obiad , do pulpetów w sosie pomidorowym :) . Składniki : połowa dużej kalarepy 1 duża marchew 2 płaskie łyżki startego chrzanu ze słoiczka płaska łyżka majonezu, ewentualnie pół na pół z jogutrem cukier , pieprz mielony , szczypta soli do smaku Przygotowanie : Obraną
Proste Potrawyporcja makaronu * 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka * mała cebula * ząbek czosnku * papryka czerwona * biała papryka * 2 pomidory * mała cukinia * łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości
Magiczne Życie Martycurry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa z oliwek, 2 łyżki tymianek posiekany Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanajważniejsze to niezwykły smak i zapach wspaniałych przypraw, który będzie rozchodził się po całym domu. Zapraszamy do wypróbowania, a poniżej przepis. Biryani wegetariańskie z ryżem basmati i warzywami (4-5 osób) Składniki: 350 g ryżu basmati 1 duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe(...)soczewicą, to potrwa ok. 10 min. W czasie kiedy gotujemy groszek z soczewicą kroimy paprykę. Na dużą rozgrzaną patelnię wsypujemy przyprawy : po pół łyżeczki garam masala, kardamonu, imbiru, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, curry, kozieradki. Prażymy delikatnie z uwagą, aby nie spalić, dodajemy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią paprykę i lekko przesmażamy oraz dodajemy całą passatę
vegetaniepęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce(...)BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony
OstryKęspęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce(...)BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony
OstryKęscieszy oko kolorami. W potrawie można użyć dowolnej części indyka, nawet ze skórą. Jeśli chodzi o warzywa najlepiej je pokroić na dość cienkie słupki, gdyż pod wpływem przecieru pomidorowego warzywa wolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde. Składniki: (duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka(...)średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli Ryż: 1 ziarenko kardamonu zielonego (zmielić lub zmiażdżyć) 1/2 łyżeczki bazylii 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego 2 szklanki ryżu basmati
Kuchcik gotujeFaszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym
Poezja Smaków - blog kulinarnysię potrawy). Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a długie smażenie na nim czyni warzywa wyjątkowo słodkimi oraz aromatycznymi. Jeśli jednak z przyczyn zdrowotnych unikacie tego sposobu przyrządzania potraw, to uduście warzywa z niewielkim dodatkiem wody, na koniec dodając przecier pomidorowy – w sezonie do zastąpienia świeżymi pomidorami. Składniki na 3 – 5 porcji: 3 nieduże marchewki 1 spora cebula 2 czerwone papryki(...)ząbki czosnku 3 – 4 łyżki masła klarowanego, oleju kokosowego lub preferowanego tłuszczu do smażenia sól himalajska lub morska, przyprawy i zioła: po 1 czubatej łyżeczce wędzonej papryki, słodkiej papryki, mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki, ostra papryka i pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku Marchewki pokroić na cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka, pozbawione gniazd nasiennych papryki
Even Better Food