mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:199/458)

Perliczka po staropolsku 232

podaną na warzywach korzeniowych z sosem winnym. Wbrew pozorom przygotowanie takiego dania nie jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu, 2 marchewek, 2 pietruszek, 1/2 selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli(...)pozbawiłem resztek piór. Moja perliczka była już wypatroszona, jednak w przypadku zakupu perliczki z podrobami, należy pozbawić ją wnętrzności. Następnie mięso posoliłem i przyprawiłem 2 łyżkami majeranku i świeżo mielonym czarnym pieprzem - zarówno od zewnątrz - z każdej strony, jak też od środka. Przyprawy dokładnie wtarłem w skórę perliczki oraz jej mięso, starając się okryć powierzchnię ptaka równomiernie przyprawami

Wyprawy kulinarne
Grillowane warzywa z karkówką 172

Obiad w całości na grillu został  przygotowany i przyznam, że był smaczny, udany. Warzywa idealnie upieczone, a mięso odpowiednio wysmażone. Tylko pogody do grillowania potrzeba, żeby nie lało z Nieba i można zabierać się do przygotowania np. tego dania.  Składniki:   na 5 porcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki(...)czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego cytrynowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka musztardy miodowej, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: olej rzepakowy papryka ostra, pomidory, bazylia, olej  rzepakowy  czosnkowy, 1 główka czosnku, 5 dużych plastrów karkówki, 1 kg jak najmniejszych młodych ziemniaków, 1 mały kalafior, 3 białe cebule, świeże oregano, sól, pieprz

Moniki Smakołyki
Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi 116

pieprz olej  1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Ściągamy z patelni. 2. Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry. Warzywa smażymy na oleju pozostałym po smażeniu

Szefowa kuchni
Sałatka Król Imprezy 173

rumienimy na oleju, dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Gdy odparuje woda i mięso zacznie się rumienić dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku i oregano. Chwilę podsmażamy z przyprawami i dodajemy przecier. Mięso można podlać delikatnie wodą, dzięki temu lepiej połączy się z koncentratem. Całość chwilę podsmażamy i ściągamy z ogania do wystudzenia. Warzywa z puszek odsączamy, fasolę przepłukujemy wodą

rozgotowana
Papryka faszerowana mięsem, ryżem, warzywmi 115

świeża papryka z mięsem i warzywami. Składniki: 4 duże papryki, 2 saszetki ryżu, 800 g mięsa mielego wieprzowo - wołowego cuknia, marchewka, cebula, pomidor, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, majeranek, sól, pieprz Przygotowanie: Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż na istrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w większą kostkę i smażymy. Osobno smażymy mięso mielone, które doprawimy solą, pieprzem, majerankiem oraz

Lena Gotuje
Zupa grysikowa 156

śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać kaszę

Czerwień i błękit
kotlety z kalafiora z sosem jasnym... 169

mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1-1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos do pieczeni jasny 1 opakowanie, śmietana gęsta 1 łyżka w nie osolonej wodzie ugotować marchew i kalafior, wylać na durszlak i dobrze odcedzić z wody, do miski dodać warzywa, kawałki cebuli i natki pietruszki, pałką

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z mięsem z rosołu 181

farszu dodajemy prawie wszystkie warzywa z rosołu oraz mięso, co oznacza, że nic nam się nie zmarnuje. Pierogi są super delikatne i posmakują każdemu! Wypróbujcie! Składniki: Farsz: * mięso z rosołu  * marchewki, pietruszki, cebula oraz por z rosołu * sól, pieprz Mięso oddzielamy od kości i bardzo drobno kroimy, prawie, że na mielone. Marchewki, pietruszki, cebulę oraz por również

Klasyka Gotowania
Żurek dla wegetarian 160

szklimy na maśle lub oliwie. Odcedzamy warzywa i przyprawy przez sitko i do czystego wywaru wlewamy wymieszany w butelce żurek, dodajemy chrzan, majeranek i 1 ząbek pokrojonego drobno czosnku. Zagotowujemy. Jogurt lub śmietanę przekładamy do garnuszka, wlewamy po 1 łyżce zupy (około 8 łyżek), mieszamy i wlewamy do żurku. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Gotujemy 1 minutę. Na talerze

Moja Mama Gotuje
Sałatka warstwowa z ciecierzycą i tuńczykiem 154

jest za dużo. Kiedy używam warzyw strączkowych do sałatek, wolę sama je ugotować, ale jeśli chodzi o kukurydzę, to spokojnie może być z puszki.   Składniki: puszka tuńczyka – odsączona pół czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu puszka ciecierzycy lub szklanka

Ugotowane pozamiatane
Zupa z pieczonej dyni piżamowej i ryżu 170

ziarnisty, pomidory suszone, jarzynka bez soli, mielona słodka papryka, czosnek granulowany 1-5 - 2l wody Sposób przygotowania: Dynię przekrajemy na pół, wyjmujemy pestki, myjemy i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Między czasie skrzydełka kurczaka zalewamy zimną wodą i czekamy, aż się zagotuję. Obieramy, myjemy i kroimy w słupki włoszczyznę. Warzywa wraz z ryżem wrzucamy do wrzącej

