mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:200/458)

Pulpety z fasoli z duszoną kalarepą z koperkiem 208

kaloryczna 100g tego warzywa dostarcza zaledwie 27kcl  !! Składniki :  1. Na puplety : - paczka fasoli  - 2 jajka - kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej) - sos sojowy, pieprz, sól, czosnek, papryka  2. Duszona kalarepa : - 1 średniej wielkości kalarepa - pęczek koperku - sos sojowy, sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Ugotować fasolę, zmielić ją blenderem, lub w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodać

zdrowa vege kuchnia
Zabielona zupa ogórkowa 114

rozmarynu pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej po potraw 3 ząbki czosnku szklanka ryżu szklanka śmietany 12 % Przygotowanie. Włoszczyznę myjemy i jeśli jest potrzeba obieramy. Mięso również myjemy pod wodą. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy udka i włoszczyznę ( marchew obrana i pokrojona w kostkę, natka pietruszki posiekana, reszta warzyw obrana wrzucona), koperek posiekany, liście laurowe

ClauditteMissCooking
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1216

pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym),ok. 1 łyżeczka cukru.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka letnia 178

świeżo mielony pieprz czarny 2 łyżki majonezu  duży ząbek czosnku  4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżka kaparów  2 jajka ugotowane na twardo Sposób przyrządzenia: Marchewkę, selera, ziemniaka oczyścić, opłukać  i ugotować w osolonej wodzie.  Fasolkę i kalafior  ugotować w oddzielnym garnku, następnie pokroić na mniejsze kawałki ( 3 części) , pozostałe warzywa w małą

pieprzny smaczek
SZYBKIE CURRY Z TOFU. 182

suszonej pietruszki, słodkiej papryczki mielonej pieprz sos sojowy do smaku  odrobina oleju do smażenia Siekam cebulę, czosnek i podsmażam na odrobinie oleju. Kiedy będzie szkliste, wrzucam porkojoną w kostkę paprykę, pepperoni, cukinię. Smażę, a gdy stanie się złociste, wlewam mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu. Osobno podsmażam pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodaję do warzyw przyprawy, tofu, wszystko mieszam

W kuchni Karmel-itki
Krem z pora i kulkami mięsnymi 392

robić z każdego warzywa jakie tylko jest. Naprawdę wychodzi z wszystkiego. Dzisiaj przepis na krem porowy, który otrzymałam od kolegi, wersja oryginalna bardzo dobra, jednak ja go trochę  urozmaiciłam i dodam coś od siebie :)   Składniki : bulion ( ja używam ok 2 litrów) 4 duże pory  3 serki śmietankowe do zagęszczenia 250 g mięsa mielonego ( używam wieprzowego) 1 jako(...)Dodatki: grzanki  masełko czosnkowe Krok 1: Mięso mielone doprawiam w misce sola i pieprzem, dodaję jajko i wszystko mieszam. Następnie formuję w kulki ok 1 cm. Pora należy starannie umyć i pokroić w talarki.  Krok 2: Gotując bulion używam garnka z przystawką parową, bulion gotuję w dolnym garnku, przyprawiam tak jak lubię, gotuję go z kulkami

Niezły Młynek
Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami 215

Nie, nie tym razem nie zabieraliśmy obiadu do pracy. Zaraz po niej Madzia postanowiła przygotować pyszny i bardzo szybki obiad. Na nasze stoły trafił makaron z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 326

pokrój w plasterki. W rondelku połącz ze sobą (najlepiej trzepaczką) wodę, śmietanę, musztardę i mąkę. Dodaj koperek, wymieszaj. Przypraw dwiema szczyptami soli ziołowej i po 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego. Jeśli trzeba dodaj jeszcze soli lub pieprzu, wg uznania. Wstaw sos na gaz i mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu kilka minut, często mieszając. Pod koniec(...)rozgrzej po łyżce masła i oleju. Wrzuć pieczarki. Smaż kilka minut na większym ogniu do zbrązowienia i odparowania soku, co jakiś czas mieszaj. Usmażone pieczarki rozrzuć na rybie i warzywach. Całość polej gorącym sosem. Ser żółty zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz

Anioszek w kuchni
Potrawka z kurczaka z papryką 126

garście mrożonki marchew z groszkiem 2 garście mrożonki wiosennej (brokuł, kalafior, fasolka, marchewka) 1 mała śmietana 30% (Zott) 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1,5 łyżeczki szałwii 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek do smaku: sól i pieprz Sposób przygotowania: Pierś(...)posiekaną cebulę i por pokrojony w pół talarki. Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i mrożonki. Podlewamy 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody i dusimy razem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy i sos sojowy, mieszamy i smażymy około 5 minut. Wlewamy śmietanę, mieszając gotujemy jeszcze minutę. Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą :) pasuje do wszystkiego :) Rady

