Składniki: woda 3 litry, żołądki indycze 10 sztuk, warzywa mrożone 1 opakowanie, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kapusta biała 20 dag, kucharek 1,5 łyżki, buraki 6 średnie, fasola biała z puszki 1 puszka, majeranek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, śmietana gęsta - ile potrzeba w małej ilości wody zagotować żołądki
W Mojej Kuchni Lubiępryska podczas smażenia. Obsmażanie mięsa jak i wilgotnych warzyw nie niesie ze sobą spustoszenia i bałaganu. Dzięki temu było mniej sprzątania po naszym gotowaniu a curry przypadło do gustu wszystkim domownikom. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4 Stopień trudności: łatwe Składniki: Kulki wołowe 500 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/2 cebuli posiekanej 1/2 szkl. posiekanej bazylii
SzczyptaSmaQłyżeczka tymianku -1 łyżeczka ziół prowansalskich -1 łyżeczka imbiru mielonego -2 ząbki czosnku Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Składniki na marynatę połączyć ze sobą i natrzeć nimi mięso. Cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę. Marchew i cukinie pokroić w grube talarki. Warzywa wyłożyć do naczynia i ułożyć tak, by mięso było na wierzchu
Smakuj życie!szkl. oleju 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 2 łyżki mielonego pieprzu ziołowego Kapustę poszatkować,marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w półtalarki,paprykę pociąć na cienkie paski. Ja pocięłam używając szatkownicy do kapusty,wychodzą super cienkie paseczki,ale trzeba uważać na palce. Wszystkie warzywa włożyć do dużej miski. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać poszatkowane
Kolorowa kuchnia Elkidomowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska po prostu błyskawicznie. składniki 1 kurczak wiejski o wadze ok 2 kg 350 g mielonego mięsa z kurczaka 2 jajka 3 łyżki
Miód i pieprzkilka kropel sosu piri - piri świeża mięta świeży tymianek świeżo mielony kolorowy pieprz Wykonanie: Pół ogórka, 2 rzodkiewki, 4 pomidory i trochę młodego czosnku siekamy drobno i razem z quinoą zostawiamy do podania z gotowym gazpacho. Passatę pomidorową przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa (ogórek, rzodkiewki, pomidory), młody czosnek, czosnek niedźwiedzi, oliwę z oliwek, ocet
Quinoa Raz!kurczaka pokroić w kostkę, posypać carry i ewentualnie słodką, mieloną papryką- usmażyć na oliwie Na tym oleju usmażyć też pokrojoną w paseczki cukinię, a jesli mamy patelnię grillową to na takiej będzie lepiej Paprykę pokroić w małe piórka, a pomidora w kostkę Do mix sałat dodać warzywa, kurczaka, skropić sosem tajskim i resztą oleju z patelni- wymieszać
Proste Potrawycienki paski. Idealnie do tego celu nadaje się obieraczka do warzyw. Pomidory parzymy (polewamy wrzątkiem) i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i dodajemy do cukinii. Listki bazylii umieszczamy w małym podręcznym mikserze lub w moździerzu. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, cukier i sól do smaku oraz mielony pieprz. Ucieramy na jednolitą masę. Sos powinien mieć wyrazisty smak. Przygotowanym
Smaki Ewyróżnego rodzaju nadzieniem, mięsnym lub wegetariańskim, często podawane w towarzystwie warzyw gotowanych na parze oraz bułeczek baozi z jeszcze szerszą gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru
Smakowity Blog Kulinarnysmaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa
Bajeczna Kuchniamozzarelli. Myślę, że będą świetnym sposobem na przemycenie dziecku warzyw- podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie. Składniki dla dwóch osób: duży pojedynczy filet z kurczaka po kawałku zielonej, czerwonej i żółtej papryki 2 łyżki startej mozzarelli ząbek czosnku sól morska pieprz świeżo mielony słodka papryka Mięso opłukać i przeciąć na dwa płaty. Natrzeć solą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamuszkatołowej płaska łyżeczka soli 60 g pestek dyni 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Siemię lniane zalać 6 łyżkami gorącej wody, wymieszać i odczekać 5 minut aż się zrobi glut. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę, dodać starte warzywa i pestki dyni. Mleko wymieszać dokładnie z „glutem” lnianym
greenscarfduża marchew, pietrucha i ćwiartka selera - łyżka soli , majeranku i mielonego pieprzu - 6 listków laurowych i szczypta tymianku - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/4 kostki smalcu - 4 ząbki czosnku Serca umyj i pokój wzdłuż na kilka części. Podsmaż na patelni, na gorącym smalcu i przeżuć do drugiego garnka. Warzywa obierz i pokrój na nie wielkie kawałki i dodaj
Pasje Jolkitopionego 1 łyżka śmietany listek laurowy sól, pieprz gałka muszkatołowa mielona - szczypta Przygotowanie: Gotujemy szyję indyczą na miękko - wraz z solą, pieprzem i listkiem laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa są miękkie lecz nierozgotowane dorzucamy koper i szczypior. Wlewamy serek rozrobiony
Kuchnia po mojemułyżeczka sosu Worcester, 20 ml śmietanki 30%, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy, cer camembert. P rzygotowanie: Ziemniaki obieram y, myjemy i kroimy w kostkę. Umyte brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku zagotowujemy 1 litr wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, dodajemy ziemniaki, groszek i brokuły. Warzywa gotujemy do miękkości. (Kilka różyczek brokuł gotujemy oddzielnie
Moniki Smakołyki