Truskawkowa Fiesta
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 115

ziarnisty pieprz mielony słodka papryka mielona ziele angielskie liść laurowy sól majeranek Przygotowanie: Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko gotujemy - do momentu aż wytworzą się szumowiny. Zbieramy je. Następnie obieramy marchewkę, pora,selera i pietruszkę. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru

Taste Therapy
Taboulleh z ciecierzycą 161

znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle.   Przygotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz   Dla 4-6 osób ● 150 g ziaren komosy ryżowej (quinoa) ● 250 g cieciorki gotowanej na parze Bonduelle ● ½ dużego ogórka ●1/2 żółtej papryki ● ½ czerwonej papryki ● 3 pomidory ● 1 czerwona cebula ● 2 cytryny ● 1 pęczek mięty ● 1 pęczek kolendry ● ½ łyżeczki mielonego kuminu ● 5 cl oliwy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pęczotto z kurczakiem i jarmużem 157

świeżo mieloną solą oraz świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy i odkładamy na bok. Podgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy. Wysypujemy kaszę i obsmażamy około minutę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy na patelnię, po chwili dorzucamy również drobno pokrojonego pora. Dodajemy tymianek i kolorowy pieprz, obsmażamy całość kilka minut. Warzywa zgarniamy na boki patelni

Kolizje Smaków
Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki 114

kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki mielonej kolendry  ½ łyżeczki ostrej papryki do smaku  sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bataty i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w grubsze słupki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i  posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż warzywa będą miękkie

bistro mama
Makaron po meksykańsku 159

natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie.  2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut. 3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron (penne) ze szpinakiem i kremowym serkiem 150

ząbki czosnku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.  Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia warzyw. Następnie dorzucić szpinak, dusić pod przykryciem

kawawszklance
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 226

porcji rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę.  Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab pieczony w niskiej temperaturze 449

sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki soli peklowej 1 łyżka soli morskiej 1,5 łyżki mielonej papryki wędzonej 2 łyżki granulowanego czosnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z brukselki po Roterdamsku 98

łyżki · sól · cukier · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup i potraw w płynie  Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, płukać, pokrajać w kostkę, dodać do brukselki w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pozostałe warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, poddusić

Camilla w kuchni
Królowa sałat 198

lubi sałaty?! jedzmy to zielone warzywo, zdrowe głównie dlatego, że właśnie zielone! korzystajmy z trwającego sezonu na sałatę i przyrządzajmy ją jak najczęściej, o to jej kolejna odsłona! Składniki: 1 duża sałata pęczek szczypiorku pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana

kgwjanczewo
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 151

kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę cukru) i wrzucamy do niej wątróbkę, dodajemy grzyby. Całość smażymy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.  Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do masy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka spagetti 369

mięsa wieprzowego (może być mielone)* 25 dag pieczarek* natka pietruszki* 20 dag żółtego sera* sól, pieprz** 1 mała marchewka     ** 1/2 pietruszki** kawałek nieduży selera** mała cebulka** koncentrat pomidorowy** ketchup** łyżeczka cukru** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego   ze słoikaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu.(Warzywa i pieczarki obrać, umyć

Mix smaku
Placki z pieczonej dyni 179

naprawdę bardzo wszechstronnym warzywem i aż trudno mi uwierzyć, że tak wiele osób nigdy w życiu jej nie spróbowało.Składniki:około 2 szklanki upieczonej dyni*,2 jajka,około 1 szklani mąki pszennej,1 i 1/2 łyżeczki soli,1 łyżka cukru,świeżo starta gałka muszkatołowa - na czubku noża,ostra papryka mielona - na czubku noża,2 łyżeczki proszku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 151

dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety.  Składniki: 40 dkg wątroby wieprzowej , 70 dkg karkówki , 2 średnie cebule , 5 większych ząbków czosnku , 0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego , 1 puszka czerwonej fasoli , sól , grubo mielony pieprz , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

Codzienna kuchnia niecodzienna
sałatka z młodych warzyw,małosolnym ogórkiem i swojskim majonezem... 139

małosolne, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku sól, 1 szklanka majonez domowy, 2 łyżki natka pietruszki siekana majonez: 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru i soli, 1/2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżka musztardy ziarnistej, 1,5 szklanki olej rzepakowy - poza olejem wszystko zmiksować i po troszku dolewać olej w trakcie miksowania warzywa ugotować w łupinie, potem ostudzone obrać

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kalarepą 136

ryneczku jest pełen wybór świeżych warzyw. Kuszą wszystkie ... Zakupiłam  min. marchew i kalarepkę.Wykorzystałam je do prostej do surówki . Na obiad , do pulpetów w sosie pomidorowym :) . Składniki : połowa dużej kalarepy 1 duża marchew 2 płaskie łyżki startego chrzanu ze słoiczka płaska łyżka majonezu, ewentualnie pół na pół z jogutrem cukier , pieprz mielony , szczypta soli do smaku Przygotowanie : Obraną

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania