gładki sos. Krok 4. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa mieszamy razem i polewamy sosem. Sałatkę grecką podajemy z chlebkiem pita i wytrawnym czerwonym winem. Sałatka będzie bardziej sycąca jeżeli dodamy do niej usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Do sałatki możemy również podać kuleczki z mielonego mięsa, doprawione tymiankiem i ewentualnie dodatkowo nadziane plasterkami oliwek. Smacznego
Moja Książka Kucharskaprzez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia. Wlej do zupy jogurt lub śmietankę. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką. Składniki
Eat me! Fit me!woda 4 kubki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, koperek 1/2 pęczka podudzia kurczaka filety pokroić na kawałki, obsypać mąką kukurydzianą i na gorącym oleju zrumienić marchew, papryki, cebulę, czosnek w rozdrabniaczu utrzeć na tarczy do warzyw pieczarki w rozdrabniaczu utrzeć na tarczy do warzyw wszystko dodać
W Mojej Kuchni Lubięprzystawka, idealnie nadaje się do jedzenia ze świeżymi warzywami lub chrupiącym pieczywem typu grissini. Równie dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa z grila np. z koftą wołową . Składniki : puszka ciecierzycy (400g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty sezamowej - tahini sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego oliwa z oliwek
Codzienne Gotowanieumyć i osuszyć. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Obsypać ziołami z dwóch stron. Położyć ziemniaki i marchewki na spód parowaru, natomiast łososia na półkę wyżej. Naokoło łososia rozłożyć pomidorki. Na każdym kawałku ryby rozłożyć malutkie kawałki masełka. Włączyć parowar i parować 35 minut. Thermimix – przygotować warzywa jak wyżej – do naczynia miksującego wlać wodę
Kuchnia Pokoleńdużych oczkach. Cebulę opalić i razem z wszystkimi warzywami dodać do wywaru. Wsypać również kaszę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Mięso wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i pokroić na kawałki. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie jeszcze dosolić. Przed podaniem każdą porcję
wyzwania kuchennemarchewki przecier pomidorowy (80g) 1/2 łyżeczki pomidorów mielonych Skworcu sól, pieprz, wegeta Ryż gotować około 15 minut .Cebule i marchewki obrać,cebulę pokroić w półplasterki , a marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, po czym podlać wodą , dodać koncentrat, pomidory i przyprawy.Dusić do miękkości warzyw. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Doprawić
Moje domowe kucharzeniełyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki octu 10% Sól Pieprz 300 g boczku wędzonego 1,5 cebuli Natka pietruszki, koperek Warzywa na wywar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wody, dodajemy
VioletoweKucharzenieVegety 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Sposób przygotowania: Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obrane cebule kroimy w plasterki, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki soli, mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny żeby warzywa puściły sok. Odciskamy z nadmiaru soku. Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy
Bajeczna Kuchniakokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka
Smaczne Zdroweekstra aromatyczna zupa krem z młodziutkiego selera, To genialne warzywo nie dość że jest NISKOKALORYCZNE to na dodatek jest świetnym AFRODYZJAKIEM. Co ciekawe jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie, znana też jest dieta selerowa która doskonale odtruwa nasz organizm. Zupę doprawimy odrobiną szafranu, szczyptą mielonej kolendry i lubczykiem. Zapraszam na ucztę smaku i aromatu
Kuchnia PROzdrowotnakorniszonów. Można podać ją do grillowanych mięs, ryb czy warzyw. Składniki: 4-5 kremowych ziemniaków jednakowej wielkości 4 jajka 150 g parzonego boczku (w kawałku) kilka korniszonów 1 por (jasna część) mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majeranku sól i świeżo mielony pieprz pół pęczka koperku 1 łyżka soku z cytryny Ziemniaki
Czerwień i błękitzeszklić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie mięso mielone. Dodać czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Po 10-15 minutach duszenia wsypać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Dodać puszkę krojonych pomidorów, przyprawić do smaku solą i innymi przyprawami. Dusić do miękkości warzyw. Dodać róże kalafiora, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Podawać
MarciochaKucharzydomowego pasztetu jest niestety czasochłonne - gotowanie, studzenie, obieranie i mielenie zajmuje trochę czasu. Jednak domowy pasztet jest o wiele smaczniejszy niż kupny, a także wiemy co dokładnie jemy. Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 300 g drobiowej wątróbki 1 obrana cebula 1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu) sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 jajka 1 łyżka
Ugotowaćoleju 250 ml octu 10% sól pieprz czarny mielony (około pół małej łyżeczki) woda Sposób wykonania : Zielone pomidory oraz cebulę kroimy w cienkie plasterki wsypujemy do garnka zalewamy wodą,dodajemy sól (1 łyżka na 1 litr wody) olej oraz wszystkie przyprawy oprócz octu. Gotujemy na ogniu aż warzywa będą miękkie. Paprykę myjemy i kroimy na cienkie paski następnie wsypujemy
Przepisy i porady kulinarne