mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:195/458)

UDKA Z KURCZAKA PIECZONE W PRODIŻU 1059

udek z kurczaka czosnek granulowany papryka mielona słodka sól pieprz A jak to zrobić: Nic prostszego :) Udka umyć i odciąć z nich zbędny tłuszcz. Dokładnie obtoczyć w przyprawach i ułożyć w prodiżu. Urządzenie podłączyć do prądu i piec w nim mięso około półtorej godziny. Można też po godzinie dorzucić trochę warzyw np. papryka, marchewka brokuł ..., które razem z mięsem

Kuchnia w opałach
Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu 395

kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli nie chcemy niepotrzebnych kalorii zrezygnujmy z dodatku pszennej tortilli, która widnieje na zdjęciu. Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany

OstryKęs
Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu 1234

kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli nie chcemy niepotrzebnych kalorii zrezygnujmy z dodatku pszennej tortilli, która widnieje na zdjęciu. Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany

OstryKęs
Pasztet domowy 373

gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki pieprz mielony 0,5 łyżeczki pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki sól jajka 2 szt kasza manna 2 łyżki Przygotowanie:   Dzień wcześniej zalać grzyby żeby się namoczyły.Mięso umyć w zimnej wodzie ,osuszyć i pokroić w większą kostkę.Przełożyć do garnka zalać zimną wodą.Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy.Gotować na wolnym ogniu około

Ala piecze i gotuje
Flaczki cielęce po zamojsku 107

koncentratu pomidorowego (ekologicznego) sól świeżo mielony pieprz 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/4 startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki do kawy mielonego imbiru 2 łyżki słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu kajeńskiego 2 czubate łyżki majeranku Przygotowanie   Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Do garnka wlałem zimną wodę, włożyłem szponder(...)flaki się gotowały, obrałem marchew, pietruszkę i seler. Starłem na tarce na dużych oczkach. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę. Do miękkich flaków wrzuciłem pokrojone korzenie i gotowałem, aż warzywa będą miękkie Dodałem pokrojoną wołowinę. Cebulę przysmażyłem kilka minut na smalcu, dodałem 2 czubate łyżki mąki i zrobiłem zasmażkę. Podczas smażenia zasmażki mieszałem ją, żeby się nie przypaliła od spodu

R'n'G Kitchen
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 167

Dzień dobry, Napełnienie chlebków pita warzywami i serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu . Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską , czas na kolejną propozycję takiego dania. Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych(...)pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki sezamu oliwa dodatkowo: ser feta 4 chlebki pita Przygotowanie: Zrób klopsiki. Do miski włóż mięso mielone, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i natkę. Wbij jajko. Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj tyle bułki tartej, aby uzyskać zwartą masę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i dynią 212

kurczaka/indyka 100 g dyni (bez skóry i pestek) 30 g białej cebuli 1/3 czerwonej papryki 1/2 ząbka czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, tymianek, mielony imbir słodka papryka, świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondlu na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso(...)pieprzem. Smażymy na złoto. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i paprykę. Przyprawiamy 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą imbiru. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż warzywa zmiękną (niecałe 10 minut). Na końcu doprawiamy koncentratem pomidorowym. W razie gdyby sos okazał się za gęsty - dolewamy odrobinę wody do otrzymania pożądanej konsystencji. Odcedzony makaron podajemy z warzywami - przyozdabiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 191

odstawiano mięsną masę na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, aby klopsiki zdążyły dobrze przejść aromatem mięty, kminu i innych dodatków. Powiem Wam, że taki sposób postępowania z mięsem mielonym naprawdę robi różnicę i mam zamiar postępować w ten sposób przy przygotowywaniu innych dań. Przepis na keftedakia znalazłam na jednym z moich ulubionych zagranicznych blogów - Olive Tomato . Jak pisze(...)ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki.  Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej wołowiny

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan faszerowany z mięsem 196

robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na jego kolor ! Bakłażan jest warzywem, które chłonie tłuszcz przy smażeniu jak gąbka, więc staram się przygotowywać go bez smażenia, choć nie zawsze mit o wychodzi :). Na przykład taki  bakłażan z fetą i pomidorem(...)bakłażana 2 pomidory bez skórki 1 kula mozzarelli  1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy i podsmażamy na patelni, po 2-3 minutach dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 260

liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze warto próbować " class(...)cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka – czubata, mielonej , ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli wolicie łagodne ) Kurczaka warto przygotować przynajmniej dobę wcześniej , żeby porządnie naciągnął marynatą , wtedy pozostanie soczysty i aromatyczny . Składniki marynaty mieszamy ze sobą , zalewamy nimi

Ogrodnik w podróży
Kurczak w jogurtowo-orzechowej panierce z puree ziemniaczano-brokułowym z pieczonymi warzywami 204

Pyszne puree z ziemniakami i brokułami, do tego pieczone warzywa, świeża rukola i pyszny, soczysty kurczak w chrupiącej, orzechowej panierce! Jakie to pyszne, różne tekstury, uzupełniające się aromaty - koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 3 osób) 3 piersi kurczaka, 45 g orzechów brazylijskich, 45 g orzechów nerkowca, 1 łyżeczka za'ataru, 1/2 łyżeczki soli, skórka otarta z cytryny, 4-5 łyżek tartego(...)parmezanu, kilka łyżek jogurtu naturalnego 5-6 marchewek, 1 łyżeczka sumaku, 1/4 suszonych płatków chili, 1/3 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/3 łyżeczki soli, 3-4 łyżeczki oleju, 2 czerwone cebule, 1/3 puszki ciecierzycy, 1/4 łyżeczki sumaku, szczypta suszonych płatków chili, 1/4 łyżeczki kuminu, sól, 1 łyżka oleju 300-400 g ziemniaków, 2 brokuły, 2 ząbki

Plate of Joy
Kebab- kebap 362

Kebab- a także kebap i kabab- pochodzi ze Środkowego wschodu danie z kawałków mięsa lub ryby z warzywami. Dzisiaj zapraszam Was na doner kebap-kebab- danie

Smaki Edyty
Falafel z bobu 146

surowego bobu 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej garść rukoli 1 łyżka świeżego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry sól, pieprz Przygotowanie: Bób płuczemy i wstawiamy do gotowania. Solimy go i odrobinę słodzimy do smaku. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub czekamy aż ostygnie) i obieramy go. Kaszę(...)również wstawiamy do gotowania (1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklankami wody). Odrobinę solimy. Rukolę, szczypiorek i koperek siekamy drobno. Obrany bób rozgniatamy palcami lub widelcem, dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane warzywa, przyprawy oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy ok. 2-2,5 cm kulki, które delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym. Zajadamy

Bananowe Pole