Dietetyczne nie musi być nudne :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 ząbki czosnku pieprz cytrynowy pieprz kajeński kminek mielony 1/2 marchewki
czarrna od kuchnipszennej, 2 garście świeżego koperku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, musztardę, sól, pieprz i majeranek. Wymieszać i formować małe pulpeciki. Następnie obtoczyć w mące. Do garnka nalać wodę ( u mnie to było 1,5L ) i wrzucić do niej obrane, umyte i pokrojone warzywa. Posolić, popieprzyć, dodać liście laurowe i ziarenka ziela
W kuchni u Monikiczerwona cebula kilka liści świeżej bazylii łyżeczka mielonego ostropestu 2 łyżeczki sosu worcestershire pół łyżeczki suszonego czosnku łyżeczka soli pieprz Z papryki i chili pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Kalafior zmiksować z paprykami i cebulą w malakserze lub blenderze. Zmiksowane warzywa wymieszać z kaszą gryczaną. Doprawić do smaku przyprawami
Weekendy w domu i ogrodziebakłażany - 3 cukinie - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie warzyw: Bakłażany oraz cukinie myjemy, a następnie kroimy na plastry grubości centymetra. Solimy je z obu stron, grillujemy na niewielkiej ilości oliwy i osączamy na papierowym ręczniku. Składniki do mięsa w sosie: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 cebule - 1 kilogram mięsa mielonego - 500 gram passaty - 100 mililitrów czerwonego wina - szczypta(...)cynonamonu - pieprz - sól Przygotowanie mięsa w sosie: Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy mięso mielone. Mieszamy. Dodajemy passatę, czerwone wino, cynamon. Gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Składniki na sos beszamelowy: - 120 gram masła - 100 gram mąki - 600 mililitrów mleka - 2 żółtka - gałka muszkatołowa - pieprz - sól
Życie zamknięte w smakuDanie przygotowane na patelni z dużą ilością warzyw. W miarę szybkie, smaczne i w śródziemnomorskim klimacie :) Chociaż nie przepadam za zielonymi oliwkami, wolę czarne, to tutaj bardzo mi posmakowały. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1 cebula 1 bakłażan 3 pomidory 150g zielonych oliwek oregano sól pieprz świeżo mielony oliwa z oliwek Bakłażana pokroić na półplasterki, włożyć
https:KKuchniaMniamsól - 3-4 ziarna pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 1 ząbek czosnku - 4 marchewki - 4 pietruszki - 1 seler - 1 cebula - suszona natka pietruszki - 150g pieczarek - 200g fasolki szparagowej - 100g makaronu (u mnie nitka) Przygotowanie: Wkładam kurczaka do garnka, zagotowuję i zbieram pianę. Przyprawiam solą, pieprzem, imbirem, i czosnkiem. Czyszczę warzywa, ale cebulę nie obieram, tylko myję. Do zupy
Kuchnia co dniaLubicie kalarepkę ? Ja lubię na surowo, zapiekaną i smażoną na maśle. Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę
O kuchni z uczuciemcienkie plastry (ja to robiłam obieraczką do warzyw), wybieramy 6-8 najdłuższych i najszerszych plastrów (resztę też zgrillujcie, jest pyszna!), kładziemy je na talerzu obok siebie, posypujemy solą, zostawiamy na 10 minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy, możemy ją dodać np.: do mięsa mielonego na kotlety, ja ją zużyłam do koft, przepis będzie
Kuchnia Prezydentowej170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska: mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal 4. Surówki, warzywa z wody, lub sałatki nakładamy porcję
IzaGotujeangielskiego sól, pieprz, ostra mielona papryka Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w 1 litrze osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim , uważać aby nie rozgotować fasoli. Marchewkę i por pokroić w słupki i dodać do zupy pod koniec gotowania, tak aby warzywa nie były rozgotowane. Por wystarczy dodać
Jadło i czytadłoSkładniki na 1 porcję: 50 g zielonej soczewicy 1 białko jaja 2 łyżeczki otrębów orkiszowych/żytnich 1 łyżeczka lnu mielonego Curry, pieprz, sól, imbir, kurkuma
CzarnawisienkaNiby tradycyjne gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam Składniki: 1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego
Z Majeczką w kuchniwyjęcia ich z pieca, postanowiłam ponownie użyć tego warzywa. Tym razem dodałam go do owsianki, jak widać na zdjęciu ładnie ją zabarwił. Śniadanko wyszło bardzo pyszne i słodziutkie (za sprawą bardzo dojrzałego banana) :D ~ Jarmużowo-bananowa owsianka z serkiem twarogowym, kawą i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 5g śierzo mielonego siemienia lnianego garść jarmużu (~50g) dojrzały banan + 100g
Kuchenny Skrawek Niebawarzywnego papryka chili mielona gałka muszkatołowa mielona pieprz do smaku sos sojowy do smaku ewentualnie kilka kropel czerwonego tabasco Cebulę obieram, siekam i szklę na oleju. Kukurydzę odcedzam, dodaję do cebuli. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w kostkę. Wrzucam do rondla, wlewam bulion i gotuję aż do miękkości warzyw. Kiedy te zmiękną, miksuję za pomocą blendera
W kuchni Karmel-itkikoperku; ząbek czosnku; 250 ml kefiru lub jogurtu Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki ścieramy na tarce. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z kefirem lub jogurtem. Możemy delikatnie doprawić pieprzem. Koktajl truskawkowy (na zaparcia, z truskawkami po 10 m): 250 g truskawek; 1 łyżka mielonego siemienia lnianego; 1/2 szkl. wody Siemienie zalewamy wrzątkiem
Miksturownik