Kolorowy Przepisownik
Indycze klopsiki duszone w młodej kapuście 170

Dzisiaj polecam przepis na pyszną wiosenną potrawę, czyli indycze klopsiki duszone w młodej kapuście. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z ziemniakami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 356

niepotrzebnych dodatków.   Jedyne, co potrzebne do zrobienia mielonki to osłonki (poliamidowe jak moje lub barierowe, albo termokurczliwe – te ostatnie przy stygnięciu się kurczą), sznurek, garnek, maszynka do mielenia mięsa, termometr, rzecz jasna samo mięso, przyprawy i chęci. Dobry przepis też się przyda. Jeśli robimy wędliny w domu – wiemy w 100% co w nich jest i korzystamy zawsze(...)Sól peklująca to sól z dodatkiem nitrytu – azotynu sodu (oznaczenie na opakowaniach wędlin i produktów mięsopochodnych E250). Azot jest pierwiastkiem występującym w przyrodzie naturalnie – szczególnie dużo go w zielonych warzywach, np. szpinaku, jarmużu czy burakach liściastych. Azotyn sodu zapewnia surowemu mięsu stabilność mikrobiologiczną – ciężko doszukać się w tak zakonserwowanej wędlinie botulin, czyli jadu kiełbasianego.   Łopatkę koniecznie i zawsze oczyszczamy

Karo in the Kitchen
Faszerowana cukinia 2386

Sposobów faszerowania cukinii jest wiele, ja dziś użyłam do tego nie tylko mięsa ale też sera mozzarelli i suszonych pomidorów. Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i bobu 152

atem mógłbym się żywić tylko i wyłącznie sałatkami. Wszystkie warzywa na straganach aż się proszą, by wziąć je do koszyka, a następnie w finezyjny sposób ułożyć na sałacie. Lato kocham właśnie za te wszystkie kolory i smaki, których dostarcza nam matka natura. Dzisiejsza sałatka to wbrew pozorom nie tylko zielenina! To przede wszystkim sycące: bób i młode ziemniaki, które czynią(...)płaska łyżeczka soli morskiej ½  łyżeczki suszonego tymianku ½  łyżeczki płatków chili 1 łyżka oleju rzepakowego Dressing: 1 kubek jogurtu greckiego (400 g) 2-3 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz * PRZYGOTOWANIE Sałatka Ziemniaki umyj z ziemi pod bieżącą wodą (nie obieraj). Większe okazy poprzekrawaj na połówki. Włóż je do miski, zalej olejem, posyp solą, tymiankiem oraz płatkami chili

Food Square
Zupa-krem z topinamburu z gruszką 142

próbować, dzisiaj mam dla Was pyszną zupę-krem z topinamburu, o wyjątkowym, oryginalnym smaku. Lekką, aksamitną, prostą, bez dodatków, które mogły by przyćmić niezwykły, słodkawy, lekko orzechowy posmak tego warzywa. Przepis idealny dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaczynają swoja przygodę ze słonecznikiem bulwiastym. A warto, ponieważ zasługuje na uwagę, ze względu na swoje właściwości zdrowotne: – obniża(...)bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Topinambur dokładnie umyć (najlepiej wyczyścić szczoteczką, nie trzeba obierać), ziemniaka oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. 2) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka

Fitsweet.me
Klasyczna zupa dyniowa 290

pewnej dozy pikanterii. Zupa z dyni to niezwykle proste i mało czasochłonne w przygotowaniu danie. Z technicznego punktu widzenia wszystko sprowadza się do obrania, pokrojenia i ugotowania na bulionie warzyw, które następnie blendujemy. Cały proces zajmuje około godziny, przy czym zdecydowaną większość tego czasu zupa „robi się sama” To niewątpliwie jedna z potraw stanowiących dowód tego, że smacznie nie zawsze(...)Składniki (dla 2 osób) 700g słodkiej dojrzałej dyni bez skóry i pestek 1 średnia marchewka (125g) 1 średnia cebula (150g) 250g ziemniaków 1 duży ząbek czosnku 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 450ml bulionu 2 łyżki masła Do podania natka pietruszki suszone nasiona dyni świeże dyniowe pieczywo Instrukcje Dynię kroimy w grubą 2-3 cm kostkę. Cebulę, czosnek, ziemniaki

Kulinarna Pokusa